Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Hotspur
Member

Повідомлення

dimus8210: 18.04.2025 21:50от сьогодні по Сумські області кацапи мабуть уразили "військовий об'єкт", так що акуми мабуть не варто консервувати
їх варто завжди тримати 75-80% і все якщо кожен день не використовуєш. ну і дивитись на напругу раз в 3 місяці
murzik
Member

Повідомлення

Hotspur
освітлення би якось економно заживи, бо моє одоробло 30 вт в годину само себе жере.
для цього треба все освітлення 12 чи 24В робити. але ж акуми все одно чимось заряджати потрібно ..
Hotspur
Member

Повідомлення

murzik: 18.04.2025 23:52для цього треба все освітлення 12 чи 24В робити.
так. але це не дешево якщо по всій хаті
1985god
Member

Повідомлення

_VlaD_ der_meister я не хотів хвалитися , а точніше показувати який я лопух :) 1,2 кВт емкість при 12 Вольтах 100А , таких в мене 9 шт,
заряджені на 50% це означає 0,6 *9 = 5,4 кВт нехай 5 кВт , вдувати = заряджати я можу їх максимум 12 Вольт 40А , нехай грубо 0,4 кВт за годину.
Окремо є 50А 48В заряджена десь на 80- 90% це умовно 2 кВт , які я можу заряджати 48вольт *18= нехай грубо 0,8 кВт , тобто за 3 години я своїх 2 кВт заряджу. Вистачить мені ? Думаю так . Враховуючи що я у Львові , і більше 6 годин блекауту я за раз минулим літом не бачив.

А ще щоб не було пусте вихваляння, спитаю шо за фігня, замінив 2 елементи в системі з 13 елементів , нові елементи по 5600мА , старі китайські задекларовано 5300мА і то було років 7 тому , зарядив всі з якоюсь незрозумілою бмс з якимось балансуванням , заряд більше не бере) старі від 4,27 до 4,38 Вольт, а нові чомусь 3,5 :eek: хоча до пайки були 4,5 заряджені :spy:

Відправлено через 2 хвилини 40 секунд:
Отака фігня малята, з старими роздутими елементами приймало в себе 540 Вт і тримало мій бюджетний ноут з монітором 32 дюйма - годин 4-6 годин , більше не вимикали. От тепер перевіряти лінь. Чому я не боюсь то використовувати !? Бо ті елементи колсиь бачили перезаряд до 65 Вольт і не загорілись, а ще там зарядка автоматчино вимикається , що перевірено багато десятків разів, тому мені не страшно, аналог еко флов міні :lol: :laugh: скручу гівностяжками з гівноінвертором і покажу, якщо ще не викладав відеоогляд.

Відправлено через 11 хвилин 6 секунд:
Ооо перепідключив зарядку повтрно, і о чудо- тягне 12 Вт , певно балансується :super: ура.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Через 2 тижня приїдуть токо вимірювальні кліщі які вимірюють постійний струм то можна буде поміряти на тих червоних дротиках балансування, але скоріш за все я не дочекаюсь і просто скручу його скотчем.

Відправлено через 5 хвилин 13 секунд:
Щодо зарядки 12 вольт 40 А ось її тест https://youtube.com/shorts/RV8UiQSxJXY? ... So42QrypHO Шумить зараза (

Відправлено через 52 хвилини 34 секунди:
балансир ні до чого, витягнув до 3,6. Наскільки я зрозумів треба зробити повний цикл розряд заряд щоб відбалансувалось. Або можна піти тяжким шляхом знайти можливість ці комірки окремо ))) За допомогою Крокодилів та якоїсь зарядки, треба тільки придумати якої.
Вкладення
IMG_0826.jpeg
_VlaD_
Member

Повідомлення

1985god: 19.04.2025 19:20Через 2 тижня приїдуть токо вимірювальні кліщі які вимірюють постійний струм
Дуже сумніваюсь що ти там щось наміряєш путнє. Кліщі зазвичай на великі токи. 400А наприклад. Малі токи може якісь дуже дорогі професійні кліщі поміряють.
Краще звичайним мультимитром у розриві міряти.
1985god: 19.04.2025 19:20нові елементи по 5600мА , старі китайські задекларовано 5300мА і то було років 7 тому
Ємність - це добре, але опір у них скоріше за все дуже різний.

Отправлено спустя 14 минут 41 секунду:
1985god: 19.04.2025 19:20Або можна піти тяжким шляхом знайти можливість ці комірки окремо ))) За допомогою Крокодилів та якоїсь зарядки
Це якраз не тяжкий шлях, а самий простий.
Береш китайський DC-DC перетворювач понижуючий. Підключаєш на вхід те що є. Починаючи з 5В якоїсь зарядки, закінчуючи будь-яким БП до 30В як правило. Виставляєш на виході 4.2В напругу і струм в залежності від можливостей перетворювача чи БП. От і всі справи.

