Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 31.01.2025 21:00просто одна справа коли вже давним давно придбаний і він не робить тобі мозок (випадок пана Avenger80)
Вы абсолютно правы. Он как растоптанная удобная обувь лично мне, после неудачного TP-Link, не более того. Просто в нём впервые я увидел ту гибкость и современность настроек, которую и хотел видеть в TP-link в далёком 2019г. Хочешь wifi по расписанию - на тебе, хочешь индикаторы по расписанию - на тебе, обновление прошивки - та пожалуйста - почти 5 лет каждые два месяца, даже опция миниNAS - та пожалуйста, получение инета роутером по воздуху - без проблем и т.д. и т.п. Т.е. моему устройству уже до фига лет, а я не вижу, что оно прям старое, т.к. всё время получаю обновления эти все годы, а не две прошивки и гуляй.
Ekz0rcyst: 31.01.2025 21:00переконайте мене, що мені потрібен саме keenetic, і що немає альтернативи...
Я вот сейчас покупать кинетик и не собирался, я наоборот ищу прям что-то приближённое к этому и желательно на родной прошивке с коробки, вот и всё. Мне самому Кинетик уже морально надоел за эти годы :) . Просто клеймить и называть г... и хуже нет роутера чисто за его происхождение, когда я вижу, что это не так в плане эксплуатации, ну не повезло ему с его происхождением, что ж поделать... :)
На счёт альтернатив, своих альтернатив, как я писал, с улучшением характеристик, я вижу - ASUS TUF AX3000V.2, AX4200 - это прям то, что легче купить здесь и сейчас в случае чего, заглядываюсь на Флинт 2 (заглядываюсь :) ). Это если гига навернётся.
Да, я привык использовать в своём сценарии роутер, да это мой бзик, как бомжатский миниNAS - меня это устраивает. Поэтому наличие USB нужно и то, которое нормально работает (по функциям и реализации). И всё это должно быть с коробки, а не купить роутер и потом прошить OpenWRT.
Просто аппарат под ключ, как говорится. В этом кинетик смог, ищу другую фирму, которая тоже сможет. Вот и всё.
И ещё - я не видел ни одного человека, кто реально ими пользовался, который потом пересел на тот же TP-link или Tenda за 1500грн и сказал, какое же кинетик г... и оверпрайс, почему я им пользовался? Вижу только сплошной негатив от тех кто ими наоборот не пользовался. Но это так, лирика.
crumd
Member

Повідомлення

strang: угу, очень (нет) похоже на "немецкую дочку"
ООО Неткрейз - это российская дочка немецкой дочки для возможной замены ООО Кинетик.
Ekz0rcyst: переконайте мене, що мені потрібен саме keenetic
Вопрос не в убеждении, а в понимании разницы между брендами. А дальше потребитель выберет то, что ему ближе.
Плюс недопустимость использования политики для недобросовестной конкурентной борьбы. Кинетик - такой же китайский роутер как ТП-Линк или Сяоми. Единственная разница - софт для Кинетика пишет команда программистов из бывшего СНГ, а для ТП-Линк софт пишут индусы.
Avenger80
Member

Повідомлення

crumd: 31.01.2025 22:32софт для Кинетика пишет команда программистов из бывшего СНГ
Получается в этом вся и беда сейчас, а раньше это было огромным преимуществом (комьюнити, связь с техподдержкой, программистами) перед софтом, который пишут индусы (медленно и коряво). Я ж по себе помню - чуть что в прошивке TP-Link и наша техподдержка как беспомощные котята - ой, это мы не знаем, мы напишем в штаб-квартиру за 1000км петицию, может когда-нибудь обратят внимание. И совсем другое дело было у другой фирмы, тут они явно понимали - что за фигня может происходить.
Grava
Member

Повідомлення

Поки openwrt для мого роутера не видно, для своїх збочень зібрав собі таке:
спойлер
Основа HP T730, таке залізо для роботи сурікати https://suricata.io/ в opnsense (навіщо? бо хочу :laugh: ), був fujitsu futro s920 з AMD GX-415GA - не вистачало, було макс 450мбіт (обмежує мої 500мбіт :lol: ) та добре грівся бо пасивне охолодження (основна причина заміни).
https://prom.ua/ua/p2021860268-nettop-t730-amd.html
мережева карта від інтел, бо дрова реалтека це жах - intel i350-t4, налаштовано 1xWAN 3xLAN (bridge mode)
https://prom.ua/ua/p2282708184-setevaya ... enovo.html
віфі - побажанню, будь який роутер у режимі ap, або окрема точка доступу.
в мене салямі бє7000 - пряцює як AP, 2.5gbit switch, docker
https://hotline.ua/ua/computer-besprovo ... dvb4359cn/
система OPNsense
https://opnsense.org/
по бажанню pfsense, openwrt, routeros від мікротіка. Дві останні можна використовувати як docker host, чого мені не вистачає на opnsense.
Не тому що мені це дуже потрібно, а тому що захотілося :laugh:
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

