OLED/AMOLED-дисплеї у смартфонах

Смартфоны, планшеты, другие мобильные устройства и телекоммуникации
Автор
Повідомлення
strang
Member

Повідомлення

AFU_power: 28.04.2025 08:33 Шим вже став настільки високочастотним на оледі,
:shuffle:
https://www.notebookcheck.net/All-the-g ... 962.0.html
> In this case, PWM exists at 61 Hz or 240 Hz depending on the brightness level compared to >2000 Hz on the XPS 13 IPS SKUs.
61-240Гц

Отправлено спустя 2 минуты 13 секунд:
AFU_power: 28.04.2025 08:33однаково іпс та олед на високій яскравості, тут без варіантів.
вперше чую про вигоряння іпс-ів... до почитати ?
Alexsandr
Member

Повідомлення

Vasyanya1: 04.11.2023 01:31 Вітаю, шановні форумчани. В останні кілька років помітна тенденція розповсюдження OLED- дисплеїв, а IPS вже поступово зникає із середньо-бюджетного і навіть бюджетного сегментів.

В чому причина такого хайпу OLED-матриць? Невже ж заради гіперяскравісті і неприродних кольорів користувачі готові вбивати свої очі?

Особисто я на дух не переношу OLED-матриці, навіть на флагманах, де вони, що логічно, більш якісні. До того ж я любитель повтикати у телефон на мінімальній яскравості без додаткового освітлення. І тому мені підходять виключно IPS-матриці.

Яка ваша думка? Як ваш досвід користування обома типами матриці?
На OLED зачастую меньше минимальная яркость :) это для любителе повтыкать в темноте на смарт. У OLED лучше цвета, причем давно пользователь в настройках выбирает правильность цветопередачи. Не природные цвета это сказки, если вы его видите, значить цвет природный. Возможно вам не нравятся более насыщенные цвета из расширенного цветового охвата по сравнению со старым охватом, но это в настройках выбирается. Редко какая матрица IPS будет sRGB вытягивать по всем цветам. OLED более экономный если не работать с белым цветом (типа документы на белом листе). С ШИМ не везде, но разобрались, повысили частоту на порядок. яркость у IPS тоже сильно ограничена, физически не возможно вытянуть на уровень OLED с тем же потреблением.

Владел смартом наверное с одним из лучших IPS дисплеев, сейчас OLED, OLED лучше в темноте, нет засветки лишней на минимальной яркости в той же читалке. По цветам большой разницы в целом не увидел, а вот контраст на минимальной яркости очень заметен.
Как вы относитесь к модуляции подсветки IPS матрицы? Или это другое? Смена полярности IPS ячеек, под вопросом дизеринг... Вы откуда взяли что у IPS нет мерцания?

Вот где минус OLED, выгорание. Актуально для устройств работающих на высокой яркости и при высокой температуре.

Отправлено спустя 1 минуту 56 секунд:
Rain Man: 04.11.2023 10:48 FANAT7
меня сейчас куда больше волнует как будут себя вести оледы в качестве моника.. на минимальной яркости его явно ни кто юзать не будет, плюс статическое изображение будет в качестве заставки.. взял-бы себе олед моник, но смущает пока что цена на данные устройства..
А как, явно будут выгорать за несколько лет. Технологически на сколько там пикселей смещается картинка помнится, но это просто размазывается выгорание, но полностью не уберется.

Отправлено спустя 3 минуты 25 секунд:
AFU_power: 28.04.2025 08:33 Вигорають на статичному зображенні зараз однаково іпс та олед на високій яскравості, тут без варіантів.
IPS не выгорают. Там есть эффект памяти на некоторых матрицах, это не равно выгоранию.
AFU_power
Member

Повідомлення

strang: 28.04.2025 09:06вперше чую про вигоряння іпс-ів... до почитати ?
Еее, що читати? Запусти щось статичне, на тиждень залиш на макс яскравості та інтерфейс залишиться. У нас на ноуті делл наприклад відбився на матриці інтерфейс Signal, бо він там відкритий цілодобово, а на планшеті Oukitel відбився інтерфейс одного військового додатка, який там теж був відкритий тижня зо два і планшет був постійно ввімкнений.

