Выбор оперативной памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 11.11.2011 19:33 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 8 разів.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

lordep: 16.01.2025 16:57 Спробуйте підняти напругу Vsoc до 1.05v або 1.1v.
You don't need high voltages on the 5800X3D
Intel_8086
Junior

Повідомлення

a_z_z_y: 16.01.2025 14:35
спойлер
На що краще замінити KF436C16RB12AK2/32 ?
Або варто її налаштовувати і вона може нормально працювати ?

Не можу ніяк обрати ОЗУ для цп - 5700x3d м.п. - Asus TUF Gaming B550 - вже каша в голові від усього прочитаного

Проблема в тім, вирішив з "Преамбули" далі не йти і обрав KF436C16RB12AK2/32
І щось воно не дуже якось їде з перших секунд, XMP з помилками, і я усю ніч намагався розібратись з таймінгами але поки занадто складно.
спойлер
начитавшись усього на світі - і не зрозумівши нічого.
Якимось чином стабілізувалась робота (на мою думку, тести без помилок )
Таймінги ZenTimings_Screenshot.png
Аіда
спойлер
Знімок екрана 2025-01-16 112604.jpg
Kingston на XMP промилки сипе? Ніколи такого не було і от знову. :gigi:
Вцілому у вас має бути нормальний кіт. 3600мгц 16-20-20, дворанк (судячі з документації).
Саме так, нічого не крутив, перед заміною скинув біос, поставив модулі..
встановив 3600 хмp 16-20-20-39 з другої спроби завантажив ос, і відчувалось якесь зло, тому що програми почали злітати, перевірив спершу мемтест5 на першій хвилині полетіли помилки на тесті 2, я далі і не чекав.. розуміючи що гірше не буде відкриваю, RyzenCalculator MemBench і почав сваритись… Ну і тоді вже стало сумно, і другу добу збираю не повністю зрозумілу для мене інформацію, намагаючись щось покращити :lol:
Свіжий дефолт Біос налаштування :
спойлер
Bios1
Bios1
спойлер
Bios2
Bios2
спойлер
Bios3
Bios3
Біос бачу останній прошили. Молодец :up:
А що у вас за налаштування в XMP, можете зберігти те що є, зкинути біос в дефолт, поставити ХМР профіль і залити сюди ZenTimings...
На чому тестили помилки? Обдув якийсь був на плашках?
Ну я максимально готувався, щоб зручніше було мені допомогти :beer:
Тайфун
спойлер
Taipho
Taipho
Аіда тест на XMP
спойлер
AidTestXmp
AidTestXmp
Стосовно Kingston - вони роблять кіт з профілем і можуть в залежності цін на чіпи пхати різне аби підходило. Інколи там підходить впритик і десь може сипати помилками. :-/

Судячі з таймінгів вашого комплекта то у вас мають стояти або Hynix CJR/DJR або Micron rev.E.
Але краще перевірити Typhoon Burner. На крайняк виробник чіпів зазвичай пише CPU-Z.
Можете з DRAM калькулятора подивитися які там таймінги стоять для 3800мгц і їх ввести для себе.
Самотушки не впораюсь, вже очі пливуть від тих таймінгів тим паче що поки ну дуже тяжко зрозуміти послідовність дій, але дуже цікаво
По вашому скріну ZenTimings - ви там самі що міняли а що в авто в біосі стоїть?
Міняв.... Я там добу наче кольори по коду підбирав :D :D :D Але іноді ставало краще...
Поради - поставте RAS=38, RC=60.
І сідячі з tRFC у вас точно не Micron rev.E. Йому на 3600мгц треба мінімум 524 ставити.
Якщо ж у вас CJR/DJR то треба ставити ще tRFC=471 і tRC=21.
Дякую за пораду зараз спробую...
Доречі комплект ще можу повернути тому можна не жаліти.
Ray2000gt: 08.09.2007 11:06
спойлер
Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Щиро вибачаюсь, саме за допомогою даних інструкцій обрав KF436C16RB12AK2/32 яка нажаль не спрацювала.. Тому звернувся по гарячім слідам. Буду уважнішим, але на мою думку допоможе комусь при прийняті рішення покупки.
s1nedus
Member

