Флагманська відеокарта GeForce RTX 5090 протестована в Geekbench

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Scoffer: 18.01.2025 03:04
fantomrulezz: 17.01.2025 15:24600 Вт жору (sic!).
Я не знаю, це капець просто якийсь. А головне ще й знаходяться персонажі, котрі цей жор захищають :-/
Мені вже зараз некомфортно з 450 Вт, це прям робить неможливою гру влітку без кондиціонера.
І це в мене величезний ультратауер, як люди в мідітауери 4090 вставляли і ті 450 Вт з корпусу виводили я взагалі не уявляю.
600 Вт - це реально вже просто неадекватний рівень для ігрової карти.
Причому з тих 600 Вт під сотню жере пам'ять, якої для ігрової карти нафіг не потрібно 32 гіга.
Аби ж була як раніше окремо 5090 32 для роботи як бомж квадро і 5080 ti 16 на тому ж чипі для ігор - було б ок.
Але ніт, хочеш грати в 4К на ультра, переплати окремо за нафіг непотрібну тобі пам'ять і офігівай від додаткового жору.

Реально 5xxx якесь всрате покоління.
В 5090 фактично +30% продуктивності за +30% жору, оптимізація, енергоефективність - забудьте.
5080 і нижче ще гірше, мізерний приріст, величезний розрив з флагманом.
Прогрес помер, скоро буде як з інтелом в часи відсутності конкуруючих проців +5% в рік.
Earanak
Member

У меня несколько рендер нод рендрили летом с 3090+4090, в комнате ~7x3.5м я не испытывал никаких проблем, ну конечно если закрыть окна и двери в комнате летом то - да, наверное это стало бы проблемой )) Правда корпусов у меня не было, компы на открытых стендах. Вообще в Ютубах видал как пачками майнеры ставили 100500 видях у себя в мелкой комнате рядом с рабочим местом и вроде как даже выжили после этого )) Ну мне и самому не в кайф что видяхи жрут много, но мне вот не видится это большой проблемой. Это вот кто собрался запихнуть 5090 в mini-ITX корпус - это вот им переживать стоит :D

Отправлено спустя 8 минут 50 секунд:
fantomrulezz: 18.01.2025 11:48В 5090 фактично +30% продуктивності за +30% жору, оптимізація, енергоефективність - забудьте.
Я бы назвал ее RTX 25%
Ведь +25% объема памяти +25% чистой производительности +25% жора +25% MSRP - все сходится :gigi:
oversteve
Member

Earanak: 18.01.2025 12:02 Это вот кто собрался запихнуть 5090 в mini-ITX корпус - это вот им переживать стоит :D
дуже часто в нормальних ітх корпусах з охолодженням все краще, ніж у великих гробах, бо стінки-решето майже в притул до радіаторів і не треба сильно заморочуватись із організацією циркуляції повітря, там скорше проблема чисто по габаритах попхати те чи інше залізо
5090 фе з наскрізним продувом в якійсь консолі типу фрактал рідж буде взагалі зашибісь
Plush_Dragon
Member

Hotspur: 17.01.2025 19:10 питання ціни :rotate: . у АМД немає карт за 2000 доларів не корпоративного сегменту
В тебе хіба питали за ціни? Чи ти знаєш товщину гаманця кожного кому тут відповідаєш?
Тебе запитали що твоя ідолка Ліза СУчка, сестра Хуанга, може запропонувати рівня 5080?
oversteve
Member

Nutbar: 18.01.2025 01:35 Але в категорії 5090 грають такі карти:
Titan X Pascal - $1200, 250Вт
Titan RTX - $2500, 280Вт (+60% продуктивність + RTX, +50% ефектівніть, +100% пам'яті, +100% ціни)
3090 Ti - $2000, 450Вт (+50% продуктивність, 0% ефективність, +0 пам'яті, -20% ціни)
4090 - $1600, 450Вт (+40% продуктивність, +30% ефективність, +0 пам'яті, - 20% ціни)
5090 - $2000, 575Вт (+30 продуктівність, +0 ефективність, + 33% пам'яті, +25% ціни)

Абсолютно жахлива карта, ніякого прогресу ефективності не відбулося, найгірший приріст фпс. Хіба тільки радіатор справді крутий зробили. Ціна треш, в очі насцяли генерацією.
навіть якщо так, порівняно з Titan RTX і ростом ціни на 110% і продуктивності лише на 60%, то у 5090 все не так погано :dontknow:
і де там +50% ефективність, якщо РТХ жер більше за Х
Kashtan
Member

