Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

leif
не дуже згоден.. пересічний не закладає бюджет клавіатури 200+ $, це вже є деякі очікування, як на мене. а ті які беруть просто як додаток до загального "ROG бюджету та геймерського ПК" - не запитують порад на форумах.
leif: 28.01.2025 10:38Такі речі як якість виготовлення/аноду, звук, відчуття від тайпінгу вони статистично доволі передбачувані.
ну от для мене - анод не потрібен, згоден і на пластик(хоча може якщо доїде нова і зміню свою думку). звук тайпингу? краще щоб його зовсім не було :)
але без нормального ПЗ - дякую, вже не треба. воно наче і дрібниці, але бісить коли неможливо зробити якесь просте побажання по налаштуванню.
aryom
Member

Повідомлення

leif, artko.
Спасибо за помощь и советы, ребят, в результате дискуссии действительно решили попробовать собрать на Qk 100.
Всем мирного неба и удачи! :beer:
leif
Member

Повідомлення

artko: 28.01.2025 11:17пересічний не закладає бюджет клавіатури 200+ $
я мав на увазі пересічний в цьому бюджеті, а не взагалі.
artko: 28.01.2025 11:17це вже є деякі очікування, як на мене
всі його очікування покриє QK софтіна, він і не задумається про якийсь qmk, як і абсолютна більшість юзерів.
artko: 28.01.2025 11:17ну от для мене - анод не потрібен, згоден і на пластик(хоча може якщо доїде нова і зміню свою думку). звук тайпингу? краще щоб його зовсім не було
статистично ви відноситесь до меншості, думаю, це очевидно. можете поговорити з продавцями, можете відкрити великі і маленькі ютуб канали на сабжеву тему і знайти велику кількість пруфів цього. якість аноду це не = алю кейс, це якість анодування, тобто рівномірність кольору, покриття, покриття на дотик, глибина кольору, стійкість до подряпин тощо.
artko: 28.01.2025 11:17 якесь просте побажання по налаштуванню.
всі справді "прості" побажання, в сенсі такі, що затребувані більшістю юзерів, покриваються нормальним пропрієтарним софтом від адекватних контор. типу qk config, яким я користувався і знаю про що кажу. все, що не покривається -- екзотика, дуже рідко затребувана.

Відправлено через 11 хвилин 37 секунд:
з.і.
в жодному випадку не намагаюсь вам нав'язати якісь погляди на це, просто кажу свої спостереження по тому, що цікавить статистичну більшість покупців.

Відправлено через 2 хвилини 57 секунд:
aryom: 28.01.2025 13:45действительно решили попробовать собрать на Qk 100
правильне рішення :beer:
Shader1
Member

Повідомлення

посоветуйте слимовую клавиатуру с коротким ходом кнопок, типа ножниц, до этого сидел на ноутах легион, теперь на десктопе не могу набирать на классической клаве, из того что высмотрел
https://vinga.ua/ua/klaviaturi/kb735-bl ... tml#review
https://brain.com.ua/Klaviatura_Lenovo_ ... 90635.html
https://brain.com.ua/Klaviatura_A4-tech ... 49368.html
или может что интересней есть?
artko
Member

Повідомлення

leif: 28.01.2025 15:06 якість аноду це не = алю кейс, це якість анодування, тобто рівномірність кольору, покриття, покриття на дотик, глибина кольору, стійкість до подряпин тощо.
ну все ж таки анодування я зустрічав тільки як покриття алюмінію, чи є виключення?
leif: 28.01.2025 15:06 всі справді "прості" побажання, в сенсі такі, що затребувані більшістю юзерів, покриваються нормальним пропрієтарним софтом від адекватних контор. типу qk config, яким я користувався і знаю про що кажу. все, що не покривається -- екзотика, дуже рідко затребувана.
ну от прямо зараз клацаю по клавіатурі, де чомусь китайці в софті не дають змінювати функционал кнопок 1..4 на другому слої, та ще більше десятка клавіш. чому? а хто їх зна..
чудернацькі рішення існують, особливо у лоу-енд сегменті. хоча і туди вже та ж qmk пробирається. саме тому, як людина контужена простими клавіатурами - тепер ідефікс "qmk повинна бути всюди".
leif
Member

Повідомлення

artko: 28.01.2025 17:12ну все ж таки анодування я зустрічав тільки як покриття алюмінію, чи є виключення?
я знаю тільки про алю) просто я писав про це насамперед не як про матеріал, а більше про якість виготовлення/фарбування. а ви відповіли так ніби мова про матеріал: пластик/алю.
artko: 28.01.2025 17:12ну от прямо зараз клацаю по клавіатурі, де чомусь китайці в софті не дають змінювати функционал кнопок 1..4 на другому слої
що там в лоу-енді мені мало відомо, я знаю приклади софту глоріус, асус, разєр, qk. всюди там всього достатньо для пересічного, з моєї точки зору і досвіду.

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
artko: 28.01.2025 17:12qmk повинна бути всюди
з матріксом щось поки не розібрався, як його до віал'у підключити. є отакий юзергайд, але посилання у ньому в мене чомусь не відкриваються. що його робити поки неясно, треба йти в діскорди, вивчати :lamer:
artko
Member

Повідомлення

leif: 28.01.2025 17:27 з матріксом щось поки не розібрався, як його до віал'у підключити. є отакий юзергайд, але посилання у ньому в мене чомусь не відкриваються. що його робити поки неясно, треба йти в діскорди, вивчати :lamer:
подивився, там просто просять завантажити прошивку з підтримкою vial та і усе.. без прошивання - ніяк мабуть. Посилання на гуглдрайв з прошивкою - завантажилось, як і сам віал
спойлер
це вона чи ні? Matrix 8XV2.0 Additional keyboard
https://github.com/vial-kb/vial-qmk/tre ... rix/m20add
leif
Member

Повідомлення

artko
Так так, у мене чомусь саме ця прошивка не скачувалась з мануалу, посилання не відкривалось. і я відклав це діло, навіть не гуглив нічого більше. Вона, дякую за дод. лінк :beer:
artko
Member

Повідомлення

leif: 28.01.2025 18:43 Так так, у мене чомусь саме ця прошивка не скачувалась з мануалу, посилання не відкривалось. і я відклав це діло, навіть не гуглив нічого більше. Вона, дякую за дод. лінк :beer:
а, тоді зовсім не проблема. перевірив, з офіційного гіту віала збирається чудово і вантажити з китайских сайтів не треба. і як на мене - краще зібрати, схоже, за вашим лінком більш стара версія лежить, чи зараз на гіті.
leif
Member

Повідомлення

оце 5 днів користувався лише матрацом і тут вирішив для порівняння взяти трохи глейр поюзати. ну, окрім того, що звучать клавіатури сильно по-різному (і я це обожнюю😍), я офігів від того наскільки матрац на фул алю плейті жорсткий у порівнянні з глейром на халф алю. це офігіть просто, глейр як подушка сприймається після зубодробильного матріксу :laugh: я навіть реально задумався, може взяти собі полікарбонатний чи навіть поліпропіленовий плейт для матрацу, бо пальці реально втомлюються довго друкувати :kbd: хоча, скоріше за все, ще тиждень-другий і я звикну. але це вкрай жорсткий тайпінг ікспірієнс я вам скажу. навіть айрон165 на карбоплейті досить м'який у порівнянні з старим добрим топмаунтом з алю плейтом.
leif
Member

Повідомлення

Bias R2 silver bottom + black top
GMK Serika Hiragana
Bion 808 PCB millmaxed
Cherry Nixie L(3204) + F(deskeys) + SS (TX 60g XL)
TX стаби на всіх модах крім пробілу, пробіл Owlab
фірмовий фоам

спойлер
Зображення
Зображення
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
зі сріблястим корпусом цей сет кейкапів взагалі мимо каси, як на мене. якось навіть десь світилось це поєднання на фотках тут в топіку.
а з чорним топом цілком непогано виглядає.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Впав до ока самий непроплачений :D огляд від Шелеста на новий бренд Montech, який в один момент з'явився у всіх рітейлерах. І тим не менш, зацікавило, особливо фулсайз клава https://www.montechpc.com/mkey. Прям от практично мій ідеал. Хтось щось може добре/погане сказати про неї або цього вендора?
leif
Member

Повідомлення

KEYCULT NO.1 / 1800 DARLING EDITION

оце так кешгреб! всім кешгребам кешгреб

вони б, курва, хоча б для солідності розпродали дві попередніх партії народних кейкультів :laugh:

цей висить з осені
цей трохи менше

мдааа, отак от зливаються клавіатурні ікони. колись (і не так давно) за кейкульти платили тисячі доларів, а зараз навіть ОГ кейкульти тих самих золотих років на мехмаркеті все більше і більше просідають в ціні, а оці нові серії під крилом новелкейс взагалі як невловимий джо.