crumd: 31.01.2025 22:32 Кинетик - такой же китайский роутер как ТП-Линк или Сяоми. Единственная разница - софт
Продовжу думку.
Айфон - такий самий китайський телефон, як і Самсунг. Тільки у першого ОС здорової людини, в іншого якась збірка розробника-тестувальника.
Це я до того, що софт вже давно є вирішальним фактором. Ринкове співвдношення AMD/nvidia, як приклад майже рівнозначного заліза і прірви у софті.
Тому - ні, Кінетік і Ксяомі, це зовсім не те саме.
OpenWRT це варіант, але далеко не для всіх. А аналог функціоналу КінетікОС в купі із дружнім інтерфейсом та документованністю важко знайти.
artko
Member

Повідомлення

Grava: 31.01.2025 23:03 Поки openwrt для мого роутера не видно, для своїх збочень зібрав собі таке:
[cut]
Не тому що мені це дуже потрібно, а тому що захотілося :laugh:
приблизно з таких самих міркувань в мене збочення трохи інше,але принцип той самий
спойлер
Lenovo m920x (i3-8100 + 32GBram), в якості роутера віртуалізований openwrt, wi-fi адаптер з хосту закинутий у віртуалку(MT7922ax). elastiflow + elasticsearch(elastic defend, agent etc) + kibana як розваги у якості SIEM системи.
мережеві карти задля експерименту - intel самого ПК + 2usb realtek, одна з них 2.5gbit іде на головний свіч 2.5. жодних зауважень поки нема щодо драйверів та роботи.
+ ще додатково VM з homeassistant, докер контейнери з потрібним софтом, напряму на хості nextcloud та ще щось мілке.
wi-fi - окремі пристрої, просто у якості AP.
і все це вийшло дешевше одного keenetic giga чи gl.inet mt-6000 :) так, споживання міряв - idle ~10..12вт сам ПК
crumd
Member

Повідомлення

Avenger80: перед софтом, который пишут индусы (медленно и коряво)
Тут ещё надо учитывать масштабы. ТП-Линк - гигантская корпорация, выпускающая номенклатуру из нескольких сотен моделей роутеров, адаптеров и пр. Кинетик - маленькая компания с номенклатурой десятка роутеров. Общеизвестно что маленькие компании более гибкие и быстрые в плане решения проблем клиентов. Глюки в софте бывают у всех. Но если у производителя небольшая номенклатура изделий, то ему проще вести сопровождение и обновление софта.
Avenger80
Member

Повідомлення

crumd: 01.02.2025 10:23Тут ещё надо учитывать масштабы. ТП-Линк - гигантская корпорация, выпускающая номенклатуру из нескольких сотен моделей роутеров, адаптеров и пр. Кинетик - маленькая компания с номенклатурой десятка роутеров. Общеизвестно что маленькие компании более гибкие и быстрые в плане решения проблем клиентов. Глюки в софте бывают у всех. Но если у производителя небольшая номенклатура изделий, то ему проще вести сопровождение и обновление софта.
Всё правильно. Аналогия - компания Apple c IOS и любая другая компания с множеством моделей смартфонов и большой номенклатурой железа (Сяоми, к примеру). Косяков и невнимания к потребителям будет больше у Сяоми, т.к. она и сама запутывается в своих моделях, а под каждую модель своя прошивка и свои косяки. :)
Royter
Member

Повідомлення

а вот стоит брать роутер xiaomi 3G прошивка ULTRA(кинектик) на OLX? там уже прошивка 4.2.4
Foxgl
Member

Повідомлення

Royter: 01.02.2025 10:58 а вот стоит брать роутер xiaomi 3G прошивка ULTRA(кинектик) на OLX? там уже прошивка 4.2.4
Виключно якщо Вам хочеться погратися і потрібен USB за невеликі гроші. Як він буде працювати в Ваших конкретних умовах сказати важко, але я б роутер без AX не брав.
Rucha
Member

Повідомлення

Foxgl
Чому "погратися"? Цілком притомний роутер. В мене такий працює вже багато років (прошивка Padavan). Великий плюс - кастомна прошивка.
Foxgl
Member

