Відеокарти GeForce RTX 5090 масово скуповують у Китаї — попит можна порівняти з епохою розквіту майнінгу

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Tiufin
Member

Повідомлення

leif: 10.03.2025 16:26
Tiufin: 10.03.2025 14:32
боже, люди, вже 1000 разів говорено-переговорено, що ринок відеокарт зараз нікому з виробників не цікавий. На кожній випущеній відеокарті амд та нвідіа втрачають недоотриману вигоду від прискорювача ШІ (який вони могли б продати в рази дорожче, якби виробили його, а не відеокарту. А виробляється все на заводах tsmc, які далеко не резинові. Самсунг та Інтел із новими техпроцесами тормозять, то ж виробництво сучасних чипів у світі дуже обмежене). Вони випускають зараз відеокарти лише в іміджевих цілях (хоча геймери і плюються через дефіцит, але це все ж таки краще, ніж якби взагалі нічого нового не виходило), та задля диверсифікації бізнесу (раптом через кілька років знадобиться знов жити на прибутки лише від виробництва відеокарт, то ж краще не розганяти ці підрозділи повністю).
Але тут наполегливо продовжують дивуватись "чому те?", "чому се?", звинувачувати у всьому бариг та "чекати до літа, поки ціни нормальні стануть" :D дивні люди
скільки зайвих слів написав :laugh: це все дійсно всім тут відомо, хто хоч інколи заходить, та і я сам про ці очевидні речі тут на форумі писав. але тобі захотілось поумнічать, ну, буває з усіма.

але, повертаючись до наших баранів, ти думаеш, що в цій ситуації просто ліза вирішила, що для її іміджу карти високого цінового сегменту не потрібні? можливо і так. але момент для покращення іміджу (який останніми роками в верхньому сегменті dGPU у амд був не фонтан) нині цілком непоганий, як на мене, навіть якщо карт продалось би і не дуже багато.

стосовно ситуації в цілому, як там далі буде - подивимось. як швидко пропозиція наздожене попит в сегменті АІ-заліза зараз ніхто точно не спрогнозує.

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Phos4: 10.03.2025 16:11ЦА карт 5090 це люди яким по великому рахунку всеодно скільки карта коштує
а чому хуанг не поставив msrp хоча б 5к тоді, якщо все так просто? :lol:

та ні, далеко не всі покупці 5090 це мільйонери.

Відправлено через 2 хвилини 58 секунд:
та і я дивлюсь по хотлайну, що хоч ціни і завищені досі, але пропозицій по 5000й серії стає все більше і більше (еееех, стільки недозароблених грошей на ШІ-залізі, хуанг плаче :lol: ), та і 9000-радеони, незважаючи на те що тільки-но з'явились в продажу, представлені непогано. цікаво буде спостерігати, що буде з цінами в наступні місяці :popcorn:
Тобто ти з тих, хто все знає, але все одно запитує, а потім тим, хто відповів пише щось у стилі "сам дурак"? :rolleyes: :spy: А під кінець знов-таки пропонує "почекати до літа" :lol:
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, :facepalm:
Читати не навчився? Піраміда в тому плані, що влізуть в неї не всі. А нвідіа тут точно не програє, бо в неї є ліквідниий продукт. Скільки ж компаній заробили за допомогою аі, крім опенаі? Перерахуй.
leif
Member

Повідомлення

Tiufin: 10.03.2025 16:54обто ти з тих, хто все знає, але все одно запитує
що знає? чому амд не випустила карту більш високого цінового сегменту, нехай не дуже великим об'ємом, в іміджевих або в яких завгодно інших цілях?

ні, я направду не знаю, чому саме вони так вирішили, твоє пояснення занадто загальне і має забагто припущень, адже обсягів карт (що 5000 зелених що 9070 та 9070хт) в продажу, можливостей виробників розміщення конкрентних замовлень у тсмц, пропорцій замовлень чіпів для спец. аі заліза і конс'юмерським ти не знаєш станом на зараз (цю стату якщо і підвезуть, то пізніше) і в основному будуєш здогадки, відштовхуючись від загальновідомих фактів.

