Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

https://www.sacredkeebs.com/blog/wooting-80he
Я розумію, що PCB має бути зафіксована максимально щільно, але начебто 22 шт. це трохи перебір (і ще +7 для корпусу).

Другий момент, який коштував мені 60-80 хвилин часу та невеликого нервового зриву – силіконовий PCB-foam, який лежить між PCB та плейтом.

Сам по собі фоам відмінний, але є важливий нюанс: цей фоам майже впритул прилягає до скоби пробілу.

Спочатку, після встановлення стабілізаторів, укладання фоама та встановлення світчів - все буде чудово.
Але як тільки ви перевернете "сендвіч", щоб закрутити болти зі зворотного боку, з'являється серйозна проблема: В цей момент цей силіконовий фоам дуже любить зміщуватися та притискатися впритул до скоби.

На відміну від класичних фоамів з піни, силікон створює підвищене тертя, при контакті з металевою скобою, що в свою чергу призводить до некоректної роботи стабілізатора на пробілі.
Він або не повертається у вихідне становище, або починає видавати неприємні звуки тертя.

А враховуючи кількість болтів, розбирати клавіатуру ще раз, заради виправлення цієї проблеми — досить сумнівне задоволення.
Зображення
VovaII
Member

Повідомлення

leif: 14.03.2025 12:26з'являється серйозна проблема: В цей момент цей силіконовий фоам дуже любить зміщуватися та притискатися впритул до скоби.
Може він не зміщується, а "розплескується" від надто сильного притискання при прикручуванні? :shuffle:
leif
Member

Повідомлення

VovaII
Знаючи автора і його скіли — ні.
leif
Member

Повідомлення

здається, не викладав цей сет ще тут:

f2-84
gmk redacted

спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
den888
Member

Повідомлення

Може хто підкаже, де ремонтують клавіатури Logitech з свічами romer-g? Знайшов ніби офіційний сайт https://isupport.ua/services/logitech, дзвоню, кажуть лише гарантійний ремонт. В мене g810 Orion, дуже подобається, але кнопка «а» стала працювати через раз, до того ж зламав кейкап, одна з ніжок залишилися в свічі. Вже б і клаву поміняв би, але дуже дратує, що не подивлюся, в нових кирилиця без підсвітки, або підсвітка між кнопками, або кирилиця не по діагоналі, а праворуч з латиницею, як у того ж hator…
leif
Member

Повідомлення

leif: 14.03.2025 21:14 здається, не викладав цей сет ще тут:

f2-84
gmk redacted

спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
що стосується решти конфігу, то я досі по-тихеньку продовжую експерименти з 1.6мм сем-3 пцб від хайні. для ф2 вирішив взяти чудовий світч sarokeys x geon - BCP, про який вже неодноразово згадував тут у своєму клавіатурному блозі (привіт, мелофон)

також я писав раніше, що у випадку глейра мені сподобався конфіг з сабжевою пцб, чері блеками та фул пц плейтом: флекс і баунс прикольні, вібрації так цікаво передаються, дуже незвичні відчуття. єдине, що через комбо матеріалу пцб та матеріалу плейту трохи порожненько звучать модіфаєри, а особливо бекспейс. це можна було вирішити з допомогою доволі простого фоам+тейп-моду, але я поки не став, тому що хотів поекспериментувати з цією пцб ще на ф2 та на біасі, куди вона також стає.

одне доповнення я щось обламався написати тут окремо, але зараз тоді вже до слова зазначу, що також спробував на глейрі цю ж сем-3 пцб з фул-алю плейтом. звук модифаєрів став помітно краще, ніяких модів він вже в такому варіанті не потребує, але баунс і флекс практично повністю зникли, а альфи звучали гірше ніж з фр4 пцб, відповідно не побачив сенсу в такому конфігу взагалі: по звуку мінус, а по флексу ніякої переваги. маю ще фул пом плейт для глейру, але з блеками він однозначно поступатиметься пц плейту, тому вирішив навіть не пробувати.

