Ну що ж, вітаю

А так, буквально в ці хвилини починаю встановлення Armbian на один з тих 250 мільярдів

Так транзистори ще не обзивали. Два рази в одному абзацу.Процесор ARM1 використовував систему команд RISC, містив 6 тисяч логічних тригерів і виконувався за технологією 3 мкм. Сучасні чіпи ARM містять понад 100 мільйонів логічних перемикачів і використовують техпроцес до 3 нм.
А з чого ви додумали що вони лише про транзистори кажуть? Логічний елемент складається не тільки з транзисторів.mavrsmart: ↑ 30.04.2025 13:24 Що час робить з людьми...Так транзистори ще не обзивали. Два рази в одному абзацу.Процесор ARM1 використовував систему команд RISC, містив 6 тисяч логічних тригерів і виконувався за технологією 3 мкм. Сучасні чіпи ARM містять понад 100 мільйонів логічних перемикачів і використовують техпроцес до 3 нм.
А якщо мова йде про вентілі, або LEs, то описати краще в транзисторах - це мінімальна одиниця виміру. LEs бувають різні.
Неймовірна цифра - 250 мільярдів! Це ж ціла гора чипів! Звісно, питання, скільки з них ще у роботі, а скільки вже давно перетворилося на електронний брухт десь на звалищах світу(в Пакистані), звідки видобувають цінні метали. Такі цифри, мабуть, добре виглядають на презентаціях, особливо у змаганні з тим же х86, який, можливо, бере не кількістю, а якістю (тривалістю життя пристроїв). Масштаб, звісно, вражає, але чи варто пишатися одноразовими мільярдами?З моменту появи першого процесора компанія вже поставила неймовірні 250 мільярдів чипів.
якщо прийняти за населення планети 9 ярдів і в середньому по 3 процесори на людину, то вийде десь сумарно 27 ярдів чіпів, або грубо - 10% від всіх випущених. Відповідно на звалищі вже 90% випущених чіпів.tornadox: ↑ 30.04.2025 22:00скільки з них ще у роботі
ця тривалість пояснюється дуже просто - майже нема прогресу у порівнянні з АРМtornadox: ↑ 30.04.2025 22:00а якістю (тривалістю життя пристроїв)
поки х86 - там перемагали - то тест був нормальнимScoffer: ↑ 01.05.2025 02:32Cinebench це максимально тупий тест однопоточної продуктивності
просто гарно написаний. Але не кожен алгоритм так легко розпаралелитиScoffer: ↑ 01.05.2025 02:32оскільки багатопотік в цьому ж самому сайнбенчі лінійно скейлиться
а чому х86 - не можуть одно-потік покращити? от що їй заважає?Scoffer: ↑ 01.05.2025 02:32і вигідніше витратити транзисторний бюджет на додаткові ядра що забезпечить ту ж результуючу продуктивність
Згаданий вище АІ макс 395 це процесор з крутою інтеграшкою і 4-канальною пам'яттю, щоб дати достатню ПЗП.yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 01:50ця тривалість пояснюється дуже просто - майже нема прогресу у порівнянні з АРМ
і до чого вже дійшли - що М4 в однопотоці Cinebench 2024 на 50% швидший ніж самий розпіарений AMD Ryzen AI Max+ 395:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
а якщо подивитись на енерго-ефективність - то просто прірва
і скільки часу потрібно х86 щоб наздогнати що М4 може вже зараз?
те що я вказав лише на тести проца та енергоефективність - ви не зауважили?waryag: ↑ 01.05.2025 16:02І коли хтось серйозно посилається на його тести разом з посередньою дискреткою
Ніколи він нормальним не був. Покажи мені ту людину, котра вмикає рендер в одне ядро і обирає процесор під цю справу. Реалістична експлуатація? Отож-бо.yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 15:57поки х86 - там перемагали - то тест був нормальним
Цікава модель, я думаю насправді це дуже складно порахувати, якщо та ж епл пхає АРМ процесори навіть в свої безпровідні навушники.zalizo_org: ↑ 01.05.2025 00:02якщо прийняти за населення планети 9 ярдів і в середньому по 3 процесори на людину, то вийде десь сумарно 27 ярдів чіпів, або грубо - 10% від всіх випущених. Відповідно на звалищі вже 90% випущених чіпів.
а для чого взагалі одно-поточні тести?Scoffer: ↑ 01.05.2025 16:40Ніколи він нормальним не був. Покажи мені ту людину, котра вмикає рендер в одне ядро і обирає процесор під цю справу
наприклад - браузер. Скільки % часу ви використовуєте браузер (чи прогрема з браузером інтегрованим - типу VS Code чи клієнт Telegram)?tornadox: ↑ 01.05.2025 16:45Кожен ARM SoC часто заточений під свою конкретну задачу
ось ще цікаве відео знайшов - чому х86 на стільки відстав у швидкості підсистеми памяті:tornadox: ↑ 01.05.2025 16:45Стаття
Ти плутаєш тепле з м'яким. Я вважаю що конкретно взятий тест під назвою сайнбенч в однопотоці не важливий тому що йому немає ніякого практичного застосування від слова зовсім. А не всі тести в однопотоці не важливі. Наприклад мені було б цікаво подититись на однопоточний SPECint в підтестах gcc і xalancbmk.yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 17:00а для чого взагалі одно-поточні тести?
чи ви вважаєте що для користувачів одно-потік не важливо?
кожен тест щось показує, результати в інших одно-поточних тестах - корелюють з цимScoffer: ↑ 01.05.2025 17:08Я вважаю що конкретно взятий тест під назвою сайнбенч в однопотоці не важливий тому що йому немає ніякого практичного застосування від слова зовсім
точно, як я забув - х86 фанати дуже люблять тести SPECScoffer: ↑ 01.05.2025 17:08Наприклад мені було б цікаво подититись на однопоточний SPECint в підтестах gcc і xalancbmk
Хибне припущення.yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 17:15результати в інших одно-поточних тестах - корелюють з цим
Не знаю хто там взагалі мало тестує, але в SPEC протестовані навіть такі "дуже поширені" платформи як павер і спарк.yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 17:15взагалі дуже мало хто тестує
це фактScoffer: ↑ 01.05.2025 17:18 результати в інших одно-поточних тестах - корелюють з цим
Хибне припущення
а як вам факт що Інтел та АМД спеціально розробили компілятор з оптимізаціями для тесту SPEC - тобто результати будуть вищими якщо використовувались саме ці компіляториScoffer: ↑ 01.05.2025 17:18Не знаю хто там взагалі мало тестує, але в SPEC
Це факт того що ти не розумієш як працює процесор)yuriy_dd: ↑ 01.05.2025 17:28це факт
Ніхто не забороняє тобі взяти однаковий компілятор і однаково скомпілювати для різних платформ. На цілу статтю потягне. Можеш навіть тут опублікувати. Багато хто спасибі скажеyuriy_dd: ↑ 01.05.2025 17:28як вам такий рівень брехні?
в мене комерційний досвід - 30 років. Оптимізовую на рівні асмScoffer: ↑ 01.05.2025 17:32 Це факт того що ти не розумієш як працює процесор)
питання - чому досі ніхто таке не зробив? чому такий хороший тест всі обходять стороною?Scoffer: ↑ 01.05.2025 17:32Ніхто не забороняє тобі взяти однаковий компілятор і однаково скомпілювати для різних платформ. На цілу статтю потягне
краще кажіть - дякуюScoffer: ↑ 01.05.2025 17:32спасибі