мені цікаво було почути думки з приводу конкретного питання, а виліз ти, типу мамкін капітан очевидність. на жаль.
Tiufin: 10.03.2025 16:54хто відповів пише щось у стилі "сам дурак"
щось у стилі, ага
Tiufin: 10.03.2025 16:54А під кінець знов-таки пропонує "почекати до літа"
а шо робити?! ти мене розкусив! нема грошей на відеокарту, чекаю чекаю, а КЛЯТІ БАРИГІ не дають пограти в ігрулі з променями :weep: буду "чекати до літа", сподіватись і вірити, шо мені залишається. не всім же прєсполнітся як тобі і дивитись на це все з висока, розуміючи і потужно викупаючи, що воно і як в світі, в той час як лузери дивуються "чому те" і "чому се" :laugh:
Tiufin
Member

Повідомлення

leif: 10.03.2025 17:43
Tiufin: 10.03.2025 16:54обто ти з тих, хто все знає, але все одно запитує
що знає? чому амд не випустила карту більш високого цінового сегменту, нехай не дуже великим об'ємом, в іміджевих або в яких завгодно інших цілях?

ні, я направду не знаю, чому саме вони так вирішили, твоє пояснення занадто загальне і має забагто припущень, адже обсягів карт (що 5000 зелених що 9070 та 9070хт) в продажу, можливостей виробників розміщення конкрентних замовлень у тсмц, пропорцій замовлень чіпів для спец. аі заліза і конс'юмерським ти не знаєш станом на зараз (цю стату якщо і підвезуть, то пізніше) і в основному будуєш здогадки, відштовхуючись від загальновідомих фактів.

мені цікаво було почути думки з приводу конкретного питання, а виліз ти, типу мамкін капітан очевидність. на жаль.
Tiufin: 10.03.2025 16:54хто відповів пише щось у стилі "сам дурак"
щось у стилі, ага
Tiufin: 10.03.2025 16:54А під кінець знов-таки пропонує "почекати до літа"
а шо робити?! ти мене розкусив! нема грошей на відеокарту, чекаю чекаю, а КЛЯТІ БАРИГІ не дають пограти в ігрулі з променями :weep: буду "чекати до літа", сподіватись і вірити, шо мені залишається. не всім же прєсполнітся як тобі і дивитись на це все з висока, розуміючи і потужно викупаючи, що воно і як в світі, в той час як лузери дивуються "чому те" і "чому се" :laugh:
:lol: :lol: знатно в тебе підгорає. Неадекват детектед :D

Відправлено через 27 хвилин 50 секунд:
Барбарис: 10.03.2025 16:59 Tiufin, :facepalm:
Читати не навчився? Піраміда в тому плані, що влізуть в неї не всі. А нвідіа тут точно не програє, бо в неї є ліквідниий продукт. Скільки ж компаній заробили за допомогою аі, крім опенаі? Перерахуй.
Та як раз навчився, а от ти походу лише писать про піраміди вмієш. Ну добре, якщо тебе в гуглі забанили, допоможу трохи тобі:
In the latest McKinsey Global Survey on AI, 65 percent of respondents report that their organizations are regularly using gen AI, nearly double the percentage from our previous survey just ten months ago. Respondents’ expectations for gen AI’s impact remain as high as they were last year, with three-quarters predicting that gen AI will lead to significant or disruptive change in their industries in the years ahead.
Organizations are already seeing material benefits from gen AI use, reporting both cost decreases and revenue jumps in the business units deploying the technology.

https://www.mckinsey.com/capabilities/q ... tate-of-ai
Це опитування за травень 24 року, там по посиланню ще багато цікавої інформації.
Мабуть то все ідіоти користуються генеративним ШІ, які не знають, що це піраміда.