пц плейта для ф2 у мене, на жаль, немає, з пластикових є лише ламінований чорний пом:
спойлер
Зображення
флекс в такому конфігу присутній і досить відчутний, але по характеру він не такий фановий як на глейрі, оцієї прикольної вібрації не відчувається -- маунт бере своє. а звук зовсім тоненький і нецікавий. однозначно мимо.
далі я взяв алю v1.1:
спойлер
Зображення
це м'якший варіант алю плейту для ф2 і це реально одразу помітно. цікаво було спробувати як компромісний варіант між жорстким алю та пластиковим плейтом, але теж не злетіло. по звуку не сильно краще пом, а флекс хоч і відчувається, але не такий вже цікавий, на мій смак, щоб виправдати використання цього плейту в цьому конфігу.

ну і третьою опцією був найбазованіший v1 жорсткий алю плейт:
спойлер
Зображення
Зовсім інша справа! звук харош, хай-пітчовіший ніж з фр 4, snappy такий з цим світчом і гмк капами. однозначно класний конфіг. модіфаєри звучать також дуже норм, включно з пробілом. ну, флексу, ясен пень, майже ніякого не відчувається (занадто жорсткий плейт), але вібрації передаються трохи інакше на корпус ніж у випадку з фр4 пцб, цей момент пристуній. зовсім не так як на глейрі з пц плейтом, але трохи є.

а, і щодо стабу на пробіл, до речі. використав тут франкен-стаб з хаусінгу та скоби від ТХ АР та стему від дюроку в2, щоб трохи вільніше йому було в хаузінгу :laugh: + холі мод
спойлер
Зображення
результатом задоволений. звучить класно, відчувається теж.

в якості проміжного підсумку, мені здається, що в вищеописаному конфігу сем-3 пцб доречніше для ф2 ніж до глейру, але, можливо, треба буде ще спробувати з іншими світчами.

отака фігня :kbd:
leif
Member

Повідомлення

den888: 14.03.2025 22:42В мене g810 Orion, дуже подобається, але кнопка «а» стала працювати через раз, до того ж зламав кейкап, одна з ніжок залишилися в свічі. Вже б і клаву поміняв би, але дуже дратує, що не подивлюся, в нових кирилиця без підсвітки, або підсвітка між кнопками, або кирилиця не по діагоналі, а праворуч з латиницею, як у того ж hator…
взагалі, звісно, я б рекомендував пошукати заміну цій клавіатурі з чогось більш сучасного і якісного. але вже якщо ремонт, то основне питання тут не в складності ремонту -- він дуже простий, виконати можна легко самоу, а якщо ні, то це може зробити практично будь-яка дотична до подібних справ людина -- а в наявності запчастин. відповідно, якщо не знайдете людину, у якої світчі та потрібні кейкапи десь лежать (що було б великою удачею), то шукайте запчастини самі, купуйте, привозьте, а потім вже поремонтувати буде не складно. але все таки краще пошукати щось на заміну, ніж цим займатись.
leif
Member

Повідомлення

я тут таки зібрався з силами і продовжив вкрай потрібне (ні) харвещення світчів разер оранж виробництва ТТС з клавіатури 2016р випуску.

на першому етапі, як пам'ятають ті, хто слідкує за моїми клавіатурними пригодами, я за два дні їх випаяв разом зі світлодіодами, а тепер прийшла черга підготовки до змащування: розібрав і протер усі частинки вологими серветками. ну, не випаювання, звичайно, але часу і це займає теж дофіга, ще ніколи з жодним світчем я так не довбався, але шо поробиш, якщо вже взявся, не кидати ж на пів дороги такий серйозний процес :laugh:

не те, щоб прямо всі світчі були сильно забруднені та запилені всередині, скоріше невелика частина. але щоб вже все було по фен шую протер усі :banghead:

хаузінги не сфоткав, але стеми до протирання виглядали десь отак:
спойлер
Зображення
а тепер все стало чисте і гарне:
спойлер
Зображення
офк, через пакет цього не видно, але повірте мені на слово :laugh:

тепер у порівнянні з тим, що вже зроблено, залишається фігня - змастити 109 розібраних світчів. а, ну і зачистити залишки припою там де його трохи на ногах залишилось, щоб можна було заюзати і на ХС платах :rotate:

думав собі купити стару клавіатуру кінця 80-х/початку90 з метою захарвестити з неї вінтажні черрі блек, але щось після цього досвіду з разером я навіть не знаю, чи готовий я стільки довбатись ще раз :)

з.і.
що стосується пружин, які стояли в цих разерах:
спойлер
Зображення
разер/ттс vs стокова пружина з черрі блек. як то кажуть, коментарі зайві. міняти сенсу не бачу.

