Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
DesireUA
Member

Повідомлення

Добрий день почав трохи глючить мій Keenetic Giga (KN-1010), напевно прийдется змінювати, прикинув приблизно дві моделі ASUS RT-AX1800U чи Keenetic Skipper (KN-1912). Підскажіть що краще? По характеристикам асус наче краще, але відгуки такі собі. То чи ризикнути асуса взяти? Чи краще не треба?
Avenger80
Member

Повідомлення

Вам нужно брать не ниже AX3000V.2, т.к. ASUS RT-AX1800U значительно хуже вашего прошлого. Вы получите даунгрейд. :) Та вы в обоих моделях получаете даунгрейд, странный выбор...
DesireUA
Member

Повідомлення

Avenger80
Грошей до війни більше було, топу такий і вибір. Ладно подумаю може чи нашкребу на AX3000V.2 чи може на форумі кінетіка підскажуть може ще полагодить гігу вийде) Дякую
crumd
Member

Повідомлення

DesireUA: Грошей до війни більше було, топу такий і вибір.
А что мешает посмотреть в сторону более дешёвых брендов - ТП-Линк, Меркусис, Кади, Тенда, Нетис, Сяоми?
За те же деньги можно купить более мощный роутер.
ADv
Member

Повідомлення

DesireUA

Если нет необходимости в продвинутых настройках роутера а-ля опенврт, но при этом нужны хорошие характеристики приёмо-передачи, то стоит обратить внимание на Xiaomi BE5000. Цена от 1800 на лохе до 2600+ у всяких оффициалов, а если на али половить то можно ещё дешевле найти. Но будут тонкости с первоначальной настройкой, стоит посмотреть обзоры. Эта железка очень хороша за свои деньги, если б была возможность её ещё и под опенврт прошить - вообще топ был бы.
Foxgl
Member

Повідомлення

DesireUA: 28.01.2025 17:06 Добрий день почав трохи глючить мій Keenetic Giga (KN-1010), напевно прийдется змінювати, прикинув приблизно дві моделі ASUS RT-AX1800U чи Keenetic Skipper (KN-1912). Підскажіть що краще? По характеристикам асус наче краще, але відгуки такі собі. То чи ризикнути асуса взяти? Чи краще не треба?
Поки ще є на ОЛХ linksys mx4300 (на форумі достатньо користувачів цього роутера) беріть, краще не знайдете за такі гроші. Або напишіть бажаний бюджет, бо що Асус, що кінетік - це переплата за бренд.
Avenger80
Member

Повідомлення

Foxgl: 29.01.2025 08:03Поки ще є на ОЛХ linksys mx4300 (на форумі достатньо користувачів цього роутера) беріть, краще не знайдете за такі гроші. Або напишіть бажаний бюджет, бо що Асус, що кінетік - це переплата за бренд.
Весь прикол в том, что часто привыкаешь к опыту эксплуатации, к фишкам, к возможностям определённых вещей... Тут прям не всё так просто, когда советуют - возьмите Сяоми, возьмите linksys mx4300. Они сходу не заменят функционал первоначального роутера, к примеру. Это без конкретики. Везде будут свои нюансы и возможно многие не в лучшую сторону.
Foxgl
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 09:09
Foxgl: 29.01.2025 08:03Поки ще є на ОЛХ linksys mx4300 (на форумі достатньо користувачів цього роутера) беріть, краще не знайдете за такі гроші. Або напишіть бажаний бюджет, бо що Асус, що кінетік - це переплата за бренд.
Весь прикол в том, что часто привыкаешь к опыту эксплуатации, к фишкам, к возможностям определённых вещей... Тут прям не всё так просто, когда советуют - возьмите Сяоми, возьмите linksys mx4300. Они сходу не заменят функционал первоначального роутера, к примеру. Это без конкретики. Везде будут свои нюансы и возможно многие не в лучшую сторону.
Я згоден, що звичка є звичка, але знову ж таки коли в тебе обмежений бюджет, треба обирати оптимальний варіант не за всі гроші світу. В даному конкретному випадку, я вважаю, що це linksys mx4300. До того ж OpenWRT, який на Сяомі (з тих, що підтримуються) встановлюється досить легко покриє будь-який функціонал стока. Знову ж таки я не знаю потреб DesireUA і було б цікаво дізнатися, які саме проблеми в нього з поточним роутером, бо як писали раніше ті варіанти і Keenetic Giga це різні класи пристроїв.
Avenger80
Member

