Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

Melofon: 18.04.2025 18:55 В общем так, оптический и магнитный свитч вообще не может иметь поломку в виде даблклика или ненажатия (если только программно нет никаких сбоев) а механический может, но довольно редко если сами свитчи нормального качества а не самое дно т.к. донные точно могут чаще выходить из строя, я считаю на это не нужно обращать внимания когда берешь нормальную не самую дешёвую Клаву, и можно обращать когда берешь бюджетную где свитчи могут быть более низкого качества.
Цікаво) і від якої суми за клавіатуру (самозбір/пребілд) можна вже купувати механіку і не хвилюватись про надійність мех. світчів, на твій фаховий погляд?
ADv
Member

Повідомлення

Из механик "отлично" себя показали лохитеховские romer-g свичи. Поголовный рандомный даблклик и несрабатывания после 2+ лет эксплуатации. Чистка спиртом помогает, но не на долго. Всему виной миркопыль, всегда присутствующая в помещениях, из-за особенности строения ромеры быстро ею напитываются и начинаются проблемы. Другая механика с центральным штырём несколько более резистивна к такому роду загрязнений, но всёравно ей до старых добрых герконов очень далеко... Оптика и магниты ещё более надёжна в теории, но всёравно производители найдут способ заложить устаревание, дабы клавы не работали по 10+ лет как старые герконовые.
leif
Member

Повідомлення

ADv
О так, тут правда, лоджитеківські світчі зробили прям настільки погано наскільки це взагалі було можливо :laugh: У мене в 15му році була на них клавіатура — g910, але я трохи більше ніж через півроку використання її продав (про трабли зі світчами мені тоді ще не було відомо, просто не зайшла) і проблем сам не дочекався :gigi:

В той же час світчі черрі з клавіатур 80х-початку 90х років харвестяться ентузіастами на ура досі і продаються суттєво дорожче мх2а і далі служать в сучасних дорогих (в основному) білдах, незважаючи на те, що і в свій час юзались активно.

Сама МХ-конструкція з залізним контактом в нормальних умовах чудова і служить натурально десятиліття, якщо світч якісно зроблено.
Melofon
Member

Повідомлення

leif: 18.04.2025 19:17
Melofon: 18.04.2025 18:55 В общем так, оптический и магнитный свитч вообще не может иметь поломку в виде даблклика или ненажатия (если только программно нет никаких сбоев) а механический может, но довольно редко если сами свитчи нормального качества а не самое дно т.к. донные точно могут чаще выходить из строя, я считаю на это не нужно обращать внимания когда берешь нормальную не самую дешёвую Клаву, и можно обращать когда берешь бюджетную где свитчи могут быть более низкого качества.
Цікаво) і від якої суми за клавіатуру (самозбір/пребілд) можна вже купувати механіку і не хвилюватись про надійність мех. світчів, на твій фаховий погляд?
100+$ :dontknow: ;)
XAHYPIK
Junior

Повідомлення

leif: 18.04.2025 15:41 черрі браун і блек це не кейкапи, а перемікачі (світчі) і вони як раз механічні, а не оптичні.
Так, звісно, ви Праві)

Стосовно надійності: я нічим не заливав, тільки іноді чистив від пилу клаву, знімаючи кейкапи, але в мене клавіші почали не спрацьовувати, а якщо продовжувати використання то додається ще даблтайп, я сам нубас, тому ходив до одного ентузіаста (власне він сайт цей і порадив), майстер побачив що свічі просто забиваються пилом (саме ті клавіші які частіше за все я натискаю) і почистив. Клава в мене зараз від Razer на помаранчевих свічах їхніх.

