Огляд і тестування бездротового маршрутизатора ASUS TUF Gaming BE3600. Знайомство зі стандартом Wi-Fi 7

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
grumbler
Member

Повідомлення

Візьміть глобальну і які питання?
Вафай7 в процесі ратифікації, це означає, що до офіційної експлуатації залишилося умовно кілька місяців...
Impulse101
Member

Повідомлення

grumbler: 22.01.2025 13:58 master
так а що ви очікували, це "глас" народу, якому на все насрати, головне побільше і подешевше, про безпеку ніхто не думає, про функціонал також, головне - дешево і "воно ж працює". Те що я раджу ставити на дачу для епізодичного використання, люди ставлять в хату на 24/7 а потім дивуються, коли все розвалилося як картковий будиночок. І головна теза "мільйони хом'ячків не можуть помилятися" буде головним аргументом, тому не сперечайтеся. :)

По суті: я б вам радив переходити в тестах на більш сучасні iperf 3.18, тому що старі версії погано переносять швидкості вище 1 гбіта, а з udp й взагалі печалька і справа там в повільній "емуляції" функції в бібліотеці прокладки (нагадаю ядро писане під лінух). Принаймі я в своїх оглядах вже використовую виключно 3.17-3.18, особливо на портах 2.5+ Гбіти вже помітно просідання. Але є одне але: аналіті з новим айперфом не сумісно і це сумно.
Ти про що? Я зараз може скажу непопулярну в даних колах річ, але потреби 99% користувачів покриє звичайний ТП-Линк А6 за 1500 грн. Можно навіть щось дешевше знайти. Що потрібно пересічному юзеру? Щоб все працювало, було нормальне покриття для квартири/невеликого будинку і був юзер-френдлі інтерфейс. Все. Вся ця геймерська та безпекова шняга потрібна ргб задротам і тим кому дійсно є що захищати. Те саме стосується пікових швидкостей і ніби-то недостатньої швидкодії заліза - якщо дійсно потрібно обслуговувати дуже велику кількість пристроїв. Корпоративна вафля для співробітників чи ще щось подібне - ставити дешманський роутер це дійсно жлобство. Але радити пересічному користувачу щось таке мотивуючи безпекою... :)
phobosse
Member

Повідомлення

Impulse101: 09.02.2025 09:03потреби 99% користувачів покриє звичайний ТП-Линк А6 за 1500 грн
до початку блекаутів у мене був величезний потужний і доволі прожерливий роутер Linksys. щоб довше мати інтернет від павербанку, купив недорогий tp-link на mediatek. з моїм сценарієм використання різниці взагалі не помітив, зате економний )
7_s_7
Member

Повідомлення

Все в стиле Отсосов. Платим за бренд :rolleyes:
Alexsandr
Member

Повідомлення

Smok: 21.01.2025 20:21
в сяомі все задушено і по мінімуму, добре що проц хоч 4 ядерний, а не двоядерний
але при нормальних навантаженнях він буде задихатись, в тому числі при великій кількості wifi клієнтів
спойлер
Screenshot_1.pngScreenshot_2.png
Сколько клиентов переваривает и какая нагрузка для задыхания нужна ему? По параметрам, если есть чипы "ускорители", то вроде бы нормально. Памяти вообще выше крыши. старенькие роутеры считанными мегабайтами обладают и работают.

Отправлено спустя 9 минут 4 секунды:
Smok: 22.01.2025 09:02 а от в ньому вже 2 ядра, як пишуть в інеті.
але докинули оперативки до 512мб для ще одної wifi мережі, бо навіть 256мб явно мало було для 2.4+5ггц
його є сенс брати ТІЛЬКИ в випадку коли треба 3 окремі wifi мережі, а це хіба що для IOT, в іншому випадку краще взяти be3600
Может частоту подняли? Наблюдая за свои не новым аусусом с 4 ядрами (ac) нагруки на ЦП особо не вижу, ни по ОЗУ ни по ЦП. Памяти 128мб и 4 ядра 775 MHz. Для дома более чем похоже. Какие реальные лимиты по количеству абонентов у такого вот урезаного асуса по сравнению с этим китайцем?

