Маршрутизатори MikroTik | Обговорення маршрутизаторів компанії MikroTik на платформі RouterOS

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Avenger80
Member

Повідомлення

mult
Справится любой современный роутер от более-менее нормальной фирмы. Это не нагрузка и не задачи. Микрот нужен если вы хотите очень мощно заниматься маршрутизацией, сетями, изучать глубины настройки именно сетей - VPN, туннели - люди выше всё написали и у тех людей с микротами задачи совсем абсолютно другие, чем ваши - они специфичны для обычного человека - они спецы, а для кого делают это всё - это клиенты и объекты. :) А у вас обычная домашняя нагрузка. И выбор роутера просто зависит от ваших предпочтений к роутеру - или это просто раздатчик инета или это некоторый комбайн с USB портом.
crumd
Member

Повідомлення

Avenger80: Тема ж за Микротик.
Полезная тема. Топикстартер вероятно предполагал как с придыханием будет рассказывать глупым туземцам про чудо роутеростроения.
А оказалось что Микротики - совершенно посредственные роутеры на скромном железе. Единственное чем они отличны от народных роутеров типа Асус или ТП-Линк, кроме слабого железа - прошивка позволяет пользователю использовать cli сетевого Линукса для тонкой настройки. Если пользователь обладает необходимыми компетенциями в сетевых командах Линукс и скриптописании.
По параметрам надежности и стабильности Микротики даже уступают тем же роутерам Асус или ТП-Линк.
Ra1n
Member

Повідомлення

diplo: 01.04.2025 11:34 когда-то давно смотрел какого-то американца на youtube, он там ubuquiti хвалил. Это, я так понял, у нас на эти микротики молятся.
Американцы точно так же покупают Микротик, в первую очередь за его доступную цену относительно надёжности и возможностей (то же самое касается и Ubiquiti).
В более сложных сетапах, чем простое домашнее использование, Микротик довольно часто применяется как маршрутизатор с точками доступа Unifi.
Avenger80
Member

Повідомлення

crumd: 01.04.2025 19:12По параметрам надежности и стабильности Микротики даже уступают тем же роутерам Асус или ТП-Линк.
Не сказал бы так. Просто их надо уметь готовить и чётко понимать зачем ты их берёшь - определённые задачи. А определённые задачи - это задачи специалистам от специфических требований их клиентов - тут же в теме всё это есть. А клиенты - это не условный дядя Вася с одним компом и двумя смартфонами.
Востаннє редагувалось 01.04.2025 19:22 користувачем Avenger80, всього редагувалось 1 раз.
mult
Member

Повідомлення

Avenger80
Короче gl-inet можна брати теж, непогані роутери?
В нього один із плюсів це підтримка.
Наприклад мій тп лінк закинули за рік підтримувати оновленнями.
artko
Member

Повідомлення

mult
на gl-inet офіційно ставиться openwrt, яка має можливостей ще більше, ніж у routeros. з підтримкою та оновленнями що у мікрота не буде проблем, що у опенврт.
(в мене є мікрот якому 10+ років - на нього без жодних проблем є досі оновлення. інша проблема, що слабий вже, ну то таке)
neo89skynet
Member

Повідомлення

artko: 01.04.2025 19:43 mult
на gl-inet офіційно ставиться openwrt, яка має можливостей ще більше, ніж у routeros.
Тут навiть менi соромно щось тобi пiдєбнуть... А саме, головне вiр в це...
lewerlin
Member

Повідомлення

crumd: 01.04.2025 16:09Наверное поэтому Киевстар, Триолан и Макснет предлагают клиентам в аренду или купить у них роутеры ТП-Линк.
Вони дають базові девайси, для сценарію "роздати по кабелю на один комп", з урахуванням ціни і складності налаштування. В масі своїй, "мастри" провайдера на Асус вже дивляться як на чудо-юдо, їм протипоказано працювати з чимось складнішим ТП-Лінка/базових Сяомі, але Сяомки вже по ціні "кусаються"(хоча вони і "закопують" ширпотреб типу ТП-лінків). Вже 3000Т майстри ЛаНету "не сдюжили", а всього то треба було агрегацію вимкнути. В мене по пам'яті реальних кейсів подібних не перелічити. До їх мікротів на гарматний постріл підпускати не можна.
ТПлінк адекватно працює в сценарії 1+2 клієнти(кабель+валфля), з мінімумом софту і то в онлайн іграх "приколи" вилазять.
diplo
Member