Дісішок багато чудових. От наприклад:
https://sxema.com.ua/ua/p1039381318-dcd ... eniya.html
https://sxema.com.ua/ua/p1243420423-dcd ... l4015.html

Їх куча, але зручніше коли є дісплей з напругою та струмом щоб без мультиметра можна було резистором все що треба накрутити.
Ще отакий дуже крутий:
https://sxemki.com/ua/p1932341014-dp60- ... schij.html
1985god
Member

Повідомлення

_VlaD_ цікава ідея, взяв у знайомого радіолюбителя 1 амперний раритет , за день може заряджу :gigi:
_VlaD_
Member

Повідомлення

1985god: 20.04.2025 15:21 _VlaD_ цікава ідея
Та це не ідея. Я здивований що таких штук нема у кожного. Можна використовувати як зарядний пристрій, або заживити всякі там роутери.
Останній (третій) може як понижувати напругу, так і підвищувати. Може наприклад видати 2А струму на 28В. Або 4А на 12В напругу та менше.
Можливо напругу на виході 4.2В задати чі 3.6В. Ток буде під 5А при цьому максимальний або дати 4А лайтово.
Заряджаю ним все. Наприклад 4S2P або 3S2P. Як Li-ion так і LiFePO4. Підтримую напругу на 24В акумах що УПС живлять.
Одним резистором виставляю напругу. Другим резистором - струм.
Штука класна та проста. Як ви без цього живете - не розумію.
1985god
Member

Повідомлення

_VlaD_ мені то раз на 10 років треба , щоб його купувати :)

Відправлено через 4 години 40 хвилин 44 секунди:
Ось так залишив заряджатися одну комірку 1 А і забув моніторити напругу на ній, і як зазвичай буває зарядив її до 4,7 Вольт :weep: не вздулася, зараз розряджаю.
Так що всі оці повишайки сидіти з тестером і що години, чи щохвилини міряти таке собі...
_VlaD_
Member

Повідомлення

1985god: 21.04.2025 18:44 Ось так залишив заряджатися одну комірку 1 А і забув моніторити напругу на ній, і як зазвичай буває зарядив її до 4,7 Вольт :weep: не вздулася, зараз розряджаю.
Так що всі оці повишайки сидіти з тестером і що години, чи щохвилини міряти таке собі...
Тому що потрібна нормальна дісішка. З можливістю регулювання вихідної напруги та струму. Щоб виставити фіксовану напругу 4.2В. Та підти собі спокійно спати. І не треба бігати з тестером, бо вище ніж 4.2В напруга не підніметься.

Економія 200 грн на дісішку, яка потрібна раз на 10 років призводить до попадалова. Типу такого:
murzik
Member

Повідомлення

Hotspur
відключив я свою систему.
була корисною в 2024 році весною-літом для освітлення, коли після зими нам винесли енергетику
і 1 раз була аварія через погодні умови в жовтні чи листопаді, 12 годин.
45 тисяч в 2023му витратив :)
Hotspur
Member

Повідомлення

murzik: 26.04.2025 13:33відключив я свою систему.
була корисною в 2024 році весною-літом для освітлення, коли після зими нам винесли енергетику
45 тисяч в 2023му витратив
нормально. все ще не закінчилось
murzik
Member

Повідомлення

Hotspur
ну всмислі .. я надіюсь, що до 10 травня все порішають і все. шашлики.
але коли намічаються якісь переговори, то відбується якась жорстока атка
Hotspur
Member

Повідомлення

murzik: 26.04.2025 17:44ну всмислі .. я надіюсь, що до 10 травня все порішають і все. шашлики.
але коли намічаються якісь переговори, то відбується якась жорстока атка
маю надію порішають до 2026, я ставив до 1 червня але це все не гарантовано. і блоки ядерні літом підуть на ТО ттому цілком собі може бути дупа мотика :D
Timedemo
Member

Повідомлення

хочу поділитись своїми спостереженнями по ліферу самозбіру. це по 20 акб висновки від 5квт збірки до 16квт збірки.
балансування на активних балансирах краще всього ставити вище 3.4, ідеально 3.42-3.45. якщо акуми циклічно заряжаються і розряджаються не на 100 відсоктів, то кожен 10й цикл бажано заряджати на 100 відсотків, до 98 відсоктів швидко, наприкінці заряджати десь 0.1С.
що я помітив коли поставив балансування на 3.38. деякі коміркі по своїм властивостям, виходили на напругу 3.38 трохи раніше інших, просто така їх саме властивість, і коли вони довго на такій напрузі, балансир її починає гасити, а по факту, вона мала заряд наповнення такий самий як і інші. І коли пройшло 2 місяці, комірки не заряджались на 100 відсковів, прийшла гарна погода, і вже хватало заряджати на максимум комірки, і от ті самі комірки, які прибігали до 3.38 першими, вже на напрузі 3.45 показували помітне відставання, і вже балансир не встигав їх витягнути, як інші приходили до напргуи відсікання, і вони не дозаряджалися. і таке було практично на всіх акб у яких стояла напруга балансування 3.38, у тих що було балансування 3.42, такої проблеми не було. залишивши на ніч всі акб для балансування, всі відбалансувались, змінив на всіх балансування 3.42, і при приході до 3.55 напруги розбаланс був не більше 0.02, і буквально за 15 хвивили всі відбалансовувались в ідеал.
1985god
Member