Відправлено через 31 секунду:
Alexsandr: 28.04.2025 09:15 IPS не выгорают. Там есть эффект памяти на некоторых матрицах, это не равно выгоранию
Судячи зі всього пам'ять перманентна
DiGiTaL
Member

Повідомлення

я очень доволен оледами в телефонах, уже несколько лет с ними и больше на ips не хочу, даже ноут себе уже взял в oled дисплеем, очень доволен
pelia
Member

Повідомлення

я вже це писав багато разів, але істерія з шимом почалась зовсім нещодавно, якщо походити по тредам старих хітяр на амоледах, типу galaxy s2/s3, droid razr, котрим вже років і років, то виявиться що ніхто ні про який шим не писав, я навіть шукав по ключовим словам
AFU_power
Member

Повідомлення

pelia: 28.04.2025 10:07 я вже це писав багато разів, але істерія з шимом почалась зовсім нещодавно, якщо походити по тредам старих хітяр на амоледах, типу galaxy s2/s3, droid razr, котрим вже років і років, то виявиться що ніхто ні про який шим не писав, я навіть шукав по ключовим словам
Там був пентайл, бо пікселів мало і деякі яструби бачили як розташовані субпікселі. Ну і тоді олед дійсно вигорав за два роки. Но шиму так, не було. В мене більше голова боліла від tn+film матриці, чим від шиму. Кажу як юзер Droid RAZR M та першої ревізії PS Vita.
pelia
Member

Повідомлення

AFU_power: 28.04.2025 11:28
pelia: 28.04.2025 10:07 я вже це писав багато разів, але істерія з шимом почалась зовсім нещодавно, якщо походити по тредам старих хітяр на амоледах, типу galaxy s2/s3, droid razr, котрим вже років і років, то виявиться що ніхто ні про який шим не писав, я навіть шукав по ключовим словам
Там був пентайл, бо пікселів мало і деякі яструби бачили як розташовані субпікселі. Ну і тоді олед дійсно вигорав за два роки. Но шиму так, не було. В мене більше голова боліла від tn+film матриці, чим від шиму. Кажу як юзер Droid RAZR M та першої ревізії PS Vita.
Так, там був пентайл і вигорання, але ніхто про той шим не писав, то нова фішка. Я також користуюсь вже років 12 точно лише амолед/олед екранами, мені норм
Panasi
Member

Повідомлення

Користуюсь OLED останні 4 роки на смартфонах (google pixel). Просто небо і земля порівняно з попередніми ips. Набагато соковитіші кольори, від максимальної яскравості можуть лопнути очі і чорний нарешті чорний. А ще при чорних шпалерах трошки довше тримає батарея. Вигорання немає зовсім. Шим не помічав, так і не зрозумів, що воно таке і чого всі про нього говорять. Дружина 3й рік користується ноутбуком з OLED дисплеєм. Після нього мій ips монітор виглядає вигорівшим гівном з темно-сірим замість чорного. Вигорання, шим чи стомлення очей теж помічено не було.
Суб'єктивно моє враження, в ips немає переваг перед oled, крім ціни.
Alexsandr
Member

Повідомлення

pelia: 28.04.2025 11:55
Так, там був пентайл і вигорання, але ніхто про той шим не писав, то нова фішка. Я також користуюсь вже років 12 точно лише амолед/олед екранами, мені норм
ШИМ был изначально. ШИМ в подсветке обычных мониторов к примеру. Просто мало уделяли внимания мобильным экранам. В целом подозреваю, что полно народу ктотрые просто не догадываются, что глазам не приятно смотреть на монитор из-за различных мерцаний присущих им. Отсюда и привыкания глаз неделями и то не у всех.
Відповісти