Volodya811: ↑
20.03.2025 22:22
Tiufin: ↑
20.03.2025 22:06
Ну, в процесорах Інтел лише безпосередньо сам cpu робиться на 3нм, а графічний чіп йде на 5нм (знову ж таки, згідно вікіпедії). Можу припустити, що
невеличкий cpu виготовити простіше, ніж величезний графічний чіп у професійному прискорювачі обчислень, і в цьому вся відповідь.
Ну і взагалі, лише тсмц освоїла 3нм, у самсунга та інтела виникли із цим проблеми. Думаю, це також якось вплинуло (бо чіпи потрібні не лише нвідії)
Ви хочете виправдати Хуанга? Та ну! Він зажди обирав старіші техпроцеси, щоб підвищити маржу. Коли АМД платила за 7 нм, Хуанг платив за 14 нм (для Тюрінга). У 2020 році Хуанг платив за Самсунг 8Н, який є перейменованим Самсунг 10 нм, і аж ніяк не хотів він платити за нормальні 7 нм, хоча у 2020 році ТМСЦ уже повним ходом випускало чипи на 3 нм. Йому краще продати людям цеглини і пічки, чим трохи зменшити маржу.
І Хуанг нічого не виробляє. Виробник - ТМСЦ і технології ТМСЦ. Нвідіа - це дизайнерська компанія і ніякий не виробник. ТМСЦ пропонує переходити на 3 нм. Порівняно з 5 (4) нм - це дасть підвищення щільності транзисторів на 33%, але за вдвічі вищою ціною. І топовий чип Хуанга міг бути не 750 мм2, а 500 мм2. Але, ж Хуанг не хоче платити, хоча маржа, як для ШІ просто космічна і так. І робить це не лише через жадібність, а відкладає на потім "швидше застаріння" поточних серверів ШІ, коли він перейде на сучасні техпроцеси.
Мені здається, це ви дуже хочете його звинувачувати, і неважливо у чому. Бо спочатку ви стверджували, що прискорювачі ШІ виробляються на 3нм і звинувачували хуанга в цьому. Потім, коли з'ясувалось, що ваше твердження вигадане, ви одразу почали звинувачувати його рівно у протилежному - що ось, негідник, не переводить виробництво своєї продукції на новий техпроцес. Чесно кажучи, це виглядає смішно
До того ж, в мене склалось враження, що ви не розумієте теми, по якій так впевнено висловлюєтесь. Бо по-перше, знову ж таки, ото твердження про 3нм у blackwell, показує, що ви дуже поверхнево щось десь нахапались, і тепер видаєте це за істину. Ну і все ж таки тсмц, а не тмсц
До речі, я також профан у всіх цих нанометрах та літографах, яле хоча б не видаю себе за знатока

та намагаюсь більш обгрунтовано дивитись на ситуацію, а не волати про штучний дефіцит і т.д.
Ну а в цілому, розмова двох профанів, які не мають уявлення що вони обговорюють - це таке собі заняття )