Повідомлення

Ребята, читаю я ваши сладкие речи про чудо девайсы для избранных да так, что у меня аж тплинк мой начал глючить и комп завис. Но, чтобы всё это дело не выглядело однобоко, я решил углубиться в отзывы не фанатов, так сказать.
спойлер
Зображення

Зображення
Что-то не сходится. Чувствую как тп-линк оживает. Оооо, заработал. О, чудо. Я уже почти поверил в магию эпл.
kolesnukm
Member

Повідомлення

Я не розумію для чого половині людей що сюди прийшло ця тема, просто про ні про що поговорити і розвести срач ?? Для вибору роутер і обговорення інших є зовсім окрема тема, а так тут тільки мікротік. Та і його купують ті хто знає що і як робити, ключове - знає чи хоче вивчити, а не я купив бо міні хтось сказав але я нічого не розумію і мені влом щось вчити піду десь на форумах понию як все погано
Avenger80
Member

Повідомлення

kolesnukm: 02.04.2025 08:58Та і його купують ті хто знає що і як робити, ключове - знає чи хоче вивчити, а не я купив бо міні хтось сказав але я нічого не розумію і мені влом щось вчити піду десь на форумах понию як все погано
Всё правильно сказано. Просто на самом деле это должна быть довольно специфичная тема однодумцев, фанатов и спецов по сетям и Микротикам. А так как у нас тут более-менее народный и ширпотребовательский форум, то такое и произошло - срач. А должно быть такое при заходе в эту тему обычного человека :) :
спойлер
куча всяких специфичных задач, кейсов. Т.е. гиковская тема. :)
diplo
Member

Повідомлення

Avenger80: 02.04.2025 09:12 куча всяких специфичных задач, кейсов. Т.е. гиковская тема. :)
Ну начало положено
Коротко про компанію MikroTik
Отправлено спустя 2 минуты 4 секунды:
kolesnukm: 02.04.2025 08:58 Я не розумію для чого половині людей що сюди прийшло ця тема
Наверное, чтобы почитать "Коротко про компанію MikroTik". Иначе я не понимаю зачем её создали, ни тебе мануалов, ни пояснений. Ну то люди и общаются.
kolesnukm
Member

Повідомлення

Avenger80, ну я розумію що автора і для того створив цю тему, що б обговорювати саме виконання специфічних чи цікавих задач і їх реалізацію, для всього іншого є стандартна тема. А так по факту 7 сторінок і пару повідомлень по темі а решту просто срач що краще ))

diplo от з манулами буде туго, це як віндовс мільйон користувачів мільйон задач.Тут швидше питання - відповідь із домогою налаштування
Востаннє редагувалось 02.04.2025 09:28 користувачем kolesnukm, всього редагувалось 2 разів.
diplo
Member

Повідомлення

Вот пример, как люди создают темы, где обсуждают всё по делу
viewtopic.php?p=76734#p76734
artko
Member

Повідомлення

neo89skynet: 02.04.2025 00:46
artko: 01.04.2025 19:43 mult
на gl-inet офіційно ставиться openwrt, яка має можливостей ще більше, ніж у routeros.
Тут навiть менi соромно щось тобi пiдєбнуть... А саме, головне вiр в це...
не соромтесь, розкажіть, що саме є у routeros, чого нема у повному лінуху? мікротік вже додав той же openvpn udp + lzo стискання? :) у мікрота саме чудове (ну, для мене) - повна централізація усіх конфігів, дуже зручно знімати повні налаштування і переносити. в тому ж опенврт це вже потребує більших зусіль.
neo89skynet
Member

Повідомлення

artko
ну порівнювати routeros з повноцінним linux я вважаю що це сильно. що писати та відповідати далі... я навіть не знаю... :idea:
artko
Member

