SSD. Выбор накопителя, результаты тестов

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
almazmusic
Король клавиатуры

Повідомлення

Востаннє редагувалось 05.03.2015 11:09 користувачем Vovchic_jrc, всього редагувалось 62 разів.
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

7mindfields: 13.03.2025 09:38
Roman-Henleys: 13.03.2025 09:28 athlonchik
Дякую, мінотирив на Розетці Crucial MX500 i Kingston A400, диск під ігри, фото і тд. Різниця в ціні ~750грн. Чи варто переплатити за BX500?

7mindfields
Вибачте, писав на сонну, тому що терміново потрібно взяти на заміну 870 який почав кидати беди, моя вина, що не уточнив.
А нарахунок Kingston a400, чи краще доплатити 700грн і взяти MX500?
A400 ні в якому разі не розглядати, найгірше сміття з брендових ссд
Краще взяти новий kioxia exceria
Тоді скоріш за все буду брати MX500, можете підсказати на що звертати увагу, і можливо в якому краще магазині замовити? (Планую брати на розетці, зараз він там ~3200грн)

Просто я 5 років назад взяв samsung 870 і зараз почав сипатись, я так розумію я попав на брак, але тоді я цього не знав, тому хочу застерегтися зі всіх сторін(
artko
Member

Повідомлення

Roman-Henleys
чому саме сата? якщо це десктоп, та під просто стораж - може має сенс взяти все ж таки nvme + копійчаний перехідник?

застерегтись від чого? будь-яка техника вміє ламатися. просто пам'ятаєте, що це може статися. вічних голок для примусу наче так і не винайшли досі.
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

artko: 13.03.2025 09:58 Roman-Henleys
чому саме сата? якщо це десктоп, та під просто стораж - може має сенс взяти все ж таки nvme + копійчаний перехідник?

застерегтись від чого? будь-яка техника вміє ламатися. просто пам'ятаєте, що це може статися. вічних голок для примусу наче так і не винайшли досі.
В мене м2 стоїть під систему. А другим завжди стояв ссд, або хдд, для ігор і тд. Ну я якось не цікавився чи вигідніше взяти м2 + перехідник. В чому може бути перевага такого рішення? по ціні вроді дорожче получиться

Застерегтись від втрати даних вчасною заміною дисків, розумію що це дуже важко і ніколи не вгадати коли що може вийти з ладу
artko
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 11:13
В мене м2 стоїть під систему. А другим завжди стояв ссд, або хдд, для ігор і тд. Ну я якось не цікавився чи вигідніше взяти м2 + перехідник. В чому може бути перевага такого рішення? по ціні вроді дорожче получиться
ціна - нвме може бути дешевший, або теж саме.

1) такі накопичувачі - швидше. сата на зараз - нормальних дуже мало.
2) на майбутне, при заміні (апгрейді) материнскої плати - там вже може бути більше одного nvme слоту, просто переставляєте вже без перехіднику. меньше дротів, краще вигляда :)
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

artko: 13.03.2025 11:24
Roman-Henleys: 13.03.2025 11:13
ціна - нвме може бути дешевший, або теж саме.

1) таки накопичувачі - швидше. сата на зараз - нормальних дуже мало.
2) на майбутне, при заміні (апгрейді) материнскої плати - там вже може бути більше одного nvme слоту, просто переставляєте вже без перехіднику. меньше дротів, краще вигляда :)
Ну те що він буде компактніший то так, згідний. Але ось з ціною м2 Crucial 3400 + перехідник ще 300-400грн. А сата такий самий диск 3260грн. Хіба можливо якісь інші моделі будуть дешевше але в такій якості
artko
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 11:35 Ну те що він буде компактніший то так, згідний. Але ось з ціною м2 Crucial 3400 + перехідник ще 300-400грн. А сата такий самий диск 3260грн. Хіба можливо якісь інші моделі будуть дешевше але в такій якості
наприклад, TRANSCEND MTE220S 1TB M.2 NVMe - 3000грн. перехідник на олх - від 100грн. Crucial MX 500 - дорожче :)
одна і та ж машинка,
/dev/sda: (Crucial MX500 256MB)
Timing buffered disk reads: 906 MB in 3.00 seconds = 301.97 MB/sec

/dev/nvme0n1: (Transcend MTE220S 512GB)
Timing buffered disk reads: 5864 MB in 3.00 seconds = 1954.53 MB/sec