Повідомлення

Foxgl: 29.01.2025 11:09Я згоден, що звичка є звичка, але знову ж таки коли в тебе обмежений бюджет, треба обирати оптимальний варіант не за всі гроші світу.
Просто у меня у самого этот роутер и я в ужасе думаю, что он может сломаться, но после него не хочется покупать что-то типа Сяоми за 1000грн или Тенды, т.к. избалован именно функционалом, гибкостью и настройками текущего. Тот же AX3000V.2 или AX4200 - как вариант, но что-то пугают отзывы о каком-то не таком WAN и то, что индикаторы (гирлянды) не отключаются по расписанию, а роутер стоит в спальне. linksys mx4300 - хит форума, тоже тёмная лошадка, на стоке прост как табуретка, на OpenWRT - тоже шить, нюансы, снепшоты какие-то - тоже не из коробки и очумелые ручки. Он хит так как все в мире - вау, 15 баксов, заверните мне десяток. И я купил, и я купил и я. Халява... :gigi:
Foxgl
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 11:18
Foxgl: 29.01.2025 11:09Я згоден, що звичка є звичка, але знову ж таки коли в тебе обмежений бюджет, треба обирати оптимальний варіант не за всі гроші світу.
Просто у меня у самого этот роутер и я в ужасе думаю, что он может сломаться, но после него не хочется покупать что-то типа Сяоми за 1000грн или Тенды, т.к. избалован именно функционалом, гибкостью и настройками текущего. Тот же AX3000V.2 или AX4200 - как вариант, но что-то пугают отзывы о каком-то не таком WAN и то, что индикаторы (гирлянды) не отключаются по расписанию, а роутер стоит в спальне. linksys mx4300 - хит форума, тоже тёмная лошадка, на стоке прост как табуретка, на OpenWRT - тоже шить, нюансы, снепшоты какие-то - тоже не из коробки и очумелые ручки. Он хит так как все в мире - вау, 15 баксов, заверните мне десяток. И я купил, и я купил и я. Халява... :gigi:
Який конкретно Кінетік фунціонал Ви використовуєте в повсякденному житті?
Avenger80
Member

Повідомлення

Foxgl
Каждый день - DLNA, сетевой жесткий диск на роутере, для просмотра на приставке телевизора, также перегонка по сети объёма на этот диск с компа по сетке, иногда (при сбоях оператора) использую WISP - на роутер со смартфона раздаю инет (как резервный). Иногда прокси загоняю на роутер штук 5-10. Иногда использую - FTP, WebDAV - для доступа извне. Плюс папки на сетевом диске с разными правами доступа. Удобное мобильное приложение, которое очень информативное и всегда посылает уведомление если происходят какие-то изменения - подключился новый клиент, пришла новая прошивка, исчез интернет, появился интернет и т.д. и т.п. Т.е. это полноценный гаджет, а не коробочка с антенками. Та даже те же индикаторы - их много на корпусе, информативные, но по расписанию (сам выставил любое время) - они выключаются и включаются. Т.е. человеческая гибкость настроек во всём. Интересно пощупать роутеры GL.INET на такую гибкость. Мне много не надо, но и функционал прежний до уровня стоковой прошивки Сяоми доводить мне тоже не хочется. :)
DesireUA
Member