Earanak: 18.01.2025 11:26
Timedemo: 18.01.2025 11:00Где тебе 24 не хватало?
Да почти в каждом проекте в UE5 с которым я дело имел...
Это архивиз (не реалтайм), экстерьеры - жилых комплексов, набережных, парков и тд... Вечно траты времени а самое важное сил и мотивации на распил по Level-ам/World Partition-ам, выгрузка слоев в MRQ с сбросом памяти, пакетный рендринг. Вечный ужим текстурок, то часть бюджета текстур в RVT/SVT выгружается, часть под миппмаппинг душиться, полигонаж у ассетов растений вечно заоблачный (а Наниты все еще не панацея), те же дурацкие EXR-Параллаксы тяжелые. Да мне собственно и 64гб видеопамяти не хватало бы на все про все. Но чем памяти больше тем меньше этой духоты. Ну еще PathTracer душит прилично, так как не работает с МешФоллбеками от Нанитов адекватно, что само по себе повышает нагрузку на видеопамять значительно. Да и снова таки Куллинг под PT настраивать надо аккуратно.

Тут важно понимать специфику архивиза, тут нету времени да и сил все оптимизировать, пока будешь оптимизировать одно, в правках на это место может прилететь уже что-то другое :gigi: Да к тому же у нас контора упарывается по озеленению сцен, 100500 уникальных растений наш дендролог выписывает и схалявить никак нельзя воткнув какой то ассет с маркетплейса рандомный но легкий. Приходиться идти на какой нить 3D-Sky/Evermotion/MaxPlant и фигачить прям в Анриал растения по 10-20кк трисов. В итоге в сцене 150 видов растений с рассадкой многолетников и тд... Никакие Наниты и PCG не спасают. Постоянно скованный видеопамятью. Движок умеет выгружать VRAM в GPU Shared Memory, но чем больше туда выгружает тем сильнее замедляется рендер, тем чаще он вылетать начинает и самое неприятное тем чаще начинают артефакты лезть. Т.е выгрузить допустим 10гб в ОЗУ - еще терпимо, 15гб - уже проблемно, больше 20гб уже фиг порендришь нормально. Помню как меня на первом проекте просили срендрить панорамы в Анриале, там вообще СМЭРТЬ - https://i.imgur.com/GOuW7iB.jpg :lol: Потому что Куллинг системы перестают работать.

Думаю стоит отметить, что использование Анриала для этих задач все еще спорный/обсуждаемый момент. Много писать не хочу по этому поводу, есть много плюсов и минусов у UE5... Но все еще большая часть видео у нас делается в Corona Render, а временные затраты на рендер компенсируем с помощью рендер-фермы. Но UE5 так быстро развивается, конкретно под наши нужды, что уже приходится эту тему прощупывать. Я вот в студии один из прощупывателей :D
NVLink має здатність об’єднувати відеопамять. У ампер був нвлінк. Чи не доцільніше з погляду збільшення об’єму відеопамяті - 2 штуки 3090ті під нвлінк в системі? 48 Гб. Це суто погляд теоретика.
Earanak
Member

Kashtan, не. Это так не работает. Память инклюзивная, общий пулл поддерживают только GPU рендеры и то далеко не все, и то не полноценно. Например RedShift может делать общий пулл и с каждой видяхи выделять на него порядка 85% места, но эффективность рендера падает плюс некоторые эффекты не поддерживаются. В последний раз я видел как пытались там рендрить волюметрики и там всплывал вагон нюансов. В UE5 с mGPU все еще сложнее. Легче сказать что его нету там чем он есть. То есть в Люмене его вообще в принципе нету что с nVlink что с SLI, да без разницы. А в PT он есть с большими ограничениями и без общего пулла. То есть ускорить PT рендер можно, но толку от этого немного. С другой стороны в UE5 есть вагон механизмов куллинга (100500 настроек), куча видов компрессии, потоковых подгрузок настраеваемых, удобные инструменты по оптимизации. И так далее и тому подобное, но это все душит и ближе к концу проекта сил и времени на красоту не остается.

