Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
7mindfields
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 14.04.2025 14:37 7mindfields
Взагалі, чим довша пружина, тим більше саме навантаження на старті.
Зрозумів, дякую
kurdas
Junior

Повідомлення

7mindfields: 11.04.2025 15:09 Є до речі класний б/в сет на продаж, за 1000грн віддам https://en.akkogear.com/product/periwin ... TF3GK7bsHz
А для чого в таких наборах декілька однакових капів?
(наприклад одних DEL штук 5)
Kosdnepr
Member

Повідомлення

kurdas
Для різних форматів клавіатури. В тих же 65%/75%/96% Del може бути у будь-якому ряду. А у cherry-профіля у рядів різна висота кейкапа, тому і різні варіанти Del.
7mindfields
Member

Повідомлення

kurdas: 14.04.2025 16:11
7mindfields: 11.04.2025 15:09 Є до речі класний б/в сет на продаж, за 1000грн віддам https://en.akkogear.com/product/periwin ... TF3GK7bsHz
А для чого в таких наборах декілька однакових капів?
(наприклад одних DEL штук 5)
Під різні лейаути для різних клавіатур (ansi/iso + різна кількість клавіш), в мене наприклад на одній клавіатурі ctrl, win, alt зліва 1.25u, і alt, ctrl 1.5u справа (не всі сети підійдуть), на іншій ctrl, alt зліва і справа по 1.75u (також не всі сети підійдуть), цей сет від акко покриває всі (або майже всі) вимоги, і виготовлений з якісного даблшот пбт
leif
Member

Повідомлення

шо ви тут?

поки я сам був трохи в розїздах по Україні, мені з китаю доїхала таки 1.6мм пцб для матрацу 2.0адд і я, незважаючи на те, що сьогодні після обіду лише повернувся домів, одразу ж кинув все і почав перезбирати матрац з нею :laugh: (ну шо поробиш, скучив за клавіатурами :shuffle: )

ті хто (як товаріщ мелофон) уважно слідкує за моїм ультра-популярним клавіатурним блогом в цьому топіку, скоріше за все, вже знають, що стокова пцб для клавіатури матрікс 2.0add має товщину 1.2мм. це обумовлено тим, що основним ринком збуту для матрікслаб є Китай та інші країни азії, а там в середньому по лікарні більше полюбляють більш тонкі пцб ніж стандартні 1.6мм навіть в преміальному сегменті. тож вже добре відома в клавіатурному ком'юніті пцб-мейкерша Файе пропонує (з благословіння матрікс) свої пцб для матраців, які відрізняються як товщиною так і іншими фішками (полінг рейт, прошивки, ргб для окремих моделей і т.д.). більше того, Файе робить навіть ЕС-кіти для поціновувачів цих перемикачів і матраців одночасно. втім, перша моя спроба купити файе-пцб обернулась фейлом і мені приїхала 1.2мм пцб :( як виявилось, колись давно вона робила плати і такої товщини, і лише в останні роки переключилась виключно на 1.6мм, а продавець чи то не захотів казати, чи то забув. але я не здався і через деякий час після цієї прикрої невдачі знайшов в оф. дискорді матріксу аж одного китайця (чи китаянку) з ком'юніті, який за шалені гроші мені таки продав 1.6мм пцб від файе (якщо перша пцб разом з мілл-максами і доставкою мені обійшлась в підсумку $225, то ця, курва, вже в районі $275 (пцб, доставка, комісія, дорогі міллмакси), так, можна подумати, що я остаточно :censoured:, але це ну шо поробиш якщо такі ціни, а ентузіазм спокою не дає :weep: ). і ось, прокатавшись спочатку в штати на проксі перевізника, а потім зі штатів в Україну, ця плата нарешті у мене (алілуя! і не кажіть моїй дружині скільки я за неї віддав :laugh: )

пару годин тесту, і можу сказати, що різниця в звучанні між 1.6мм і 1.2мм виявилась значно більшою ніж я очікував. в принципі, до цього на одних і тих же бербоунах у мене був досвід лише з 1.2мм та 1.6мм СЕМ-3 пцб від хайні для геонів та біасу, але там звук відрізняється помітно менше в залежності від товщини. можливо, правда, це особливість матеріалу СЕМ-3, адже для матрацу обидві пцб з фр4.

