Маршрутизатори MikroTik | Обговорення маршрутизаторів компанії MikroTik на платформі RouterOS

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
bes
Member

Повідомлення

pelia: 31.03.2025 23:17 Тобто щоб у інших отримувати часті оновлення треба відвалити х3 ціну від ах2, чи скільки? У мене і ас лайт досі оновлюється, а брав я його за смішні баксів 60 у той момент. "пердолінг" з налаштуваннями для мене не проблема і за його відсутність я точно не збираюсь переплачувати х3 ціну, це все одно одноразово і я туди більше не полізу, хіба що захочеться екзотики, якої мені ті інші роутери не дадуть
зачем? вон выше скинули ax2 по цене асуса у которого приходят обновления. Тут понимаешь разный подход, большинство лучше переплатит чем будет сидеть и разбираться. И за 60 долларов можно взять много "нормальных" роутеров который не будут делать мозги. Даже если ты опасаешься что бросят прошивку на пике актуальности роутера то можно что то взять с перспективой перехода на openwrt - который как по мне проще чем RouterOS
SashkoS
Junior

Повідомлення

diplo: 31.03.2025 23:32 Интересно почитать.
У статті розглядається сам принцип вирішення завдання, без прив'язки до конкретного обладнання.
Суть рішення полягає в наступному: у хмарі створюється «сервер агрегації» CHR на базі Router OS, на схемі R1, через кожне LTE-з'єднання піднімається свій L2TP тунель до роутера R1. Усередині кожного піднімається EOIP тунель. Потім ці тунелі об'єднуються в інтерфейс бондінг1 в режимі броадкаст і потім автор цей бондінг-інтерфейс відправляє в OpenVPN тунель.
90% статті опис, як це налаштовується у мікротику.
diplo: 31.03.2025 23:32 краткий вводный курс
https://help.mikrotik.com/docs/
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 31.03.2025 22:17 чувак просто судя по тому что ты написал у тебя нету денег купить нормальное устройство которое будет постоянно обновляться. Посмотри на те же асусы у них тоже довольно большая поддержка и нету пердолинга с настройками.
Постійні оновлення це лише показник дірявості вашого Anus'а, а не перевага.
Будь-який, навіть самий поганий мікрот дає мінімальний RTT як по Wi-Fi, так і по кабелю, коли у всіляких TPLink та Anus це перевага тільки оверпрайснутих моделей, куди додумалить ткнути адекватне залізо.
Так, у Мікрота слабке поле покриття, через зачасту сховані антенки, так інколи він дорожчий масс ширпотребу, так він хоче, аби на його налаштування витратили трохи часу, але це найдешевше рішення з дуже широким функціоналом.
ПРОТЕ, деякі фішки все ж реалізовані краще чи адекватніше у TPlink/Asus і т.д., якщо треба адекватний DLNA сервер на роутері з торрент качалкою, підкинутим під роутер хардом і т.д., то тут Мікрот пасе задніх, DLNA вони релізнули тільки в цьому році, торрент хотіли додати, та коммюніті проголосувало проти, не слідкував правда чим все закінчилось.
Коротше, якщо треба адекватний фаєрвол, адекватна робота з 2-3 аплінками, адекватна можливість в скріпти, адекватна та об'ємна таблиця маршрутизації, купа VPN тунелей чи протоколи динамічної маршрутизації, або дешева стабільна безшовна wi-fi мережа з поєнанням кількох точок, мінімальний RTT/пінг в іграшках - тут тільки Мікрот.
Якщо треба більш користувацькі фішки з торрентами, USB дисками, DLNA і взагалі зробити з роутера домашній NAS, це до інших вендорів.
Ну а казати що якийсь Anus це манна небесна - це фейспалм, ви обкакаєтесь на етапі підняти VPN та нормально зроутити маршрути, а підняти пару VPN то взагалі щось надзвичайне. Ба більше знайомий шукав під свій модний Asus якусь спеціальну прошивку, для ширшого функціоналу, ЗА гроші. І те той ширший функціонал був мікроту насміх.
bes
Member