обидва - tlc, з буфером.
lewerlin
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 11:13В чому може бути перевага такого рішення? по ціні вроді дорожче получиться
Адекватні сата зараз принципово дорожче адекватних NVME(не плутайте, сата теж може бути м2), бо їх виробництво менш масове і вони безальтернативні для старих ноутів та навіть на старих компів(NVME+перехідник - недосяжне ніндзюцу для маси). При тому що вони об'єктивно гірше і річ навіть не в швидкості. Хоч на одну лінію РСІ-Е ткніть NVMEшку, все одно вона буде всім краще.
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

artko: 13.03.2025 11:45
Roman-Henleys: 13.03.2025 11:35 Ну те що він буде компактніший то так, згідний. Але ось з ціною м2 Crucial 3400 + перехідник ще 300-400грн. А сата такий самий диск 3260грн. Хіба можливо якісь інші моделі будуть дешевше але в такій якості
наприклад, TRANSCEND MTE220S 1TB M.2 NVMe - 3000грн. перехідник на олх - від 100грн. Crucial MX 500 - дорожче :)
одна і та ж машинка,
/dev/sda: (Crucial MX500 256MB)
Timing buffered disk reads: 906 MB in 3.00 seconds = 301.97 MB/sec

/dev/nvme0n1: (Transcend MTE220S 512GB)
Timing buffered disk reads: 5864 MB in 3.00 seconds = 1954.53 MB/sec

обидва - tlc, з буфером.
Не получилось знайти за таку ціну, бачу тільки на розетці такий за 3600

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
lewerlin: 13.03.2025 12:00
Roman-Henleys: 13.03.2025 11:13В чому може бути перевага такого рішення? по ціні вроді дорожче получиться
Адекватні сата зараз принципово дорожче адекватних NVME(не плутайте, сата теж може бути м2), бо їх виробництво менш масове і вони безальтернативні для старих ноутів та навіть на старих компів(NVME+перехідник - недосяжне ніндзюцу для маси). При тому що вони об'єктивно гірше і річ навіть не в швидкості. Хоч на одну лінію РСІ-Е ткніть NVMEшку, все одно вона буде всім краще.
То що краще взяти NVME і підключити його до сата, чи взяти MX500?
artko
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51
artko: 13.03.2025 11:45 наприклад, TRANSCEND MTE220S 1TB M.2 NVMe - 3000грн. перехідник на олх - від 100грн. Crucial MX 500 - дорожче :)
спойлер
https://can.ua/transcend-mte220s-1tb-m- ... s/p181125/
Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51 То що краще взяти NVME і підключити його до сата, чи взяти MX500?
nvme неможливо підключити до сата. ці різні інтерфейси.
lewerlin
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51То що краще взяти NVME і підключити його до сата, чи взяти MX500?
Сата береться лише, якщо у вас фізично можна підключити виключно сата(ноути), або вам треба системний ССД на старий комп без UEFI(хоча тут в принципі питання доцільності такого мамонта).
Якщо у вас є хоч один вільний слот РСІ-Е, хоч х1, вже ставити туди перехідник+NVME - доцільніше.
Не плутайте м2 і NVME. М2 лише фізичний формфактор для ліній РСІ-Е(туди навіть відеокарту підключити можна). Тому питання, чи є вільні слоти РСІ-Е.
NVME - протокол(фізично накопичувачі працюють через РСІ-Е). Теоретично в ньому 64к черг на 64к запитів кожна, на практиці - там може бути щось типу 1к по 1к, не суть.
Сата використовує АНСІ - одна куца черга на 32 запити.
На додачу сата-контролери ссд давно не розвиваються, сучасний NVME тупо через це більш стабільний і надійніший.
Сата є сенс купувати виключно коли вам фізично нікуди поставити РCI-E накопичувач(сприймайте їх саме так, а не м2, це коректніше), або старе залізо не вміє вантажити з нього ОС(і то в, уже завантаженій, більш-менш сучасній, ОС все рівно працюватиме, навіть на 775му сокеті).
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