Есть еще такая штука когда рендрят тайлами, т.е каждая видяха свой кусок изображения рендрит, это конечно немного снижает потребление памяти, но в то же время гробит многие эффекты которые требуют аккумуляции кадров, или эффекты которые не умеют синхронизироваться, например Niagara, FluidFlux, UltraDymanicSky полную фигню рендрят при этом... Да в общем то этим делом занимаются многие сейчас, если были бы простые решения все бы уже об них знали :-/ Сейчас самое простое решение это A6000 48GB (которая не Ада а старая которая уровня 3090) ее Б/У за 2к баксов можно нарыть ))
Последний раз редактировалось Earanak 18.01.2025 13:09, всего редактировалось 4 раза.
Kashtan
Member

fantomrulezz: 18.01.2025 11:48
Я не знаю, це капець просто якийсь. А головне ще й знаходяться персонажі, котрі цей жор захищають :-/
Мені вже зараз некомфортно з 450 Вт, це прям робить неможливою гру влітку без кондиціонера.
І це в мене величезний ультратауер, як люди в мідітауери 4090 вставляли і ті 450 Вт з корпусу виводили я взагалі не уявляю.
600 Вт - це реально вже просто неадекватний рівень для ігрової карти.
Причому з тих 600 Вт під сотню жере пам'ять, якої для ігрової карти нафіг не потрібно 32 гіга.
Аби ж була як раніше окремо 5090 32 для роботи як бомж квадро і 5080 ti 16 на тому ж чипі для ігор - було б ок.
Але ніт, хочеш грати в 4К на ультра, переплати окремо за нафіг непотрібну тобі пам'ять і офігівай від додаткового жору.

Реально 5xxx якесь всрате покоління.
В 5090 фактично +30% продуктивності за +30% жору, оптимізація, енергоефективність - забудьте.
Прогрес помер, скоро буде як з інтелом в часи відсутності конкуруючих проців +5% в рік.
Ультратауер це профільний космос 2?
160 літрів так, багато.
Але він надзвичайно погано обдувається.
Це іміджевий продукт, а не для охолодження компонентів у ньому.
Там просто повинно все перегріватись.
Хоча у Блеквелл досконала повітряна СО.
Він точно повинен менше грітись ніж Ада ловелас не зважаючи на більше споживання.
І кому мало - сво із зовнішнім радіатором це відповідь на всі питання. І менші температури і шум. І байдуже який корпус, аби влізла відеокарта.
Volodya811
Member

Volodya811: 18.01.2025 00:30Архітектура майже без змін
Відяха це програмно-апаратний комплекс. Програмна частина, а саме dx12 i cuda не змінюються доволі давно. Яких ти змін очікуєш від апаратної частини?
Як винайдуть якийсь новий графічний конвеєр в dx13, тоді і будуть зміни.
Ви погано стежите за розвитком архітектур відеокарт. Порівняйте архітектури NVIDIA GeForce GTX 770 і NVIDIA GeForce GTX 960, які виконані на одному і тому ж техпроцесі ТМСЦ 28 нм і приблизно однакові за продуктивністю. 2015 рік - це був величезний прорив від Нвідіа з архітектурою Максвел, і важкий удар по АМД, від якого вона до цього дня не може відійти.
А що далі? А далі Паскаль - це Максвел на новому техпроцесі (без суттєвих змін архітектури). Потім ще один стрибок в архітектурі з Тюрінгом у 2018 році, коли у базовій архітектурі Максвел були "прибрані" слабкі місця і "подвоєна" кількість куда-ядер. Далі, змін в архітектурі майже не було. Єдине, що Нвідіа удосконалює - це RT. Глобально архітектура така сама, як і була в 2018 році. Більше того, навіть медіакодер не можуть покращити з 2018 року. Якість кодування однакова. Правда, у 5000-й серії її обіцяють покращити на 5%.
kairo
Member

Геральт: 18.01.2025 10:07 Рахунки зростуть десь на 100грн/міс при поточному тарифі.
Щоб рахунки зросли на 100 грн на міс, треба грати по 36 годин на тиждень в ігри, яку зможуть максимально навантажити 5090. Тобто по 5 годин на день, кожен день.

