Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну на те, що RFC нижче 640 взагалі не бутається температура навряд чи якось вплине.

Зараз спробую знизити оберти вертушок до 400 і поставити стрес тест на годинку, якщо є перегрів - воно має виявити себе (до цього на 7200 з таймінгами зі скріна жодних помилок не було).

Порився в біос і не знайшов майже нічого, що хоча б віддалено нагадувало опори згідно вашому опису. Є тільки один підозрілий блок, називається ODT, його призначення я до кінця не можу вкурити, правда параметрів там не 6 а близько 30, виглядає так:
спойлер
Зображення
Відправлено через 57 секунд:
unique-neon: 16.02.2025 15:35Просто 160нс - універсальне значення з усіх інтернетів для цих нових m-die'їв.
У мене виходить в районі 173-186, і знизити на чих частотах ніяк не можу...

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
А може на мою напів-бюджетну мамку за 200 баксів просто не додали такий функціонал? Ну або його на інтелі немає? (я про опори)
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx: 16.02.2025 15:44Порився в біос і не знайшов майже нічого, що хоча б віддалено нагадувало опори згідно вашому опису. Є тільки один підозрілий блок, називається ODT, його призначення я до кінця не можу вкурити, правда параметрів там не 6 а близько 30, виглядає так:
О, то воно і є. Усі WR, NOM RD, NOM WR, PARK. I ще також має бути нижче PARK DQS. Бачу на інтелі під кожен модуль можна свої опори накручувати, то вони ще діляться на A1, A2, B1, B2.

Решту опорів поки чіпати не треба - то або процесорні (не dram), або drive strength. Ці можна пізніше покрутити, якщо буде бажання витрачати час.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Я на всяк випадок ще раз уточню, виходить на інтелі опори, просто для кожного окремого модуля пам'яті розділили. В конкретно моєму випадку грубо кажучи є 5 параметрів, мені треба перевести dimm odt training в режим Enabled, після чого для кожного з наведених вами вище параметрів для модулів а2 і б2 (у мене стоять плашки в цих слотах) виставити однакові значення (по черзі 80, 60, 48, 40) і прогнати стресс тести/пошукати, чи будуть покращення з якимсь із них?
Востаннє редагувалось 16.02.2025 16:05 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx: 16.02.2025 16:01мені треба перевести dimm odt training в режим Enabled
Оце не знаю, а решта вірно. Впринципі якщо руками введете, то і тренувати там нічого. На AMD такої опції нема загалом.
Востаннє редагувалось 16.02.2025 16:05 користувачем unique-neon, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Там варіанти: enabled, disabled, auto
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx
Ну спрбуйте для початку auto
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Пів години стресс тесту з вимкненими передніми вентиляторами, налаштування ті самі, що і на скрінах, датчик на модулях пам'яті показує 61 градус (на 10 градусів вище ніж було), помилок немає.

Точно не температури...

Судячи з усього вже ввечері буду пробувати крутити опори. Спробую на тих налаштуваннях, котрі стоять зараз, так, як вони в авто стабільні. Якщо пів години на 7200 буде триматися - буду пробувати на 7400.
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx: 16.02.2025 16:19на 10 градусів вище ніж було
Додам, що ці опори температури не підіймають, і споживання не збільшують. Вони суто для боротьби з відзеркаленими сигналами і підключені паралельно. Фізично знаходяться в самих чіпах пам'яті, в кремнії.

В чому взагалі проблема на тих частотах, що працює DDR - сигнал відбивається при зміні опору і йде далі по електричному колу. При цьому на одному електричному колі висять обидва модуля, і в кожному модулі по 8 чіпів. Також сигнал відбивається і від порожніх слотів. І навіть проблему становлять відбиття від хвостиків у сокеті для модуля. В результаті до корисного сигналу нулів та одинць додається криваве місиво із відзеркалень. Чим більша частота, тим більша проблема. Ці опори додають ще відбиттів, які при правильному підборі компенсують вищезгадані відбиття.

А от далі не знаю як це працює, але чистіший сигнал потребує менших напруг.

Відправлено через 21 хвилину 7 секунд:
Mixx: 16.02.2025 16:19Пів години стресс тесту з вимкненими передніми вентиляторами, налаштування ті самі, що і на скрінах, датчик на модулях пам'яті показує 61 градус (на 10 градусів вище ніж було), помилок немає.

Точно не температури...
Що ж, а AMD з таймінгами діють свої закони фізики, можливо той випадок :gigi:
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.02.2025 17:04Що ж, а AMD з таймінгами діють свої закони фізики, можливо той випадок
М дай наче тримає трохи вищі температури? Але потребує і більшого вольтажу?
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx
Оце не знаю. Навпаки користуюсь тим, що 3гб m-die працюють на менших вольтажах. Верхні межі ніколи не перевіряв.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.02.2025 17:04Що ж, а AMD з таймінгами діють свої закони фізики, можливо той випадок
Я думаю, просто перегріву немає, а якщо його немає і вистачає живлення - фізика працює +- однаково, питання тільки до якості самого живлення, плата то всього 8ми фазна і досить бюджетна по міркам сучасних маркетолухів.