lewerlin: 13.03.2025 13:09
Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51То що краще взяти NVME і підключити його до сата, чи взяти MX500?
Сата береться лише, якщо у вас фізично можна підключити виключно сата(ноути), або вам треба системний ССД на старий комп без UEFI(хоча тут в принципі питання доцільності такого мамонта).
Якщо у вас є хоч один вільний слот РСІ-Е, хоч х1, вже ставити туди перехідник+NVME - доцільніше.
Не плутайте м2 і NVME. М2 лише фізичний формфактор для ліній РСІ-Е(туди навіть відеокарту підключити можна). Тому питання, чи є вільні слоти РСІ-Е.
NVME - протокол(фізично накопичувачі працюють через РСІ-Е). Теоретично в ньому 64к черг на 64к запитів кожна, на практиці - там може бути щось типу 1к по 1к, не суть.
Сата використовує АНСІ - одна куца черга на 32 запити.
На додачу сата-контролери ссд давно не розвиваються, сучасний NVME тупо через це більш стабільний і надійніший.
Сата є сенс купувати виключно коли вам фізично нікуди поставити РCI-E накопичувач(сприймайте їх саме так, а не м2, це коректніше), або старе залізо не вміє вантажити з нього ОС(і то в, уже завантаженій, більш-менш сучасній, ОС все рівно працюватиме, навіть на 775му сокеті).
Ну в мене на NVME стоїть система, наскільки доцільно переплачувати зараз за сам диск NVME + перехідник, щоб використовувати його під ігри (не часто, інколи граю) і фото з файлами. Просто чим це буде оправдано, тим що буде відчутна швидкість, стабільність роботи диска і тривалість його життя в порівнянні з Сата?

Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
artko: 13.03.2025 12:58
Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51

спойлер
https://can.ua/transcend-mte220s-1tb-m- ... s/p181125/
Roman-Henleys: 13.03.2025 12:51 То що краще взяти NVME і підключити його до сата, чи взяти MX500?
nvme неможливо підключити до сата. ці різні інтерфейси.
Вибачте, помилився, я мав на увазі PCI-E. А ось цей диск він надійніший за Crucial, чи за рахунок швидкості він буде кращим?
Ostin
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 15:04наскільки доцільно переплачувати зараз за сам диск NVME + перехідник
Все попутали. Буде дешевше.

Відправлено через 56 секунд:
Roman-Henleys: 13.03.2025 15:04чим це буде оправдано
Ціною, кращою швидкістю. Надійність +\- така ж.

Критерій простий: якщо треба сата, але можна придумати і NVMe - здійснюєтсья простий вибір між ссд сата і конструкцією NVMe+перехідник. Що дешевше - те і береться.
Мова, звісно ж, про нормальні ссд, які рекомендовані хоча б тут на форумі.
P.S. Рекомендовані Sata можна спокійно брати, якщо це буде дешевше. Практичної відчутної різниці буде дуже мало для 99% користувачів. Але все ж, вона таки є.
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

Ostin: 13.03.2025 15:27
Roman-Henleys: 13.03.2025 15:04наскільки доцільно переплачувати зараз за сам диск NVME + перехідник
Все попутали. Буде дешевше.

Відправлено через 56 секунд:
Roman-Henleys: 13.03.2025 15:04чим це буде оправдано
Ціною, кращою швидкістю. Надійність +\- така ж.

Критерій простий: якщо треба сата, але можна придумати і NVMe - здійснюєтсья простий вибір між ссд сата і конструкцією NVMe+перехідник. Що дешевше - те і береться.
Мова, звісно ж, про нормальні ссд, які рекомендовані хоча б тут на форумі.
P.S. Рекомендовані Sata можна спокійно брати, якщо це буде дешевше. Практичної відчутної різниці буде дуже мало для 99% користувачів. Але все ж, вона таки є.
А підскажіть, будь ласка, мені потрібно перехідник NVME - PCI-E брати під диск, тобто 4.0, чи орієнтуватись на плату? В мене мп MSI Gamming pro max b450, там якщо я не помиляюсь 3.0 другий слот
Grava
Member

Повідомлення

2.0х4 від чіпсета, перехідники всі однакові, дивіться на кількість ліній.
Shreder
Member

