Статистика разгона ведется в отдельной ветке.
Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Г Скил дворанг взял.a_z_z_y: ↑ 24.04.2025 18:51Запустіть CPU-Z вкладку SPD там хочаб виробник чіпів вкажуть.skrepchezavr: ↑ 24.04.2025 18:37Взял немного другую память плюнул на подсветку пусть лучше производительнее будет. Вставил в XMP профиле выдало вот такое. Минус 4мс латенси с прошлой памятью. Хотелось бы еще поменьше, Тайфун не смог запустить проверить какая память ошибку драйвера выдает. не знаю если крутить калькулятор что там ставить ваще...
- спойлер
https://imgur.com/00FpFsH
Якщо Hynix то у вас скоріше всього CJR/DJR дворанк. Якщo Micron то micron Rev.E дворанк або rev.B 16gbit одноранк.
Берете DRAM калькулятор ставите свої параметри і вперед налаштовувати
Беріть таймінги/вольтажі від 3800мгц, але починайте з 3600мгц. Додати частоти якщо буде стабільність.
Зрозуміло то треба робити коли проц без розгону, тобто секція PBO=Auto/Enabled.
Враховуючі що у вас не Ballistix плашки, то я б для чіпів Micron почав би з Safe презета![]()
Краще один CPU-Z скрін побачити ніж 7 запевнень прочитатиskrepchezavr: ↑ 24.04.2025 19:33Г Скил дворанг взял.a_z_z_y: ↑ 24.04.2025 18:51
- спойлер
- Запустіть CPU-Z вкладку SPD там хочаб виробник чіпів вкажуть.
Якщо Hynix то у вас скоріше всього CJR/DJR дворанк. Якщo Micron то micron Rev.E дворанк або rev.B 16gbit одноранк.
Берете DRAM калькулятор ставите свої параметри і вперед налаштовувати
Беріть таймінги/вольтажі від 3800мгц, але починайте з 3600мгц. Додати частоти якщо буде стабільність.
Зрозуміло то треба робити коли проц без розгону, тобто секція PBO=Auto/Enabled.
Враховуючі що у вас не Ballistix плашки, то я б для чіпів Micron почав би з Safe презета
Чуть покрутил память и что б не писать по 7 запевненьa_z_z_y: ↑ 24.04.2025 19:49Краще один CPU-Z скрін побачити ніж 7 запевнень прочитати![]()
Якщо чесно - що у вас G.Skill видно по ZenTimings. Там знизу назва плашек є![]()
Да не получилось спрятать под спойлер что то) РВО я убрал оставил только +200 автоматические те. Когда позже включил РВО с обычными своими настройками кеши поднялись нормально так + латенси до 70 упало еще) Потестил в Мем тест все стабильно значит 5600 этот поехал хорошо! Может быть еще 3600 попоробую ужать калькулятором но то уже попозже..a_z_z_y: ↑ 24.04.2025 23:54 skrepchezavr
1) фотки під спойлер краще ховати
2) розгон тестувати з процом в авто, а не накрученим розгоном в PBO
3) аіда криво міряє затримки. Тому бажано прогоняти по 3-5 раз і порівнювати середнє-мінімальні значення.
4) кеши в аіді лінійно залежать від частоти в конкретний момент тестування і теж різниця може бути помітною від тесту до тесту
5) щоб показники в аіді стали більш стабільними треба все викинути з автозапуску і тестувати коли нічого зайвого в трее не висить
6) тестити лише показники ОЗП - робіть дабл-клік на надпису "Memory"
7) тестити і порівнювати швидкодію доцільно коли перевірили конфіг на мінімальну стабільність
8) Якщо вже є бут на 3800, я б все ж радив би акцентувати тестування на 3733 мгц частоті. не всі 5600 їдуть на 3800
9) Бачу у вас бутнулося з tRFC=513. Значить у вас точно не Micron чіпи. Доречі де скрін з CPU-Z вкладка Memory ?![]()
![]()
Все верно вы сказали Райджил память хорошая пока доволен уже тем что на 3800 с 16 таймингами спокойно завелась,поначалу думал на 18 сброситься но нет! Повторял тесты в Аида удалось латенси 65нс получить. Тут дилема оставаться так или пробывать 3600 еще ужать тайминги,может и 14 вдруг возьмут на 1.37VАціо: ↑ 25.04.2025 04:52 skrepchezavr
У вас з великою долею вірогідності Хайнікс (cjr/djr/jjr) Райджил.
Я так просто побачив тут немає людей що знаються на Хайніксах, адже калькулятор та і в мережі не так багато знавців.
Дам вам пресет на 3600мгц на ці чіпи, але майте на увазі в мене був бедбін який я узяв досить дешево, отож 99% вірогідність у вас можливо краще таймінги підібрати.
tCL 16, tRCDRD 19, tRCDWR 12, TRP 17, tRAS 28.
tRC 55, tRRD_S 4, tRRD_L 4, tFAW 16, tWTR_S 4, tWTR_L 8, tWR 12, TrdrdScL 2, TwrwrScl 2.
tRFC 422, tCWL 16, tRTP 6, Trdwr 8, Twrrd 4, TwrwrSc 1, TwrwrSd 6, TwrwrDd 6, TrdrdSc 1, TrdrdSd 4, TrdrdDd 3, tCKE 1.
Напруга 1.36-1.38.
Вводити бажано у три етапи - як я поділив групи тайменгів.