Почав з 80, вже пів години мемтест крутиться, 0 помилок, буду, мабуть, пробувати 7400.
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx: 16.02.2025 19:50Почав з 80, вже пів години мемтест крутиться, 0 помилок, буду, мабуть, пробувати 7400
Я думаю, що практичніше y-crancher vt3, хоча насправді не пробував з тм5 тестити опори, може і він непогано ловить падіння.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну пам'ять він гріє точно сильніше :gigi:

Вже 10 хвилин їде 80 на 7400, хай годинку помаслає, потім спробую кранчер vt3/vst...

Відправлено через 20 хвилин 50 секунд:
На 25й хвилині 80 впав, але заради справедливості, без опор так довго воно не трималося :gigi:

220вт споживання в кранчері яка милота :lol: :laugh:
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx
15хв та 25хв не така велика різниця. Може бути просто рандом. Хіба що при багатьох запусках 80-ки довше б їхали в середньому.

Ага, кранчер гвалтує процесор. Можна частоти підрізати на час тестів, щоб так не жер.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Якщо коротко - перепробував всі опори від 80 до 40, на всіх результат один і той же, єдине, що - при 80 трохи довше трималося, на решті - падало дуже швидко.

Пробував знижувати trefi до 48000 та 32000, не тримає на 7400, також пробував підняти первички до 40-46 і решту залежних таймінгів, теж не допомогло.

Буду пробувати понижати rfc на 7200 до феншую і полірувати частоту 7200, можливо до теми з опорами повернуся пізніше.

Ще б розібратися, з вторичками, чого вона так не хотіла їх утискати...
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx
Ну, зато спробували :)
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну, не знаю поки, як примінити ці опори в конкретному моєму випадку, можливо коли дійду до утискання вольтажів - знадобиться, а може і ні. Хоча б буду знати, де шукати їх на інтелі :gigi:

На 7200 наче як rfc поїхало на 592, на кілька годин запустив кранчер, щоб упевнитися, що все ок, це вже дає 163.3нс, що куди ближче до правди...

Залишився ще блок trrds-trrdl-twtrs-twtrl, пізніше спробую поковиряти його і по суті з таймінгами все.

Вольтажі підібрати - це вже буде справою техніки.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Ще одна ніч і є результат.

На 7200мгц вдалося не тільки стабілізувати rfc на 592 (163.3нс) але й нормально дотиснути вторички і третички, ну і ще 9 годин поганяло кранчер без помилок, поки спав.
спойлер
Зображення
Як не дивно - після зниження до 7200мгц блок trrds-trrdl-twtrs-twtrl почав вести себе більш стандартно для однорангових хайніксів, та і третички трохи утиснулись. Чому хотіло так багато на 7400? Підозрюю, що уперлося в можливості материнки, вона явно не для рекордів, проте свої 170 далларів, як на мене відпрацьовує. Пробував ще tCL знизити до 34, але тут вже одразу вискочила нестабільність. Що ще можна утиснути - я не знаю, мої шпаргалки закінчились.

Можна вважати цей результат +- фінальним.

Залишилось тільки привезти до ладу вольтажі, зараз стоїть VDD 1.5, VDDQ 1.47, CPU_VDD 1.35, CPU_IMC 1.4, SA 1.25 що м'яко кажучи трохи з запасом :gigi: :lol:
unique-neon
Member

Повідомлення

Mixx
В мене теж на 4 слотовій асрок після 7200 труднощі починались (X670e pg). Тим модулям які впринципі до цих частот доходили допомагав ще опір dram dq drive strength (не odt). Але одним допомагав, а іншим ні. В дефолті був 34, підіймав до 48.

А на новій двохслотовій материнці усі модулі до нього байдужі.

Відправлено через 5 хвилин 9 секунд:
Mixx: 17.02.2025 12:36Залишилось тільки привезти до ладу вольтажі
Помітив, що очевидно на вольтажі тільки cl реагує (ну і rfc на а-die та старих 2gb m-die). Так що якщо ним злегка пожертвувати, то швидше за все вийде скинути сильно більше.
Mixx
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну cl це в першу чергу затримки, пк більше для ігор, для роботи мені многоядерність і розгін пам'яті не потрібні, жертвувати затримками заради зниження вольтажу не бачу сенсу, в іграх навіть на 1.5в там температури в районі 40, сенс? В першу чергу хочеться знизити процесорні imc, sa та vdd2, щоб камінець ненароком не деграднув. Ще не визначився з частотою, на якій залишу камінь, вибір між 5.6ггц/1.27в та 5.5ггц/1.21в, можливо скину до нижчої частоти, хай живе собі довго в прохолоді та тиші.

Відправлено через 7 хвилин 47 секунд:
unique-neon
А яким софтом подивитися, які опори виставляє материнка на авто?
Відповісти