Вопросы, связанные с биос и прошивкой

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
Vampire2007
Member

Повідомлення

В данной теме будем обсуждать вопросы по биосам и прошивке и связанные с этим проблемы.
Ron_Dallas
Junior

Повідомлення

Доброї ночі. Маю мат. плату MSI B760 Gaming Plus WIFI. На коробці написана підтримка 12 і 13 покоління інтелу (купив минулого року). Питання - чи буде працювати вона з 14м поколінням з тим біосом який зараз там є (ще не запускав і нічого не оновлював, з понеділка закінчу саму збірку системи, поки оперативної пам'яті не маю)? Планую оновити біос відразу після запуску системи через MSI Center.
Dremjke
Member

Повідомлення

Ron_Dallas: 20.12.2024 00:26Питання - чи буде працювати вона з 14м поколінням з тим біосом який зараз там є
Если посмотреть на офсайте, то можно увидеть, что поддержка 14th gen есть винимум с версии 7D99vH31(Beta version). Соответственно, есть смысл просто обновить на самую последнюю версию.
Ron_Dallas
Junior

Повідомлення

Dremjke: 20.12.2024 00:40 Если посмотреть на офсайте, то можно увидеть, что поддержка 14th gen есть винимум с версии 7D99vH31(Beta version). Соответственно, есть смысл просто обновить на самую последнюю версию.
Я мав на увазі - мені треба буде через флешку вчитись оновлювати біос, чи я можу запустити пк нормально в вінду і з неї вже оновити біос? Бо 3 1700 сокетом тільки біос оновлювати.
Dremjke
Member

Повідомлення

Ron_Dallas: 20.12.2024 00:55Я мав на увазі - мені треба буде через флешку вчитись оновлювати біос, чи я можу запустити пк нормально в вінду і з неї вже оновити біос? Бо 3 1700 сокетом тільки біос оновлювати.
Пока не запустите - не проверите. Может быть, ваша плата уже из коробки поддерживает процессор, тогда и шить ничего не надо будет.
Там нечему учиться, инструкиия есть по той же ссылке. Закинуть файл на флешку, из-под UEFI запустить mflash и 2 кнопки нажать.
Ron_Dallas
Junior

Повідомлення

Dremjke: 20.12.2024 08:50 Пока не запустите - не проверите.
Побачив, дякую за допомогу. Але біос в Legacy не перевести (14 покоління не підтримує), тому я мусив страждати пів ночі, щоб мат. плата все таки завантажила вінду з ссд.
Avant
Member

Повідомлення

Вітаю! Маю цікаву ситуацію. МП Gigabyte "псує" біоси. Почну трохи здалеку, для контексту. Багато буков, сорі.
МП z97x-soc, була в ремонті у gehka, ще у минулого господаря, давно, років 5 назад, а то і більше. Ровняли ноги, одну паяли. Конфіг профільний, все, крім корпусу, купувалось тут в різний час.

Почну з розгону на момент подій:
4.1 по ТБ множнику проц, 1.16в напруга офсетом (мама ставить 1.21в на авто, навіть на дефолтних множниках), енергозберігайки вкл всі.
ДДР3 2 комплекта по 16 однакових, але з різних партій і різних років випуску. 2133, 12-12-12-32, 225 trfc, пройшла ТМ5 усмус 2 години два місяці назад в такому конфігу на 1.53в, підняв до 1.55 для перестраховки. Всі ці 2 місяці працювала без проблем, при досить значному навантаженні на ОЗУ.
Вся інша напруга в авто

