Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Mixx
Member

Повідомлення

mult
Може нема сенсу так паритись тоді? Підберіть частоту ІФ(остання стабільна -2 значення). Визначте стабільну частоту пам'яті при контроллері 1до1, зі старого відео білдзоїда тупо слижіть вторички, третички, та вольтажі, трохи пограйтеся з CL та tRFC-tREFI і це вже буде 90% результату, це можна зробити до години, а от вже глубоке налаштування потребує тижнів, а на практиці виграш мінімальний. Потім ще трохи пограйтеся з курвою і пбо, все налаштування можна зробити за день-2 не поспішаючи і забути про це ;)
mult
Member

Повідомлення

А можна з ддр5 робити налаштування по такій схемі?
Виставляю експо профіль(він у мене непоганий), перезавантажую комп, захожу в біос і не вимикаючи експо правлю вольтажі на нижчі і хоча б деякі важливі таймінги типу tREFI і tRFC і може ще які не знаю.
Воно так нормально буде працювать, чи налаштування памяті треба робити без експо профілю?
Nikolayovich
Member

Повідомлення

mult: 19.01.2025 22:00 А можна з ддр5 робити налаштування по такій схемі?
Виставляю експо профіль(він у мене непоганий), перезавантажую комп, захожу в біос і не вимикаючи експо правлю вольтажі на нижчі і хоча б деякі важливі таймінги типу tREFI і tRFC і може ще які не знаю.
Воно так нормально буде працювать, чи налаштування памяті треба робити без експо профілю?
Я наскільки знаю, що хмр бувають глючні і краще руками те все прописати.
VolandInferno: 19.01.2025 20:47 mult
Є набагато простіша формула. VDD-0.05v=VDDQ. Ну це типу мінімум, а взагалі чим більше вийде "мінуснути" VDDQ по відношенню до VDD при збереженні стабільності, тим краще. Але VDDQ завжди має бути як мінімум не менше, а краще хоть на 0.01в більше ніж VDDIO(MC). І CLDO VDDP максимально знижувати. 0.95 - оптимум.
Не завжди так працює, є люди, в яких вддк~=вдд, а в мене виходить дуже велика різниця, но я залишив по формулі.
Ви краще скажіть, які можуть бути вдд2 і тх напруги, а то ніде нема інфи, як правильно і чим шукати їх, і який мін. :puzzle:
Востаннє редагувалось 19.01.2025 22:36 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 4 разів.
Mixx
Member

Повідомлення

mult
Експо, якщо він у вас стабільний (проходить мемтест/кранчер), можна взяти за основу і тільки трохи погратисся з таймінгами, найважливіший - TREFI, сміливо ставите 65535 на амд і перевіряєте стабільність, решту теж бажано покрутити, але найбільше дає TREFI.

А що у вас за комплект?

Можете тупо зробити як в цьому відео, хіба трохи CL знизити, і вище згадане трефі 65535, не вдавайтесь в деталі, просто увімкніть експо, перезавантажтесь і скопіюйте налаштування як в відео, таке налаштування їде майже на всіх хайніксах. Якщо десь вольтаж буде зависокий - зазвичай начхати, у вас не сфф збірка де все згорить від зайвого ватту тепловиділення :gigi:
Востаннє редагувалось 19.01.2025 22:43 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
mult
Member

Повідомлення

Mixx
У мене комплект F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW
В профілі теж указано.
Mixx
Member

Повідомлення

mult
Добре, точно буде хайнікс, просто скопіюйте налаштування з відео і проженіть кілька тестів, я думаю цього вистачить :)
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx
У вас система схожа з моєю, підкажіть, яким чином ви шукали вдд2 і тх напруги, бо авто завишає?
Востаннє редагувалось 19.01.2025 22:53 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Почав з гранично допустимих 1.4 і 1.35, повністю налаштував пам'ять, підібрав всі таймінги і тд, коли закінчив налаштування - просто по кроку знижував до появи помилок, потім відкотився на крок назад, від останнього стабільного значення, і кілька ночей кранчеру для перевірки фінальної стабільності ;)
ТХ це ж той вольтаж, що у мене називається CPU_IMC?

