Задимів комп'ютер

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
ooovkras
Junior

Повідомлення

Вітаю! У мене виникла проблема з комп'ютером, наразі він у розібраному стані. У чому полягає проблема: Коли я грав в гру я помітив дивну проблему звязану з некоректним відображенням одного ефекту, але так як він вписувався в загальний вигляд гри я не придав цьому значенню. Через приблизно 15 хвилин гри у мене з задньої частини корпусу комп'ютера (Стаціонарний повнорозімний комп'ютер на i5 10400 і RTX 3050) почав йти білий дим, який супроводжувався неприємним запахом гарі, але при цьому зображення на моніторі продовжувало відображатися, і ніяких проблем з продуктивністю не наблюдалося. Після того як я це побачив на протязі 5 секунд я вимкнув комп'ютер з Електро мережі, при більш детальному огляді запчастин я не знайшов видимих участків горіння, або інших видимх пошкоджень, і не має запаху гарі. Єдиним уточненням до ситуації що мій комп'ютер був у доволі запиленому стані, з комками пилу у блоку живлення. Що це могло бути і які шанси на працездатність усього комп'ютеру? Будь ласка допоможіть, якщо стикалися з такою ситуацією
molla
Member

Повідомлення

БП в першу чергу перевірити
Sharkoff
Junior

Повідомлення

Наявність пилу в комп'ютері може викликати навіть коротке замикання завдяки статичному розряду. В даному випадку треба вичистити пил з усього ПК. Можливо прийдеться розбирати блок живлення. Я свій продував феном, але холодним повітрям, раз не маю пилососа з оберненою тягою.

Але у Вас пішов дим, значить десь був і спалах. Точно треба відкривати кришку блоку живлення.
Vovk_Z
Member

Повідомлення

В БЖ щось здохло (раз було стільки диму). Бо з усіх інших компонентів - багато диму не буває, і воно, ймовірно, одразу вилізло б збоєм.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Vovk_Z: 27.12.2024 10:07 В БЖ щось здохло (раз було стільки диму). Бо з усіх інших компонентів - багато диму не буває, і воно, ймовірно, одразу вилізло б збоєм.
Если бы сдохло, то комп бы вырубился, а тут вырубили. Скорее перегрелось капитально.

Разбирать БП и искать что дымело, если там порядок, разбирать дальше. Вплоть до снятия радиаторов. Блок питания перед запуском проверить в холостую.
Bryt
Member

Повідомлення

Alexsandr: 27.12.2024 10:11Если бы сдохло, то комп бы вырубился, а тут вырубили. Скорее перегрелось капитально.
Не обязательно, например мог потерять герметичность конденсатор в схеме apfc с выделением в виде дыма электролита, всю свою ёмкость он мгновенно скорее всего не потерял бы и мог работать при адекватной нагрузке.
Vovk_Z
Member

Повідомлення

+1, у вхідних колах БЖ є кілька елементів, які можуть пускати дим з бавовною, але при цьому БЖ буде працювати. Це, у першу чергу - різні елементи фільтрів, тобто, як правило - конденсатори різних типів (плівка, електроліти), або, навіть, просто варистор по входу.
Ostin
Member

Повідомлення

БЖ замінити і працювати далі. Якщо гарантійний - віддати на огляд. Якщо ні - віддати спеціалісту.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Еще и такое может быть в вариациях. В каких только вариантах не горели разъёмы :)
спойлер
PXL_17-03-2022_17-12-19_Basics_LaraR3_soft.jpg
Hotspur
Member

Повідомлення

ooovkras: 26.12.2024 22:54почав йти білий дим, який супроводжувався неприємним запахом гарі
ну думаю папу римського ваш пк не вибирав значить згорів БП. Комп розібрати, від мережі вимкнути, все уважно подивитись. Думаю треба буде заміна БЖ чи кабелів БЖ
Відповісти