А тепер, що власне сталося, постараюсь коротше:
Купив нову ВК три дні тому, поганяв в тестах, в беамнг, все ок. Вчора вирішив поганяти в реальних умовах: взяв старий 120гб хард, накатив LTSC 10 ориг, не збірку, поставив кп2077. Система чиста, все що ставив - дрова на маман і карту, афтербернер і нвідіа інспектор. Ну і запустив, пограв десь 2.5-3год і спіймав бсода. В журналі нічого, кернел пауер тільки. Забив, пограв ще з годину і виключив ПК на ніч. Зранку приходжу, а маман при запуску уходить в бутлуп з посткодом 32. Як пізніше виявилось - "зіпсувався", якщо так можно сказати, біос. Маман має фізичний перемикач біосів, перемкнув на другий, все одразу заробило. Перший же, дуже важко, але можливо запустити на один раз. При збереженні будь яких налаштувань (навіть якщо після сбросу джампером або батарейкою, загрузитись в біос і нічого не міняючи вийти через save&exit) - наступний запуск - бутлуп посткод 32. Те саме, якщо запуститись в систему і виключити. Зброс біосу джампером, батарейкою, кнопкою - нічого не змінюється. Іноді реагує на витягнення одного каналу озу і дає на один раз зайти в біос. Біос стояв останній, F7. Батарейку замінив на нову - безрезультатно.

Так як на другому біосі все запрацювало, переніс настройки розгону з першого і сів собі грати далі. Пограв десь години 4 з перервами, і отримав те саме на другому біосі :gigi: Одразу відкрив кришку, потрогав радіатори чіпсета, ВРМ і озу - гарячі, але палець тримати можна спокійно, то біш в нормі. Хоча, що на врм, що на чіпсеті термоінтерфейс рідний, все хотів поміняти, та ліньки розбирати все. Тому можливо, тепло відводить так собі.
Тепер про температури, грав з вікном сенсорів інспектора і афтербернера на другому моніторі: 64 ГП макс, 68 ЦП макс.

Наразі, працездатність плати вже відновив. Зумів на один раз запустити біос, і загнав тий самий F7 через Q-Flash, прошило на обидва чіпа успішно, все працює, обидва біоси стартують без проблем, але зараз розгон не ставив, тільки ХМР ввімкнув і офсет на проц.

Власне питання:
- Що це було? Це якісь суто гігабайтовські приколи, чи повільно і болісно помирає чіпсет? Куди дивитись і як можна запобігти повторенню такої ситуації?
- Що робити? Не грати в КП - це зрозуміло, так, мабуть, і поступлю, але ж такого не має відбуватись однозначно.

Зрозуміло, що залізо старе, ще й ремонтоване, але шкода маман, таку зараз знайти дуже не легко, та і платформу міняти, як не планував, так і не планую. Дякую.
Entar
Member

Повідомлення

Доброго дня.
Мат плата B450 GAMING PLUS MAX.
Для процесора 5700x3d встановив самий останній бета біос, чи оптимальне це рішення, може варто не бета ставити?
B450 GAMING PLUS MAX

7B86vHN2(Beta version)
2024-09-05

Що бентежить. По-перше - при тих же налаштуваннях що були, вольтаж процесора (поки що 5600х) - суттєво вищий ніж був. Доходить до 1.358В, а було до 1.27.
По-друге - збилось блін налаштування FAN, і я відверто кажучи не памятаю як я їх налаштовув раніше, памятаю що наче в авто режимі якомусь, але його знайти не можу. Досить шумно получається зі збитими налаштуваннями, чи є адекватни авто режим для корпусних вентиляторів в біосі?
Entar
Member

