Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Bomchik
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Про цей параметр тільки я тут писав. Але я не раджу брати до уваги мої пости. З часом та через купу тестів, я так і не зміг вияснити, на що впливає цей параметр. Всі ставлять 3200\авто. Вплив на стабільність чи швидкість я не замітив.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Bomchik: 05.05.2025 09:32Всі ставлять 3200\авто.
Так там 3 п. є - авто, 1600 і 3200, в авто, що ставить, бо не знайшов, чим його змоніторити?
Bomchik
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Не скажу, що правильно. Я залишив на 3200 і закинув експерименти з цим параметром.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Bomchik
А що це за нова інфа, що tRFC підбирається вже кратно 5 або 10 нс?
Bomchik
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Я не гуру розгону оперативки. Просто довелося багато мучатися з тестами та налаштуваннями оперативки, поки не зрозумів, що просто мої планки не тримають EXP профіль. Скинув з 6000 на 5800 і маю спокій(принаймі така зараз моя версія). А tRFC колись тестив, то не побачив впливу на затримки чи швидкості. Раніше його виставляли кратним 16, 32 і у всіх все чудово працювало.
ASTON
Member

Повідомлення

Включив EXPO1 і отак пам'ять поїхала на автоматі із 9600x із PBO +175MHz.
спойлер
6000 cl30 PBO175.png
Capture.PNG
Норм і лишити так, чи намагатися щось вичавити?
Bomchik
Member

Повідомлення

ASTON
Я б спробував просто вольтажі зменшити. Для початку VDD і потім VDDQ. VDDQ можна робити на 105мВ меншим за VDD(крок 15мВ). Ці вольтажі працюють з кроком в 15мВ. Якщо при навантажені у вас пригає вольтаж, то підкорегуйте його, щоб не скакало. Приклад: в біосі стоїть 1.4в, а під навантаженням скаче 1.395 та 1.410в, то в біосі робим 1.395в. І вже тоді збавляєте по 15мВ(можна по 30\45\60 збавляти, щоб швидше знайти нестабільний вольтаж). Коли потестили VDD, то докидаєте 15\30мВ(запас), і починаєте збавляти VDDQ(так само по 15мВ) і так поки не дійдете до різниці в 105мВ(можна протестити на різниці в 120мВ і потім відкотитись да 105мВ різниці). Це зменшить споживання ОЗУ, що зменшить нагрів.
Божечки...я сподіваюсь нормально пояснив. :insane:
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

ASTON
tREFI=65535 а інше лишайте як є, якщо ліньки розбиратися :gigi:

Можете ще VDD / VDDQ на 1.35в спробувати поставити. Якщо буде нестабільне, то 1.375 інакше на 1.4в поверніть.
Тюніти +-15мв не бачу сенсу.
AndP
Member

Повідомлення

ASTON
не знаю на сколько верно правило, и правдиво ли оно, но встречал информацию и пользуюсь ею - Напряжение на контроллер VDDIO равно или больше (не более 0,1В) чем VSOC. Потому у меня VSOC 1.200 VDD 1.35 VDDQ 1.35 VDDIO 1.30. Минималку не искал.

Відправлено через 56 секунд:
a_z_z_y: 10.05.2025 09:51
Тюніти +-15мв не бачу сенсу.
:up: :beer:
ASTON
Member

Повідомлення

Дякую за поради.
Поганяв трохи TM5 extreme1 @anta777
На 1 цикл пішло десь 28 хвилин. Помилки не вискочили, пішло на 2 цикл, зупинив.
Достатньо цього для того, щоб вважати конфіг стабільним?
AndP
Member

Повідомлення

ASTON
запусти ОССТ тест РАМ, тест ЦПУ + Рам. Екстрим.
Bloodfallen
Member

Повідомлення

ASTON: 10.05.2025 14:51 Дякую за поради.
Поганяв трохи TM5 extreme1 @anta777
На 1 цикл пішло десь 28 хвилин. Помилки не вискочили, пішло на 2 цикл, зупинив.
Достатньо цього для того, щоб вважати конфіг стабільним?
Не достатньо. Треба пройти повний цикл і то не факт що стабільність буде, в окремих іграх може бути по різному. Можеш ще прогнати KarhuTestMem, під ддр5 норм заліта.
Striker
Member

Повідомлення

Трошки погрався з таймінгами і виставив FLK 2167 при 6000.
Результат в дефолті при 6000 і FLK 2000.
спойлер
Зображення
Результат після маніпуляцій при 6000 і FLK 2167.
спойлер
Зображення
Підкажіть, будь ласка, FLK 2167 на що впливає, занадто великого нагріву не буде чи ще чогось негативного? Можна залишати так чи навіть пробувати 2200?
Mixx
Member

Повідомлення

Striker
Зазвичай стабільно 2067-2133, далі лотерея.
Striker
Member

Повідомлення

Оновив BIOS, ще трохи підшаманив таймінги, наче трохи краще стало. FCLK 2200. Зараз ще запустю TestMem5.
спойлер
Зображення
Striker
Member

Повідомлення

Не тримає і на 2000, треба колупати таймінги.
Striker
Member

Повідомлення

Mixx: 24.05.2025 20:38Зазвичай стабільно 2067-2133, далі лотерея.
Тест на 2200, таймінги ті ж самі. Всього-то треба було підняти напруги з 1.35 до 1.40.
Зображення
Але чомусь разом з цим впали результати порівнюючи з попередніми на 1.35.
спойлер
Зображення
Mixx
Member

Повідомлення

Striker
Вольтаж пам'яті не впливає на стабільність шини.

Там є механізм корекції помилок, шина може бути вже нестабільна, але ще не сипати помилками а лише трохи втрачати продуктивніть.

Тестуеться краще за все лінпаком, дивитесь, скільки гфлопс в стоку, і далі по кроку підвищуєте частоту шини, якщо все стабільно - результат з кожним підвищенням повинен потроху рости, якщо результати не ростуть, або скачуть, або навіть починають падати нижче від стока - у вас є нестабільність котра ще не призводить до крашів, але вже алгоритми коригують помилки, проганяти проходи варто з великим об'ємом пам'яті, по багато повторень.

Якщо лінь тратити час на подітбні тести - поставте 2067-2100, скоріше за все проблем не виникне.
Striker
Member

Повідомлення

Mixx
Дякую, потестую. В мене питання не в шині, що при 2000, що при 2200 видає помилку в TestMem5. Після зміни з 1.35В на 1.4В помилки пропали в тесті навіть при 2200. Температури тільки виросли з 50 градусів до 56, але я ще спеціально прикрутив корпусні кулери на малі оберти, щоб прогріти оперативку.
Striker
Member

Повідомлення

Striker: 26.05.2025 00:18Але чомусь разом з цим впали результати порівнюючи з попередніми на 1.35.
Знайшов чому впали результати, чогось збились таймінги, крім основних. Виправив і повернувся нормальний результат) Тепер залишилось погратися з Лінпаком.
спойлер
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 30.05.2025 18:53 користувачем Striker, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти