Партнери Nvidia попереджають про дефіцит відеокарт GeForce RTX 50-ї серії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Entar
Member

Повідомлення

Мене дивує що люди не розуміють елементарних ланцюжків поставок.
Компанії необхідно зробити так, щоб відеокарти які будуть на конверєрі мінімум рік а скоріше 2-3 - весь цей період щоб конвеєр працював. Немає змісту виробити за пів року всі необхідні на 2 роки відеокарти а потім закрити конвеєр. Ну це грубо кажучи.

І звісно буде дефіцит в перші місяці, бо в перші місяці покупців більше ніж потім. А ще є сплески попиту - початок осені (люди повертаються з відпусток/канікул), чорна п'ятниця, перед новим роком. Теоретично вони могли б випускати на початку літа відеокарти нові, тоді був би менше попит на старті, але для чого це їм?
Карти - куплять. 100%. Яка Nvidia різниця, 20 млн карт у неї куплять за місяць чи за пів року, якщо вона що так що так продасть ці 20млн?

З іншої сторони, а для чого відкладати реліз (втрачаючи в цей час кошти які можна було б отримати тут і зараз) заради накопичення карт щоб на старті не було дефіциту? Є дефіцит? Чудово, можна наступне покоління на старті випускати з більш високою рек. ціною. А потім якщо треба знизити.

Поясню простіше.
У вас є конвеєр який випускає автомобілі. 1 штуку в день, і вартість відпуску до дилерів у вас стала - 10 000 $.
Ви анонсуєте новий автомобіль, є бажаючі його купити. По прогнозам маркетологів у вас 1000 людей придбають цей автомобіль на протязі 3 років. Причому з цієї тисячі є 200 людей які бажають придбати його якомога швидше, от вже передзамовлення готові робити/роблять, а інші по розрахункам маркетологів його придбають по мірі старіння їх авто/по іншим чинникам.
І от ви випустили перед релізом 50 автомобілів.
Назвіть мені хоч одну причину не почати старт продажів. При тому що людей які готові його купити тут і зараз - 200.
Да, буде дефіцит. Так а вам що з того?
Альтернативні варіанти ідіотські:
1) Відкладати реліз
- ви не отримаєте гроші тут і зараз
- люди що очікують ваш продукт можуть купити щось інше
- витрати на склад ростуть
- ви не отримуєте зворотнього звязку про можливі проблеми.
2) Збільшити потужність конвеєра.
- ваші капітальні затравти зростуть
- через 3 місяці ви опинитеся в ситуації коли виробництво буде більше ніж попит, і вам доведеться обмежувати продуктивність конвеєра.

А тепер до цього можна додати, що Нвідіа - монополіст, і покупці нікуди не дінуться. Все-рівно куплять, не зможуть купити сьогодні із-за дефіциту - куплять через пів року. Або через рік. Кошти будуть отримані. Клієнти свій продукт получать. В гіршому випадку доведеться трохи скинути ціни.
item2
Member

Повідомлення

Enjthesilence
Мабуть, він мав на увазі, що майже в кожного є старий комп. Тобто пограти можна, але просто з гіршими налаштуваннями. Тим паче на 3080 Ti.

Стосовно "перечекати реліз нвідії і випустити своє."

АМД не чекає випуск 5070. В неї проблеми/відставання в софті/технологіях, які вона прагне вирішити перед запуском. Іншого сенсу чекати немає - ціни на Nvidia і приблизна продуктивність відомі. Після випуску 5090 ніякого сенсу чекати немає. За кількістю ядер оцінити продуктивність, екстраполювати від 5090.
kairo
Member

Повідомлення

На рахунок "перечекати пару місяців", як там на 4090 ціни, вже мабуть по собівартості розпродують?))
Vader
Member

Повідомлення

kairo
А 4090 и нет смысла менять..притом что ее покупали за 3000 баксов..пердак сгорит быстрее..
Заметь кто хейтит 50 линейку!90% владельцы 4090..Конечно горит..Купить карту за 3000 куска,с расчетом-Я САМЫЙ КРУТОЙ,а тут за 2000 и мощнее,как бы там не было.. :lol:
Enjthesilence
Member

Повідомлення

kairo: 22.01.2025 17:59 На рахунок "перечекати пару місяців", як там на 4090 ціни, вже мабуть по собівартості розпродують?))
ти використовуєш для гпу дріт який йшов з бп, чи комплектний з гпу?
Востаннє редагувалось 22.01.2025 18:25 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
kairo
Member

Повідомлення

Vader: 22.01.2025 18:02 kairo
А 4090 и нет смысла менять..притом что ее покупали за 3000 баксов..пердак сгорит быстрее..
Заметь кто хейтит 50 линейку!90% владельцы 4090..Конечно горит..Купить карту за 3000 куска,с расчетом-Я САМЫЙ КРУТОЙ,а тут за 2000 и мощнее,как бы там не было.. :lol:
ЛОЛ. Я купив 4090 за 2К, а на 5090 в ЄС ставлять ціни в 2600-3000 Євро. З чого тут горіти-то? Я свою карту зараз на ОЛХ можу продати по тій ціні, по якій купував, враховуючи, що нові по 90-100к.