Повідомлення

murzik: 26.04.2025 13:33 Hotspur
відключив я свою систему.
45 тисяч в 2023му витратив :)
Якщо вам буде легше я приблизно $3000 :shuffle:
В пятницю пригодилось вперше з 2024 :super: аж на три години заживив старий холодильник :gigi: :laugh:
nochnik89
Member

Повідомлення

поделюсь и я ) больше одного мегавата сгенерировал )
спойлер
Зображення
Но по-настоящему я раскрою свою сэс как подключу два самогонных аппарата :lol:
Вот там вот пойдет уже реальная генерация :rotate:
1985god
Member

Повідомлення

Timedemo: 28.04.2025 10:44 хочу поділитись своїми спостереженнями по ліферу самозбіру. це по 20 акб висновки від 5квт збірки до 16квт збірки.
балансування на активних балансирах краще всього ставити вище 3.4, ідеально 3.42-3.45. якщо акуми циклічно заряжаються і розряджаються не на 100 відсоктів, то кожен 10й цикл бажано заряджати на 100 відсотків, до 98 відсоктів швидко, наприкінці заряджати десь 0.1С.
що я помітив коли поставив балансування на 3.38. деякі коміркі по своїм властивостям, виходили на напругу 3.38 трохи раніше інших, просто така їх саме властивість, і коли вони довго на такій напрузі, балансир її починає гасити, а по факту, вона мала заряд наповнення такий самий як і інші. І коли пройшло 2 місяці, комірки не заряджались на 100 відсковів, прийшла гарна погода, і вже хватало заряджати на максимум комірки, і от ті самі комірки, які прибігали до 3.38 першими, вже на напрузі 3.45 показували помітне відставання, і вже балансир не встигав їх витягнути, як інші приходили до напргуи відсікання, і вони не дозаряджалися. і таке було практично на всіх акб у яких стояла напруга балансування 3.38, у тих що було балансування 3.42, такої проблеми не було. залишивши на ніч всі акб для балансування, всі відбалансувались, змінив на всіх балансування 3.42, і при приході до 3.55 напруги розбаланс був не більше 0.02, і буквально за 15 хвивили всі відбалансовувались в ідеал.

Це корисно, якщо у вас самозбір з активним балансиром. У всіх заводських / фірмових низьковольтних рішеннях побутових 5-10-15 кВт балансири переважно пасивні ( за високовольтні не знаю не скажу) . Якщо так слідкувати і цим займатися то хіба як : а) бізнес б) як хоббі , підозрюю у вас це вже бізнес - перепродуєте і встановлююте сусідам , знайомим родичам - якщо не помиляюсь, ви атке розповідали. Якщо для себе «для дому для сімї» то ніхто не захоче так заморочуватися ( збирати самозбір) куплять готове рішення підключать по кан шині і ніхто не буде відслідковувати напругу на комірках і як вони розбалансовуються , є ціла когорта яка топить за звязок по кан шині , це як ліниві інсталятори, так і адепти бачити відсотки заряду на дисплеї інвертора :rotate: ваші знання унікальні цікаві та корисні для фанатів своєї справи :super: і класно що на цьому форумі якраз такі і зустрічаються
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 28.04.2025 20:52В пятницю пригодилось вперше з 2024 аж на три години заживив старий холодильник
перемога :D

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
я павербанки поставив на 75% li ion їх штук 10-16 в мене валяються, обидві lifepo4 десь 75-80% і так будуть стояти, літом подивлюсь
dimus8210
Member

Повідомлення

Я всі свої запаси маленьких акумів витратив на окопні ліхтарики з друкармії, павербанки пораздавав сумчанам, один на Запоріжжя, з дрібноти тільки дві зарядні станції залишилось з сонячною панелькою, тримаю бо можуть мобілізувати сліпого інваліда :rotate:
1985god
Member

Повідомлення

Hotspur: 28.04.2025 21:19
1985god: 28.04.2025 20:52В пятницю пригодилось вперше з 2024 аж на три години заживив старий холодильник
перемога :D

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
я павербанки поставив на 75% li ion їх штук 10-16 в мене валяються, обидві lifepo4 десь 75-80% і так будуть стояти, літом подивлюсь

Віддав 7 нових повербанків на фронт. Залишив собі 3 чи 4. Як я збочувався з 100А 12 вольтовими відео я викладав вище. Акб свинцевий стартерний теж на фронт віддав він у мене відпрацював два цикла в лайт режимі
Відповісти