До речі, спочатку ти реагуєш на моє повідомлення, де пишеш, що це все піраміда та нвідіа повернеться до виробництва відеокарт. А тепер пишеш, що в нвідіа ліквідний продукт та він буде користуватись попитом і далі. Сам собі суперечиш :)
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Колись давно, коли 8800 gtx була доволі потужна картка і cuda розрахунки тільки почали освоювати - виходила безліч статтів про те, як добре що є така технологія, є можливість рахувати якісь складні білки, вираховувати якісь вакцини та інші розрахунки які були корисні. Якщо не помиляюсь, була якась програма Folding Home, можна було віддати свої терафлопси якомусь університету щоб щось рахували поки ти не граєш в свої крайзиси але потім придумали блокчейн і понеслася..
Hotspur
Member

Повідомлення

Чергова бульбашка неадекватів
leif
Member

Повідомлення

Tiufin: 10.03.2025 18:20знатно в тебе підгорає
ой, та як тут не підгоратиме, коли наштовхнувся та такого шарящєго чєла. залетів на форум на важком умнякє: викупає ринок, детектить неадекватів, до літа не чекає, всі підгорають, ууух
dead_rat
Member

Повідомлення

Барбарис: 10.03.2025 15:35 Tiufin, ринок відеокарт не вигідний? Але він все ж таки постійний. :lol:
Алгоритми обізвані ші - чергова піраміда, ще й підтримана держдотаціями деяких країн. Декілька найперших заробляють гроші на підписках(частина підписників використовує ботів за призначенням). Інші розробники своїх навчають на вже існуючих, вкладаються в техніку та надіються нагребти бабла.
Скільки з тих що Альтману принесли 16 мільярдів конвертували підписку в прибуток, а скільки людей просто питали як відбілити анус в домашніх умовах :lol: ?
Про що ти? Правительства вкидують зараз трильйони: 500 лярдів тока США, і 500 чи типу того Китай.

Плювати яка там піраміда, шматок від такого пірога цікавий усім.
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, :facepalm: Ти знову не вмієш читати і не розумієш, що тобі пишуть.
Піраміда для тих, хто хоче заскочити в останній вагон аі та скуповує прискорювачі. Опен аі, джеміні та ще пара заробляють бабки, підминають під себе клієнтуру. Інші вкладуться та не відіб'ють, хіба можливо на держзамовлення потраплять.

Я не пишу, що нвідіа повернеться до відеокарт, бо вона і не переставала, пишу що це стабільний попит. І прискорювачі, і карти фактично ті самі чіпи. Для майнінгу нвідіа теж свої відео чіпи використовувала.

dead_rat, а я про що? Держзамовлення створюють попит на прискорювачі. Насититься ринок, деякі сфери переформатуються, от тільки на всіх не вистачить клієнтів, а гугл з майками та китайські держкомпанії зберуть весь жир. Тобто пиріг не безкінечний, а ножі для нього дорогі.
AssayMAS
Member

Повідомлення

leif: 10.03.2025 13:13цікаво цікаво
"по слухам" китайские самобытные ускорители вычислений плохо маштабируются в отличии от 5090
leif: 10.03.2025 13:48щось посередині між нею і 5080 - не може.
литографы так вылизали что брака нет
в 2000 80% видеокарт это обрезки от старших чипов
а в 2025 брака у литографов по данным TSMC менее 5% и порой менее 1% - то есть что заказал вендор - те чипы и получил. Вот у нвидии 10 серия тоже брака мало так gt1010 самая мифическая видеокарта и то чипы для неё "что бы в КОРПОРАТИВНЫЙ сектор и серию" собирали несколько лет.
Так что АМД получает чипы какие заказывая и обрезков почти нет... а те что есть съест сама.
Нвидия давеча хвасталась что "нестандартные обрезки чипов" использует в собственных серверах что помогают оптимизировать топологию плат\чипов. И не продаёт (что бы не сбивать цену).
Scoffer
Member