Відправлено через 37 секунд:
Enjthesilence: 22.01.2025 18:11
kairo: 22.01.2025 17:59 На рахунок "перечекати пару місяців", як там на 4090 ціни, вже мабуть по собівартості розпродують?))
ти використовуєш для гпу дріт який шов з бп, чи комплектний з гпу?
Той, що йшов із БЖ Бі Кваєт.
Vader
Member

Повідомлення

kairo
Ты за 2к,а кто то за 3к :gigi:

Отправлено спустя 51 секунду:
kairo
Вот скажи,есть смысл переходить тебе на 50?Я думаю нет.
kairo
Member

Повідомлення

Vader: 22.01.2025 18:21 Вот скажи,есть смысл переходить тебе на 50?Я думаю нет.
Немає. Чекати нове покоління із кращою архітектурою та меншим техпроцесом. 575 Вт це вже дійсно занадто для ігрового ПК.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Vader: 22.01.2025 18:21 kairo
Ты за 2к,а кто то за 3к :gigi:

Отправлено спустя 51 секунду:
kairo
Вот скажи,есть смысл переходить тебе на 50?Я думаю нет.
а навіщо переходити кожне покоління? наприклад з ртх 2000 та 3000 є сенс стрибати вже на 5000, буде сильний буст продуктивності
Vpupkin
Member

Повідомлення

У кращему випадку будемо грітися теплом від 5090 в літку.
daesz
Member

Повідомлення

Vpupkin
якби можна було накопичувати тепло, а потім його взимку використовувати - було б чудесно :shuffle:
item2
Member

Повідомлення

Vpupkin: 22.01.2025 18:37 У кращему випадку будемо грітися теплом від 5090 в літку.
Мабуть, є сенс встановити потужний кондиціонер. 1 кВт влітку від ПК, ще й під час спеки, може призвести до небезпечно високої температури в кімнаті.
1985god
Member

Повідомлення

Хтось пригадує хоч одну відеокарту на старті продажу якої не було дефіциту ?
Vader
Member

Повідомлення

1985god
нет конечно,ибо так всегда..Это есть маркетинговый ход для лохов ;)
Vpupkin
Member

Повідомлення

item2: 22.01.2025 18:58Мабуть, є сенс встановити потужний кондиціонер. 1 кВт влітку від ПК, ще й під час спеки, може призвести до небезпечно високої температури в кімнаті.
Я за це не переживаю.
Всі так кричали про 450ватт у 4090, я ті 450ватт майже не бачив.

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
Vader: 22.01.2025 19:20нет конечно,ибо так всегда..Это есть маркетинговый ход для лохов
Я тяжко бути лохом з зайвими 3000+$.
leif
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 22.01.2025 17:32авіщо ти на цьому форумі сидиш? для чого це писати? це як сидіти на автофорумі і розповідати, що автівки дорожчають, як і паливо, краще пішки ходити
ну, дивись, якщо тобі так зрозуміліше на аналогіях: якби машини приблизно одного рівня дорожчали кожне покоління, як дорожчають відеокарти і боярський ПК-гамінг на "усе вправо", багато хто теж би задумався, а чи потрібен мені цей рівень авто, чи можна обійтись чимось подешевше, а може і взагалі на велосипед пересісти.

уявімо, ти їздиш на машині за 40кілобаксів, прийшла пора апгрейду, а та сама модель/рівень авто коштує вже 65. твої дії? якщо відкинути підлітковий категоричний підхід "або на машині або пішки", можна ж і глянути машини подешевше тощо тощо.

власне, в своєму повідомленні, я не мав на увазі, що я сам відмовляюсь від іграшок за компом, тим більше не пропоную це зробити ще комусь, кожен сам собі визначає скільки готовий витратити "на усе вправо". мова йшла саме про гамінг на графонії, зверни увагу, тобто з високими налаштуваннями, якщо іншими словами. але з усіма цими оверпрайсами, відсутністю реальної конкуренції в високому сегменті GPU і дефіцитами, вартість боярського гамінгу, на мій погляд, перестає бути адекватною і такою, що співвідноситься з "профітом", що приносить гамінг і володіння топовим залізом. якщо для когось це інакше -- заради бога, я ж не нав'язую свою точку зору, купуйте флагманів хоч по 10к, у кожного в житті свої вподобання.

особисто я за ~2к карту купити ще готовий, але це точно най-най верхня межа, що я собі уявляю, і якщо це буде 2.5 або 3, то я спущусь на ту сходинку графонію, де не буде дефіцитів і оверпрайсів. тому що графоній для мене стільки не коштує, це не першочергова необхідність навіть в самому процесі гамінгу, не кажучи вже про життя.
daesz
Member

Повідомлення

1985god: 22.01.2025 19:12 Хтось пригадує хоч одну відеокарту на старті продажу якої не було дефіциту ?
4060ті :D
byaka
Member

Повідомлення

daesz: 22.01.2025 19:40
1985god: 22.01.2025 19:12 Хтось пригадує хоч одну відеокарту на старті продажу якої не було дефіциту ?
4060ті :D
RX7600
waryag
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 22.01.2025 13:46То есть сразу перед анонсом выпустить достаточно чипов, чтобы не было дефицита - нельзя что-ли? Что за маразм в который раз? Нет чипов - нет выпуска в розницу.
Нужно антимонопольщикам вводить уголовную ответственность для руководств компаний за фейковые анонсы.
Ограничить поставки и продать часть карт по сильному оверпрайсу и часть по умеренному выгоднее, чем сразу завалить рынок новыми и старыми картами, а там еще и скидки делать.
Тем более, что АМД стандартно метит в свой процент рынка и неспособна резко увеличить поставки для покрытия дефицита, а у интел все еще хуже.
Відповісти