Отправлено спустя 3 часа 45 минут 34 секунды:
Foxgl: 25.01.2025 00:48 Асус завжди був оверпрайс, але я знаю досить багато людей яким подобаються їх роутери і якщо брати з коробки то їх прошивка мабуть буде найкращою по функціоналу (російський кінетік і доволі важкий у налаштуванні мікротік я брати до уваги не буду). Але знову-таки в нових пристроїв часто бувають баги в прошивках і електроенергії споживають ці роутери дай Боже (для мене це важливо). Собі б я не взяв, на мою думку краще перепрошити Сяомішку на Openwrt чи купити Flint 2.
Я не знаю сколько работают роутеры в среднем, но асусас у нас уже дохрена лет и все еще работают, правда нагрузку не тянет, скорость проседает от кучи человек.
Smok
Member

Повідомлення

Alexsandr: 13.02.2025 17:34
Smok: 21.01.2025 20:21
в сяомі все задушено і по мінімуму, добре що проц хоч 4 ядерний, а не двоядерний
але при нормальних навантаженнях він буде задихатись, в тому числі при великій кількості wifi клієнтів
спойлер
Screenshot_1.pngScreenshot_2.png
Сколько клиентов переваривает и какая нагрузка для задыхания нужна ему? По параметрам, если есть чипы "ускорители", то вроде бы нормально. Памяти вообще выше крыши. старенькие роутеры считанными мегабайтами обладают и работают.
в мене був асус з 64мб та 1 ядпром і теж все наче працювало гарно, поки я не оновився на 4 ядра та 512мб оперативки
в мене зараз NETGEAR WAX206, ARM Cortex-A53 · 1.35GHz (Dual Core) завантажується на ~50% одне ядро при 90-95мбіт швидкості по lan -> wan
далі самі рахуйте, якщо у вас гбіт інет, звісно багато ще залежить від ОС яка у вас на роутері
Alexsandr
Member

Повідомлення

Smok: 13.02.2025 20:39 в мене був асус з 64мб та 1 ядпром і теж все наче працювало гарно, поки я не оновився на 4 ядра та 512мб оперативки
в мене зараз NETGEAR WAX206, ARM Cortex-A53 · 1.35GHz (Dual Core) завантажується на ~50% одне ядро при 90-95мбіт швидкості по lan -> wan
далі самі рахуйте, якщо у вас гбіт інет, звісно багато ще залежить від ОС яка у вас на роутері
Ну не знаю, до 300 мегабит нагрузка (торент много подключений, НАТ + другие устройства что-то тянут), 4 ядра запас явно еще есть приличный. А различные свичи так вообще имею зачастую смешные показатели, типа 16 МБ RAM;; 8 МБ флэш памяти и куча гигабитных портов + внутрення скорость на несколько портов сразу + несколько гигабит для связи с себе подобными. Скорее вопрос еще и к специализированным микросхемам, или они обрабатывают данные или ЦП вместо них. Загрузка ОЗУ явно не от скорости зависит. Скорее всего ни могут снизить потребление ОЗУ. применяют ли такое для домашнего сегмента, вопрос.
Screenshot_9.png
Avenger80
Member

Повідомлення

Smok: 13.02.2025 20:391.35GHz (Dual Core) завантажується на ~50% одне ядро при 90-95мбіт швидкості по lan -> wan
Я конечно ничего не хочу сказать, но откуда такая большая нагрузка на таком проце?
Вот одноядерный однопоточный MT7628N 580 МГц проц. Wan-Lan торрент 9,7Мбайт/c. Или я нет так понял о характере нагрузки проца, способе.
спойлер
Зображення
Smok
Member