Повідомлення

Потреби напевно не дуже великі. Це щоб видавав 200-500 мегабіт від провайдера, пробивав 5 стін старого будинку с з глини (Кінетік справляється). 5 користувачів по wifi і 1 по лан, технологія MU-MIMO. Те щоб хотілось це iptv і може колись пригодиться якийсь файловий серверок поставити то щоб без зайвих проблем. Із специфічного, граю в ігри потрібна функція QOS для пріорітету трафіку і зменьшення буферблоату. Всякі тп лінки, тенди, нетіси ну їх стикався з їх роботую не буду брати, також колись сяомі взяв з аліка, не пам'ятаю яка там була проблема, але прийшлось продати його, то сяомі теж не брав би(
Foxgl
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 11:42 Foxgl
Каждый день - DLNA, сетевой жесткий диск на роутере, для просмотра на приставке телевизора, также перегонка по сети объёма на этот диск с компа по сетке, иногда (при сбоях оператора) использую WISP - на роутер со смартфона раздаю инет (как резервный). Иногда прокси загоняю на роутер штук 5-10. Иногда использую - FTP, WebDAV - для доступа извне. Плюс папки на сетевом диске с разными правами доступа. Удобное мобильное приложение, которое очень информативное и всегда посылает уведомление если происходят какие-то изменения - подключился новый клиент, пришла новая прошивка, исчез интернет, появился интернет и т.д. и т.п. Т.е. это полноценный гаджет, а не коробочка с антенками. Та даже те же индикаторы - их много на корпусе, информативные, но по расписанию (сам выставил любое время) - они выключаются и включаются. Т.е. человеческая гибкость настроек во всём. Интересно пощупать роутеры GL.INET на такую гибкость. Мне много не надо, но и функционал прежний до уровня стоковой прошивки Сяоми доводить мне тоже не хочется. :)
Весь Ваш функціонал на програмному рівні спокійно можна налаштувати при наявності у пристроя USB силами OPENWRT, Asus теж можна, але пересічному користувачу цього всього зазвичай не треба. В умовах війни використовувати оверпрайснутий російський Кінетік (SFP і непогана прошивка з коробки, оце і всі плюси), ну така собі ідея (я нікого не відмовляю, всі ми дорослі люди і самі здатьні вирішити). У мене 15 років досвіду за плечима в обслуговування мережевого обладнання і я вже звик на питання вибору роутерів висловлюватися тезисно. Тому підсумовуючи, linksys mx4300 - це найкращій варіант за свої гроші, як умовна максимально бюджетна альтернатива Xiaomi Ax3000t + Openwrt, якщо дозволяє бюджет беріть Flint 2.
strang
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 11:18тоже шить, нюансы, снепшоты какие-то - тоже не из коробки и очумелые ручки
jic вся процедура прошивки - скачать файл, и на морде роутера сказать обновиться из этого файла.
Avenger80
Member

Повідомлення

Foxgl: 29.01.2025 12:15Весь Ваш функціонал на програмному рівні спокійно можна налаштувати при наявності у пристроя USB силами OPENWRT, Asus теж можна, але пересічному користувачу цього всього зазвичай не треба. В умовах війни використовувати оверпрайснутий російський Кінетік
Ну во-первых, я его не покупал после 24.02.2022г., а купил в ноябре 2019г... И он до сих пор работает и нормально работает. Как новый роутер я покупать Кинетик уже не буду. Но все владельцы кинетиков скажут, кто ими реально пользовался - это добротный надёжный аппарат, без всякого хейта. Если сломается, то скорее всего чтоб это было оперативно буду покупать AX3000V.2 или AX4200. Хотя желание всё-таки есть купить Flint 2, но напрягает заказ заграницей.