Повідомлення

Rucha: 01.02.2025 12:56 Foxgl
Чому "погратися"? Цілком притомний роутер. В мене такий працює вже багато років (прошивка Padavan). Великий плюс - кастомна прошивка.
Знову ж таки дивитися треба на умови користувача (швидкість, розташування, тип житла і т.д). У мене такий роутер працювати нормально не буде, наприклад, а якщо у Вас все добре - це круто. Про кастомну прошивку підтримую на 100%.
Grava
Member

Повідомлення

Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?
NVo1
Junior

Повідомлення

Foxgl: 29.01.2025 22:26
Ekz0rcyst: 29.01.2025 18:58 Foxgl
Ну я налаштував вже близько 50 таких роутерів, можливо більше (вибірка ну така собі, розумію що ніфіга вона не показова, але тим не менш), і базові моменти типу покриття, відсутність розривів з'єднання з клієнтами та швидкість не викликають питань. Так вийшло, що компанія в якій я працюю їх використовує і відповідно сам зіткнувся. Не дивлячись на власні забобони стосовно певних вендорів, був неочікувано приємно здивований. І відповідно вирішив поділитись інформацією, - можливо буде корисно.
Без питань, плюсую пост, дякую за інформацію :beer:

Хтось мав досвід використання Ubiquiti? Пропонують взяти потестити, а думаю варто чи ні...
Топові девайси. В мене стоїть від них вафлі на трьох поверхах, свіч із poe, unifi dream machine і три камери. Це найкраще що я юзав в житті.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Grava
Я теж зібрав на M720q, купив за 5500грн. на olx, - i5-8400t/16Gb RAM/480Gb SSD. Вставив мережеву карту I350-T4 і збільшив об'єм RAM до 32Gb. Встановив Proxmox, у віртуалку встановив pfSense, але не прокидував мережеву у віртуальку з pfSense, а створив bridge в самому Proxmox.
спойлер
Зображення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Grava: 01.02.2025 19:44 Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?[/off]
У цих штук цілий фанклуб є.
Багато хоумлабів на них зібрано.
artko
Member

Повідомлення

Grava: 01.02.2025 19:44

Подивився що за m920x, m920q, m720q - цікаві штучки, ще і слот pcie x8 є. Правда коштує від 3.1к за 720q на олх :-/ За скільки свій брали?
4100грн з 8гб рам, та без накопичувачів(свій був). обрав саме цей - бо в нього 2 nvme слоти + сата + pci-e x8 + minipcie + ще і інтеловский ip-kvm

Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
Ekz0rcyst: 01.02.2025 20:47 Я теж зібрав на M720q, купив за 5500грн. на olx, - i5-8400t/16Gb RAM/480Gb SSD. Вставив мережеву карту I350-T4 і збільшив об'єм RAM до 32Gb. Встановив Proxmox, у віртуалку встановив pfSense, але не прокидував мережеву у віртуальку з pfSense, а створив bridge в самому Proxmox.
дротові інтерфейсі і в мене на бріджу. то wi-fi адаптер прокинутий до openwrt віртуалки, щоб вона керувала (мені так зручніше)
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Ray2000gt
Ну так і не дивно, - компактний, швидкодія пристойна, доволі енергоефективний, не шумний, не за всі гроші світу. Вбудоване в CPU відеоядро, UHD630 непогано справляється із транскодуванням. Тільки я б рекомендував M920x чи P330 у них 2шт. M2 Nvme і відповідно можна Raid1 (Mirror) зробити. Бачив як "кастомізували" M720q, додаючи 2-й слот M2., але це для мене занадто.
спойлер
https://immich.ekz0rcyst.pp.ua/share/tT ... mcI0eg02yg
Tesseract
Member

Повідомлення

artko: 01.02.2025 21:09wi-fi адаптер прокинутий до openwrt віртуалки, щоб вона керувала
Це для роздачі вафель? І які виходять швидкості?
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 01.02.2025 21:11 Ray2000gt
Ну так і не дивно, - компактний, швидкодія пристойна, доволі енергоефективний, не шумний, не за всі гроші світу. Вбудоване в CPU відеоядро, UHD630 непогано справляється із транскодуванням. Тільки я б рекомендував M920x чи P330 у них 2шт. M2 Nvme і відповідно можна Raid1 (Mirror) зробити. Бачив як "кастомізували" M720q, додаючи 2-й слот M2., але це для мене занадто.
спойлер
https://immich.ekz0rcyst.pp.ua/share/tT ... mcI0eg02yg
Планую перейти на такий згодом (або вже на 12 покоління) . Наразі використовую для цих цілей Dell 9020m на Xeon 1275L v3 (щось типу 4790T). Встройка прокинута до Win10 VM, за сумісництвом використовую як ПК для ТВ.
Доречі теж підіймав віртуалку OpenWRT з прокидуванням MT7921. Погрався і зніс.
В якості гіпервізора Unraid.
Відповісти