Мені з комплектом пам'яті не повезло, двуранг на М-даях, з сінгл ранк а-даями було би простіше і вольтажі нижчі. Все таки планую його замінити, тільки пізніше трохи, не на часі.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 22:53 Nikolayovich
Почав з гранично допустимих 1.4 і 1.35, повністю налаштував пам'ять, підібрав всі таймінги і тд, коли закінчив налаштування - просто по кроку знижував до появи помилок, потім відкотився на крок назад, від останнього стабільного значення, і кілька ночей кранчеру для перевірки фінальної стабільності ;)
І який мін. получився, бо в мене в авто=1,4 В - система стабільна, опустив тх=1,13 В і вт3 їде, при 1,12 В - нема запуску, щось ніяк не можу в'їхати. :puzzle:
Mixx: 19.01.2025 22:53 ТХ це ж той вольтаж, що у мене називається CPU_IMC?
Так, у нас ж асрок!
Mixx
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Я там трохи в офтопі затупив... Кілька тижнів туди не лазив (і не хочу), довелося перезавантажитися, ще раз глянути, на чому все закінчилось :gigi:

VDD-1.45, VDDQ-1.4, VDD_CPU-1.3, VDD_IMC-1.35, SA-1.2
Решта вольтажів дотичних до пам'яті у мене в авто.

Ось так у мене, але повторюся, у мене двуранг, якщо у вас сінгл - повинно їхати нижче.
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:07 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 23:05 Nikolayovich
Я там трохи в офтопі затупив...

VDD-1.45, VDDQ-1.4, VDD_CPU-1.3, VDD_IMC-1.35, SA-1.2

Ось так у мене, але повторюся, у мене двуранг, якщо у вас сінгл - повинно їхати нижче.
В мене 1 і небінари, все в профілі. А всі напруги вище писав.
Но вдд2 і тх кранчером в вт3 шукали?
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:10 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 2 разів.
Mixx
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Спробуйте як у мене, якщо завантажиться - потроху знижуйте, по 0.0125 десь, не пам'ятаю які там інтервали мають бути по канону, материнка сама трохи випавляє.

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Кранчер VST, тест пам'яті АЇДА, ОССТ цпу+мем авх2 і все на важкі пресети, testmem5 (anta777 extreme1)

Я різні тести ганяв на фінальному етапі підбору, але тестмем швидше помилки ловив. А ось кранчер знаходив те, що в тестмемі за 1.4 год не вилазило.
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:12 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 23:08 Nikolayovich
Спробуйте як у мене, якщо завантажиться - потроху знижуйте, по 0.0125 десь.
Та що там ставити, я вже 1 ГГц взяв від хмр і повний стаб., питання в пошуку мін. вдд2/тх.
Mixx
Member

Повідомлення

Я про те, що 1.12-1.13в це досить оптимістично :gigi:

Більше вірю в 1.2 VDD_CPU та в 1.25 VDD_IMC +-
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:14 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 23:13 Я про те, що 1.12-1.13в це досить оптимістично :gigi:
І я про це, навіть тільки що запустив тм5 і також йде.
Mixx
Member

Повідомлення

А на 1.13 прям годинами стабільно тримає?
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 23:13Більше вірю в 1.2 VDD_CPU та в 1.25 VDD_IMC +-
Так має бути тх<вдд2 і в мене вдд2<1,3 не буде точно - пробував на вскидку.
Mixx: 19.01.2025 23:15 А на 1.13 прям годинами стабільно тримає?
Вт3 пройшов 50 проходів.
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:18 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

Хто так сказав? У мене при IMC 1.32 вже нема старту, а VDD_CPU стартує навіть при 1.25, але не стабільно вже.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Mixx: 19.01.2025 23:18 Хто так сказав? У мене при IMC 1.32 вже нема старту, а VDD_CPU стартує навіть при 1.25, але не стабільно вже.
Ну не знаю, значить залежить від плат, то я рекомендацію бачив на оверах - са=<тх<вдд2.
Но саме краще на сьогодні ці вольтажи шукати в вт3?
Востаннє редагувалось 19.01.2025 23:23 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 3 разів.
Mixx
Member

Повідомлення

Кранчер може шукати трохи довше за інші тести, але так, знаходить завжди, рано чи пізно.

Я знаю тільки одне, вище 1.35 CPU_VDD піднімати на інтелах 13-14 ген не варто :gigi:
Відповісти