Microsoft припиняє підтримку Intel Core 10-го покоління в Windows 11 24H2

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
FastBullet
Member

Повідомлення

Alexsandr: 17.02.2025 13:14
Artempo100: 17.02.2025 13:06 Да всмисле.А куди пентіум 4 дівати?😂
Первые х64 пентиум версии даже 10 не поддерживают, там каких-то команд не хватает. Он свое отжил, как походу и 775 сокет.
та не смеши)) на 775 кора дуба отлично еще работает))) для фильмов, музыки, видосиков и браузинга норм еще работает)) и в офисе документы распечатывать можно аж бегом))
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Це роблять всі тотально, он новина рядом що Аіда забирає підтримку старих ОС. Вінда забирає підтримку "старого" заліза, я нещодавно оновлював біос в ноутбуці, в ченжлог розділі по МЕ пишуть, убрали підтримку Win 7 та Win 8, капець якийсь.

Є старенький надійний лазерний принтер, який ще може друкувати 50 наступних років, але на нього є дрова максимум Він7 32 біта, сама Вінда7 і Хром вже толком не працюють, друкувати тепер можна тільки через костиль у вигляді віртуалки. Та ви задовбали!!! :banghead:
Alexsandr
Member

Повідомлення

FastBullet: 18.02.2025 13:02 та не смеши)) на 775 кора дуба отлично еще работает))) для фильмов, музыки, видосиков и браузинга норм еще работает)) и в офисе документы распечатывать можно аж бегом))
Ну корка это уже не пентиумы первые с х64, так, что не смеши. Да и видео онлайн и не толькеоуже не тянет без карты типа 1030+ с аппаратной поддержкой. разные зумы тоже не вытягивает по видео части без внешней видео. 775 уже все, глубокий пенсионер, ему уже не все по зубам в мультимедиа.
SERGBILL
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.02.2025 13:23 775 уже все, глубокий пенсионер, ему уже не все по зубам в мультимедиа.
у 2013 з c2d та встройкою на g31 фулхд ютуб норм все йшло. зараз чомусь ні. невже так якість зображення зросла? (ні)
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

tornadox: 17.02.2025 19:49 Давайте будемо об'єктивні — масового переходу немає, він в головах гіків.
Прямо щоб кожен другий перейшов - то ні. Але statcounter видає вже 4% долю лінукса (і продовжує збільшуватися), а колись навіть 1% не було.
tornadox: 17.02.2025 19:49 Стім ОС це атомарний дистрибутив на базі Арч доведений напильником до стану коли ним може користуватися домохозяйка. Режим десктоп дозволяє користуватися не гірше чим якоюсь віндою, а система встановлення і апдейтів зроблена з прицілом на дурака як в інших комерційних ос окрім вінди, де є 2 рута.
Так будь-який сучасний дистрибутив готовий для використання домохазяйкою (беріть першу десятку зі списку distrowatch - не прогадаєте). Включно зі встановленням оновлень. Коли спробуєте, як там це зроблено - буде плюватися на встановлення оновлень в Windows.

Відправлено через 5 хвилин 14 секунд:
Alligator: 17.02.2025 23:29 Windows 9 пропустили
Майкрософт це пояснила тим, що багато софта перевіряли версію системи шляхом порівняння назви. Здається якийсь такий код був в Java рантаймі:

Код: Виділити все

boolean isWindows9x = os.name().startsWith("Windows 9"); // так, ми працюємо на дрєвній Windows 95 або 98
Alexsandr
Member

Повідомлення

SERGBILL: 18.02.2025 14:46 у 2013 з c2d та встройкою на g31 фулхд ютуб норм все йшло. зараз чомусь ні. невже так якість зображення зросла? (ні)
Кодек сменился. VP9 вроде бы стал отдавать как старый + новый AV1. VP9 опубликован 13 декабря 2012. Если видеокарта не поддерживает, то слабый проц загибается уже.
enhanced-h264ify как вариант можно пробовать, он был актуален года 4 назад, будет ли работать сейчас не знаю. VP9 это 10хх поколения видеокарт от нвидиа и кажется 4хх+ серия от АМД, но на старте как минимум были проблемы с поддержкой, аппаратный декодер не завелся на vp9, амд выкрутилась делая декодирование на шейдерных ALU, но везде ли это работала не в курсе.
Avenger80
Member

