Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
nonepx
Junior

Повідомлення

mult: 23.01.2025 14:06 Хто займався вивченням як краще ставити віндовс і ігри на ссд м.2?
Пояснюю що я маю на увазі :)
Система якщо що в профілі.
Постала така дилема, поставити віндовс і ігри тільки на один 2 терабайтний ссд м.2, розбивши його на два диски, диск С віндовс, D ігри.
Чи поставити віндовс на окремий ссд м.2 від процесорних ліній не розбиваючи його ніяк, одним диском С
А інший окремий ссд м.2 в слот від чипсетних ліній як диск D.
Цікавлять суто ігри.
Наскільки є різниця наприклад в затримках в іграх і всяке таке?
З одного боку на окремий ігровий диск додається шлях через чипсет, що може додавати якісь затримки і гіршу продуктивність.
А з іншого боку один диск з віндовс і іграми підключений до швидших процесорних ліній матиме і більше навантаження під час ігор, так як паралельно обролятиметься і гра і робота віндовс, що тоже можливо матиме погіршення продуктивності.
Япоки гуглю і читаю реддіт, то поки не знайшов переконливих доводів.
насправді питання погано вивчене, але на затримку впливає з великою вірогідністю
які саме ссд плануєте ставити або вже маєете? і чи використовуєте пк в інших цілях окрім ігор?
vltk
Member

Повідомлення

mult
Обмануть вопрос/судьбу, создайте софтверный рейд 0 из 2х нвм дисков - С: Точно скорость будет выше любого из предложенного вами вариантов. Этот новый Array 1, так его как загрузочный и рабочий винт будет видеть винда, даже не стоит разбивать на две логических партишн, а все и систему и данные/игры держать на нем. Только делать раз в месяц/квартал его бекап на жесткий диск сата или юсб (хдд или ссд). Раз интересуют только игры.
mult
Member

Повідомлення

nonepx
vltk
Я в цю тему переніс це питання :)
viewtopic.php?p=3920524#p3920524
Система суто для ігор.
Диски два wd sn850x, тільки один 1тб інший 2тб.
Продав недавно свій ігровий ноутбук, тому зявився ще один швидкий диск в розпорядженні.
А я якраз тільки зібрав нову систему, в профілі указана.
То і задався питанням а як же мені організувати ці диски.
Все життя ставив на два окремі віндовс і ігри.
Може воно якраз для ігор і немає різниці чи процесорні лінії чи чіпсетні.
Я годинами гуглив закордонні сайти і реддіт.
В основному пишуть що пофіг як ставити, типу і так і так нормально.
mult
Member

Повідомлення

Де краще крутити ліміти на процесор?
https://ibb.co/album/D49qHc
У мене в ос tweaker є прямо готовий пресет де ідуть разом РВО температури і відємні значення вольтажу.
Я вибрав 85 і -20.
Чи треба крутити в адвансет де пункт амд оверклокінг?
По посиланню там ще є фото з вольтажами, вони в авто, їх треба коригувати при маніпуляціях з процесором?
Розгону не хочу, хочу просто скоригувати максимальні температури і курву.
unique-neon
Member

Повідомлення

mult
Я в advanced в pbo виставляв на motherboard. Забув точну назву опції. Це виставляє максимум, що дозволяє материнка. Може почати жарити процесор якщо що, то норма)
Там же в CO можна самому задати -20.

Якщо не розганяєте, то вольтажі auto підійдуть. І навіть з розгоном імовірно в широких межах підійде.

SOC може бути замало, в тестах пам'яті побачите чи помилки є. Тобто в y-cruncher vt3.
AndP
Member

Повідомлення

mult: 27.01.2025 16:54
Я вибрав 85 і -20.
Чи треба крутити в адвансет де пункт амд оверклокінг?
Это одно и то же. Хоть там, хоть там.
mult
Member

Повідомлення

AndP
Ну через цей пункт трохи простіше, воно прямо зразу на видному місці :)
unique-neon
Soc теперішній суто тести памяті проходить екстрім анта.
З процесором не тестував.
Там якщо що то я так зрозумів можна поставити 1.25 замість 1.2?
Підкажіть ще які в hwinfo64 вольтажі важливі при стресс тестах?
Бо там їх кучка і всі різні.
Який максимум бажано щоб не перевищувало?
Я ще розблокував 105 ватний режим, по дефолту стояло вимкнено.
Напруги не попруть після розблокування?
Саме головне щоб процесор працював на адекватних напругах, бо завищені як відомо то зло :)
Nutbar
Member

Повідомлення

mult: 27.01.2025 18:46 Я ще розблокував 105 ватний режим, по дефолту стояло вимкнено.
Я цей параметр зрозумів як "Встановити ліміт на 105Вт", тобто ви навпаки трохи заблокували :)
mult
Member

Повідомлення

Nutbar
Може й так :)
Хоча по дефолту він вроді йде як на 80 ват чи скільки там точно не памятаю амд їх зажала була.
Хоча стверджувати нічого не буду бо не знаю :)
В любому випадку 105 думаю для нього з головою :)
AndP
Member

Повідомлення

Nutbar: 27.01.2025 18:51 Я цей параметр зрозумів як "Встановити ліміт на 105Вт", тобто ви навпаки трохи заблокували :)
нет, заводской Блок на 65 Вт, потом биосом "разрешили" повысить до 105.
Nutbar
Member

Повідомлення

AndP: 27.01.2025 19:31 нет, заводской Блок на 65 Вт, потом биосом "разрешили" повысить до 105.
Так, тут ваша правда. А що цей параметр робить в комбінації з 9800X3D, 9900X, 9950X? В них базовий ліміт 120-170
AndP
Member

Повідомлення

Nutbar
биос общий, для всей когорты процессоров. У меня 9900х, пункт в биосе про 3д, обхожу стороной.
unique-neon
Member

Повідомлення

mult: 27.01.2025 18:46Там якщо що то я так зрозумів можна поставити 1.25 замість 1.2?
Можна підіймати, поки біос червоним не показує, мабуть до 1.3. Але якщо тести не падають, то можна пробувати навпаки скидувати по 0.05 ))
Тут y-cruncher мабуть буде більш показовим, сильніше контролер пам'яті навантажує, що і залежить від SOC.
mult: 27.01.2025 18:46Напруги не попруть після розблокування?
Та вони будуть більші на ядрах, бо через вищі ліміти, ядра буститимуть вище, і відповідно будуть більші напруги, але навряд там щось критичне, в кінці кінців буде просто упиратись в температурний ліміт.

Відправлено через 3 хвилини 51 секунду:
mult: 27.01.2025 18:46Підкажіть ще які в hwinfo64 вольтажі важливі при стресс тестах?
По hwinfo я особливо і не моніторив напруги, до поки в біосі вони червоним не підсвічуються, то мало б бути все ок. Хоча AsRock наприклад чомусь любить зайве подати на VDDP коли частоти пам'яті перемикати. В любому випадку з стоковими auto напругами проблем не мало б бути.
Відповісти