Повідомлення

Евгений King: 01.04.2025 00:28 Постійні оновлення це лише показник дірявості вашого Anus'а, а не перевага.
так прошивки на микротики чаше выходят значительно чем на асусе :laugh: :lol:
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 01.04.2025 00:06 зачем? вон выше скинули ax2 по цене асуса у которого приходят обновления. Тут понимаешь разный подход, большинство лучше переплатит чем будет сидеть и разбираться. И за 60 долларов можно взять много "нормальных" роутеров который не будут делать мозги. Даже если ты опасаешься что бросят прошивку на пике актуальности роутера то можно что то взять с перспективой перехода на openwrt - который как по мне проще чем RouterOS
У мікрота все залізо актуальне, отримує патчі безпеки і підлатуються діри, навіть на девайсах, котрим по 15 років. Купляти ширпотреб, з розрахунку на подальший openwrt і в надії що воно буде якось адекватно потім служити, оце цирк, що ще розкажете?
bes
Member

Повідомлення

Евгений King: 01.04.2025 00:28 Коротше, якщо треба адекватний фаєрвол, адекватна робота з 2-3 аплінками, адекватна можливість в скріпти, адекватна та об'ємна таблиця маршрутизації, купа VPN тунелей чи протоколи динамічної маршрутизації, або дешева стабільна безшовна wi-fi мережа з поєнанням кількох точок, мінімальний RTT/пінг в іграшках - тут тільки Мікрот.
я понял это обычный домашний сценарий

Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
Евгений King: 01.04.2025 00:33
bes: 01.04.2025 00:06 зачем? вон выше скинули ax2 по цене асуса у которого приходят обновления. Тут понимаешь разный подход, большинство лучше переплатит чем будет сидеть и разбираться. И за 60 долларов можно взять много "нормальных" роутеров который не будут делать мозги. Даже если ты опасаешься что бросят прошивку на пике актуальности роутера то можно что то взять с перспективой перехода на openwrt - который как по мне проще чем RouterOS
У мікрота все залізо актуальне, отримує патчі безпеки і підлатуються діри, навіть на девайсах, котрим по 15 років. Купляти ширпотреб, з розрахунку на подальший openwrt і в надії що воно буде якось адекватно потім служити, оце цирк, що ще розкажете?
какое железо актуальное? роутере на мипсах которые даже обновить без гемора потому что там флешки не хватает? :laugh: :lol:
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 01.04.2025 00:33
Евгений King: 01.04.2025 00:28 Коротше, якщо треба адекватний фаєрвол, адекватна робота з 2-3 аплінками, адекватна можливість в скріпти, адекватна та об'ємна таблиця маршрутизації, купа VPN тунелей чи протоколи динамічної маршрутизації, або дешева стабільна безшовна wi-fi мережа з поєнанням кількох точок, мінімальний RTT/пінг в іграшках - тут тільки Мікрот.
я понял это обычный домашний сценарий
Для мене - так :gigi:
Взагалі ця тема тут не має сенсу, у ROS своє коммюніті на своєму форумі.
Що толку тут обсмоктувати одне і те саме одвічне питання Android чи Apple, Mikrotik чи роутер для домохазяйок.
Суто тема для холівару :rotate:
bes
Member

Повідомлення

Евгений King: 01.04.2025 00:28 DLNA вони релізнули тільки в цьому році, торрент хотіли додати, та коммюніті проголосувало проти, не слідкував правда чим все закінчилось.
мужик ты даже сам не следишь за новостям или в твоем чудо микротики нету usb порта. DLNA уже полтора если не два года которая как рассказывали никому не надо .
Востаннє редагувалось 01.04.2025 00:38 користувачем bes, всього редагувалось 1 раз.
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 01.04.2025 00:35
какое железо актуальное? роутере на мипсах которые даже обновить без гемора потому что там флешки не хватает? :laugh: :lol:
Ви їх просто готувати оновлювати не вмієте :gigi:

Відправлено через 48 секунд:
bes: 01.04.2025 00:38
Евгений King: 01.04.2025 00:28 DLNA вони релізнули тільки в цьому році, торрент хотіли додати, та коммюніті проголосувало проти, не слідкував правда чим все закінчилось.
мужик ты даже сам не следишь за новостям или в твоем чудо микротики нету usb порта. DLNA уже полтора если не два года которая как рассказывали никому не надо .
До одного місця воно, коли швидкість USB срака)
bes
Member

Повідомлення

Евгений King: 01.04.2025 00:38
bes: 01.04.2025 00:35
в том то и проблема что надо во всем разбираться и гайды тоже не сильно становятся актуальными так они меню тусуют

Отправлено спустя 1 минуту 3 секунды:
Евгений King: 01.04.2025 00:39 До одного місця воно, коли швидкість USB срака)
чего? у меня AX3 то там достаточно нормальный порт, даже побыстрей чем на гиге был
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 01.04.2025 00:39
Евгений King: 01.04.2025 00:38

в том то и проблема что надо во всем разбираться и гайды тоже не сильно становятся актуальными так они меню тусуют
CLI просто існує, оболонка не відображає все, вона тільки для базового налаштування
bes
Member

Повідомлення

Я понимаю для кого этот роутер целевая аудиторию. Но советовать микротик людям которые даже не могут определится с моделью роутера это конечно перебор.
Евгений King
Member

Повідомлення

bes: 01.04.2025 00:48 Я понимаю для кого этот роутер целевая аудиторию. Но советовать микротик людям которые даже не могут определится с моделью роутера это конечно перебор.
Якщо людина не знає свої потреби, там стане будь-яке лайно в бюджеті 1к грн )
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

bes
Якщо пересічний користувач сам не знає, що він хоче то ставиться те, що точно буде працювати і не "любити" мізки. Мікроти зарекомендували себе добре, в чому проблема? Вони працюють і виконують те що від них вимагається і навіть трохи більше + не за всі гроші світу.
lewerlin
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 31.03.2025 14:26Ну таке собі ствердження. От скажіть, - нащо після налаштування лізти в налаштунки? Ну ок, - оновити прошивку час від часу, а ще що? Я не про якісь специфічні налаштування, а саме базове, - WAN, DHCP, WIFI, NAT. Буде собі лежати й працювати, - в цьому плані максимально безпроблемна залізяка.
Це твердження на основі практики. Ніхто, на моїй пам'яті, з "простих" юзерів, не зміг в квік-сетап. Завжди, після мене, в якийсь момент натискалась кнопочка "в дефолт". Сценарій "налаштував і замурував в стіну", по факту працює лише у тямущих людей.
спойлер
От приклад. Налаштував я якось мережу для однієї кафедри одного універу. Все класно, всі раді(ага, після гірлянди ТП-лінків то). Проходить рік, чуваки робили ремонт/переїзд/якусь хрінь, розкомутували все(там ще два свічі були), а назад... І перше що було зроблено - жмакнулась та сама кнопочка. Походили вони навколо бідного мікрота і поклали його в тумбочку. Пройшло два роки, я з ними знову пересікся і зі словами "забери його, щоб ми більше його не бачили", той мікрот всучили мені( а я пропонував "давайте зроблю"). І це ще сценарій де той мікротік реально був безальтернативним.
А хатніх прикладів взагалі повно. Найстрашніший ворог - провайдер. Почесне друге місце - місцеві "майстри". Я свого часу радив мікроти. Зараз зарікся, бо це забий.
AFU_power
Member

Повідомлення

Цікаво, що всі так пишуть про мікротік, як за саму універсальну імбу на світі для дому абсолютно забуваючи про Ubiquity.
crumd
Member

Повідомлення

Если подвести краткий итог: Микротик - обычный роутер на чахлом железе, но прошивка даёт возможность выполнять telnet/ssh команды сетевого Линукс, что даёт потенциальную возможность для тонкой/сложной настройки роутера при условии что пользователь обладает необходимой квалификацией.

