R5 5600x перегрів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Повідомлення
3APA3A
Member

Повідомлення

R5 5600x кулер стоковий
msi b450 geming plus max
Rx7800 nitro+ oc

В Кіберпанку через деякий час перезагружається комп'ютер, один раз після перезагрузки материнка видала повідомлення про перегрів процесора.
В корпусі ще 3 кулера. Невже для цього процесора з заявленим 65 ват не вистачає заводського охолодження?
Без нагрузки процесор завжди тримає температуру 45 градусів.
Що порекомендуєте для виходу з ситуації з бюджетного варіанту. Цей комп'ютер в дітей для ігор. Інколи грають в важкі ігри.
Дякую.
Endymione
Junior

Повідомлення

Так ви подивіться скільки він жере під навантаженням, може в нього розлочений пауер ліміт і тоді дійсно стокового кулера не вистачить ну і температуру подивіться в тому ж Кіберпанку, любий моніторінг вам допоможе, хоча б той що в Adrenalin
Alexsandr
Member

Повідомлення

Вопрос по датчикам температуры чего пишет. Аида + стресс тест и понаблюдать температуру. Термопаста могла быть повреждена при установке заводского охлаждения или вытерта и плохо нанесена... или это не ЦП перегревается
MessiaH
Member

Повідомлення

Может и не хватать кулера, а вообще попробовать перемазать термопасту и заодно глянуть нормально ли кулер установлен, может забыли с пятки радиатора снять плёнку)) вообще стоковые кулера тот ещё отстой конечно, но по идее должны в стоке вытягивать проц
3APA3A
Member

Повідомлення

Термопасту я наніс МХ-4 при встановлені вентилятора, перевіряв, стоїть рівно на процесорі. В CPU-z робив стрес тест, за 3 хвилини нагрівся до 78 градусів при частоті 4.2гг. В данний момент поставив паверліміт в біосі, і підняв швидкість охолодження. Але шумить конкретно.
Lorichic
Member

Повідомлення

b450 скорее всего не подддерживает в биос curve optimizer, скачивай PBO2 tuner https://www.overclock.net/threads/corec ... t-28999750
И настраивай в автозагрузку https://github.com/PrimeO7/How-to-under ... /README.md
Пробуй -10, -20 для начала
Endymione
Junior

Повідомлення

3APA3A: 21.04.2025 11:24 Термопасту я наніс МХ-4 при встановлені вентилятора, перевіряв, стоїть рівно на процесорі. В CPU-z робив стрес тест, за 3 хвилини нагрівся до 78 градусів при частоті 4.2гг. В данний момент поставив паверліміт в біосі, і підняв швидкість охолодження. Але шумить конкретно.
Ну так 78 це нормально більш менш, 90+ ось тут треба вже кричати караул, а взагалі башта на 4 трубки вірішує всі питання.
Lorichic
Member

Повідомлення

3APA3A
Была новость что msi и на b450 поддерживает curve optimizer, так что для начала в биосе посмотри
https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 17/128256/
3APA3A
Member

Повідомлення

Lorichic: 21.04.2025 11:31 b450 скорее всего не подддерживает в биос curve optimizer, скачивай PBO2 tuner https://www.overclock.net/threads/corec ... t-28999750
И настраивай в автозагрузку https://github.com/PrimeO7/How-to-under ... /README.md
Пробуй -10, -20 для начала
Підтримує curve optimizer, можливо для кожного ядра окремо. Дякую за ссилочки :beer:

Отправлено спустя 5 минут 25 секунд:
Endymione: 21.04.2025 11:35
3APA3A: 21.04.2025 11:24 Термопасту я наніс МХ-4 при встановлені вентилятора, перевіряв, стоїть рівно на процесорі. В CPU-z робив стрес тест, за 3 хвилини нагрівся до 78 градусів при частоті 4.2гг. В данний момент поставив паверліміт в біосі, і підняв швидкість охолодження. Але шумить конкретно.

