Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Vlaad13
Member

Повідомлення

це все тести на старому драйвері - так що ситуація така ж як з 5070 ті - треба знов чекати більш пізнішіх тестів
byaka
Member

Повідомлення

Melofon: 16.04.2025 13:26
byaka: 16.04.2025 10:47
От коли спробуєте генрацiю x4, тодi менi розкажете про 50-60 кадрiв.Причому вам не обов'язково потрiбна rtx5060,просто налаштувати Lossless Scaling.
Якщо генератор на rtx4000 генерував всього один додатковий фрейм на кожний справжншiй кадр i звичайнi люди помiчали затримку,то rtx5000 вже може генерувати 4 додаткових фрейми i навiть Digital Foundry вiдмiчали що генерувати бiльше двох фреймiв це дурiсть,не тiльки тому що затримка зростає в рази а и тому що артефактiв стає дуже багато.
Я понял, вы судите чисто по обзорам, всё ясно, вот когда сами попробуете тогда и расскажите как оно, а артефакты я не замечал на 4000 когда фрейм ген включал, хоть до того меня ими тоже пугали ;) А сравнивать инвидиевский генератор с Lossless Scaling это вообще ниочем бо это таки немного разные вещи, я пробовал эту прогу и это фигня по сравнению с фреймгеном у инвидия, у инвидия куда меньше задержки, и кстати у 5000-й серии даже когда генератор на х4 стоит то задержки не такие и большие, всмысле они растут не пропорционально увеличению кадров а на совсем немного, например если с х2 было 45нс то с х4 уже 48-49нс (цифры чисто ради примера) что в процентном соотношении мало а прирост в кадрах намного больше.
Якщо ми говоримо про 60фпс то базова затримка 16мс,а ви менi говорите вже про 45-49нс що збiльшуе затримку в ~3 рази!Для прикладу 30фпс це 33мс,а з генератором базових 60фпс виходить навiть гiрше.
Це просто нiчний кошмар для любителей шутерiв!
Востаннє редагувалось 16.04.2025 23:33 користувачем byaka, всього редагувалось 2 разів.
Hells Angels
Member

Повідомлення

byaka: 16.04.2025 23:19Це просто нiчний кошмар для любителей шутерiв!
для онлайнових за очі буде 8 гіг і без включення генератора, а якщо зайти на сайт та подивитись на яких налаштуваннях графіки грають тіпи то більше й писати про генератор в шутанах не будете :laugh:
byaka
Member

Повідомлення

Hells Angels: 16.04.2025 23:30
byaka: 16.04.2025 23:19Це просто нiчний кошмар для любителей шутерiв!
для онлайнових за очі буде 8 гіг і без включення генератора, а якщо зайти на сайт та подивитись на яких налаштуваннях графіки грають тіпи то більше й писати про генератор в шутанах не будете :laugh:
А що шутери бувають тiльки онлайн?Чи високих рiвнiв складностi не буває?
Ви от дуже хочете грати в шутер з затримкою яка вища за 33нс(що відповідає 30фпс)?
Hells Angels
Member

Повідомлення

byaka: 16.04.2025 23:37Ви от дуже хочете грати в шутер з затримкою яка вища за 33нс(що відповідає 30фпс)?
я в стрілялки не граю, мій максимум RTS
Nouriel
Member

Повідомлення

Hells Angels
тоді нашо всіх під себе рівняти?
Hells Angels
Member

Повідомлення

Nouriel: 17.04.2025 00:13тоді нашо всіх під себе рівняти?
я не рівняю, статистика стіма та ігри говорять про те що в онлайни і різні інді фігачать на картах 3060/4060 в подальшому 5060, а не беруть 5080 та грають у валорант на фхд моніку з ультра-графікою
Vlaad13
Member

Повідомлення

Hells Angels: 17.04.2025 00:18
Nouriel: 17.04.2025 00:13тоді нашо всіх під себе рівняти?
я не рівняю, статистика стіма та ігри говорять про те що в онлайни і різні інді фігачать на картах 3060/4060 в подальшому 5060, а не беруть 5080 та грають у валорант на фхд моніку з ультра-графікою
я купив 4070 щоб грати у кс в 1080 з ультра графікою - що далі?
l-m
Member