Відправлено через 17 хвилин 35 секунд:
Враховуючи все вище-надруковане, я ще раз прошерстив пошук, вже не 1-й раз натрапляю на Keychron K10
Цей бренд я не юзав, ви щось погане про них можете сказати чи тільки хороше?)
leif
Member

Повідомлення

XAHYPIK: 19.04.2025 09:48Стосовно надійності: я нічим не заливав, тільки іноді чистив від пилу клаву, знімаючи кейкапи, але в мене клавіші почали не спрацьовувати, а якщо продовжувати використання то додається ще даблтайп, я сам нубас, тому ходив до одного ентузіаста (власне він сайт цей і порадив), майстер побачив що свічі просто забиваються пилом (саме ті клавіші які частіше за все я натискаю) і почистив. Клава в мене зараз від Razer на помаранчевих свічах їхніх.
хм... можливо, я і справді недостатньо в курсі наскільки часто люди стикаються з забиванням пилом та іншими негараздами з механічними світчами :-/ хоча, як вже зазначалось, зараз майже всюди хотсвап навіть в бюджетному сегменті тож навіть для нубасів це не має бути великою проблемою. втім, мелофон має рацію, що з оптичними/магнітними світчами теоретично цих механічних траблів (якщо вони вже з вами і в ваших умовах використання трапляються) більше ймовірність уникнути взагалі. хоча, і там можуть статись якісь інші негаразди, як от у згаданого також в обговоренні мурзіка з клавіатурою EVGA на оптичних світчах, яка почала даблтайпити.
XAHYPIK: 19.04.2025 09:48Keychron K10
Цей бренд я не юзав, ви щось погане про них можете сказати чи тільки хороше?)
кейкрони бувають різні, саме ця клавіатура це модель з зовсім простеньої лінійки, у мене в 21 році колись була кілька тижнів клавіатура з їхньої К-серії, тому я добре уявляю про що йде мова. глянув на оф. сайті актуальну ціну на них, оце +/- доларів за 60 її і можна купувати, дорожче не треба. дуже базова клавіатура, і я б сказав, що після разеру буде відчуватись гірше, але має хотсвап, наприклад, це плюс. разери у мене також були, і як раз на помаранчевих світчах, які я навіть недавно захарвестив з блеквідов в2 хрома (яка більше 5 років просто чиліла в шафі) для подальшого використавння в інших дошках.
artko
Member

Повідомлення

leif: 19.04.2025 11:52 втім, мелофон має рацію, що з оптичними/магнітними світчами теоретично цих механічних траблів (якщо вони вже з вами і в ваших умовах використання трапляються) більше ймовірність уникнути взагалі. хоча, і там можуть статись якісь інші негаразди, як от у згаданого також в обговоренні мурзіка з клавіатурою EVGA на оптичних світчах, яка почала даблтайпити.
imho, це більше до магнітних відноситься. оптичні мають оптопару майже відкриту (ну, на прикладі того що в мене є) і як на мене - є доволі велика вірогідність що туди наб'ється пилу, більша, ніж у типової механіки. з hot-swap це не має жодного сенсу, ганятися за оптикою і т.п. - замінити свіч то секунди діла.
я на оптику свого часу перейшов саме тому, що задовбся паяти :)
спойлер
IMG_20250419_122540.jpg
leif
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 12:39оптичні мають оптопару майже відкриту (ну, на прикладі того що в мене є) і як на мене - є доволі велика вірогідність що туди наб'ється пилу, більша, ніж у типової механіки.
:horror:

Melofon в кацап проджекті оптика з хотсвапом? і теж така ж конструкція?

Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
artko: 19.04.2025 12:39я на оптику свого часу перейшов саме тому, що задовбся паяти
шо це ви таке страшне робите з клавіатурами, панове? :) я он нещодавно харвестив разер оранжі з блеквідов 2016 року випуску, після чого розібрав усі світчі на прочистку перед змащенням (до слова, досі так і лежать у мене розібрані, все не збирусь змастити), ну і там пилу ну практично не було всередині, а навіть там не був, нічому він не заважав. так це я юзав клавіатуру 3.5 роки (і в ті часи у мене була одна єдина клавіатура, а не те що зараз), а потім ще років 5 де вона у мене тільки не валялась по хаті. і з коробкою і без.
artko
Member