- спойлер
- У вас гарний вендор, з нормальними чіпами майже певен краще будуть результати, і так зараз зачеплю фанатів Б-Дай трохи, пам'ять на чіпах Хайнікс Райджил на одній частоті з Б-Дай дає профіт у іграх більший, я порівнював Б-Дай 3600 14-14-14-28 з нею на 3600 16х таймінгах. Навіть Мікрон краще за Самсунгу іграх на одній частоті, тільки це таємниця - не хочу щоб мене знов фанати Б-Дая анафему наслали.
Давайте свої тести в студію тоді. Подивимось, порівняємо, оцінемо.Аціо: ↑ 25.04.2025 04:52 і так зараз зачеплю фанатів Б-Дай трохи, пам'ять на чіпах Хайнікс Райджил на одній частоті з Б-Дай дає профіт у іграх більший, я порівнював Б-Дай 3600 14-14-14-28 з нею на 3600 16х таймінгах. Навіть Мікрон краще за Самсунгу іграх на одній частоті, тільки це таємниця - не хочу щоб мене знов фанати Б-Дая анафему наслали.
Ну по перше вони не дурні, адже на ботах та ТПА ганяють синтетику, от Самсунг король синтетики безумовно, але я вам писав - не хочу сперечатись я з фанатами.a_z_z_y: ↑ 25.04.2025 10:02
Давайте свої тести в студію тоді. Подивимось, порівняємо, оцінемо.![]()
Дивно що на HWbot всі досі гонять Samsung B-die. Дурні мабуть...
Ви робите сміливі твердження то ж на вашій стороні мають бути доказиАціо: ↑ 25.04.2025 16:32 Ну якщо вам дійсно цікаво саме у іграх швидкодія різної ОЗП, у мережі були подібні тести, дивно що ви не бачили та не чули за це, сподіваюсь Гуглом користуватись ви вмієте...
Так для деяких системних плат важко усе одразу застосувати, тому в ідеалі хочаб на 2 етапи розподілити застосування тобто старт з перезавантаженнями.skrepchezavr: ↑ 25.04.2025 08:35
Что значит в 3 этапа? 1 строчка..сохранить перезагрузить,2 строчка сохр перезагрузить,3 строчка сохр перезагрузить? Или сразу все 3 строки ввести
Це не сміливі твердження а факт, я вам дозволяю скористатись Гуглом та дізнатись.a_z_z_y: ↑ 25.04.2025 16:38Ви робите сміливі твердження то ж на вашій стороні мають бути доказиАціо: ↑ 25.04.2025 16:32 Ну якщо вам дійсно цікаво саме у іграх швидкодія різної ОЗП, у мережі були подібні тести, дивно що ви не бачили та не чули за це, сподіваюсь Гуглом користуватись ви вмієте...![]()
Чекаю на прямі посилання.
Проклацав до Zentimings - далі можна не дивитисьАціо: ↑ 25.04.2025 16:53Добре от вам 1 з 1000 приклад нашвидкоруч
Аціо: ↑ 25.04.2025 16:32 Ну по перше вони не дурні, адже на ботах та ТПА ганяють синтетику, от Самсунг король синтетики безумовно, але я вам писав - не хочу сперечатись я з фанатами.
спойлер
Ну якщо вам дійсно цікаво саме у іграх швидкодія різної ОЗП, у мережі були подібні тести, дивно що ви не бачили та не чули за це, сподіваюсь Гуглом користуватись ви вмієте...
Аціо: ↑ 25.04.2025 16:53Це не сміливі твердження а факт, я вам дозволяю скористатись Гуглом та дізнатись.
Добре от вам 1 з 1000 приклад нашвидкоруч, вибачайте але зараз шукати та скидати вам ті тонни вже усім давно відомих фактів з Редіт, Ютуб та інших платформ, бажання не маю.
Бо якщо нема рук нормально налаштувати ні мікрон ні самсунг, то яка там різниця які результати будуть?Аціо: ↑ 25.04.2025 17:17А чому ви так однобоко?
Передивився ваш "доказ"...Аціо: ↑ 25.04.2025 16:53 Це не сміливі твердження а факт, я вам дозволяю скористатись Гуглом та дізнатись.
Добре от вам 1 з 1000 приклад нашвидкоруч, вибачайте але зараз шукати та скидати вам ті тонни вже усім давно відомих фактів з Редіт, Ютуб та інших платформ, бажання не маю. Особисто я гадав, що вже усім давно відомо за це, років 5+ як мінімум.
- спойлер
a_z_z_y: ↑ 25.04.2025 18:09Передивився ваш "доказ"...
Если вы взяли себе непотриб Хайникс который там не гнался или не ужимался то это лично ваш неприятный опыт. Может вы ставили какие-то рекорды по ужатым таймингам,незнаю. Я же не собираюсь с памяти культ цыфр устраиватьАціо: ↑ 25.04.2025 17:32 Denvys5
Давайте спробую - без негатива, у нього набагато гірші таймінги Хайнікс ніж у пропорції Самсунг чи Мікрон. Видно що він взагалі не розібрався з Хайніксом а ввів з калькулятора числа - з великою долею вірогідності, та й отримав результати не гірше, а інколи і краще, провести аналогію звичайно можливо.
Все я не правий ваш Б-Дай це промінь самого Бога!
А Хайнікс це непотріб з смітнику як в мене за 45 баксів 32гб були, я згоден був не правий, все тільки не знов, це вже проходив у 2021 році, будь ласка зжальтесь.