В цілому, ігровий ПК із 5090 буде споживати ~0,8 кВт при максимальному навантаженні(0,6 ГПУ, 0,1 ЦП, 0,05 інше, 0,05 монітор). Тобто одна ігрова година буде виходити - 3,5 грн. І це при ціні однієї чашки капучино в 40-55 грн.
Последний раз редактировалось kairo 18.01.2025 13:19, всего редактировалось 1 раз.
Earanak
Member

5 часов в день играть, это не серьезно как то https://i.imgur.com/3rEIFjV.png :lol:
...
Я бы мог сказать что я гигачад фармер РМТ-ешер, заработал миллионы за эти 200 часов, но на самом деле я просто строил заводы в Factorio Space Age DLC :gigi:
Последний раз редактировалось Earanak 18.01.2025 13:26, всего редактировалось 1 раз.
kairo
Member

Earanak: 18.01.2025 13:19 5 часов в день играть, это не серьезно как то https://i.imgur.com/3rEIFjV.png
По 15 годин на день :lol:
oversteve
Member

Earanak: 18.01.2025 13:19 5 часов в день играть, это не серьезно как то https://i.imgur.com/3rEIFjV.png :lol:
це прям як робота студіків на галері, тільки граєш в ігри :D
Scoffer
Member

Volodya811
Якщо ти подивишся блок-схеми всіх сучасних відях, то зненацька виявиш шо вони клони. На високоблочному рівні амд від нвідії важко відрізнити і інтел прямує туди ж. А все тому що для поточного програмного стеку поточний апаратний стек є оптимальним. А ти хочеш принципову різницю між нвідіями. GTX700 це перша імплементація дх12, тоді ще не знали точно як робити.
Наступні зміни в апаратці будуть синхроно зі змінами програмної сторони.

Відправлено через 56 секунд:
fantomrulezz: 18.01.2025 11:48Мені вже зараз некомфортно з 450 Вт, це прям робить неможливою гру влітку без кондиціонера.
Влітку я грав на 4070ті і це прямо межа, та і то хотілось би поменше. Комп з 4090 навіть не врубав.

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
Volodya811
А хоча стоп, gtx700 це ще dx11. Тим паче.
feniks_tm
Member

erkins007: 18.01.2025 05:18
feniks_tm: 18.01.2025 02:17 безліч фейкових кадрів за допомогою LFSG
Это все равно что отвечать зачем вам 9800х3д, есть же селерон.
Даже очень ранние обзоры говорят что длсс4 при генерации почти не увеличивает задержку и даёт гораздо меньше артефактов чем третья версия.
Ну так і не зменшує ж, який сенс з 200фпс з відгуком як у 60. Вам же грати, а не дивитись з-за чиєїсь спини. Порівняння з 9800х3д взагалі ні про що. І так, сам DLSS4 буде доступний і для 40 серії, не буде доступний саме цей непотріб під назвою MFG.
спойлер
Изображение
Последний раз редактировалось feniks_tm 18.01.2025 13:34, всего редактировалось 2 раза.
kairo
Member

До речі зрозумів, чому мені взагалі байдуже на вихлоп із ПК. Я ж із геймпадом більшість ігор граю на ТВ, який в мене дублює монітор. А коли граю в якісь стратегії за ПК, там карта споживає ~100 Вт. Ще в багатьох якесь неправильне уявлення про споживання. Пишуть так, ніби ти включив ПК і вже карта 600 Вт жере. В браузингу в мене наприклад +-20 Вт. В геймінгу, все залежить від конкретної гри, десь 100 Вт, десь 250, інколи всі 450, але це досить рідко. В вимогливих іграх 4090 споживає в середньому 300-350 Вт. І це без андервольта.
Timedemo
Member

Earanak: 18.01.2025 11:26
Timedemo: 18.01.2025 11:00Где тебе 24 не хватало?
Да почти в каждом проекте в UE5 с которым я дело имел...
Это архивиз (не реалтайм), экстерьеры - жилых комплексов, набережных, парков и тд... Вечно траты времени а самое важное сил и мотивации на распил по Level-ам/World Partition-ам, выгрузка слоев в MRQ с сбросом памяти, пакетный рендринг. Вечный ужим текстурок, то часть бюджета текстур в RVT/SVT выгружается, часть под миппмаппинг душиться, полигонаж у ассетов растений вечно заоблачный (а Наниты все еще не панацея), те же дурацкие EXR-Параллаксы тяжелые. Да мне собственно и 64гб видеопамяти не хватало бы на все про все. Но чем памяти больше тем меньше этой духоты. Ну еще PathTracer душит прилично, так как не работает с МешФоллбеками от Нанитов адекватно, что само по себе повышает нагрузку на видеопамять значительно. Да и снова таки Куллинг под PT настраивать надо аккуратно.