Повідомлення

GreenMile: 16.04.2025 18:33
Yurius: 16.04.2025 10:02 Що ти там помітив,розумник? в мене була 4080 і 4070 ті і фреймген я юзав на обох брендах , якщо тобі при 40 реальних фпс нориально, то в тебе проблема.
У мене 4070ті, ФГ норм працює, зокрема в КП2077 при 45+ натінвних кадрах, на виході 70-80. Шо не так?
Не так те, що не всі настільки лояльні до 35 фпс геймінгу.
Хоча я вже нічому не дивуюсь, тут на форумі є персонаж якому й 15 фпс нормально :rotate:
GreenMile
Member

Повідомлення

l-m: 17.04.2025 05:15
GreenMile: 16.04.2025 18:33 У мене 4070ті, ФГ норм працює, зокрема в КП2077 при 45+ натінвних кадрах, на виході 70-80. Шо не так?
Хоча я вже нічому не дивуюсь, тут на форумі є персонаж якому й 15 фпс нормально :rotate:
Якщо шляхтичі не лояльні до "35 фпс геймінгу" для них були/є 3090, 4090, 5090, або мід/лоу налаштування ;)
А по суті, жоден не зміг нормально пояснити, чим же воно так заважає грати в синглові ігри, окрім аргументів від оглядачів які з лупою на стоп-кадрі розглядають його роботу в найгірших сценаріях, яких 1 на сотню та міфічного іМпут лагу, який забороняє грати в сингл ігру :-P

Відправлено через 9 хвилин 2 секунди:
byaka: 16.04.2025 23:37
Hells Angels: 16.04.2025 23:30
Ви от дуже хочете грати в шутер з затримкою яка вища за 33нс(що відповідає 30фпс)?
Не займайтесь наркоманією, не заважає та затримка грати в синглові шутани ніяк взагалі. Ви носитесь з тими мілісекундами від генератора як дурний з фантіками, при тому, що у вашої переферії, зокрема миші затримка може бути навіть більше :-P Але це інше, розумію :D
byaka
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.04.2025 09:56
Якщо шляхтичі не лояльні до "35 фпс геймінгу" для них були/є 3090, 4090, 5090, або мід/лоу налаштування ;)
А по суті, жоден не зміг нормально пояснити, чим же воно так заважає грати в синглові ігри, окрім аргументів від оглядачів які з лупою на стоп-кадрі розглядають його роботу в найгірших сценаріях, яких 1 на сотню та міфічного іМпут лагу, який забороняє грати в сингл ігру :-P

Не займайтесь наркоманією, не заважає та затримка грати в синглові шутани ніяк взагалі. Ви носитесь з тими мілісекундами від генератора як дурний з фантіками, при тому, що у вашої переферії, зокрема миші затримка може бути навіть більше :-P Але це інше, розумію :D
В тому то i дiло ща якщо додати чисту затримку мишi та iншi фактори, то i без генератора не все iдельно ,а з генераторм взагалi жах.
GreenMile
Member

Повідомлення

byaka: 17.04.2025 10:19
GreenMile: 17.04.2025 09:56 Якщо шляхтичі не лояльні до "35 фпс геймінгу" для них були/є 3090, 4090, 5090, або мід/лоу налаштування ;)

В тому то i дiло ща якщо додати чисту затримку мишi та iншi фактори, то i без генератора не все iдельно ,а з генераторм взагалi жах.
Та не буде ніякого жаху і проблем. Ось дивіться, тест на реакцію, медіанний час реакції- 273мс(!). Тобто це нам показує, що більшість людей, яка має якісь звичайні ПК, монітори 60Гц і звичайну реакцію, мають швидкість реакції на подразник (тут навіть нікуди цілитись не треба як в шутанах, а просто клікати) - 273мс. А ви розказуєте як важливі 30мс і який з ними жах :rotate: У більшості швидкість реакції як у равлика, порівняно з вашою :D Так, є натреновані кібер-люди з супер-пупер ПК які там, можливо, за 50мс реагують або менше, але таких одиниці і в цій темі мабуть жодного :rolleyes:

От у мене по тому тесту найкращий клік - 176мс, всі інші в середньому 190-200мс. при чому миша, що по дроту, що по радіоканалу особливо не впливала (rog chakram), десь з 10 спроб кращими були то бездротові то дротові сесії.

