Новини
Останні статті і огляди
Вибір процесора
-
Gf_ki11er
Member
Выбираем процессор
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
-
Melofon
Member
Striker
Хватит абсолютно любой платы на B650/850, остальные плюшки выбирайте по вкусу, охлад лучше всегда брать максимально мощный чтобы было не только холодно но и тихо!, если из воздушных кулеров то естественно лучше брать двухбашенный кулер, какой нибудь шести-семи трубочный, а практически любой однобашенный уже будет не особо тихий, вы конечно можете немного посидеть на том что у вас есть, но потом скорее всего захотите поменять если вы конечно не любитель шума из компа.
Хватит абсолютно любой платы на B650/850, остальные плюшки выбирайте по вкусу, охлад лучше всегда брать максимально мощный чтобы было не только холодно но и тихо!, если из воздушных кулеров то естественно лучше брать двухбашенный кулер, какой нибудь шести-семи трубочный, а практически любой однобашенный уже будет не особо тихий, вы конечно можете немного посидеть на том что у вас есть, но потом скорее всего захотите поменять если вы конечно не любитель шума из компа.
-
Striker
Member
Може мені пора до окуліста, але я не бачу де воно виходить дешевше. Сам проц дорожче, материнки плюс мінус однаково.GreenMile: ↑ 07.05.2025 16:52Збірка на АМ5 вийде дешевше і надовше, через нижчі вимоги до материнки і пам'яті.
https://telemart.ua/products/intel-core ... TgQAvD_BwE
https://telemart.ua/ua/products/amd-ryz ... esQAvD_BwE
-
VladimirV
Member
Striker
Люди беруть дешевий 6 трубковий Тhermalright Perless Assasin 120 SE з ргб або без.
У кого манія беруть PA140 або 7-трубковий Phantom Spirit. Ще мінус 1-2 градуси.
В стрес-тестах у мене андервольтнутий 14600KF з -100МВ офсетом жере 160-165 Ват гріється до 75Градусів під PA 120SE. Ціна його була 33-35$. пост
R7 7700 TR PA120SE теж повинен втримати.
Боже, для R7 береться = 7700 за 150, + PA120 за 35, + материнка https://hotline.ua/ua/computer-materins ... t=priceAsc
І все, що тут ще мусолити. На даний момент на 14600KF норм цін немає, або на нових Сore Ultra вийде значно дорожче.
Люди беруть дешевий 6 трубковий Тhermalright Perless Assasin 120 SE з ргб або без.
У кого манія беруть PA140 або 7-трубковий Phantom Spirit. Ще мінус 1-2 градуси.
В стрес-тестах у мене андервольтнутий 14600KF з -100МВ офсетом жере 160-165 Ват гріється до 75Градусів під PA 120SE. Ціна його була 33-35$. пост
R7 7700 TR PA120SE теж повинен втримати.
Боже, для R7 береться = 7700 за 150, + PA120 за 35, + материнка https://hotline.ua/ua/computer-materins ... t=priceAsc
І все, що тут ще мусолити. На даний момент на 14600KF норм цін немає, або на нових Сore Ultra вийде значно дорожче.
- спойлер
- Тим більше для чайників 14600 я б не рекомендував, там і андервольтити потрібно, і ліміти налаштовувати, і досить нудно пам'ять тюнингувати.
Але люди сюди заходять посратись на тему Інтел вс АМД я так розумію, а також похейтити єкономію на Аліку, бо на іх думку це зашквар, а от купити у нас дорожче це правильно.
-
GreenMile
Member
Для інтела треба швидку пам'ять хоча б 7000-7200 через те, що вона 2:1 працює з КП, а материка яка вивезе 7200 не буде дешевою. А для різена пам'ять достатньо 6000-6200, по вона працює в синхроні 1:1 і вимоги до материнки набагато нижче.Striker: ↑ 07.05.2025 17:33Може мені пора до окуліста, але я не бачу де воно виходить дешевше. Сам проц дорожче, материнки плюс мінус однаково.GreenMile: ↑ 07.05.2025 16:52Збірка на АМ5 вийде дешевше і надовше, через нижчі вимоги до материнки і пам'яті.
https://telemart.ua/products/intel-core ... TgQAvD_BwE
https://telemart.ua/ua/products/amd-ryz ... esQAvD_BwE
Востаннє редагувалось 07.05.2025 17:49 користувачем GreenMile, всього редагувалось 1 раз.