Повідомлення

SERGBILL
Alexsandr
Это всё произошло после января 2015г. когда Youtube прекратила прямую поддержку Adobe Flash и перешла на HTML5, а встроенные видеокарты не поддерживают аппаратное рендеринг для декодирования VP8/9. По крайней мере вот так писали когда встройка GMA500 в Intel Atom Z520 не потянула современный Youtube, от слова совсем - даже в 360p тормоза нереальные.
Bender911
Member

Повідомлення

Avenger80: 18.02.2025 12:22 Bender911
Он ещё может не конкретно прям в современных играх, а в общем, как просто мультимедийная машина, для инета, YouTube, программ не супер тяжёлых. У меня был I5 2500k - очень шустрый проц в обычных мультимедийных задачах и сёрфинге. То вам не с чем сравнивать. :gigi: Я вот недавно сравнил с Интел Атом (Acer Aspire One), нетбуком 2009г. - так вот это точно, что тормоз. Даже YouTube не может проиграть в 360p. :gigi:
Кстати, вы правы, а покупка тогда была удачной на то время, когда I5 2500k в пух и прах рвал ещё только вышедший новоиспеченный FX8150. :)
Так і у мене колись був 2500к, грався на 1Гц легко. Потім коли вже були 8 чи 9 покоління, я взяв дуже недорого 6600к і навіть він дав сутєве зростання. Ну і окрім самого проца нові платформи дають більше можливостей в цілому: більше сучасних портів, TPM, енергоефективність та інше. Тому хоч воно і працює, але це як старий iPad, якому вже років 7 і він все ще живий - продати жалко, бо за копійки не має бажання віддавати, але сучасні дають більше комфорту.
Avenger80
Member

Повідомлення

Bender911
А я честно, прям не увидел сходу какого-то прям вау эффекта при переходе с I5 2500K (4400Мгц) на I5 11400 в обычных повседневных задачах - Youtube, сёрфинг инета, та и просто сёрфинг по системе. Что тот один был не тормозом, что другой не тормоз. Да в тестах быстрее стал и то... В той же AIDA64 CPU Queen - I5 2500k - 42500 баллов, I5 11400 - 70500 баллов, не прям так космическая разница. Я понимаю там, повторюсь, ноутбук настраивал на Intel Atom Z520, вот тут чуть не кончился от тормозов... :gigi: На счёт всего остального вы 100% правы - конечно смена платформы даёт много преимуществ во всём - новые технологии, новые интерфейсы, увеличенное быстродействие. Но я скажу, что не особо страдал с I5 2500k с 2011г. по 2022г. в роли домашнего мультимедийного компьютера и мне его как-то хватало на всём этом промежутке времени, скажу больше, это мой первый комп, которого так хватило надолго, до этого правда были всякие Дюроны, Атлоны, Феномы. А мой сын умудрился на нём ещё Киберпанк 2077 пройти, я понимаю, что на мин настройках и с не очень комфортными кадрами на 1050, но всё же. :)
Bender911
Member

Повідомлення

Avenger80

В звичаний задачах більш важлива кількість ОЗУ та SSD на компі. Враховуючи скільки зараз споживають браузери. Але хто ж бере такий проц щоб не грати на ньому:) Я саме і іграх відчув різницю, зрозумів що старий 2500к суттєво "душив" відеокарту.