Ну так 78 це нормально більш менш, 90+ ось тут треба вже кричати караул, а взагалі башта на 4 трубки вірішує всі питання.
Я так розумію що коли вмикається буст, і частота стає 4.7 гг, тоді він і перегрівається. В звичайному стрес тесті було лише 4.2гг.
mycolaevich
Member

Повідомлення

3APA3A: 21.04.2025 11:44 Я так розумію що коли вмикається буст, і частота стає 4.7 гг, тоді він і перегрівається. В звичайному стрес тесті було лише 4.2гг.
Споживання не залежить від частоти напряму: в стрес тесті він споживатиме 80вт при 4.2Ггц а в грі може споживати 60вт при 4.7.
Мені здається що проблема швидше з вентиляцією в корпусі: тому в стрес тесті самого ЦП температури більш-менш, а коли відеокарта починає коптюжити - виникають проблеми.
3APA3A
Member

Повідомлення

Подивився я по біос своєї материнки, і зрозумів що довго мені прийдеться вивчати її можливості, і перечитати пару сотень сторінок щоб правильно налаштувати все...... :rotate: :rotate: :rotate:
Востаннє редагувалось 21.04.2025 12:20 користувачем 3APA3A, всього редагувалось 1 раз.
0kie
Member

Повідомлення

3APA3A: 21.04.2025 11:44В звичайному стрес тесті було лише 4.2гг.
Это в каком "обычном"? Скачай OCCT и запусти тест "POWER", вверху окна будут частоты и температуры процессора и видяхи. Смотри также VRM и память. Это комплексный тест - там всё греется. А то начинаешь тут "обычный" и "необычный" тест... :gigi: Так точно поймёшь причину.
3APA3A
Member

Повідомлення

0kie: 21.04.2025 12:18
3APA3A: 21.04.2025 11:44В звичайному стрес тесті було лише 4.2гг.
Это в каком "обычном"? Скачай OCCT и запусти тест "POWER", вверху окна будут частоты и температуры процессора и видяхи. Смотри также VRM и память. Это комплексный тест - там всё греется. А то начинаешь тут "обычный" и "необычный" тест... :gigi: Так точно поймёшь причину.
Я мав на увазі тест в CPU-Z, а інформацію дивився в Ryzen master. Комп дитячий, давно вже випав з теми розгону.... Вибачайте, вже той вік коли хочеться швидких рішень :beer:

Отправлено спустя 1 час 12 минут 6 секунд:
Знайшов в заначці Arctic freezer 36, попробую поставити і протестувати ввечері. Але всеодно хотів би знизити вольтаж на ядра процесора. Як правильно шукати настройки біоса? Я так розумію що він однаковий для всієї лінійки MSI починаючи з b450?
7mindfields
Member

Повідомлення

3APA3A: 21.04.2025 13:37 Вибачайте, вже той вік коли хочеться швидких рішень
Ну то треба купувати нормальний кулер, а не очікувати низьких температур і тихої роботи від комплектного за $10
3APA3A
Member

Повідомлення

7mindfields: 21.04.2025 13:53
3APA3A: 21.04.2025 13:37 Вибачайте, вже той вік коли хочеться швидких рішень
Ну то треба купувати нормальний кулер, а не очікувати низьких температур і тихої роботи від комплектного за $10
Я просто думав що є якісь проблеми з маскою чи процом і хтось з ними стикався, чомусь навіть не гадав що стоковий кулер не справиться за 65 ватним процесором. Зразу почав копати глибще :-/
Avenger80
Member

Повідомлення

3APA3A: 21.04.2025 14:14чомусь навіть не гадав що стоковий кулер не справиться за 65 ватним процесором
Вы ж не забывайте, что современные процы 65Вт, не 65Вт в действительности. Это чисто тупо маркетинговые 65Вт при определённых базовых частотах. Плюс ещё вроде бы существует плохой отвод тепла от проца.
3APA3A
Member

Повідомлення

Поставив ОССТ, перший тест, перезагрузки через 20 сек, другий тест тільки запустив, зразу ребут :insane:
Avenger80
Member

Повідомлення

3APA3A
И какая температура?
3APA3A
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.04.2025 14:27 3APA3A
И какая температура?
Проц не встиг навіть до 60 нагрітися. Там десь можливо почитати логи?
Alex646
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.04.2025 14:19 Вы ж не забывайте, что современные процы 65Вт, не 65Вт в действительности. Это чисто тупо маркетинговые 65Вт при определённых базовых частотах. Плюс ещё вроде бы существует плохой отвод тепла от проца.
Не завжди. Боксовий кулер від ам4, самий гамняний (Wraith stealth, кажись) нормально держе температури 65 вт проців в 90% сценаріїв роботи. Проблема виникають лише якщо гріти грілками (осст чи аїда64 фпу).
Відповісти