так чи інакше, звучить товстіша пцб потужніше і більш глибоко. але чи це однозначно краще? неочікувано для мене самого, але я б так на сказав. інженери матрікслаб насамперед розробляли 2.0 адд під 1.2мм пцб, тому вони досягли дуже і дуже цікавого звучання з цією товщиною пцб. є думка, що лише матраци 2.0 та 2.0адд (в першу чергу), та окремі моделі від китайської gray studio (меншою мірою) непогано звучать з 1.2мм пцб, в решті ж випадків використання тонкої пцб автоматом означає унилий і тонкий звук.

отака фігня :write: тепер цікаво спробувати інші світчі крім моїх улюблених черрі блеків на 1.6мм пцб, адже вона без жодних сумнівів розкриває цей чудовий бербоун трохи в іншій частині спектру і відповідно можуть бути інші цікаві комбінації. до того ж разом з пцб у китайця (чи китаянки, я так і не зрозумів) я купив також полікарбонатний плейт для 2.0адд, так що на матрац у мене тепер планів вистачає :rotate:
7mindfields
Member

Повідомлення

leif: 17.04.2025 23:51 ті хто (як товаріщ мелофон) уважно слідкує за моїм ультра-популярним клавіатурним блогом в цьому топіку
не робиш більше помилок :laugh:
Вище писав про підтримку різних лейаутів моїм набором кейкапів, і трохи збрехав, переміряв - у нео80 з 7u спейсбаром таки 1.5 юніти контрол і альт з двох боків, а не 1.75 (якщо комусь буде важливо)
leif
Member

Повідомлення

7mindfields
Ага, пішов таки на зустріч тонкій душевній організації мелофона, щоб в нього не залишалось простору для додумування того, чого я не мав на увазі і він не нервував вчергове через такі дурниці :laugh:

Відправлено через 14 хвилин 15 секунд:
Так, з 1.5ю альтами та контррлами це ж tsangan bottom row, я взагалі тепер не уявляю як можна користуватись іншим лейаутом :pray:

А 1.75u контрол це в першу чергу для тих хто вважає, що "контрол взагалі то має бути на місці капса", і це навіть не обов'язково фанати HHKB, адже в бородаті 1970ті контрол на клавіатурах був розташований саме там, і навіть яблучні компи і клавіатури на ранньому етапі своєї історії мали контрол на місці капсу
XAHYPIK
Junior

Повідомлення

Доброго часу доби.
Маю запит на купівлю нової клавіатури.
Для себе вивів основні пункти яким би хотів щоб вона відповідала, буду вдячний за допомогу у виборі!

Головні умови:
1. Оптична (більша довговічність ніж звичайна механічна).
2. ANSI, 100% або 96% (НУМпад обов'яковий для роботи).
3. Бюджет - до 10к бажано вкластися.

Додаткові умови:
1. Бездротова - дуже хотілося б, але не критично як все інше.
2. Скелетон - хотілося б, але не критично як все інше.
3. Капи Cherry Brow (в ідеалі) або Black (або аналогічні),
4. Якщо немає підходящих свічів - алік і хотсвап допоможе я гадаю?