Повідомлення

leif
якщо там теж Kailh optical - то така сама скоріш за все ( на фото вище - це Hator rockfall evo + Kailh optical black). Але - проблем з ним таки нема. працює поки без зауважень (до спрацювання кнопок саме, не до взагалі механічної частини. Поточний кейхрон акустично та візуально кращій )
спойлер
сокет магнітного кейхрона
IMG_20250419_122415.jpg
Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
leif: 19.04.2025 13:02 шо це ви таке страшне робите з клавіатурами, панове? :)
особисто в мене згаданий паяний motospeed ck104 - пережив близько цеберки чаю за пару років :) тому свічам (і то -деяким) трохи поганенько було, паяв :)
leif
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 13:05сокет магнітного кейхрона
он нещодавно дивився у алексотоса огляд дакі на індуктивних світчах, так він там каже, що дакі просувають свою клаву під соусом, що "он подивіться, магнітні світчі не дуже і надійні, з часом магніти втомлюються точність порушується", оце от все, типу немає вічних магнітів, ніхто не знає як швидко це станеться, так що "беріть нашу клавіатуру, оце точно вічно")

Відправлено через 20 секунд:
власне відео, якщо комусь цікаво

Patruletz
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 13:05Hator rockfall evo
я не знаю чому але вона залипала, при чому це були абсолютно рандомні кнопки і в рандомний час, і то не лікувалось :(
artko
Member

Повідомлення

leif: 19.04.2025 13:16
artko: 19.04.2025 13:05сокет магнітного кейхрона
он нещодавно дивився у алексотоса огляд дакі на індуктивних світчах, так він там каже, що дакі просувають свою клаву під соусом, що "он подивіться, магнітні світчі не дуже і надійні, з часом магніти втомлюються точність порушується", оце от все, типу немає вічних магнітів, ніхто не знає як швидко це станеться, так що "беріть нашу клавіатуру, оце точно вічно")

там щось інше знайдуть маркетологи :) а так - ну добре, хай магніти "втомляться".
1) є процедура калібровки.
2) комплект нових свічив недорого коштує.
leif
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 13:05пережив близько цеберки чаю за пару років тому свічам (і то -деяким) трохи поганенько було
хєхє, ну це буває, що поробиш. я ось перестав навіть пити за компом нині :D стараєшся акуратно-акуратно, а там диви і все одно зачепиш десь і не дай бог на матрікс, а в ньому тільки пцб тепер $275 :lol:
artko
Member

Повідомлення

Patruletz: 19.04.2025 13:17
artko: 19.04.2025 13:05Hator rockfall evo
я не знаю чому але вона залипала, при чому це були абсолютно рандомні кнопки і в рандомний час, і то не лікувалось :(
ну, моїй вже 4+ років, кожен день працює. зауважень нема.
leif
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 13:18там щось інше знайдуть маркетологи
100%, нові типи перемикачів треба ж буде якось продавати
artko: 19.04.2025 13:18а так - ну добре, хай магніти "втомляться".
1) є процедура калібровки.
2) комплект нових свічив недорого коштує.
всі ці розмови про надійність при наявності хотсвапа в усіх типах клавіатур це абсолютно зайве навіть для самого пересічного юзера не кажучи вже про ентузіастів, нехай ото маркетологи про це і запрягають. у мене і на солдері зараз дві клавіатури (iron та один геон) і "надійність" мене не хвилює від слова геть. навіть якщо уявити, що таки вийде якийсь світч з ладу я це виправлю за 5хв максимум.
artko
Member