Повідомлення

.Питання знято.
QFlash
Junior

Повідомлення

Доброго часу. Я вирішив провести експерименти по Dual-Bios на прикладі плати Z370PD3/Z270PD3 від Gigabyte. Попередньо встановив мікросхеми на панельки щоб легко було поміняти.
1. Спеціально прошив файл mp3 на основну мікросхему BIOS, и запустив. Плата включалась и виключалась. Проте після 5 чи 6 включення почалось завантаження і система попередила про Default налаштувань. Після подальших маніпуляцій з запуском навіть при відключені з мережі 220В плата завантажувалась нормально із резервного BIOS, знаю так як після тестувань на основному BIOS красувався mp3 Dua Lipa.
2. Видалив фізично мікросхему основного BIOS. Плата поводилась як в п1.
3. Видалив фізично мікросхему резервного BIOS. Плата поводилась як в п1. Ну тут можу помилятися, не пригадую, може і відразу запустилась.
4. Записав на основний BIOS "лєву" прошивку. Плата поводилась як в п1.
Дальше спробував відновити основний BIOS при завантажені з резервного. Цього не вдалося зробити. QFlash прошиває тільки ту мікросхему з якої плата запустилась, FTP також, і із під OS Windows також. Команда Efiflash.exe файл біоса /db пише що прошиваєтся основний и резервний BIOS, по факту прошиває тільки резервний.
Таким чином, якщо вийде з ладу основний BIOS система буде нормально працювати з резервним, а основний можливо тільки відновити на програматорі, чи це справді так, можливо є спосіб відновити основний BIOS із під системи без програматора.???
При експериментах використовував такі мікросхеми:
2791604197_w25q128fv--w25q128fviq.jpg
Можливо інформація буде корисною. Дякую.
Marmazoid
Junior

Повідомлення

Всех приветствую!

Очень нужна помощь в модификации биоса :rolleyes:

Есть старенькая материнская плата Medion MS-7849 на Z87 чипсете под 1150 сокет.
К сожалению работает только с процессорами Haswell. При установке процессора i7-4790 не включается. Это процессор Haswell Refresh.
Стоит только поставить любой процессор Haswell как тут же включается и прекрасно работает.

Я так понял надо добавить микрокод Haswell Refresh в биос и при помощи программатора прошить.
Есть биос, есть программатор и даже снял дамп биоса при помощи программатора с материнской платы.
Не знаю только как добавить этот самый микрокод Haswell Refresh в сам биос :-/
Asdf Вячеслав
Junior

Повідомлення

Помогите кто знает хочу поменять проц i3 6100 на xeon e3 1240 v5 материнка брендовая фуджицу D3400-A1говорят нужно прошивать программатором может можно просто Биос обновить и все ?
Marmazoid
Junior

Повідомлення

Просто обновить биос ничего не даст. Надо модифицировать BIOS в программе CoffeeTime.
Там ничего сложного нет. Для поддержки процессоров Xeon достаточно в CoffeeTime заменить:

меняем: ME Consumer на ME Corporate
меняем: ME Enabled на ME Disabled (HAP-bit Disabled)

Если на материнской плате сетевая карта Intel, то ОБЯЗАТЕЛЬНО сохранить MAC адрес, S/N и UUID от материнской платы.
Если на материнской плате сетевая карта не Intel, тогда сохранять Mac адрес S/N и UUID нет необходимости.

Зображення
Andreyorla
Junior

Повідомлення

Доброго времени!
Имеется старый рабочий конфиг Z97D3H + 4790K, хотел сменить термопасту под крышкой. Вопрос - если проц извлечь из сокета , сменить термо под крышкой, и заново вставить в сокет то произойдет ли сброс биос?, так как довольно долго подгонял все тонкие настройки , вольтажи, оф сеты , частоты и т.д., нет желания возиться снова.
В настройках Биос видел вкладки с профилем биос, возможно там можно сохранить мою конфигурацию настроек Биос, но вопрос также актуален , а не слетит ли все это после переустановки CPU ?
mantus
Junior

Повідомлення

Доброго дня , поділітся біосом будьласка для материнської Atermiter x99h v1.31,
QFlash
Junior

Повідомлення

mantus: 02.03.2025 01:38Доброго дня , поділітся біосом будьласка для материнської Atermiter x99h v1.31
У мене є, не в курсі наскільки робоче це лайно, не маю плат на 2011, тільки 1151 на дешманском Gigabyte Z370PD3. Закинути не можу, матюкається що файлик на 8Мb дуже жирний.
proos
Member

Повідомлення

всем привет)
не подскажите где в биосе asus tuf gaming b850m-plus функция выключения фаз для экономии света? и есть ли там такая функция?
Відповісти