Отправлено спустя 1 минуту 7 секунд:
strang: 29.01.2025 12:17jic вся процедура прошивки - скачать файл, и на морде роутера сказать обновиться из этого файла.
А потом - всякие обновления как? А мобильное приложение есть для OpenWRT?
strang
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 12:23А потом - всякие обновления как? А мобильное приложение есть для OpenWRT?
OpenWrt Manager например в магазине приложений.
обновления - через веб интерфейс.
p.s не сильно опытный пользователь опенврт но благо документации и видосиков полно
Avenger80
Member

Повідомлення

strang
Спасибо, буду изучать. А что скажите за эти снепшоты, чем они отличаются от основных выпусков?
Цитата:
спойлер
Насколько я понимаю, хотя qualcommx поддерживается OpenWRT, он не является одной из «основных» целей для OpenWRT.
В настоящее время MX4200 поддерживает моментальные снимки в OpenWRT , а также имеется открытый PR для поддержки MX4300 с несколькими тестовыми сборками , которые были успешно использованы.
artko
Member

Повідомлення

Avenger80: 29.01.2025 12:23 А потом - всякие обновления как? А мобильное приложение есть для OpenWRT?
OpenWRT - безкоштовна опенсорсна прошивка. Щоб отримати функционал типу "подключился новый клиент, пришла новая прошивка, исчез интернет, появился интернет и т.д. и т.п." та ще без того самого інтернету (він же пощез? :) ) роутер повинен безперервно віддавати телеметрію на якийсь сервер. OpenWRT не збирає телеметрію і своїх серверів для отримання таких сервісів користувачами наче не має, мені невідомо.
Тому - так, керувати роутером можна і віддалено і багато що дивитись. Але налаштування - будь ласка, самостійно, руками. В тому числі і автоматичне оновлення і т.п.
crumd
Member

Повідомлення

strang: вся процедура прошивки - скачать файл, и на морде роутера сказать обновиться из этого файла.
Так проблема не в установке ОпенВрт, а что делать после перезагрузки роутера. Если у человека есть время и желание изучать ОпенВрт, то понятно. А если надо чтобы интернет в домашней сети появился через 15 минут, то для незнакомого с ОпенВрт пользователя начинаются проблемы.
Foxgl
Member

Повідомлення

DesireUA: 29.01.2025 12:08 Потреби напевно не дуже великі. Це щоб видавав 200-500 мегабіт від провайдера, пробивав 5 стін старого будинку с з глини (Кінетік справляється). 5 користувачів по wifi і 1 по лан, технологія MU-MIMO. Те щоб хотілось це iptv і може колись пригодиться якийсь файловий серверок поставити то щоб без зайвих проблем. Із специфічного, граю в ігри потрібна функція QOS для пріорітету трафіку і зменьшення буферблоату. Всякі тп лінки, тенди, нетіси ну їх стикався з їх роботую не буду брати, також колись сяомі взяв з аліка, не пам'ятаю яка там була проблема, але прийшлось продати його, то сяомі теж не брав би(
Ну я в попередньому пості написав свої варіанти: linksys mx4300 - це найкращій варіант за свої гроші, як умовна максимально бюджетна альтернатива Xiaomi Ax3000t + Openwrt, якщо дозволяє бюджет беріть Flint 2.
Вай-фай 7 (BE) дивитися сенсу на разі немає, але 6 (ax) повинен бути. Сяомі на стоковій прошивці мені не подобається, тому тільки перепрошивка, тп-лінк і тенда - тут треба обирати конкретні моделі (є непогані як і відвертий шлак), нетіс і меркусіс не рекомендую взагалі. На олх є б\в асуси їх тех можна розглядати з урахуванням моделі і ціни.

Відправлено через 7 хвилин 4 секунди:
crumd: 29.01.2025 13:10
strang: вся процедура прошивки - скачать файл, и на морде роутера сказать обновиться из этого файла.
Так проблема не в установке ОпенВрт, а что делать после перезагрузки роутера. Если у человека есть время и желание изучать ОпенВрт, то понятно. А если надо чтобы интернет в домашней сети появился через 15 минут, то для незнакомого с ОпенВрт пользователя начинаются проблемы.
Початковий функціонал в OpenWRT після прошивки дозволяє користуватися Інтернетом абсолютно так само як і будь-який інший роутер після погаткового налаштування. Принаймні так у мене було завжди з DHCP, єдине де клонувати мак адресу, не одразу знайдете, в усьому іншому проблем не бачу.
Відповісти