Короч, оця ваша проблема мілісекундних затримок дещо перебільшена, а більшості пересічних геймерів взагалі не зрозуміла.
byaka
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.04.2025 11:06
byaka: 17.04.2025 10:19
Та не буде ніякого жаху і проблем. Ось дивіться, тест на реакцію, медіанний час реакції- 273мс(!). Тобто це нам показує, що більшість людей, яка має якісь звичайні ПК, монітори 60Гц і звичайну реакцію, мають швидкість реакції на подразник (тут навіть нікуди цілитись не треба як в шутанах, а просто клікати) - 273мс. А ви розказуєте як важливі 30мс і який з ними жах :rotate: У більшості швидкість реакції як у равлика, порівняно з вашою :D Так, є натреновані кібер-люди з супер-пупер ПК які там, можливо, за 50мс реагують або менше, але таких одиниці і в цій темі мабуть жодного :rolleyes:

От у мене по тому тесту найкращий клік - 176мс, всі інші в середньому 190-200мс. при чому миша, що по дроту, що по радіоканалу особливо не впливала (rog chakram), десь з 10 спроб кращими були то бездротові то дротові сесії.

Короч, оця ваша проблема мілісекундних затримок дещо перебільшена, а більшості пересічних геймерів взагалі не зрозуміла.
Я не буду тут вглиблюватись, але вiдмiчу що дуже багато людей помiчають рiзницю в затримцi 16мс(60фпс) та 33мс(30фпс),а це тiльки 17мс рiзницi.Все залежить вiд натренерованоcтi мозку,наприклад у пiлотiв формули 1 це ~100мс.Якщо людина грає багато в шутери з дитинства, то вона можливо не зразу але помiтить що щось не так коли замiсть +16мс буде +45мс.
GreenMile
Member

Повідомлення

byaka: 17.04.2025 11:49
GreenMile: 17.04.2025 11:06 Та не буде ніякого жаху і проблем. Ось дивіться, тест на реакцію, медіанний час реакції- 273мс(!). Тобто це нам показує, що більшість людей, яка має якісь звичайні ПК, монітори 60Гц і звичайну реакцію, мають швидкість реакції на подразник (тут навіть нікуди цілитись не треба як в шутанах, а просто клікати) - 273мс. А ви розказуєте як важливі 30мс і який з ними жах :rotate: У більшості швидкість реакції як у равлика, порівняно з вашою :D Так, є натреновані кібер-люди з супер-пупер ПК які там, можливо, за 50мс реагують або менше, але таких одиниці і в цій темі мабуть жодного :rolleyes:

