Європейський союз планує створити п’ять гігафабрик ШІ по 100 тисяч прискорювачів

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
dead_rat
Member

Повідомлення

tornadox: 11.04.2025 13:54 Не уявляю вартість будівництва і обслуговування цих потужностей в ЄС з їх рівнем життя
Швидкий гуглінг
a software engineer in China earns around ¥388,000 RMB (approximately $53,386 USD) annually
The median IT salary in Germany is around €60,000 per year
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:05 користувачем dead_rat, всього редагувалось 1 раз.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Як тільки Жупану обломиться весь той ШІ, то і у всіх інших цікавість до нього симетрично впаде.
leif
Member

Повідомлення

dead_rat
Я не знаю в якому інтернеті, робочому і інформаційному середовищі треба знаходитись, щоб не розуміти чим нинішній етап впровадження і розвитку сабжевих технологій відрізняється від усіх попередніх і чому власне такий хайп нині. Ну реально, куди треба дивитись я :censoured: знає :-/

Відправлено через 37 секунд:
VolandInferno: 11.04.2025 14:02
leif: 11.04.2025 13:56Ага, похожа свиня на коня, як казала моя прабабуся
Побачиш, що весь той ШІ піде на смітник історії і залишиться десь тільки у вузькоспеціалізованих сферах, де з нього є якійсь сенс)
:laugh:

Зафіксували

Відправлено через 23 секунди:
А вузькоспеціалізовані сфери це які? Уточни

Відправлено через 21 секунду:
А то будеш потім з'їжджати
Tiufin
Member

Повідомлення

VolandInferno: 11.04.2025 13:17 Коли ж ця бульбашка з ШІ репне. Якесь помішання. 2 роки тому жили без ШІ і було чудово.
"2 роки тому жили без колеса, і все було чудово"
VolandInferno: 11.04.2025 13:54
Lekrs: 11.04.2025 13:52це тільки початок.
По подальшому отуплюванню людей) Зараз/раніше люди хоч гуглити як-неяк вміли, а з цими трендами, скоро будуть соплі з носа пускати на дивані.
Ну так якщо це бульбашка, то і перейматися щодо отупіння людей немає сенсу ;)

А ви точно ip-інженер, бо якісь в вас настільки ретроградні погляди, що дивно як ви в цій сфері працюєте.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:06Я не знаю в якому інтернеті, робочому і інформаційному середовищі треба знаходитись
В профільному професійному. Я от теж сидячи прямо посеред кривавого ентерпрайза, де всі менеджери навколо наче подуріли з тими нейронками, не бачу як і головне навіщо їх всюди пхати, і який профіт це дасть. І менеджери не знають. Принаймні пояснити не можуть. Хочеться бо модно, це головна причина.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:10 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
VolandInferno
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:06А то будеш потім з'їжджати
Куди я маю з'їжджати? :laugh:
leif: 11.04.2025 14:06А вузькоспеціалізовані сфери це які? Уточни
Вузькоспеціалізовані - це вузькоспеціалізовані. Я не розумію що тут не ясно.
Я тобі можу сказати що весь той ШІ на 90% - це скам на платну підписку і практичного застосування в технологічному виробництві його немає і не планується. Я працюю у відомому вендорі мережевого обладнання, ШІ там навіть в обговореннях немає.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:11 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

VolandInferno
Оо, уже почав. Перерахуй на конкретних прикладах сфери. Давай, ти зможеш. Штук 5

Відправлено через 57 секунд:
Scoffer
Ще один :laugh:
спойлер
Зображення
Воно і не дивно що Україна в такій жопі
VolandInferno
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:11Оо, уже почав. Перерахуй на конкретних прикладах сфери. Давай, ти зможеш. Штук 5
Друкувати ковпачки та плати для клав - можливо тут і треба потужний ШІ :lol:
leif
Member

Повідомлення

VolandInferno
Ясно.
VolandInferno
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:11Оо, уже почав. Перерахуй на конкретних прикладах сфери. Давай, ти зможеш. Штук 5
Вузькоспеціалізовані сфери.
dead_rat
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:11 Ще один :laugh:
А ви не думали чому так?

Бо якось спеціалісти вам кажуть, що використовують все це вже 10+ років і тому дуже скептичні.

А от самі позитивні то інфоциганє(вчорашні кріптоінвестори) і домогосподарки.
Tiufin
Member