*Keychron K5 Wireless - коли шукав то зрозумів що така подобається, але не знайшов у продажу, можливо хтось знає де таку взяти, або щось такого плану, дякую!
leif
Member

Повідомлення

XAHYPIK: 18.04.2025 14:10більша довговічність ніж звичайна механічна
тобто ресурсу у 50-100млн натискань для мех. світчів вам мало? :eek:
"довговічність" як перевага оптичних світчів це просто маркетинговий розводняк, не ведіться.
XAHYPIK: 18.04.2025 14:10Капи Cherry Brow (в ідеалі) або Black (або аналогічні),
черрі браун і блек це не кейкапи, а перемікачі (світчі) і вони як раз механічні, а не оптичні.

Відправлено через 2 хвилини 18 секунд:
знову ж таки, особисто я категорично не рекомендую використовувати світчі черрі без серйозного модінгу: L+F+SS для них є обов'язковою умовою використання. в стоці вони програють hmx та іншим бюджетним світчам останніх років.
Melofon
Member

Повідомлення

leif: 18.04.2025 15:38"довговічність" як перевага оптичних світчів це просто маркетинговий розводняк, не ведіться
Да что вы говорите, а то что они не окисляются и не даблкликают или наоборот пропускают нажатия в отличии от механических с которыми иногда такое случается, это конечно не большая проблема при хотсвапе и даже без него можно свитч почистить залив его спиртом , но все же у оптических таких проблем вообще не бывает, на механике у меня через полтора года у одного свитча появилось несрабатывание и я его чистил спиртом, а у оптической клавы уже три года вообще никаких проблем, но конечно это не то что бы главный критерий выбора, нужно выбирать Клаву по другим хар-кам, можно и на магнитных свитчах взять и она тоже по типу оптических не имеет контактов которые окисляются и там другие есть плюсы.
Patruletz
Member

Повідомлення

Melofon да скільки там коштує той свіч, 15-40грн це так критично?
leif
Member

Повідомлення

Melofon
О, виліз горе-фахівець :lol: мовчав мовчав, аж тут зачепили за живе, адже у нього в кацап-проджекті стоять круті оптичні світчі (ні) :super:

А ти забув, що мурзік взимку приходив в топік з даблтайпінгом оптичних світчів? Отакої!Як таке могло бути, якщо такого не може бути? Так само і про механічні світчі. Тут у людини бюджет достатній для того щоб придбати достатньо якісні світчі, а не дешман якийсь. І ці світчі нормально відпрацюють заявлений термін служби, якщо не заливати півком і не їсти борщ за компом. У мене кілька тисяч механічних світчів в колекції якщо що і жоден не зламався і не почав глючити. Взагалі ні разу в житті з таким не стикався за майже 10 років на мех. клавіатурах.
Melofon
Member

Повідомлення

Patruletz

А я сказал что критично? У многих клав в комплекте есть запасные если хот-свап есть, а если нет то как я уже сказал можно прочистить залив свитч спиртом и поклацав пару минут без остановки стерев тем самым окись, и как я уже сказал это не должно быть критерием выбора клавы, разве что если нужны такие фишки как рапид тригер как у магнитных то тогда да критерий, а так механика или оптика пофиг лишь бы в остальном нравилась функциями и тайпингом. Просто эти 50-100млн. это тоже маркетинг у механики, один окислиться через год а другой через три или через пять, но у оптики и магнитных просто нечему окисляются и там пока плата или конкретно контроллер не сдохнут то ничего не случится.
leif
Member

Повідомлення

Melofon
З яким саме механічним світчем особисто у тебе стались проблеми і чи не заливав ти його до цього?
7mindfields
Member

Повідомлення

Оптика за 2000грн > механічні клави, записав, дякую
Melofon
Member

Повідомлення

leif

Я ничего не заливал и вообще ни одной клавы за всю жизнь не залил, о таких проблемах я читал у многих людей возникали и абсолютно на разных свитчах - черри, гетерон, каил, у меня были тогда гетероны.

