Та я, чесно кажучи, давно для себе зрозумів, що вся ця історія з ARM хороша тільки в одному - давати копняка x86, коли ті вже зовсім розслабляються. У свій час інтел у ноутбуки пхав андревольтнуті пентіуми й целерони, а AMD взагалі спала. ARM змусив їх рухатись і добре. Але в результаті ті ж Intel і AMD підтягнулись, і тепер маємо нормальну продуктивність + енергоефективність у мобільних чіпах.yuriy_dd: ↑ 10.04.2025 14:21уявіть собі - що я навіть не маю жодного Епл пристрою (хоча М4 мак міні вже замовив)
мене пруть лише АРМ проци та їх швидкодія
а також відсутність конкуренції на ринку х86 - де лише 2 компанії які між собою звязані крос-ліцензіями і ніхто не зайде
х86 - це тупик
скільки є кастомних рішень на х86? лише в ігрових консолях
а тепер скільки є виробників проців на АРМ? і кожен з них може щось своє додати. Наприклад Гугл в процах Тензор для пікселів
Я теж колись захоплювався ARM, мав купу SBC, прикольно, "недорого", "грайся собі". Але потім приходить момент, коли ти бачиш: ARM — це платформа одноразових пристроїв. Реально. Оновлення припинились, якийсь bin/blob вже не підписується, ядро не компілюється, софт розсипається, і вуаля, твоя плата йде в ящик до старих зарядок.
А сучасні "дорослі" ARM-рішення з довгою підтримкою це вже й по ціні, і по споживанню не кращі за нормальні x86. Той самий Celeron або навіть старий Atom дає фору по гнучкості й сумісності. В мене є SBC на Atom - досі крутиться Debian 12, Home Assistant, усе стабільно. А більшість ARM-плат, що тоді куплялись разом - або вже смітник, або мають кастомні образи від якоїсь китайської контори, які не оновлювались з 2018.
Щодо "кількості виробників" - це аргумент для інвесторів, а не для юзера. Багато виробників - це ще й багато зоопарку, нестандартів, обмежень. Один робить через ж… GPU, інший - WiFi з закритим firmware, третій - свої порти криво реалізував. Це не плюси, це проблема, якщо ти хочеш щось довготривале. Покажи мені ісо імідж який заведеться на любому АРМ? В них там завантажував навіть не стандартизований, кожен бутає як хоче.
Raspberry Pi взагалі виживає тільки тому, що під нього ллється купа грошей, і в освіту, і його роздають безкоштовно пачками. Якщо б він конкурував на ринку без цього буста давно б уже був у тій самій коробці, що й мій старий PCDuino та BananaPI.
ARM має своє місце, але точно не заміна x86 в десктопах чи хоумлабах.
Просто різні задачі.
Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
блін коли я затирав що мати комп на 5090 це тупо бо він споживає біля кіловата, то мені казали що я бомж =)yuriy_dd: ↑ 10.04.2025 14:40а навіть 50 Вт на постійно - це 36кВт на місяць
а тут вже 50ват рахують

ну та, як витратиш гроші на кредит на мак, то світло за неоплату можуть виключити

Вдень можна виживати на китайській сонячній панелі і зарядній станції ввечері.
це єдине і головне! на АРМ з софтом один бардак! І це навіть слово яке не дуже підходить. Там вже такий срач в ком'юніті asaha linux dev, який практично ставить крапку на будь-якому подальшом розвитку.yuriy_dd: ↑ 10.04.2025 14:40ну і це питання в софті - чим більше буде АРМ - тим більше софт змігрує на АРМ
Користувацький софт зараз не пишуть під архітектуру, в 95% його пишуть під популярну платформу: Android, iOS, Windows