Виникла проблема, десь пару місяців вже, що в іграх (Kingdom come 2, path of exile 2 поки граю в ці, і думаю в інших те саме) рандомно в якийсь момент відбувається обрив звука менше ніж на секунду. Відбувається це з різною періодичністю, кожних 10 хв, раз в годину, буває за вечір не пропадає, повний рандом, але виявляється це в іграх. Розумію я це по музиці яка грає в ютубі. І наче не сильно страшно це, але буває в ДУЖЕ рідких випадках цей прояв буває сильнішим: на секунду гасне підсвітка на клаві, наче вона відключилася, але без характерного звука підключення. І ще рідше, буквально пару раз за весь час було, що від'єднало наче всі прилади, що приєднані через ЮСБ порти на декілька секунд і потім сама же система підключила. Це сама проблема - обрив звука на <= секунду, і поодинокі випадки відключення ЮСБ приладів. Самої проблеми просто слухаючи музику і не граючи - немає.
Конфіг системи:
Intel Core i5-13600KF
Arctic Liquid Freezer III 360
Gigabyte Z690UD
Kingston Fury DDR5-5200Mhz 2x16Gb
Gigabyte RTX 4070 Ti Super Gaming OC 16G 16GB GDDR6X
Be Quiet! Straight Power 12 850W
NZXT H7 v1 2022 Base Edition
Windows 11 Pro 24H2 відносно свіжий, 3+ місяці.
По часу поява проблеми співпала з придбанням навушників Beyerdynamics DT 770 Pro 80 Ом та ЦАПа + підсилювач Shanling UA4. Почалося не одразу, а десь декілька тижнів після придбання.
Що приєднано в ЮСБ порти на постійній основі:
- клавіатура HyperX Origin
- миша Razer DeathAdder V3 Hyperspeed через USB адаптер 2.4 ГГц
- мікрофон HyperX SoloCast
- ЦАП + підсилювач Shanling UA4 (type c) і в нього через 3.5 навушники Beyerdynamics DT 770 Pro 80 Ом
- Bluetooth-адаптер Asus USB-BT500
Додатково приєдную:
- контролер Dualsense (по кабелю)
- контролер Xbox по адаптеру Asus USB-BT500
- кабелі зарядки
- монітор, вже відключив, бо колись думав що в ньому проблема
Що спробував:
- зміна підключень ЮСБ, перетикав в 2.0, в 3.0, різні комбінації приладів і тому подібне, але звісно не всі можливі)
- зміна кабелю для ЦАПа, з Type C- Type C на Type C- Type А
- звісно, грішив на ЦАП. Купив "косічку" з ЮСБ портами 2.0, що підключаются до ПІН портів на мат платі. Підключив до неї тільки ЦАП, всі решта прилади на ЮСБ портах материнки і відбулися деякі зміни!!! - обрив звука став іншим, з'явився хрип (трискіт/рипить) такий, коли приєднуєш включені колонки до ПК міні джеком і так же менше ніж на секунду. Тобто замість обриву - рипить, що доволі дратує вухо, коли відбувається з якоюсь періодичністю.
- Косічка
- тестив ЦАП + інші вуха на своєму компі один вечір і не зловив проблему, але це швидше повезло
- тестив без ЦАПа різні вечори і не зловив обрив
- грішив на процесор, відключав С-state з С6 по С10 (точно не пам'ятаю які саме, мабуть С6,С7,С8,С10. Можу подивитися)
- понизив напругу на 0,05В на процесорі, та збільшив ліміт потужності PL1, PL2 з 181 Вт до 195 Вт. Це я зробив тому що побачив в HWiNFO як він перевищував ліміт потужності і я вирішив, що можливо йому її не вистачало (проц запітан 8+4). Один раз співпало як обірвався звук і в графі "Превышен предел мощности ядра" значення стало "Да", але після цього були обриви звуку і без перевищення. Тому цей метод також не допоміг
- Intel Extreme Tuning
- ставив останню прошику на ЦАП
- мінімальний стан процесора виставляв 20%+ у схемі електроживлення
- прогоняв тест на стабільність ЦП в ОССТ (екстрім) десь годину. В Cinebench R24 мультіядра хвилин 30 слухаючи музику в ютубі і обривів не було. Відеокарту не проганяв, не думаю, що через неї.
Нічого з цього не допомогло, бувало декілька вечорів не було, але потім з'являлося. Можливо ще щось пробував, але не пам'ятаю. На перегрів не схоже. Прикладаю скрін температур з HWiNFO за сьогоднішій сеанс гри в path of exile 2, де були доволі часті обриви звука.Тут в графі "Превышен предел мощности ядра" не перевищено ліміт (бо зараз ліміт 195 Вт) але обриви були.
- Температури
В підозрюваних в порядку пріоритетності:
- ЦАП
- чіпсет (він же відповідає за функціонування ЮСБ приладів?)
- процесор (малоймовірно, але не знаю)
- БП (також не вірю, що він)
Найбільше мене в цьому всьому напрягає відключення портів ЮСБ. Чи взагалі можливо перегрузити ЮСБ порти щоб вони відключалися?
Поки писав пост, в третє з'явився ще один симптом. Грала музика в ютубі і вдруг стало тихо. Дивлюся відео йде, але без звуку, відкрив в іншому браузері відео - також немає звуку. Перепідключив ЦАП і з'явився звук. Все більше думаю на нього. Але як це можливо, що він рандомно таке чудить, чи все таки чіпсет таке робить? А може це взагалі програмні проблеми і перевстановлення вінди допоможе?) Наприклад, конфлікт драйвер, або хром засраний))