направду, я доволі довго просидів саме на цих разерах оранж (мав два борди на них) і мені цікаво, як я сприйму їх зараз через призму отриманого клавіатурного досвіду, ну і, звичайно, які вони змащенні, адже це має кардинально покращити світч.
den888
Member

Повідомлення

leif: 15.03.2025 10:54
den888: 14.03.2025 22:42В мене g810 Orion, дуже подобається, але кнопка «а» стала працювати через раз, до того ж зламав кейкап, одна з ніжок залишилися в свічі. Вже б і клаву поміняв би, але дуже дратує, що не подивлюся, в нових кирилиця без підсвітки, або підсвітка між кнопками, або кирилиця не по діагоналі, а праворуч з латиницею, як у того ж hator…
взагалі, звісно, я б рекомендував пошукати заміну цій клавіатурі з чогось більш сучасного і якісного. але вже якщо ремонт, то основне питання тут не в складності ремонту -- він дуже простий, виконати можна легко самоу, а якщо ні, то це може зробити практично будь-яка дотична до подібних справ людина -- а в наявності запчастин. відповідно, якщо не знайдете людину, у якої світчі та потрібні кейкапи десь лежать (що було б великою удачею), то шукайте запчастини самі, купуйте, привозьте, а потім вже поремонтувати буде не складно. але все таки краще пошукати щось на заміну, ніж цим займатись.
Якщо не знайду сервіс де з/ч, теж думав донора знайти, он якась з траблами на olx за 700 грн.
leif
Member

Повідомлення

den888
Донор теж непогано, скоріше навіть це було б оптимальним варіантом.

Красіво! виглядає зручно з підставками і усім :up: від них таке можна і купити :write:

Відправлено через 3 години 27 хвилин 54 секунди:
а ось і "золота" пцб приїхала (з австралії через штати) :jump:
спойлер
Зображення
оцей скарб обійшовся у 9311грн з доставкою :insane:

Відправлено через 2 години 36 хвилин 20 секунд:
недовго я радів, адже сталася страшна зрада :(

пцб що приїхала - 1.2мм :censoured: а мала бути 1.6мм, і в цьому, власне, і був весь сенс її покупки за такі дикі гроші. цікаво, звісно, що скаже продаван, бо у файе (яка робить ці пцб з благословіння матрікслаб) отаких 1.2мм пцб для 2.0 взагалі в продажу немає, та ні для яких матраців немає у неї 1.2мм, виключно 1.6. ба більше, я ніколи не зустрічав на просторах інтернету, щоб у когось в матріксі стояла файе 1.2мм пцб, лише 1.6мм, тобто я навіть не здогадувався, що вони взагалі існують :)

якась подстава дичайша. але це вже пофіг, назад ніхто її надсилати не буде, звісно.

ну... буває, що поробиш. тяжка доля клавіатурного ентузіста :laugh:
Зображення

Відправлено через 17 хвилин 9 секунд:
в гуглдоці в якому файе апдейтить інфу про наявність, ГБ, які плануються і т.п. навіть є спец примітка про те, що пцб 1.6мм, абзац праворуч:
спойлер
Зображення
але, скоріше за все, була колись давно і така опція як 1.2мм, а австралійський чувак за 4-5 років, що минули від покупки, вже і забув, що у нього там лежить :laugh:
leif
Member

Повідомлення

leif: 17.03.2025 16:21колись давно і така опція як 1.2мм, а австралійський чувак за 4-5 років, що минули від покупки, вже і забув, що у нього там лежить
кароч я вгадав і все так і було :write: він, видно, купив ці пцб одразу після того як отримав клавіатуру 4 роки тому, бо перша версія файе пцб була 1.2мм, мені в дискорді матріксу про це людина відписала.