-
Melofon
Member
Striker
Выгодней не выгодней, да какая разница сейчас эти пару гривень разницы когда платформа на АМД потом даст возможность апгрейда на намного более быстрый проц через пару лет, какой-нибудь X3D потом поставить когда они будут дешевле и иметь ещё более быструю платформу чем интеловские 1700 или 1800 в играх, хотя если брать топовые процы то и в работе часто тоже, я вот почему за АМ5 а не за 1700-й сокет у которого выше 14900KS не прыгнешь, за 1800-й в играх и говорить нечего
.
Выгодней не выгодней, да какая разница сейчас эти пару гривень разницы когда платформа на АМД потом даст возможность апгрейда на намного более быстрый проц через пару лет, какой-нибудь X3D потом поставить когда они будут дешевле и иметь ещё более быструю платформу чем интеловские 1700 или 1800 в играх, хотя если брать топовые процы то и в работе часто тоже, я вот почему за АМ5 а не за 1700-й сокет у которого выше 14900KS не прыгнешь, за 1800-й в играх и говорить нечего
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
В телемарті зараз майже одна ціна на 14600кф і 7700. І збірка проц+материнка+32 Гб пам'яті виходить +- 500 грн. Материнки Гіга 760 Геймінг Х і 650 Ігл Пам'ять 6000 ГскілVladimirV: ↑ 07.05.2025 17:39 І все, що тут ще мусолити. На даний момент на 14600KF норм цін немає, або на нових Сore Ultra вийде значно дорожче.
- спойлер
- Тим більше для чайників 14600 я б не рекомендував, там і андервольтити потрібно, і ліміти налаштовувати, і досить нудно пам'ять тюнингувати.
Але люди сюди заходять посратись на тему Інтел вс АМД я так розумію, а також похейтити єкономію на Аліку, бо на іх думку це зашквар, а от купити у нас дорожче це правильно.
На 760 чіпсеті тюниться пам'ять і андервольт працює ?
-
VladimirV
Member
Pathfinder
Звичайно, напруги SA, IMC (на контролер) розблоковані для пам'яті на B760, все залежить від контролера в проці, самої материнки, самих модулів пам'яті.
Андервольт звичайно працює, ставиться офсет по напрузі, множники можна ставити до максимуму турбобуста, ліміти працюють як завгодно, береш з таблиці Інтела, можеш трохи збільшити для уникнення дропа частот тай все.
Тут писав про таблицю.
Звичайно, напруги SA, IMC (на контролер) розблоковані для пам'яті на B760, все залежить від контролера в проці, самої материнки, самих модулів пам'яті.
Андервольт звичайно працює, ставиться офсет по напрузі, множники можна ставити до максимуму турбобуста, ліміти працюють як завгодно, береш з таблиці Інтела, можеш трохи збільшити для уникнення дропа частот тай все.
Тут писав про таблицю.
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
дякую. Тоді в телемарті на схожі конфіги ціна +- однакова. Це якщо без заглиблення в тему.VladimirV: ↑ 07.05.2025 17:58 Pathfinder
А для тих кому цікаво, тоді алік, краща пам'ять, тюн таймінгів, ПБО і ліміти. А потім х3Д.
-
Striker
Member
А як на рахунок 9700X? Ціна на 4-4.5к дорожче, але трохи швидше, не такий гарячий, тобто можна залишити AK400 і на зекономлені кошти отримати кращий проц.
-
Vlaad13
Member
9700х не має сенсу купувати коли є 7700, вони майже однакові, а різницю можна вкласти в материнку чи пам'ятьStriker: ↑ 08.05.2025 11:27 А як на рахунок 9700X? Ціна на 4-4.5к дорожче, але трохи швидше, не такий гарячий, тобто можна залишити AK400 і на зекономлені кошти отримати кращий проц.
У нас на форумі можна купити 7700 за 7300 гривень, а за скільки ви купите 9700х?
-
Striker
Member
Vlaad13
Материнку і пам'ять я і так куплю, які треба. Тут сенс в тому, що для 9700х підійде гірший охлад, на 7700 я б купляв ще башту за 3к, а тут може залишиться стара башта, за ці гроші трохи кращий проц, який менше прогріває систему.
Короче, відбій)
Підкажіть, будь ласка, ламеру такий момент. На 7700 вказано в специфікації DDR5-5200, на 9700x DDR5-5600. Це типу базова частота, на неї не варто дивитися? А дивитися на материнській платі яка?
Материнку і пам'ять я і так куплю, які треба. Тут сенс в тому, що для 9700х підійде гірший охлад, на 7700 я б купляв ще башту за 3к, а тут може залишиться стара башта, за ці гроші трохи кращий проц, який менше прогріває систему.