Тут важно понимать специфику архивиза, тут нету времени да и сил все оптимизировать, пока будешь оптимизировать одно, в правках на это место может прилететь уже что-то другое :gigi: Да к тому же у нас контора упарывается по озеленению сцен, 100500 уникальных растений наш дендролог выписывает и схалявить никак нельзя воткнув какой то ассет с маркетплейса рандомный но легкий. Приходиться идти на какой нить 3D-Sky/Evermotion/MaxPlant и фигачить прям в Анриал растения по 10-20кк трисов. В итоге в сцене 150 видов растений с рассадкой многолетников и тд... Никакие Наниты и PCG не спасают. Постоянно скованный видеопамятью. Движок умеет выгружать VRAM в GPU Shared Memory, но чем больше туда выгружает тем сильнее замедляется рендер, тем чаще он вылетать начинает и самое неприятное тем чаще начинают артефакты лезть. Т.е выгрузить допустим 10гб в ОЗУ - еще терпимо, 15гб - уже проблемно, больше 20гб уже фиг порендришь нормально. Помню как меня на первом проекте просили срендрить панорамы в Анриале, там вообще СМЭРТЬ - https://i.imgur.com/GOuW7iB.jpg :lol: Потому что Куллинг системы перестают работать.

Думаю стоит отметить, что использование Анриала для этих задач все еще спорный/обсуждаемый момент. Много писать не хочу по этому поводу, есть много плюсов и минусов у UE5... Но все еще большая часть видео у нас делается в Corona Render, а временные затраты на рендер компенсируем с помощью рендер-фермы. Но UE5 так быстро развивается, конкретно под наши нужды, что уже приходится эту тему прощупывать. Я вот в студии один из прощупывателей :D
понял. :up:
Melofon
Member

В Vulkan-тесте Geekbench видеокарта GeForce RTX 5090 набирает на 26-37% больше баллов, чем глава семейства Nvidia Ada Lovelace.

Не знаю как там автор статьи считал, но по таблице видно максимум 27% разницы, если 5090 считать за 100% то у 4090 73%, какие тут могут быть 37% ? :think:

В случае OpenCL-бенчмарка прирост не настолько большой. Здесь новинка оказалась примерно на 7-15% быстрее модели GeForce RTX 4090.

Тут тоже судя по таблице максимум 14% максимум т.к. у 4090 86%.
kairo
Member

Melofon: 18.01.2025 13:39 Не знаю как там автор статьи считал, но по таблице видно максимум 27% разницы, если 5090 считать за 100% то у 4090 73%, какие тут могут быть 37% ? :think:
4090 на 27% слабша за 5090. (359 607 - 27% = 262 487)
5090 на 37% сильніша за 4090. (262 487 + 37% = 359 607)
Volodya811
Member

Scoffer: 18.01.2025 13:29 Volodya811
Якщо ти подивишся блок-схеми всіх сучасних відях, то зненацька виявиш шо вони клони. На високоблочному рівні амд від нвідії важко відрізнити і інтел прямує туди ж. А все тому що для поточного програмного стеку поточний апаратний стек є оптимальним. А ти хочеш принципову різницю між нвідіями. GTX700 це перша імплементація дх12, тоді ще не знали точно як робити.
Наступні зміни в апаратці будуть синхроно зі змінами програмної сторони.

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
Volodya811
А хоча стоп, gtx700 це ще dx11. Тим паче.
Блоки - це добре. Питання в тому, а що всередині блоків. У Інтела нова архітектура схожа за блоками на 4000-ну серію, але ж не дотягує. Будьмо чесними. Можливо, Хе3 наздожене за ефективністю та продуктивністю, а можливо, уже і Хе4. АМД також не дотягує. І, нагадаю, що базова архітектура сучасних карт Нвідіа - це 2018 рік (архітектура Тюрінг). Це для розуміння того, наскільки великий прорив зробила Нвідіа у 2015 році з Масквелом.
П.С. gtx700 підтримувала dx12, хоча і не повністю усі функції. Повна підтримка з'явилася лише у 2018 році з Тюрінгом.
Ответить