що ж, тепер треба чекати нового групбаю (сподіваюсь, він ще буде) і купувати ще одну "золоту" пцб :rotate: ну, зато там в останній версії ще й 8к hz частота опитування, буде страшний GAMING :gamer:
7mindfields
Member

Повідомлення

поціновувачі рейзера, логі і асуса мінусять як в останній раз :rotate:
Цікаве ж чтиво, хіба ні?
leif
Member

Повідомлення

7mindfields: 18.03.2025 16:04Цікаве ж чтиво, хіба ні?
:beer:

але забий, їхній шлях - мовчки мінусувати. нехай розважаються, може їм якось легше від цього стає :dontknow:

тим часом одна перевага навіть у старенької файе пцб таки є і це стабільна робота на 500гц частоті опитування. кастомні клавіатури взагалі не дуже дружать навіть з поллінг рейтами типу 500-1000гц, особливо не найновіші. можна спробувати зашити через куемка, але це питання заліза, яке просто не вивозить такі частоти опитування. а тут трошки магії і хопа-ча:
спойлер
Зображення
без збоїв, без глюків, абсолютно стабільно чесні 500гц. не 8000гц, канєшно, як на найновішій ревізії, але для роботи це вже дуже добре і з головою вистачить в той час як стокові для матрацу 125гц це досить таки ватне введення, яке нагадує якусь блютус клавіатуру з алі експресу за 7 доларів. не те щоб я був ультра швидким тайпістом, але все одно муляє.

для іграшок треба хоча б 1000гц, хоча теж дивлячись для яких іграшок, для сінглів і 500гц покатить, я думаю
leif
Member

Повідомлення

leif: 18.03.2025 20:18 кастомні клавіатури взагалі не дуже дружать навіть з поллінг рейтами типу 500-1000гц, особливо не найновіші
тут я недостатньо точно написав. звичайно, мались на увазі кастомні клавіатури на кшталт старих (а може і нових) кейкультів, матраців і геонів. не такі як глоріус гммк про чи кейкрони.

з.і. матір божа, мінусаторів вже четверо, фан-база росте :banan:
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Знайомий шукає клавіатуру для ігор з аліка бо в нього в Ізраїлі дорого.
Що там зараз саме нормальне до 120 доларів?
Важливо щоб була не шумна. Механіка/ магнітна чи оптика не важливо.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 24.12.2024 19:59А от Womier мабуть не приїде. 1 грудня як прибув в аеропорт країни відправлення, так і нині там.
Несподівано-негадано трекінг на днях заворушився, і прийшла смс з пошти прийти отримати Воміер. Хоча я вже більше розраховував кошти повернути) 4 місяці і 1 тиждень, найдовша доставка з усього, що коли-небудь замовляв.
Як виявилось, все через :censoured: русню.
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 20.03.2025 14:424 місяці і 1 тиждень
а я думав, що дві коробки світчів, які їхали мені зі штатів 2.5 місяці usps-укрпоштою це вже довше нікуди :laugh:

Відправлено через 25 секунд:
а шо там, до речі, брутал свій збирали вже?

Відправлено через 31 секунду:
7mindfields
чому фотку нео80 так і не виклав :weep: я навіть не знаю якого кольору у тебе борд
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 20.03.2025 14:47а шо там, до речі, брутал свій збирали вже?
Ну як сказати...
спойлер
Зображення
Поки взагалі не виходить часу виділити. Але поставив собі за мету до літа (або до середини літа :laugh:) маю точно забрати, бо дуже вже хочеться.
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 20.03.2025 14:56Ну як сказати...
ну, з корбки дістали - вже зібрка по троху йде :)

дизайн у бруталів, звісно, толковий, нічо не скажеш.
Kosdnepr: 20.03.2025 14:56до літа (або до середини літа ) маю точно забрати, бо дуже вже хочеться
жесть. співчуваю, що з вільним часом така запара
VovaII
Member

Повідомлення

Вибачаюсь, а не підкажете лампочку/світильник для клавіатури? Щоб саме клавіатуру освітлювала? Не сліпила межи очі і не засліплювала екран?
Дякую.
Відповісти