7mindfields

Моя оптика не 2000 стоит а 3500, по крайней мере это цена была на эту конкретную модель Dark Project Pro KD87A бо там таких KD87A без Pro похожих было много у Дарк Проджект, за 2000+ там были более простенькие и не оптика а обычная механика на желтых гетеронах и корпус скелетон у некоторых, в общем там много было с похожим названием. И я не сказал: Оптика за 2000грн > механічні клави это лично ваши выводы.
leif
Member

Повідомлення

Melofon: 18.04.2025 16:54 о таких проблемах я читал у многих людей
а про цих людей, відгуки яких ти читав, ти можеш бути впевненим, що вони нічого не заливали? найчастіше з механічними світчами щось трапляється після того як всередину щось потрапляло, інакше вони працюють десятиліттями. в підсумку, якщо залишити за дужками дешман сегмент, то з мого досвіду це надумана проблема, QC у відомих виробників достатньо адекватний, світчі відпрацюють завялений ресурс в абсолютній більшості випадків.
Melofon: 18.04.2025 16:54у меня были тогда гетероны.
найнайдешевша лінійка з усього що вони виробляють? чи які саме? не заливав, ок. а розбирав до того? щось робив з ними?

у мене просто чимало гатів, є сет інків2 ще з 21 року ще і всі вони добре зроблені і ніяких траблів з жодним світчем не сталось та і немає там чому ламатися.
Melofon
Member

Повідомлення

leif

Ничего я не разбирал бо там небыло хот-свапа (и не выпаивал тоже), если бы он был то я бы просто заменил бы свитч в первую очередь прежде чем что-то там чистить, а так пришлось его чистить так, люди что писали не выдумывали потому как сами спрашивали как решить проблему и искали совета как и я, это не надуманная проблема а просто факт который может иногда всплыть у какого-то из свитчей бо это просто физика, как я и сказал тут как повезёт, у других тоже то один то другой окислился но в разное время конечно а не одновременно, понятно что это не такая проблема на которую прям стоит сильно обращать внимание бо она решаема и очень просто, а если хот-свап то и очень быстро, но и не нужно говорить что такого вообще не бывает (ещё раз повторю: они не ломаются а окисляются! Ломатся может и нечему а окисляются есть), я уверен что может быть с любыми рано или поздно, но с хорошими скорее поздно ;)
leif
Member

Повідомлення

Melofon
тобто гатерони їхньої дешман серії, я так зрозумів. ну, ось і відповідь, за таку ціну відповідна якість, також дійсно може трапився якийсь брак, це буває зі світчами як і з усім іншим. щодо людей в інтернеті, якщо вони тобі не знайомі і ти не можеш бути ні в чому впевнений: як там і шо у них працювало і в яких умовах і з яким світчем і як зламалось, подібні узагальнення, мені здається, не зовсім корректні.

так чи інакше зважування будь-якого фактору потрібно починати з того, наскільки часто це все трапляється. моя думка, що це трапляється настільки рідко, що можна взагалі про це не думати поза межами сегменту зовсім недорогих світчів.

підсумовуючи: я відповів людині, яка сказала про "довговічність" оптичних світчів, як про фактор вибору, що це на мою думку не вартує брати до уваги. ти ніби спочатку непогодився і сказав, що оптичні світчі надійніше, але тепер все звелось до того, що таки не треба брати до уваги.

з.і. я не стверджую що механічний світч, що це якась магічна конструкція, яка не може зламатися або бути бракованою. це просто трапляється досить рідко, щоб про це вести розмову, як про якийсь скільки-небудь вагомий фактор.
Melofon
Member

Повідомлення

В общем так, оптический и магнитный свитч вообще не может иметь поломку в виде даблклика или ненажатия (если только программно нет никаких сбоев) а механический может, но довольно редко если сами свитчи нормального качества а не самое дно т.к. донные точно могут чаще выходить из строя, я считаю на это не нужно обращать внимания когда берешь нормальную не самую дешёвую Клаву, и можно обращать когда берешь бюджетную где свитчи могут быть более низкого качества.
Відповісти