Але в цілому згодден, що це був той період коли навчились робити проци які дали крутий стрибок потужності, добре гнались, їх неможливо було спалити. Далі просто еволюція.
Avenger80
Member

Повідомлення

Bender911: 18.02.2025 17:54Але хто ж бере такий проц щоб не грати на ньому:) Я саме і іграх відчув різницю, зрозумів що старий 2500к суттєво "душив" відеокарту.
Но это да. Но я с этим процом сначала был на Radeon 6870, затем на GTX1050. Понятно, и тут вы правы, эти процы максимум могут хорошо раскрыть 1060-1070, наверное. Но таких карт у меня не было. :) Когда поменяли платформу на Ryzen 5600 видеокарта 1050 не дала прям какого-то буста в играх, разве что минималка чуток выравнялась, а вот сочетание Ryzen 5600 с RTX4060 - вот это уже совсем другая картина в играх. :gigi: Так что всё хорошо в балансе работает. Понятно, если играешься и покупаешь себе современные видеокарты, то какой дурак будет сидеть на старых платформах и вставлять туда современные карты.
VladimirV
Member

Повідомлення

Avenger80
Ну я вставлял 3060/12 под Иви, имел возможность с Иви Бридж 1270 v2 (Аналог полный по частотам с i7 3770), с хорошо разогнанной памятью, были тайтлы где упор был в видеокарту, кстати до этого ставил 1660S, могу лишь сказать что мягко говоря не понравилось). с 3060/12 этот 1270 v2 зачастую в играх в 90-100% загрузки все ядра при этом жрал 46-50ват предел, и темпы смешные чтото 52-56 (стоит старая никому сейчас ненужная топ башня Ноктуа Д14). Потом разогнал 12400F с той же картой, ну да разница есть. Упора в проц нет даже наполовину. Тот комп на Ивике так у меня и стоит. Еще столько же отработает. В повседневке вообще ноль замечаний, браузер, видео, загрузки, любые не современные казуальные игры - все быстро работает.Память дешманская самсунг, планка по 100-120грн, и спокойно берут 2200..
Вот спеки, сохранил на память
https://valid.x86.fr/6aih6t
https://valid.x86.fr/auqq6e
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.02.2025 21:43навіть в серверах вже перестали осилювати і почали мутити контейнери, що в свою чергу є неменш лютим костилем.
Тут не згідний від слова зовсім. Контейнеризація - це перш за все ізоляція хоста від аплікації. Мобільні ОС типу iOS та Android вже давно це роблять, просто вони про це не афішують. У вінді ізоляція аплікацій є лише в Microsoft Store, аналогічно в AppStore на macOS.

Щодо пакетних систем і DE - це не про "круто" чи "не круто", а про вибір і гнучкість. Якщо подивитися на всі інші ОС, то вони з кожним релізом міняють інтерфейси, і це ЗОВСІМ НЕ КРУТО на мою думку, і ти мусиш адаптовуватися, а з апдейтом умовно з федори 30 на 40 я отримаю той самий інтерфейс.

Flatpak, Snap, AppImage - це якраз ті штуки, які дозволяють тобі не паритись з залежностями і запускати софт на будь-якому дистрі.

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
Scoffer: 17.02.2025 23:54Бо у америкосів якась дивна фобія на тему поліцейських собак, котрі іменуються як K-9.
файна байка
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

tornadox: 18.02.2025 20:15 Flatpak, Snap, AppImage - це якраз ті штуки, які дозволяють тобі не паритись з залежностями і запускати софт на будь-якому дистрі.
Плюс Flatpak, Snap роблять ізоляцію від основної системи.

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
tornadox: 18.02.2025 20:15 а з апдейтом умовно з федори 30 на 40 я отримаю той самий інтерфейс.
Дуже дратує, коли Майкрософт міняє налаштування від версії до версії. Частина налаштувань досі є тільки в старому інтерфейсі, частина в новому планшетному. Навіщо взагалі мені на десктопі планшетний інтерфейс?
tornadox
Member

Повідомлення

Panasi: 18.02.2025 01:06Я до недавніх пір користувався 2600К в розгоні і мені навіть в недавніх іграшках його вистачало в парі з rtx4060. Оновився на 12400f і різниця звичайно є, але вона не колосальна, враховуючи той факт, що між ними аж 10 поколінь. Шикарний був проц, але продати його вже не варіант, бо копійки вартує, залишу як пам'ять)
Зараз хлопці з FX'ами з вами погодяться!