Повідомлення

Scoffer: 11.04.2025 13:50
leif: 11.04.2025 13:30ШІ однозначно потрібно розвивати і вкладатися в нього стратегічно надважливо. сумнівів, що за цим майбутнє немає жодних.
А особисто у мене є сумніви що це стратегічно надважливо. Як на мене, воно і на тактику не всюди тягне. Це не перша технологія з котрою носяться як з писаною торбою, а потім виявиться що адекватні межі застосування досить таки вузькі.
Ну от візьмемо те що на перший погляд здається гарним застосуванням - пошук. Десь, здається навіть тут, проходила новина що нейропошук жере електрики на запид в дцять раз більше за традиційні методи. А електрика ж не святим духом генерується, за неї треба заплатити. Відповідно треба щоб і рекламодавці умовної гугли заплатили їй в дцять раз більше. Щось у мене виникають великі сумніви що останні будуть в захваті від такої ідеї і воно взагалі окупиться.
Ну щодо живлення - можна і інші аргументи навести:
- для гугління треба, щоб було серед чого гуглити - тобто мільярди сайтів, які сумарно також потребують багато багато електроенергії
- час роботи комп'ютера, котрий юзер витрачає на гугління. Так як цей процесс займає доволі більше часу, ніж запит в ШІ-бота, то комп'ютер працює також довше, що збільшує сумарне споживання електроенергії
- ну і навіть якщо уявити, що ші-боти електроенергії в результаті споживають все одно більше, ніж звичайне гугління, то економія часу юзера - це в рази більший виграш, ніж зайві затрати електроенергії (якої може і не бути, бо див. попередні 2 пункти)

Ну а щодо рекламодавців- то це також не так працює. Доля електроенергії у ціні рекламного показу - це якісь долі відсотку. Тому навіть значне підвищення цієї долі не призведе до значного здорожчання. Ну і взагалі, компанії-власники ші-ботів поки використовують інші моделі монетизації, тож зараз важко взагалі про це робити оцінки.
ddO
Member

Повідомлення

Гадаю, це інвестиція саме у військову сферу. ШІ цілком здатна там замінити тисячі, якщо не десятки тисяч чи ще більше людей. Від простого пошуку в соцмережах талантів, що викладають свої селфі із місць де цього робити не варто, до миттєвого детального аналізу супутникових знімків, із розпізнаванням техніки, напрямів пересування і т.д. Це не кажучи уже за банальне наведення ракет, онлайн управління бронетехнікою чи дронами. Сотнями дронів. Тисячами. А можливо і того більше. Такі технології дадуть відчутну перевагу над людьми, що вірують у "мясні штурми".
Та і в правоохоронній сфері - ШІ могли б швиденько подивитись/ проаналізувати камери із місць злочинів - розпізнаючи людей, що там були чи ідентифікуючи траспортні засоби. Думаю правоохоронцям це б сильно допомагало, принаймі економило б немало часу.
tornadox
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 14:04Швидкий гуглінг

a software engineer in China earns around ¥388,000 RMB (approximately $53,386 USD) annually

The median IT salary in Germany is around €60,000 per year
я ж не просто сказав про "рівень життя" а не "рівень зарплат". Numbeo каже що вартість життя практично 2х порівняно з Німеччиною. Крім того мова про обслуговування а не тільки про програмістів. Та і 60 це мало для Німеччини, рівень щойно спеченого мідла. В АІ там більшість ветерани.
Alligator
Member

Повідомлення

VolandInferno: 11.04.2025 14:02
leif: 11.04.2025 13:56Ага, похожа свиня на коня, як казала моя прабабуся
Побачиш, що весь той ШІ піде на смітник історії і залишиться десь тільки у вузькоспеціалізованих сферах, де з нього є якійсь сенс)
Допилять та замінять пошукові інструменти на ці ШІ. :rotate:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Alligator: 11.04.2025 14:18Допилять та замінять пошукові інструменти на ці ШІ.
Ну можливо. Ще в медициін можливо, але там і так він використовується.

Взагалі я б почав з того, що ніякого ШІ, як такого не існувало, не існує. Весь цей ШІ це транспонування/перемноження матриць з заданими параметрами в промислових масштабах.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 14:22 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 1 раз.
dead_rat
Member

Повідомлення

tornadox
Я до того, що різниця в зарплатні людей що працююватимуть в центрі - не сильно велика.

60к для Німців, якщо ви не в одному з топ міст дуже хороша. Головний архітектор в Rheinmetal недавно була обʼява типу 80-95к в Бремені.
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 11.04.2025 14:15
leif: 11.04.2025 14:11 Ще один :laugh:
А ви не думали чому так?

Бо якось спеціалісти вам кажуть, що використовують все це вже 10+ років і тому дуже скептичні.

А от самі позитивні то інфоциганє(вчорашні кріптоінвестори) і домогосподарки.
Ага, пам'ятаю я те розпізнавання тексту, ще на початку 2000х. Тоді треба було сканер, чекати хвилин 5 на розпізнавання однієї сторінки, а потім хвилин 10 ще вручну виправляти купу косяків.

Ви ще скажіть, що і чат-боти були 50 років тому, а тому ці всі ші-боти- все фігня :D
leif
Member

Повідомлення

dead_rat
спеціалісти? аххаха

Ну, ок, як скажеш)

Потім "спеціалісти" будуть казати, що вони не це мали на увазі, "та ми суто про чайники з ШІ казали і тільки про них", а під вузькоспеціалізовані сфери (с) шо тільки не підпадатиме у цих "спеціалістів"
dead_rat
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 14:23 dead_rat
спеціалісти? аххаха
Ну тут чьотко по Даннінгу-Крюгеру ;)
Відповісти