Память для AMD Ryzen

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Untegental: 29.01.2025 14:10 a_z_z_y
Добре її і візьму, але я не бачу на ній "Підтримка AMD EXPO", на відміну від тих що скинув я, це не важливо?

Я так зрозумів зі вчорашнього дослідження теми що щоб пам'ять запустилась в 4 стіки 6000, треба щоб її штатна частота була значно вища, типу 8000, відповідно значно дорожча, через що я і забив на тему.

Мамка обов'язково має бути маленька, мікро або itx, тому я і дивлюсь на b850m, але зараз я вже більше налаштований на MSI B850M Mortar, ніж на Asus, та треба дочекатись фінальних спеків.
EXPO не має особливого значення. Але в ньому можуть бути прописані додаткові параметри (таймінги) для налаштувань від АМ5.
Все це можна вручну поставити.

Стосовно 4 стіків ви не правильно зрозуміли. Взагалі.
Там основний прикол це налаштувати блок супротивів (Proc та RTT) бо материнка на "авто" робить все невірно.
ганятися з 8000+ стіками не варто, як і брати щось погане аля 5200-5600мгц.

Теж невірний підхід. Маленька не означає гарно спроектована і оперативку жене.
ITX мамки зазвичай роблять якісно і там всього 2 слоти. Що апріорі краще для розгону, бо немає паразитних наводок від зайвого слоту на канал.
А серед mATX є як нормальні мамки (ASRock B650M-HDV/M.2 з бюджеток) так і відвертий шлак з 6 шарами і слабким VRM у кожного виробника.

На чіпсеті B850 має все бути трішки краще. 8 шарів плата то вже точно плюсом буде.
А що чекати спеків, коли вже все на офф.сайті є.
MSI B850M MORTAR WIFI
спойлер
Supports DDR5 Memory, Dual Channel DDR5 8400+ MT/s (OC)
Ultra Performance: 12+2+1 Duet Rail Power System, dual 8-pin CPU power connectors, 8-layer PCB made by 2oz thickened copper and server-grade level material
PCIe 5.0 slot, Lightning Gen 5 x4 M.2,
5G LAN with Wi-Fi 7
Asus TUF GAMING B850M PLUS WIFI
спойлер
Supports up to 8000+MT/s (OC)
Фази живлення: 14 (80 A) + 2 (80 A) + 1 (80 A)
1 x PCIe 5.0 x16, 1 x M.2 2280 (PCIe 5.0 x4)
Wi-Fi 6E - 2x2 Wi-Fi 6E (802.11ax)
Realtek ALC1220P 7.1
МСІ наче побогаче виглядає. Тіки який звук незрозуміло.
Untegental
Member

Повідомлення

a_z_z_y

Про розон дякую за інформацію, ще почитаю про це.

Про мамки, звук на MSI якщо дивитись на b650 аналог то MSI має бути помітно краще, і там є SPDIF вихід, мені в цілому він корисний, загалом тут звук це головна перевага для мене, бо не завжди юзаю зовнішню карту. Ще в MSI круто це додатковий тайп с. Також в MSI кращий WIFI і блютуз, в той час як у Асус трохи порізані.
Але я по спекам не розумію скільки М2 слотів на MSI, тому як у Асуса і Асрока по 3 слоти, якщо у MSI їх 2 то це недолік, але не критичний, просто треба буде одразу брати 4тб замість 2тб.

А ще з важливого у Асус слот для відяхи в другому слоті, а не в першому як у всіх, що може призвести до певних проблем, поки не зрозуміло якої товщини буде відяха.
Neuromantic
Member

Повідомлення

Хто що скаже про KingBank CL28 6000 МГц?
https://a.aliexpress.com/_EGpRtkG

Як пам'ять взагалі, можна брати? Чи дійсно є проблеми зі стабільною роботою на 6000 і таймінгами 28 з ЕХРО?
Чи то поодинокі випадки?

Проц райзен 7700, материнка MSI B650 Gaming Plus WIFI
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Neuromantic
Я брав такі ж візуально кінгбанки 2х24гб 6800с34 (типу таких)
В мене працюють.
Зображення
І навіть 10200мгц гонються
Зображення
Але за 111уе мені здається доцільніше взяти по місцю.
Або за 92уе 6000с30 на Hynix M-die з алі-шки. Вона для райзенів теж актуальна.

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
Там 6000MHZ:CL28-35-35-76(Hynix A die)
RCD=35 не всяка оперативка візьме (як не навалюй вольтажі).
Я маю сумніви що там є гарне тестування на заводі, тому не дивуйтеся що доведеться ставити вручну RDC=36 чи навіть 37.
Neuromantic
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 30.01.2025 14:20 Але за 111уе мені здається доцільніше взяти по місцю.
Ризикнув і замовив. З проміком вийшло трохи дешевше. Подивимося що то за звір. Все одно в наших краях така пам'ять дорожче коштує.
Відповісти