Відправлено через 25 хвилин :
Хоча, тут мені пишуть, що анімешники таки подуріли від цієї прикормки і кинулись купувати через те, що це дарлінг))

Особисто я, якщо б не одноіменний гмк сет (власне darling), який до недавнього перевипуску був найдорожчим гмк-сетом евер, навіть і не дізнався б про існування такого аніме, бо аніме взагалі ніколи не дивився (за окремими виключеннями на кшталт Хаяо Міядзакі) і не розумів.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 03.02.2025 11:14KEYCULT NO.1 / 1800 DARLING EDITION
За розкладку їм лайк, максимально традиційний 1800 з усіма кнопками (навіть +1) і без збільшення розмірів.
leif: 03.02.2025 11:14мдааа, отак от зливаються клавіатурні ікони
Так, був час коли саме Keycult асоціювався з чимось максимально ентузіастичним. Цікаво, чому зараз так? Стали занадто масовими?
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 03.02.2025 12:23Цікаво, чому зараз так? Стали занадто масовими?
масовими вони стають лише от нині, коли новелкейс по суті викупили бренд, хоча це і намагаються подавати дещо інакше. взагалі там довга історія з купою помилок з боку компанії, які і призвели її до такого плачевного положення, що єдиним вибором залишилось піти в народ і продаватись ін-сток замість раффлів і комішенів по кілька тисяч доларів:

ось тут хлопець нормально все розклав, правда відео вже трошки давнє і тому не зачепило новел-кейс кейкульти.

Відправлено через 5 хвилин 28 секунд:
ну як масовими, це умовно, звісно. здається ткл клавіатур в районі 500 шт дропнули ін сток, в двох кольорах. але обидва досі в наявності :)

Відправлено через 43 хвилини 27 секунд:
тим часом підвезли івл дольч:
спойлер
Зображення
Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
четвертий дольч в колекцію:
спойлер
Зображення
єє дольч! B-)
спойлер
Зображення
leif
Member

Повідомлення

захотілось таки приміряти івл дольч і під це діло вирішив нарешті зібрати плейтлесс білд на ф2-84, тобто без плейту взагалі. світчі, очевидно, запаюються, до пцб за допомогою клею (я використовував b7000) треба приклеїти такі спец. кріплення, що продаються окремо, а орінг гаскети дістаються з кейсу. типу так:
спойлер
Зображення
це єдина клавіатура серед моїх, яка дозволяє саме повністю плейтлес білд. флекс прикольний, за рахунок грамотного розташування кріплень ніяких прогинів плати по краях я взагалі не відчув, хоча застереження про це траплялись мені. а от звук я очікував повеселіше, ну таке, ще може спробую інший світч, більш яскравий ніж emogogo linear. ф2-84 досить специфічна і своєрідна в плані звуку клавіатура. після матріксу 2.0 це, канєш, взагалі інший світ :gigi:

а от івл дольч офігєнний :super:
спойлер
Зображення
leif
Member

Повідомлення

продовжую блог, сподіваюсь пану Yurius не дуже боляче читати))

сьогодні зранку прокинувся і подумав, що запаяв я вчора якусь фігню, емогого взагалі не пасує до таких збірок і до ф2 як бербоуну. тому сьогодні вже о 10 годині сів перепаювати :laugh:

досвіду вже трохи накопичилось, буквально за 1г20хв я випаяв і запаяв повністю ТКЛ пцб. робив все акуратно, адже ремонтів бріджами робити не дуже хотілось :gigi: та і пцб, що підходить для плейтлес білду у мене лише одна (на ній мають бути вирізи в правильних місцях, щоб туди присобачити кріплення), тому намагався не поспішати і нічого не запороти, що мені цілком вдалось.

замість емогого запаяв брейкнуті на 300тис. натискань заку, які я змащував вручну 205 крайтоксом:
спойлер
Зображення
також івл дольч з цим кольором бербоуну таке собі (хоча сам сет топовий), тож повернув назад 8008:
спойлер
Зображення
коли зробив фотку вище, помітив, що світч і відповідно кейкап на капс-лок став трохи криво. ну, тому що там два посадочних місця під капс (сходинкою і рівний), довелось трохи перепаяти.

і ще фоточка кріплень для плейтлес поближче:
спойлер
Зображення
що ж, звук з заку вийшов вже цілком пристойний, чистий і акуратний, але все одно можна було б трохи яскравіше, як на мій смак. можливо, я вже просто встиг розбалуватися преміальними топ-маунтами, і звісно на о-рігнг гаскет маунті ф2 ( хоч з плейтом хоч без) такого ж звучання як на них не досягнути. щодо відчуттів, то вони з направду приємні: гладенький світч, 2-стейдж пружина, і найголовніше -- це цікавий і приємний флекс. як висновок плейтлес однозначно заслуговує на увагу, особливо на таких дошках як ф2.
leif
Member

Повідомлення

ладно, я вже задовбав, мабуть всіх трьох читачів мого клавіатурного блогу цим плейтлесом, але напишу ще одне доповненння до цієї кулсторі. я покористувався білдом ще трохи і зрозумів, що може зі світчами заку вийшло не так і погано, але, якщо робити рейтинг, то плейтлес це таки найгірший варіант для ф2 на мій смак. я не розумію чому так багато власників ф2 користуються цією клавіатурою саме в плейтлес білдах, в чому можна наочно переконатись на тому ж мехмаркеті, коли ф2 на вторинці через один продають саме плейтлес. з якої причини? що вони в цьому знаходять? фіг його знає. я ж не витримав і ще разок перепаяв половину пцб, встановивши алю халф плейт, кілька годин подрукував і тепер можу скзати зі 100% впевненістю, що з цим бербоуном я спробував мало не всі доступні плейти і варіанти збірки і обираю для себе алю халф плейт, це найкраща опція. на свій смак можна юзати і фр4 халф, але тоді, як на мене, на моди потрібно ставити більш якскраві світчі ніж на альфи, а мені наразі таке не дуже заходить.

ну, і закінчивши ці експерименти і почухавши ентузіазм, я заховав ф2 назад в кейс і повернувся до матрацу 2.0адд. до жорсткості вже майже повністю звик, у всьому іншому клавіатура просто космос. 11 з 10.

вже колись про це зазначав тут, але, якщо хтось захоче і собі матрікс колись, зауважте, що 2.0add це остання клавіатура з класичного золотого періоду matrix lab, після 2.0add в плані звучання і позиціонування курс компанії було досить суттєво змінено, вона стала орієнтуватися на масового споживача, який в першу чергу купує оригінальний дизайн та гарну якість виконання, ну і досить відомий бренд, куди без цього. такі ж речі як звук і розвиток+інтерпретації ідей класичної корейської школи клавіатуробудування відійшли для матркісу на другий план :weep: 2.0адд клавіатура вже достатньо стара, тому шанси заволодіти тим самим матріксом з золотої епохи в гарному стані постійно зменшуються. зараз на ММ ніби висить лише одна пропозиція за $1450. це за бербоун, вживаний, ще й реаноднутий, тобто не рідне фарбування :horror: думаю, буде дорожчати по мірі все рідшої появи їх в продажу, особливо в західних країнах (матрікс найбільшу популярність має саме в Азії).
artko
Member

Повідомлення

Поки чекаю свій keychron q3 he встановив капи xda профілю на поточного китайця. Навіть непогано виглядає, як на мене
спойлер
IMG_20250206_130231.jpg
2 leif хоч наче і вірив :) але навіть на бюджетці звуки від клавіатури змінилися, капи товщі за сток китайскій (1,8мм проти 1,6мм) та нижче.
після типового oem трохи чипляються пальці на "коротких" натискання, коли клавіши поряд. А от "довгі", коли тисну буквально долонею + палец ( ctrl + f1 наприклад) такий профіль здався більш зручним, ніж оем
leif
Member

Повідомлення

artko: 06.02.2025 16:20Навіть непогано виглядає, як на мене
:up:
а це бланки, чи просто на фотці символів не видно?
artko: 06.02.2025 16:20хоч наче і вірив але навіть на бюджетці звуки від клавіатури змінилися, капи товщі за сток китайскій (1,8мм проти 1,6мм) та нижче.
не зовсім зрозумів про "вірив". ви маєте на увазі, що мали сумніви з приводу того, чи зміниться звук від заміни кейкапів? :)
artko: 06.02.2025 16:20xda профілю
ніколи не пробував такий, як і взагалі капи юніформ дизайну, треба буде колись дістатись і до них.
https://cannonkeys.com/products/pbs-mv- ... 7291306095
оці б купив, якщо б десь попались. не хда, але з тієї опери.
Відповісти