Відправлено через 20 хвилин 20 секунд:
SergiusTheBest: 18.02.2025 15:53Так будь-який сучасний дистрибутив готовий для використання домохазяйкою (беріть першу десятку зі списку distrowatch - не прогадаєте). Включно зі встановленням оновлень
Ось топ 10 за останні 6 місяців, це дефолтне значення.
1 Mint 2663>
2 MX Linux 2168<
3 EndeavourOS 1696>
4 CachyOS 1503>
5 Debian 1357>
6 Pop!_OS 1174=
7 Manjaro 1152=
8 Ubuntu 1079=
9 Fedora 988>
10 openSUSE 725>
3 дистра на базі АРЧ, оце серйозно :D
Наприклад флетхаб недавно змінив політику, і тепер мені постійно пропонує видалити WhatsApp так як його автор не погоджується на зміну.
https://docs.flathub.org/docs/for-app-a ... violations
Альтернатива в видаленні аплікації? Ну таке собі рішення.
SergiusTheBest: 18.02.2025 15:53Коли спробуєте, як там це зроблено - буде плюватися на встановлення оновлень в Windows.
а що пробувати, в мене звичайна федора, вже років 5. Ну а з віндою, ну вже як є, 11ще терпима після напильника, та і хочеться пограти з друзями.

Відправлено через 6 хвилин 29 секунд:
Bender911: 18.02.2025 17:54Я саме і іграх відчув різницю, зрозумів що старий 2500к суттєво "душив" відеокарту.
в мене так одна відеокарта вже 3 системи змінила, і кожен раз дивуюся росту продуктивності. Діди з 1080 мабуть ще довго будуть проци міняти.

До речі, i7 2600k зараз на рівні 6 ватного N100.
FastBullet
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.02.2025 13:23
FastBullet: 18.02.2025 13:02 та не смеши)) на 775 кора дуба отлично еще работает))) для фильмов, музыки, видосиков и браузинга норм еще работает)) и в офисе документы распечатывать можно аж бегом))
Ну корка это уже не пентиумы первые с х64, так, что не смеши. Да и видео онлайн и не толькеоуже не тянет без карты типа 1030+ с аппаратной поддержкой. разные зумы тоже не вытягивает по видео части без внешней видео. 775 уже все, глубокий пенсионер, ему уже не все по зубам в мультимедиа.
ты че там вообще приплыл))?? какая еще встройка??? он там была и то точно не помню на каком-то G41....я вообще не покупал чипсеты кроме серии Р и большинство людей в домашние сборки, поэтому там видяха в принципе must have, тем более в те годы мог себе любой позволить...да и сейчас даже что интелы, что АМД, много народу берет без встройки
Поэтому с видяхой уровня GTX760 та думаю даже и GTX460 все там ровно и работает по сей день, ставил RX570/580, хуже не стало конечно и работает, но процессора уже конечно не хватает, но игры до 2017 года работают НА УРА!
В те годы первой игрой, которая реально загрузила проц (Q6600) под 100% была NFS Payback....но в том же году вышли Ryzen 1000 и в принципе проблема решилась заменой материнки, проца и озу))
А комп реально до сих пор работает под ютубчик и на 10 винде))) поэтому не надо мне рассказывать как работает у меня мой комп :rotate: :rotate: :rotate:

Отправлено спустя 5 минут 24 секунды:
SERGBILL: 18.02.2025 14:46
Alexsandr: 18.02.2025 13:23 775 уже все, глубокий пенсионер, ему уже не все по зубам в мультимедиа.
у 2013 з c2d та встройкою на g31 фулхд ютуб норм все йшло. зараз чомусь ні. невже так якість зображення зросла? (ні)
та я думаю просто Ютуб перешел на новый кодек VP9, а там уже и на AV1. В этом собственно и причина) Юзайте просто внешнюю видяшку))

Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
вот скрин какой нужен ПК)))
Вкладення
AV1.jpg
tornadox
Member