Повідомлення

Подскажите какую память взять к 9800x3d/9950x3d? Мать скорее всего будет Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO. Хотел от g.skill. какую частоту/тайминг смотреть? Какой комплект посоветуете? Объем 64-96Гб
AndP
Member

Повідомлення

s1nedus: 17.01.2025 06:32 Подскажите какую память взять к 9800x3d/9950x3d? Мать скорее всего будет Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO. Хотел от g.skill. какую частоту/тайминг смотреть? Какой комплект посоветуете? Объем 64-96Гб
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... gx2-tz5rk/
vltk
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.01.2025 13:40
vltk: 07.01.2025 03:37 Mixx
Возьмите на али люминиевые радиаторы на модули (есть и дешевле, но будут из металла фуфлиния), переобуете, поставите нормальные термокладки на чипы памяти и на чип пмик (я такое себе проделывал, у меня температуры на равных условиях сравнения без обдува и тогда без воды упала 5-6С. По размерам вам подойдет - см.внизу страницы картинки.
спойлер
https://vi.aliexpress.com/item/10050037 ... pt=glo2vnm
А як можна зняти радіатори? В інтернеті бачив варіанти з феном, або ножем, або купанням у розчинниках.
Для однорангов (для 2х рангов проще, как разновидность), сам себе делал. Съем боковой пластины радиатора (про винтики или защелки не пишу — общий принцип разбора модулей с ргб или без) производите чисто с феном, легко снимается. Вторая пластина сильно приклеена и там не термопрокладка, размягчаемая и «текущая» под действием температуры.
Делал так, на плоское дно тарелки, чтоб модуль лег радиатором полностью (помещался) на ее поверхность, кладу модуль с уже снятым одной боковиной с чипов на не снятый радиатор и заливаю изопропиловым спиртом (продается в малых количествах в хозяйственных магазинчиках на рынке и думаю в небольших строительных материалов) до уровня касания к плоскости ближней к дну тарелки, текстолита/гетинакса (я боялся, т.к. он многослойный, чтобы надолго в изоприловом спирте не начало растворять саму плату модуля) и оставляете на 1-2 часа. Перед помещением в тарелку вставьте с небольшим усилием 4 (или 3,2) зубочистки с углов или середин сторон прямоугольника модуля памяти под отдираемый радиатор. Можете через 0,5 — 1 часа подсунуть зубочистки глубже, чтоб спирт легче за счет сил смачивания заходил и добирался до органики клея. Зубочистки засовывайте аккуратно, там где нет чипов, пмик и элементов смд монтажа (чипов памяти с той стороны модуля точно нет). Потом вырезаете полоску лярда накладываете на все чипы и кладете модуль с ней на больший (буквой Г) радиатор с али, затем берете полоску термопрокладки (можно уже не лярд, но чтоб закрыл все элементы там, соответствующей толщины, затягиваете винтики. Толщины прокладок очевидны из конструктива радиаторов и из сети по вашему типу модулей. Если все реализуете, ждем от вас результат 9600 (2400-2400-4800шины). :)
unique-neon
Member

Повідомлення

vltk
О, окреме спасибі за розгорнутий гайд
Himmel
Junior

Повідомлення

Доброго вечора! Планую апгрейд ПК до Ryzen 5600 та замінити ОЗУ на 32гб. Що можете порадити? Мат. плата MSI B450 tomahawk, колір та підсвітка не цікавлять, розгоном чого-небудь не займався але з заміною відеокарти можливо буду. Також розгляну варіанти б/у. Буду вдячний за допомогу.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Himmel
Junior

Повідомлення

Знайшов б/у Crucial Ballistix 2х16 3200 BL2K16G32C16U4B за 3500 грн, хороша ціна за таку пам'ять?
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Himmel: 19.01.2025 15:53
Знайшов б/у Crucial Ballistix 2х16 3200 BL2K16G32C16U4B за 3500 грн, хороша ціна за таку пам'ять?
Дорого як на мене, але я не особливо слідкую за ринком.
esseesse
Junior

Повідомлення

Що краще взяти з ОЗУ під райзен 7 5700х аурус b550 JUHOR Memoria Ram ddr4 16г 3600 х2, чи kingston beast 16gb ddr4 3200mhz х2?
a_z_z_y
Member

Повідомлення

esseesse
Пару постів вище кидав FAQ по DDR4.

PS: якщо цікавить "вставив і забув" + ви довіряете китайцям, то 3600мгц краще вибір.
Himmel
Junior

Повідомлення

a_z_z_y: 19.01.2025 22:41
Himmel: 19.01.2025 15:53

Згоден, дороговато. Пошукаю ще, дякую.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Himmel: 20.01.2025 18:43
a_z_z_y: 19.01.2025 22:41
Згоден, дороговато. Пошукаю ще, дякую.
Якщо гостро стоїть питання економії - пошукайте два однакових (візуально) комплекти 2х8гб Ballistix (3000 cl15, 3200 cl16)
4х8гб теж нормально їдуть в розгоні. Може 3733-3800 взяти важкувато буде на В450 платі, але 3600 має буде гарантовано з таймінгами з DRAM калькулятора.
Nutbar
Member

Повідомлення

Всім привіт. Допоможіть з вибором пам'яти під 9800X3D і (скоріш за все) ASRock B850 Steel Legend.

Вибираю з комплектів на 64Гб. Поки придивляюсь до таких:
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 2gx2-tz5n/
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 4l3064gdc/
Норм? Чи варто шукати по олх/сіровозам щось краще?

Вичитав, що не має сенсу гнатись за 8000+ частотою, краще зупинитись на 6000-6400 і утискати таймінги. Це так?
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Nutbar: 22.01.2025 14:06 Допоможіть з вибором пам'яти під 9800X3D і (скоріш за все) ASRock B850 Steel Legend.
Вибираю з комплектів на 64Гб.
Вичитав, що не має сенсу гнатись за 8000+ частотою, краще зупинитись на 6000-6400 і утискати таймінги. Це так?
Дворанк ви до 8000мгц не поженете. Розгляньте 48гб, якщо хочете високі частоти.
На дворанку залишається 6000-6400 і гратися в таймінги. Та й 24/7 така система краще буде.
Nutbar
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 22.01.2025 15:56 Дворанк ви до 8000мгц не поженете. Розгляньте 48гб, якщо хочете високі частоти.
От в тому то й справа, що не впевнений, що хочу. Пишуть що не варто воно для х3д проців. Але чи справді це так?

І як що до тих моделей що я вище згадував? Норм? З гудрамом не буде проблем, чи краще "перевірений" г.скіл?
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Nutbar
Та хоч зелений Хайнікс купуйте - буде однаково працювати.
А стосовно надійності брендів, то вже питання особистої довіри.
Hotspur
Member

Повідомлення

Himmel: 19.01.2025 15:53Знайшов б/у Crucial Ballistix 2х16 3200 BL2K16G32C16U4B за 3500 грн, хороша ціна за таку пам'ять?
+ - нормально. Врахуйте там точно Мікрон а не невідомо що як у того ж Кінгстона який ставить що завгодно і зазвичай гірше ніж розсилають для тестів. Але великого супер розгону не буде. 3600-3800 шось таке. я сам змінив 2х8 на 2х16 крушиал і те і те
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Hotspur: 24.01.2025 14:37
Himmel: 19.01.2025 15:53Знайшов б/у Crucial Ballistix 2х16 3200 BL2K16G32C16U4B за 3500 грн, хороша ціна за таку пам'ять?
+ - Врахуйте там точно Мікрон а не невідомо що як у того ж Кінгстона який ставить що завгодно і зазвичай гірше ніж розсилають для тестів.
Що за бред :gigi:
Crucial це бренд Micron. І ставлять туди тільки чіпи Micron (справедливе для DDR4).
А щоб нормальні Crucial купити достатньо брати декілька перевірених варіантів Ballistix серії (3000с15, 3200с16 або 3600c16).
Відповісти