Повідомлення

neo89skynet
крім смайликів прикладів нема? я навів конкретний приклад, чого в routeros нема вже багато років, в опенврт - є, а також приклад що саме вважаю краще в routeros, ніж в opewrt. можна приклад від вас?
crumd
Member

Повідомлення

kolesnukm: ключове - знає чи хоче вивчити
Какая мотивация изучать Микротик? Вижу два сценария:
- для работы сетевым админом или для строчки в резюме для поиска работы сетевым админом;
- хобби. Искать рациональное зерно в хобби бесполезно.
diplo
Member

Повідомлення

kolesnukm: 02.04.2025 09:21 diplo от з манулами буде туго, це як віндовс мільйон користувачів мільйон задач.Тут швидше питання - відповідь із домогою налаштування
Кам он. За 5 минут набросал вам шаблон.
спойлер
В темі спілкуємось про роутери MikroTik на платформі RouterOS, їх налаштування, виконання специфічних задач та цікаві кейси. Для вибору роутера існує інша тема: Выбор роутера. Щоб не засмічувати гілку, прохання писати виключно по темі обговорення.

FAQ:

RouterOS демо
https://demo.mt.lv/
набрасываете, что-то похожее
https://netpro.lv/ru/chavo-po-ustrojstv ... -routeros/
Как настроить MikroTik (просто и быстро)
https://www.youtube.com
Настройка firewall
https://www.youtube.com

Скрипти:

Як направити L2TP через певного ЛТЕ провайдера
спойлер
Трохи досвіду як направити L2TP через певного ЛТЕ провайдера. За звичайного інтерфейсу в DHCP-клієнті налаштовуємо скрипт, який буде вносити необхідні зміни в налаштування. Але для ЛТЕ немає DHCP клієнта. Тому налаштовуємо звичайний скрипт і в шедулері ставимо його запуск, наприклад раз на хвилину.
Скрипт отримує адресу інтерфейсу у форматі ххх.ххх.ххх.ххх.ххх.ххх/уу з таблиці IP /Address
якщо адреса змінилася, то видаляється правило в routing rule
у змінну gateway1 заноситься тільки адреса без маски виводиться інформація в лог про зміну адреси
в l2tp-client змінюється адреса вихідна
створюється нове правило в routing rule

Код: Выделить всё

:global lte1IP [/ip address get [find interface=LTE1] address]
:global oldLTE1IP
:if ([:len $lte1IP] > 0) do={
:if ($lte1IP != $oldLTE1IP) do={
/routing rule remove [find comment=LTE1]
:global gateway1 [:pick $lte1IP 0 [:find $lte1IP "/"]]
/log info message="IP lte1 changes on $lte1IP"
/interface l2tp-client set src-address=$gateway1 numbers=[find name=L2TP_LTE1]
/routing rule add action=lookup-only-in-table disabled=no comment=LTE1 src-address=$lte1Ip table=only-LTE1
}
} else={
/log info message="Error: no IP on lte1"
}
:set oldLTE1IP $lte1IP

Для коректної роботи скрипта назва інтерфейсу в l2tp-client має бути L2TP_LTE1 або змінити на свою.
kolesnukm
Member

Повідомлення

diplo так ця шапка це базові речі які людина яка купує мікротік і так вже б мала знати, та і відео мануалів всі або старі або всі різні і кейси, навіть із тим ж правили фаєрвола. ОТ приклад мені треба було на Raspberry pi 5 поставити Proxmox що б на ньому розгорнути MikroTik CHR, скільком людям ще таке потрібно, одна дві, хто буде для них писати мануали чи знімати відео

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
crumd: 02.04.2025 09:58
kolesnukm: ключове - знає чи хоче вивчити
Какая мотивация изучать Микротик? Вижу два сценария:
- для работы сетевым админом или для строчки в резюме для поиска работы сетевым админом;
- хобби. Искать рациональное зерно в хобби бесполезно.
логічно, тому і є тема, де б мало бути обговорення якогось конфігу, проблеми, а не знову в мене тп-лінк чи сяомі мені ок, на що той мікротік
Відповісти