Повідомлення

я коли думаю що в моєму NAS стоїть скайлейк, і всяко встидаюся що ношуся зі "старим" а тут кор2дуо абсолютно норм. Мабуть дається взнаки те що тісно зв'язаний з айті.
AssayMAS
Member

Повідомлення

Bender911: 18.02.2025 11:54тому здається що старий ще може:)
60ФПС есть? Есть - значит могёт... а что 4060 взяли так 3050 хлам, а 4050 не завезли... обещают 5050 но не точно - и будет как 3050 (ну может на 5-15% бустрее)... .
И опять второе поколение процов интела имеет писи 2,0, а третье 3,0 что в ряде задач +5-15%ФПС в среднем. И только на 6400 смена писи 2,0 на 3,0 +40% по ФПС в куче игрух.
Как и память у второго 1333 у третьего 1600 - что 20ГБ против 25ГБ и latency на 10мс лучше
https://ibb.co/gL1fkCSv
https://ibb.co/8L8HgF57
Alexsandr
Member

Повідомлення

FastBullet: 18.02.2025 21:20
ты че там вообще приплыл))?? какая еще встройка??? он там была и то точно не помню на каком-то G41....я вообще не покупал чипсеты кроме серии Р и большинство людей в домашние сборки, поэтому там видяха в принципе must have, тем более в те годы мог себе любой позволить...да и сейчас даже что интелы, что АМД, много народу берет без встройки
Поэтому с видяхой уровня GTX760 та думаю даже и GTX460 все там ровно и работает по сей день, ставил RX570/580, хуже не стало конечно и работает, но процессора уже конечно не хватает, но игры до 2017 года работают НА УРА!
Обычная. У дофига людей она была с тех времен. 460 и 760 не обладают поддержкой кодека, увы. Встройки появились задолго до :) Intel 810 (1999).
FastBullet: 18.02.2025 21:20 В те годы первой игрой, которая реально загрузила проц (Q6600) под 100% была NFS Payback....но в том же году вышли Ryzen 1000 и в принципе проблема решилась заменой материнки, проца и озу))
А комп реально до сих пор работает под ютубчик и на 10 винде))) поэтому не надо мне рассказывать как работает у меня мой комп :rotate: :rotate: :rotate:
Да мне и плевать как у тебя работает, нравится как есть, без проблем, это ты сам сочиняешь что я что-то про твой комп пишу.

Screenshot_10.png
Сейчас видео 10 летней давности в AV1 идет, ютуб давно пережал все на новые кодеки для экономии.
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 18.02.2025 20:15Тут не згідний від слова зовсім.
Дядя Лінус, той що Торвальдс, каже рівно те ж саме що і я. А я вважаю що Лінус краще шарить в чому проблема з осью на ядрі імені його самого.
tornadox: 18.02.2025 20:15Контейнеризація - це перш за все ізоляція хоста від аплікації.
Ні, це ізоляція аплікухи від хоста тому що хтось (пакетна система) не осилив в стабільність апі. А ізоляція хоста від аплікухи мала б здійснюватись системою ACL, але ОС GNU її теж не осилила, в повній мірі так точно. :horror:
tornadox: 18.02.2025 20:15Мобільні ОС типу iOS та Android вже давно це роблять
Та от нічого подібного. Мобільні ОС надають рантайм зі стабільним апі, а не займаються віртуалізацією операційної системи. Вони дають пісочницю, а не ос-левел віртуалку.
tornadox: 18.02.2025 20:15Flatpak, Snap, AppImage - це якраз ті штуки, які дозволяють тобі не паритись з залежностями і запускати софт на будь-якому дистрі.
Прям таки на будь-якому, прям таки не паритись :laugh: Нє, ідея флетпаків гарна, з цього треба було б і починати, а не з отих ваших пакетів, тільки до реалізації питання. xdg-desktop-portal і близько не покриває всього шо аплікухі треба, так що залежності залишаються. А відроїд рантайм покриває все, для прикладу.
Відповісти