Повідомлення

leif: 19.04.2025 13:16 он нещодавно дивився у алексотоса огляд дакі на індуктивних світчах, так він там каже, що дакі просувають свою клаву під соусом, що "он подивіться, магнітні світчі не дуже і надійні, з часом магніти втомлюються точність порушується", оце от все, типу немає вічних магнітів, ніхто не знає як швидко це станеться, так що "беріть нашу клавіатуру, оце точно вічно")
подивився по верхам.. щось мені здається, трохи лукавлять :) (не знайшов як саме зроблено той індуктивній свіч, але все це все одно повинно працювати з магнітними полями. чи вони там електромагніти в кожен закинули? :) )

Відправлено через 2 хвилини 10 секунд:
leif: 19.04.2025 13:24 всі ці розмови про надійність при наявності хотсвапа в усіх типах клавіатур це абсолютно зайве навіть для самого пересічного юзера не кажучи вже про ентузіастів, нехай ото маркетологи про це і запрягають. у мене і на солдері зараз дві клавіатури (iron та один геон) і "надійність" мене не хвилює від слова геть. навіть якщо уявити, що таки вийде якийсь світч з ладу я це виправлю за 5хв максимум.
угу, навіть в дешманському мотоспіді китайскі свічи не дохли сами по собі (за допомогою напоїв тільки ) і те - ремонт займав ну не 5 хвилин(бо гвинтиків багато розкручувати), але не більше півгодини..
з якісними свічами це зовсім малозначна проблема, а з хотсвапом - неіснуюча.
Patruletz
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 13:28не знайшов як саме зроблено той індуктивній свіч, але все це все одно повинно працювати з магнітними полями. чи вони там електромагніти в кожен закинули?
може в самій платі де вилазять ті штоки свіча намудрили з витками міді по колу, по якій є постійний струм, і коли шток від свіча опускається ці показники змінюються і то все обраховується :dontknow:
leif
Member

Повідомлення

Patruletz: 19.04.2025 13:42намудрили з витками міді по колу, по якій є постійний струм, і коли шток від свіча опускається ці показники змінюються і то все обраховується
++
artko: 19.04.2025 13:28подивився по верхам.. щось мені здається, трохи лукавлять (не знайшов як саме зроблено той індуктивній свіч, але все це все одно повинно працювати з магнітними полями. чи вони там електромагніти в кожен закинули? )
металевий шип який вилізає зі світча перериває постійну індукційну котушку:
спойлер
Зображення
перевагою називається те, що на дистанції це все в теорії не втрачає точності, але знову ж таки, ніхто не може сказати через скільки в конкурентній технології магніти почнуть якось помітно деградувати, наскільки це можна буде компенсувати калібровкою і т.д. короче просто зробили новий тип перемикачів для тих, хто на таке ведеться.
artko
Member

Повідомлення

leif: 19.04.2025 14:35 металевий шип який вилізає зі світча перериває постійну індукційну котушку:
а, ну тоді про постійній струм мова не йде. скоріш за все міряють зміну індуктивності катушки у lc контурі. ок, там будуть конденсатори деградувати, і підозрюю швидше ніж неодимові магніти :)
почекаємо, подивимося...

а ще можна зробити свіч на зміні ємності! :) (як колись були конденсатори у радиоприймачах, механічно змінювалась ємність)
leif
Member

Повідомлення

artko: 19.04.2025 14:39ну тоді про постійній струм мова не йде
оу, точно.
artko: 19.04.2025 14:39а, ну тоді про постійній струм мова не йде. скоріш за все міряють зміну індуктивності катушки у lc контурі. ок, там будуть конденсатори деградувати, і підозрюю швидше ніж неодимові магніти
почекаємо, подивимося...
фіг його знає, поки ніхто не може нічого сказати конкретного, але те що з'являється щось нове на ринку це завжди добре, нехай буде. може я б собі навіть розглянув таку дакі чисто для іграшок, адже з коробки звучить приємніше ніж вутінг і екзотичні світчі цікаво побачити-покрутити. втім я вже скоро рік я збираюсь купити клавіатуру для іграшок і шось все ніяк, та і в іграшки на компі щось перестав грати з ци клавіатурним хоббі, тому може колись пізніше :lol:
Відповісти