Кстати, аналогичным образом с использованием сетевого Линукс устроены прошивки современных роутеров всех брендов. Просто большинство брендов закрывают доступ к telnet/ssh, предлагая пользователям упрощенный интуитивный вебинтерфейс. Если взломать telnet/ssh доступ того же роутера ТП-Линк, то вы получите полный аналог Микротик, но на более мощном железе.
neo89skynet
Member

Повідомлення

Я, як людина, що працює з обладнанням mikrotik близько 13 років, скажу Вам, що mikrotik це про маршрутизацію, а не про Wi-fi.
Так Wi-Fi тут є (і він працює стабільно і відмінно), але він не гірший і не кращий ніж у інших брендів, але за швидкістю впровадження нових стандартів та технологій у плані Wi-Fi - mikrotik відстає на пару років як мінімум.
Ця компанія/бренд не наголошує на Wi-Fi, вони роблять відмінне обладнання для дешевої і в міру стабільної маршрутизації.
А купувати додому це обладнання чи ні, тут вирішує кожен собі сам.

Сам я використовую mikrotik так само для дому, а також рекомендую його своїм знайомим і друзям.

Отправлено спустя 16 минут 48 секунд:
crumd: 01.04.2025 09:27Если взломать telnet/ssh доступ того же роутера ТП-Линк, то вы получите полный аналог Микротик, но на более мощном железе.
Ні!
diplo
Member

Повідомлення

SashkoS: 31.03.2025 23:29 Я думав, що тема допоможе тим, хто не може впоратися сам із налаштуванням устаткування
Ну и чем это поможет?
Я на youtube за пару кликов нагуглил человеческую инструкцию, как за 5 минут настроить роутер.
Меня вот только один момент интересует. В отзывах к роутеру нашел такой момент:
Из коробки - все работает: только ввел логин/пароль на РРРоЕ и запаролил WiFi с веб-интерфейсом.
Однако это не все: нужно еще закрыть от внешних вторжений, благо инструкций в нете навалом.
Это что он имеет ввиду и как это реализовать?
Avenger80
Member

Повідомлення

diplo
Тут другой вопрос - а что лично вас побудило купить (заинтересовало) роутер Микротик? Какие ваши задачи, что роутер Микротик будет идеальным вариантом именно для вас? Анализируя всю эту дискуссию в этой теме можно понять, что пользователи Микротик - люди со специфическими задачами в плане маршрутизации, т.е. они четко знают что хотят и как этого добиться и задачи эти далеко выходят за просто подсоединить пару домашних компов к роутеру и пару смартфонов. Тут и туннели и ВПН и какое-то образно говоря заворачивание пакетов - я половину всяких терминов и не знаю :gigi: , но для этих людей, владельцев Микротиков - это обыденность - вот лицо владельцев Микротиков. И все кто защищают Микротик далеко не простые люди, даже у нас в теме, все они связаны с администрированием сетей, сисадмины и т.д., а не то, что слесарь Коля защищает Микротик и говорит какой он чудесный. И далеко не факт, что слесарю Коле нужен тоже Микротик дома и он будет счастлив - вот что я имел ввиду в этой всей теме. И весь диалог это всё подтверждает.
Даже форумчанин pelia оказался не таким простым пользователем роутеров, а довольно продвинутым в этом деле (в плане маршрутизации), так что не всё так просто как кажется иногда :)
pelia: 31.03.2025 23:17Ні, це не діло звички, це діло того, що я своїми очима побачив наскільки надійними є мікротіки. Я налаштував його так як хотів 4 роки назад, при чому з хірургічною точністю, все працює з тих пір, було злітав впн через оновлення, але то таке.
Я мав справи з іншими виробниками і скрізь були якісь приколи, 24/365 стабільності я ніде не бачив. Я трішки більше звичайного користувача, хоч і дуже далекий від гуру, налаштування в 2 кліки мені не потрібне, я завжди за те щоб у мене була можливість налаштувати щось додатково, навіть якщо я цим ніколи не скористаюсь.
Відповісти