Я не буду тут вглиблюватись, але вiдмiчу що дуже багато людей помiчають рiзницю в затримцi 16мс(60фпс) та 33мс(30фпс),а це тiльки 17мс рiзницi.Все залежить вiд натренерованоcтi мозку,наприклад у пiлотiв формули 1 це ~100мс.Якщо людина грає багато в шутери з дитинства, то вона можливо не зразу але помiтить що щось не так коли замiсть +16мс буде +45мс.
Так між "помічати" і "це жах і неможливо грати" є дуже велика різниця.
Звісно, є люди з природньо високою швидкістю реакції і сприйняття (пілоти винищувачів, наприклад), вони потраплять в отой 0,1% лівого плеча нормального розподілення, є спеціально натреновані кіберспортсмени із супер-швидкою периферією і моніторами, які потрапляють у 2,1% і яким це дійсно буде "жахливо", є 13,6% людей з цього форуму із дуже швидкими ПК, периферією і моніторами 600Гц, які здатні щось там помітити, а всі інші - це стандартні 68,2% зі стандартними ПК, які тої різниці ніколи в житті не побачать, скільки б про неї не говорили. І тест на реакцію це якнайкраще ілюструє.
Standard_deviation_diagram_(decimal_comma).png
От яка у вас миша? У моєї клік летенсі 0,1 мс у дротовому режимі і 2,2 в бездротовому, а у більшості типу геймерских він 12-40мс. Це в 120 разів(!!!!) краще за якусь пересічну геймерську мишу, то виходить, що у мене з генератором кадрів буде набагато краще, ніж у якогось юзера без генератора але з офісною мишою логітеч. При цьому цей юзер буде казати що він жахливу різницю бачить :dontknow:
спойлер
Зображення
byaka
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.04.2025 12:24
byaka: 17.04.2025 11:49
Так між "помічати" і "це жах і неможливо грати" є дуже велика різниця.
Звісно, є люди з природньо високою швидкістю реакції і сприйняття (пілоти винищувачів, наприклад), вони потраплять в отой 0,1% лівого плеча нормального розподілення, є спеціально натреновані кіберспортсмени із супер-швидкою периферією і моніторами, які потрапляють у 2,1% і яким це дійсно буде "жахливо", є 13,6% людей з цього форуму із дуже швидкими ПК, периферією і моніторами 600Гц, які здатні щось там помітити, а всі інші - це стандартні 68,2% зі стандартними ПК, які тої різниці ніколи в житті не побачать, скільки б про неї не говорили. І тест на реакцію це якнайкраще ілюструє.
Standard_deviation_diagram_(decimal_comma).png

От яка у вас миша? У моєї клік летенсі 0,1 мс у дротовому режимі і 2,2 в бездротовому, а у більшості типу геймерских він 12-40мс. Це в 120 разів(!!!!) краще за якусь пересічну геймерську мишу, то виходить, що у мене з генератором кадрів буде набагато краще, ніж у якогось юзера без генератора але з офісною мишою логітеч. При цьому цей юзер буде казати що він жахливу різницю бачить :dontknow:
спойлер
Зображення
Я ще до клiка помiчаю що камера(прицiл) при швидких рухах веде себе наче в киселi,тому я б i радий грати в 140фпс з генератором, але менi некомфортно.
Для мене це дiйсно жахливо, тому що я трачу додатковий час на доприцiлювання замiсть того щоб працювала "м'язова память" i я одним рухом навадився на голову.
GreenMile
Member

Повідомлення

byaka: 17.04.2025 12:53 Я ще до клiка помiчаю що камера(прицiл) при швидких рухах веде себе наче в киселi,тому я б i радий грати в 140фпс з генератором, але менi некомфортно.
Для мене це дiйсно жахливо, тому що я трачу додатковий час на доприцiлювання замiсть того щоб працювала "м'язова память" i я одним рухом навадився на голову.
Так у миші з високим клік летенсі, ще гірший летенсі по руху :)
А про який шутан мова взагалі?
Kosdnepr
Member

Повідомлення

Знайомий звернувся з питанням, чи буде" б/в 3070 в хорошому стані" кращим варіантом за нову 4060 для fullHD (3070 дешевше десь на 2к)? Не для онлайн, хоче спробувати Сталкер 2.
Підкажіть будь ласка, бо давно не слідкував за відеокартами.
Геральт
Member

Повідомлення

Kosdnepr
Кращим варінтом буде 6700XT
l-m
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.04.2025 09:56

Я не знаю навіщо ти це втираєш та кривляєшся.
У мене є свій власний досвід, який у тому, що для приємної гри у тому ж КП2077 треба 70+ справжніх фпс (140+ з генератором) (вище я вже різниці не відчуваю в ції гріі).
Також дивно простити пояснити інших, те що не можеш відчути сам :insane:
Я просто написав що далеко не всі наскільки нечутливі, а не обіцяв твої відчуття покращити. Та не сперечався з твоїм досвідом, просто констатував що розповсюджувати його на всіх є дурницею. Але ти цим продовжуєш займатись :facepalm:
Artem_M
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 17.04.2025 14:28 ..чи буде" б/в 3070 в хорошому стані кращим варіантом за нову 4060 для fullHD
3070 буде краще, але ще краще буде 6800ХТ, шукайте нормальну б.у., вона дійсно помітно краща, хоч і коштує на 1-2 тис. більше.
Відповісти