Повідомлення

Alexsandr: 13.02.2025 21:48
Smok: 13.02.2025 20:39 в мене був асус з 64мб та 1 ядпром і теж все наче працювало гарно, поки я не оновився на 4 ядра та 512мб оперативки
Ну не знаю, до 300 мегабит нагрузка (торент много подключений, НАТ + другие устройства что-то тянут), 4 ядра запас явно еще есть приличный. А различные свичи так вообще имею зачастую смешные показатели, типа 16 МБ RAM;; 8 МБ флэш памяти и куча гигабитных портов + внутрення скорость на несколько портов сразу + несколько гигабит для связи с себе подобными. Скорее вопрос еще и к специализированным микросхемам, или они обрабатывают данные или ЦП вместо них. Загрузка ОЗУ явно не от скорости зависит. Скорее всего ни могут снизить потребление ОЗУ. применяют ли такое для домашнего сегмента, вопрос.
Screenshot_9.png
так у вас умовно 1 ядро завантажене на повну, або 1/4 CPU
ну і свічі - це інша тема

Відправлено через 36 секунд:
Avenger80: 13.02.2025 22:13
Smok: 13.02.2025 20:391.35GHz (Dual Core) завантажується на ~50% одне ядро при 90-95мбіт швидкості по lan -> wan
Я конечно ничего не хочу сказать, но откуда такая большая нагрузка на таком проце?
Вот одноядерный однопоточный MT7628N 580 МГц проц. Wan-Lan торрент 9,7Мбайт/c. Или я нет так понял о характере нагрузки проца, способе.
спойлер
Зображення
ну не знаю, я тестував в себе при звичайному користуванні, зазвичай при роздачі + загрузці найбільше навантаження

ось торрент, 1 користувач, може ще щось дрібне бігає по wifi
спойлер
Screenshot_10.png
Відправлено через 14 хвилин 57 секунд:
впринципі мене таке навантаження не парить, бо цей роутер тимчасовий
Востаннє редагувалось 13.02.2025 22:50 користувачем Smok, всього редагувалось 1 раз.
Avenger80
Member

Повідомлення

Smok
А откуда такие графики получаются (программа или это у вас в прошивке так?) - где их взять?
Вот, к примеру, уже проц 7621А (2 ядра, 4 потока). Торрент 21,7МБайт/c. Вообще проц практически не замечает.
спойлер
Зображення
Smok
Member

Повідомлення

Avenger80: 13.02.2025 22:48 Smok
А откуда такие графики получаются (программа или это у вас в прошивке так?) - где их взять?
Вот, к примеру, уже проц 7621А (2 ядра, 4 потока). Торрент 21,7МБайт/c. Вообще проц практически не замечает.
спойлер
Зображення
це звичайні графіки навантаження з openwrt
треба дивитись що там у вас за налаштування, може у вас там навіть firewall не ввімкнений
Востаннє редагувалось 13.02.2025 22:55 користувачем Smok, всього редагувалось 1 раз.
Avenger80
Member

Повідомлення

Smok
Ясно. Просто я обратил внимание, что у вас и у Alexsandr они одинаковы, а получается у вас у обоих стоит openwrt. :)
Smok
Member

Повідомлення

Avenger80: 13.02.2025 22:54 Smok
Ясно. Просто я обратил внимание, что у вас и у Alexsandr они одинаковы, а получается у вас у обоих стоит openwrt. :)
це ж сильно залежить від налаштувань, не знаю що там у вас налаштовано,
впринципі я налаштовував зони, порти, інтерфейси, firewall і тому подібне (давно було, вже не пам'ятаю), без фанатизма, мабуть це додало навантаження на проц
Avenger80
Member

Повідомлення

Smok
Может быть, т.к. у меня всё по умолчанию, т.е. просто настроен интернет, но без всяких firewall, VPN и т.д. Без торрента - нагрузка на проц обычно 0-2%, т.е. обычный сёрфинг инета или простой.
Smok: 13.02.2025 20:39звісно багато ще залежить від ОС яка у вас на роутері
Тут ещё много может от этого зависит, т.к. сложно понять чисто гипотетически хватит ли проца в роутере А, если в роутере Б его не хватает и наоборот, к примеру.
Відповісти