Я ж написав вище, різниця 4к. Нафіг мені ціна на форумі.Vlaad13: ↑ 08.05.2025 11:33У нас на форумі можна купити 7700 за 7300 гривень, а за скільки ви купите 9700х?
Але дивлюся в тестах ігрових, то щось я не бачу великої різниці в споживанні і температурі.Mixx: ↑ 07.02.2025 22:15По поводу температур - 80 на бюджетном воздухе - хороший результат (про 9700х), был бы проц из 7000й линейки - было бы 90+.
Підкажіть, будь ласка, ламеру такий момент. На 7700 вказано в специфікації DDR5-5200, на 9700x DDR5-5600. Це типу базова частота, на неї не варто дивитися? А дивитися на материнській платі яка?
-
AndP
Member
Контроллеры памяти одинаковые. И там и там 5600 работает без проблем. На материнке указывают сколько они предполагают что будет работать и то, при коэф 1:2. Они любят рисовать красивые цифры на коробке - 7600 - 8000.Striker: ↑ 08.05.2025 13:58
-
Striker
Member
В мене брат займається ремонтом електроніки і компами вже більше 15 років, заробляє цим, так він матюкається на АМД, бо з ними постійно якісь проблеми. Недавно збирав людям збірку з 7800х3д, так каже, що запустилась тільки з третього разу. Так же і за відеокарту він мене відговорював від покупки АМД, тепер я тиждень мучаюся з пошуком причин чому в мене комп самостійно запускається одразу після вимкнення. Перепробувавши все дійшли до висновку, що це якась несумісніть нової ВК зі старою мамкою. Але на Нвідіа таких би проблем не було. Коротше, він мені радить брати новий Ultra 265k або 245, та хоч 225, хай там буде менше кадрів, зате не буде потім танців з бубном. І за дебільний охлад, на Інтелі нормальний прижим, а на АМД типу через якісь алюмінієві пластини чи шось таке, що як воно там охолоджує. Зараз 265к коштує 14к, не дуже сильно й дорожче за АМД.
https://comtrading.ua/ru/prod-proczesor ... YUEALw_wcB
Ні в кого тут не було жодних проблем зі зв'язкою АМД проц + АМД карта? Я то вже схиляюсь до АМ5, але брат за ці роки вже купу компів зібрав, купу всього відремонтував, вирішував купу софтових проблем, програмує, займається сигналізаціями і т.д., і просто категорично не рекомендує АМД в жодному вигляді. Власники Intel на цьому форумі, чому ви обрали саме Intel?
https://comtrading.ua/ru/prod-proczesor ... YUEALw_wcB
Ні в кого тут не було жодних проблем зі зв'язкою АМД проц + АМД карта? Я то вже схиляюсь до АМ5, але брат за ці роки вже купу компів зібрав, купу всього відремонтував, вирішував купу софтових проблем, програмує, займається сигналізаціями і т.д., і просто категорично не рекомендує АМД в жодному вигляді. Власники Intel на цьому форумі, чому ви обрали саме Intel?
-
l-m
Member
шо за шизаStriker: ↑ 08.05.2025 19:07 І за дебільний охлад, на Інтелі нормальний прижим, а на АМД типу через якісь алюмінієві пластини чи шось таке, що як воно там охолоджує.
Відправлено через 41 секунду:
я в принципі й все інше)
-
Mixx
Member
Striker
Сенс брати інтел зараз є лише при одній умові - є специфічні завдання, в яких інтел себе краще показує. За рештою вимог амд зараз це тупо інтел зразка 2009-2017, воно швидше, менше споживає, просте в налаштуванні - увімкнув експо/хмп, налаштував оберти вентилятора - користуєшся, якщо хочеш покрутути - для повного тюнінга вистачить материнки за 5к грн. Інтел коштує дорожче, якщо говорити про 1851 - варто постійно оновлювати біос, слідкувати за драйверами і оновленнями вінди, ну і вони тупо повільніші за попередників, 245 зливає 14600к, 265 зливає 14700к і тд.
А так я згоден з попереднім повідомленням, сенсу в написаному мною близько нуля, купите, що захочете, скоріше за все буде працювати без проблем, якось виравляти ваш потік думок бажання близько нуля.
І так, якщо у вас система на пціе3 і ще не дай бог працює в легасі - проблеми можуть виникнути з будь-якою актуальною відяхою, і це залежить не тільки від амд/нвідіа, а ще й від вендора. Також може буди тупо пошкождена/бракована карта, 1-2 зі ста проданих ідуть по гарантії стабільно.