Повідомлення

Здравствуйте, товарищи. Micron mtfddak1t0tbn на 1 ТБ с минимальной наработкой за 1600 норм или можно чтото получше взять за эти деньги?
lewerlin
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 16:10А підскажіть, будь ласка, мені потрібно перехідник NVME - PCI-E брати під диск, тобто 4.0, чи орієнтуватись на плату? В мене мп MSI Gamming pro max b450, там якщо я не помиляюсь 3.0 другий слот
Все що робить перехідник - тупо перекидає контакти. М2 і РСІ-Е відрізняться лише корпусом. Перехідник не має 2.0, 3.0 і т.д, це тупо шмат текстоліту з мідними дорогами. Стосовно ссд, стандарти РСІ-Е зворотно сумісні, тикаєте будь-який в будь-який, обмежена буде лише лінійна швидкість(нафіг не потрібна).
Roman-Henleys: 13.03.2025 15:04наскільки доцільно переплачувати зараз за сам диск NVME + перехідник,
Ви не зрозуміли. Це за адекватний САТА ви будете переплачувати в порівнянні з адекватним NVME, на об'ємах 1тб і більше. Дуже рідко коли ті ж МХ500 трапляються дешевше, це прямо треба аби зірки зійшлися. В тому то й суть. За САТА гребуть більше, бо вони багато де безальтернативні, особливо для бізнес користувачів. Я було, МХ500 250 по ціні терабайтного SN570 брав і то це було зі знижкою. І діватись нікуди, грейдилась пачка неттопів, де жодної лінії не було розведено. Тобто ринок навіть до подібної маразми може дійти.

Отправлено спустя 8 минут 29 секунд:
Замість тисячі слів
https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... t=priceAsc
https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... s100t3x0e/
Сата кіоксія в ціну SN580, але вона лише в кількох шаражках, в адекватних магазинах її взагалі немає.
Roman-Henleys
Junior

Повідомлення

lewerlin: 14.03.2025 02:54
Замість тисячі слів
https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... s100t3x0e/
Сата кіоксія в ціну SN580, але вона лише в кількох шаражках, в адекватних магазинах її взагалі немає.
Вибачте за тупе питання. Але ось по надійності, що буде краще SN580 чи MX500?

Просто МХ500 на розетці получається рівно 3050грн з доставкою
А якщо брати SN580 + перехідник і всі доставки, то сума буде близько теж до 3000грн
NST1983
Member

Повідомлення

Порадьте сучасний nvme ssd pcie 5.0
1. Без кулера
2. Без величезного радіатора (буде заважати водянці)
Або - Той що можна поставити під рідний радіатор материнки. Він у мене достатьньо масивний. https://prnt.sc/RqPwCPntmBMX
Васильович
Member

Повідомлення

Roman-Henleys: 13.03.2025 11:35перехідник ще 300-400грн
Ого, звідки такі ціни? :eek:
Це наші магазини так націнюють чи що?

Купував на Аліку пару місяців тому для роботи 24/7 отакі перехідники, працюють чудово (але трохи заяскравий зелений світлодіод індикації активності роботи SSD):
https://www.aliexpress.com/item/1005005714075255.html

Погоджуюся, що SATA у звичайний домашній комп купувати смислу вже нема.

Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
Roman-Henleys: 14.03.2025 22:58Але ось по надійності, що буде краще SN580 чи MX500?
Тут проситься цитата Митця про "охвіцера і камандіра", яку цитувати заборонено правилами форуму :gigi:
Henleys
Junior

Повідомлення

Васильович: 15.03.2025 13:39
Roman-Henleys: 13.03.2025 11:35перехідник ще 300-400грн
Ого, звідки такі ціни? :eek:
Це наші магазини так націнюють чи що?

Купував на Аліку пару місяців тому для роботи 24/7 отакі перехідники, працюють чудово (але трохи заяскравий зелений світлодіод індикації активності роботи SSD):
https://www.aliexpress.com/item/1005005714075255.html

Погоджуюся, що SATA у звичайний домашній комп купувати смислу вже нема.

Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
Roman-Henleys: 14.03.2025 22:58Але ось по надійності, що буде краще SN580 чи MX500?
Тут проситься цитата Митця про "охвіцера і камандіра", яку цитувати заборонено правилами форуму :gigi:
Ну я умовно сказав, якщо брати на олх, чи розетка там ціни приблизно 150грн + доставка ще раз так. З Аліекспресу не цікаво замовляти і чекати 2+ тижні

Можете, будь ласка пояснити, чому немає?
Ось, наприклад, я обрал MX500, ціна якого 3000грн
Чим за таку ціну буде кращий NVME, швидкість і компактність? У мене плата не видає більше ніж 2000 по PCI-E, на скільки це буде відчутно для мене? І температури, чи не буде NVME гарячіший, через те шо він буде біля відеокарти і це скажеться на його термін служби навідміну від сата?
Відповісти