Повідомлення

AssayMAS: 10.03.2025 20:15что заказал вендор - те чипы и получил
Якби так було, то чіпи були б повними, а не обрізками. А ми маємо все з точністю до навпаки: повного GB202 не завезли в тому числі в RTX Pro 6000, що свідчить про високий рівень браку і неможливість назбирати небитих чіпів навіть на таку елітну і малочисельну карту.
AssayMAS
Member

Повідомлення

Scoffer: 10.03.2025 20:21неможливість назбирати небитих чіпів навіть на таку елітну і малочисельну карту.
как не рви жопу, а процесс запущенный на заводе сегодня, даст чипы через месяц.
так и твои RTX Pro 6000 будут в ЗАКАЗАННОМ количестве через месяц.
А что заказали мало - так конъюнктура "так" порешала с менеджерами. Ну не хотят в Нвидии завалить всё дешевыми видеокартами - как и TSMC не хочет терять монополию на СЕРИЙНЫЙ самый тонкий тех процесс.
Все всё могут - но нет экономических причин не использовать своё монопольное положение.
Вон в 198Х каком-то выпустили видеокарту настолько мощную и дорогую что на 5 лет опередила время - так продали 1200 штук всего на мир... а через 5 лет карты с таким быстродействием и ценой ниже в 20-40 раз уже под миллион продали ибо появилась потребность у миллионов людей, а не пары тысяч нишеквых спецов. Хай тек это не про шедевры, это про сверхприбыль.
Scoffer
Member

Повідомлення

AssayMAS
Ти фігню якусь кажеш. Нвідія замовила чип GB202. Він йде на 5090, він же йде на RTX Pro 6000. Обидві ці карти збираються в обрубленій комплектації для збільшення кількості вихідного продукту. Немає жодної іншої причини навіщо завозити обрубки в топовий топ.
Наприклад коли з виходом продукції все було норм, то на повних, не обрублених чипах GA102 хуанг випускав аж три карти: 3090Ti, A6000 і A40. А зараз не може і одної зробити. Немає достатньої кількості придатних чипів.
Tyler
Member

Повідомлення

зроз, риночок почекає, китайцям і корпораціям перший білет, а інші хай доїдають
dead_rat
Member

Повідомлення

Tyler: 10.03.2025 21:08 зроз, риночок почекає, китайцям і корпораціям перший білет, а інші хай доїдають
Хочеш поза чергою - перебий ставку в 500 лярдів :beer:
Alligator
Member

Повідомлення

AssayMAS, так 80% молодших чипів то є брак як ви написали.
Чи nVidia не продає брат, як ви написали :rotate:
P.S. з одного чипа для 5090 на платині чотири 5060 вміщується, тут взагалі треба логіка третього класу, щоб зрозуміти різницю у браку топового і середнього рішення.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

AssayMAS
Чіпи GP104 в картках типу 1060, в які початково йшли GP106 кажуть про зворотнє. Якщо я не помиляюсь, виправте якщо шо, то GP 104 були і в 1050ті. Тобто із 2500+ потокових процесорів нвідія залишала 1280 для 1066 або 1160 ( точно не пам'ятаю ) для 1063, 768 було у 1050ті і ніхто в розпач не впадав що такий великий чіп втратив купу потужності.
Також в першу чергу відбираються чіпи здатні повноцінно працювати при малих напругах => ноутбучний сегмент.
yurius_r
Member

Повідомлення

"Мама, мама, мені відяшку для ШІ". "Пацани, скільки там мегахешів?"
Vlaad13
Member

Повідомлення

Hotspur: 10.03.2025 19:21 Чергова бульбашка неадекватів
один ти тут розумний зі своєю 5700 :lol:
Hotspur
Member

Повідомлення