Сенс брати інтел зараз є лише при одній умові - є специфічні завдання, в яких інтел себе краще показує. За рештою вимог амд зараз це тупо інтел зразка 2009-2017, воно швидше, менше споживає, просте в налаштуванні - увімкнув експо/хмп, налаштував оберти вентилятора - користуєшся, якщо хочеш покрутути - для повного тюнінга вистачить материнки за 5к грн. Інтел коштує дорожче, якщо говорити про 1851 - варто постійно оновлювати біос, слідкувати за драйверами і оновленнями вінди, ну і вони тупо повільніші за попередників, 245 зливає 14600к, 265 зливає 14700к і тд.
А так я згоден з попереднім повідомленням, сенсу в написаному мною близько нуля, купите, що захочете, скоріше за все буде працювати без проблем, якось виравляти ваш потік думок бажання близько нуля.
І так, якщо у вас система на пціе3 і ще не дай бог працює в легасі - проблеми можуть виникнути з будь-якою актуальною відяхою, і це залежить не тільки від амд/нвідіа, а ще й від вендора. Також може буди тупо пошкождена/бракована карта, 1-2 зі ста проданих ідуть по гарантії стабільно.
-
SFL
Member
Інколи (може раз на місяць) монітор просто припиняє отримувати відеосигнал - чорний екран і все, лікується ребутом.
Так було на rx6800 + АМ4( r7 5700x), і так саме на АМ5 (r7 7700).
Інших проблем не бачив, це за років 3-4 останніх так.
-
Striker
Member
Ну, це ж я своїми словами НЕ спеціаліста, щось не так почув, потім не так пересказав.l-m: ↑ 08.05.2025 19:28шо за шиза
Та ні, в мене Gen 4, h510 + 11400f. Я просто думав взяти нову відяху і посидіти так ще може рік-два поки не вийде ще шось цікаве, наприклад, АМ6, або якийсь набагато кращий Інтел. Але із-за глюків з новою АМДшною картою доводиться апгрейдитись вже зараз. Взяв би Нвідіа - 99.9% не було б з цим проблем. Брат мене попереджав - виявився правий. І зараз так же само попереджає за вибір АМ5.Mixx: ↑ 08.05.2025 19:33якщо у вас система на пціе3
В мене вже один раз злетіли налаштування драйвера відеокарти, просто тупо замерехтів барвами екран і пішов релоад системи. Так це я ще навіть не почав користуватись.SFL: ↑ 08.05.2025 20:29Інколи (може раз на місяць) монітор просто припиняє отримувати відеосигнал - чорний екран і все, лікується ребутом.
-
l-m
Member
Ну, насправді все точно навпаки.Striker: ↑ 08.05.2025 21:01Ну, це ж я своїми словами НЕ спеціаліста, щось не так почув, потім не так пересказав.l-m: ↑ 08.05.2025 19:28шо за шизаТипу сам Інтел простіше збирати, і охолодження надійніше.
У Інтел є проблема з вигинанням процесора в стандартному сокеті. Ті хто заморочується з температурами (або прибрав топові пічки типу 14900), міняють стандартний механізм на спеціальні рамки, які більш рівномірно притискають процесор у сокеті, та запобігають його вигинанню. На топових 300 Вт ЦПУ це давало до 10 градусів різниці.
-
0kie
Member
Опять небылицы пишешь...l-m: ↑ 08.05.2025 21:09У Інтел є проблема з вигинанням процесора в стандартному сокеті.
Тоже небылицы втираешь. Сенс брать Интел есть всегда: так называемое "раскрытие" происходит только на топовых видеокартах. На тех видяхах, которые тут у большинства, разницы между платформами не будет или будет на уровне погрешности.Mixx: ↑ 08.05.2025 19:33Сенс брати інтел зараз є лише при одній умові - є специфічні завдання, в яких інтел себе краще показує.
Не парь себе мозги с этими апгрейдами. Замени материнку на приличную типа как на моём прошлом ПК - ASUS TUF Gaming B560M-Plus WiFi, на которой i5-11400 работает идеально. И новая карта на этой материнке также заработает идеально. Даже тут на форуме проскакивают данные платы по приемлемой цене и в хорошем состоянии.Striker: ↑ 08.05.2025 21:01в мене Gen 4, h510 + 11400f
-
Lorichic
Member
Ты очень буквально воспринимаешь слова, в тисках согнуть сложно, интел в коментарии Tom's Hardware назвала это лёгкой деформацией при закрытии сокета, всё хорошо0kie: ↑ 08.05.2025 21:50 Опять отвечу как и раньше - попробуй согнуть крышку любого процессора Интел. Можешь даже в тиски зажать для удобства.
https://jisakuhibi.jp/review/intel-12th ... nted-issue
https://www.tomshardware.com/news/intel ... d-warranty