Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 22.12.2024 01:06unique-neon
У меня мать вообще противная. Выше 6800 случайные ошибки.
Так і в мене, залежно від того які модулі, автоматом не йде вище 6200-6800. Плата підставляє упороті опори. Правильно підкрутивши вже і 7000+ працює, тільки напруги подавай.

Відправлено через 5 хвилин 51 секунду:
Шаженла: 22.12.2024 01:06Кто то сталкивался с проблемой что поднятие VDDP снижает производительность в y-cruncher?
Не знижує. Це теж рандом. Залежно від виділеної пам'яті, y-cruncher показує різну швидкість. Достатньо різниці в 0.1 ГБ щоб спостерігати ефект. Ну а на автоматі він собі різну кількість і виділяє під тест під час запуску. Можете собі параметром зафіксувати об'єм пам'яті (так щоб у підкачку система не скидувала), то буде показувати приблизно однаковий результат.

Відправлено через 3 години 39 хвилин 4 секунди:
unique-neon: 25.11.2024 13:55
unique-neon: 16.11.2024 17:30Це були тести на 5600 (мінік інше не дає вибрати).
На 8700g на цій частоті ужав таймінги. Пропускна здатність зрозсла з 61500 до 70500 (14.6%) згідно mlc.
Graphics score в Time Spy виріс з 2949 до 3144 (6.6%)
На 7000 МГц результат вже graphics score 3708. Не поганий буст.
Оверклокінг графічного ядра до 3250 МГц (з 2900 штатних) дав вже 3823 очків.
Це було 7000 на двохрангах.
На 7400 я ще не стабілізував одноранги, тим не менш - Graphics score 3915 (це без розгону GPU)

Інтеграшка дуже сильно любить швидку пам'ять.
Тут приріст ледь не лінійний, але нз чи через частоту, чи через кількість рангів.
Також в тестах бачив, що не кожна гра така чутлива до швидкої пам'яті, тому не всюди такий профіт буде.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Включил тренировку памяти и теперь вижу 7.09-7.1, а не колебания как раньше 7.04-7.09.

Вообще как проверить пользу от таймингов? Пользу от 4 конкретных вторичных и пары третичных вижу невооруженным глазом. А затягивание всех остальных даёт разницу меньше процента. Или может есть формула по которой надо их все выставлять тогда эффект будет?
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Самому цікаво, тому що аіда на дворангах 7000 показувала ту ж швидкість, що і на однорангах 7400.

А от графічний тест time spy показує помітну різницю в 200 балів. При перезапусках розкид 10 балів плюс мінус
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Теоретически двуранги быстрее потому что контролер может раскидать операции по разным банкам памяти. Тогда соответственно больше параллельных операций чтения-записи. Но то зависит от приложения и алгоритма распределения данных.

От однорангов разве что толк есть и за более высоких частот и низкой задержки. Но снова же может оказаться что приложения будут быстрее работать на двухрангах и за большего количества параллельных операций.
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Можете в себе спробувати такі опори?
спойлер
Зображення
Маю відчуття, що ваші дворанги мали б ще мінімум +200 набрати (таймінги правда доведеться відповідно до частот підняти).
VDDP, VDDG можна в стоці лишати.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Шаженла: 22.12.2024 14:59 Теоретически двуранги быстрее потому что контролер может раскидать операции по разным банкам памяти.
Так, але на DDR5 профіт від дворангу набагато менший, ніж на DDR3 i DDR4. Профіт є, але невеликий, бо DDR5 і так 2x32 bit а не 1x64 bit, як було в DDR4. І саме тому система з однією одноранговою планкою DDR5 працює набагато краще, ніж система з однією одноранговою планкою на DDR4. Я десь бачив порівняння, брали один і той же проц intel 12 покоління, тестували на DDR4 i DDR5 материнках з однією і двома планками пам'яті. В DDR4 падіння продуктивності з однією планкою замість двох було більше 30%, а на DDR5 падіння було всього 15%.
unique-neon: 24.12.2024 12:18 Piter Cantrope
Можете в себе спробувати такі опори?
Маю відчуття, що ваші дворанги мали б ще мінімум +200 набрати (таймінги правда доведеться відповідно до частот підняти).
Мої дворанги поїхали в Харків)
А я якраз забрав нову пам'ять і проц з пошти, але ще не поставив, бо треба хату прикрашати, і мак на кутю терти :)
спойлер
PXL_20241224_121348650~2.jpg
Спочатку спробую що вийде з цих, але можливо все одно потім куплю ще один набір дворанговий. Зараз хороші ціни на 64гб кіти, я бачив навіть по 130-140$ кіти 6000cl30 і 6400cl32. Я продав татову gtx1070, і думаю можливо зробити йому комп на своєму 8600G, а собі на 8700G. І будемо обидва на АПУ) І в його компі 32гб, а в свій поставити 64гб якщо добре поженеться.

Але то буде потім. А опори обов'язково спробую :yes:
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
А які саме 6400cl32?

Гарно посвяткувати)
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon
Оцей Patriot Viper 6400 cl32 був по 135$. Але я не став купувати, ця пам'ять вже давно на ринку. Там може бути як a, так і m.

Дякую, веселих свят! :beer:
Шаженла
Member

Повідомлення

Нашел значит для себя стабильную конфигурацию на 6800. Проверял сутками непрерывно в разных тяжелых тестах памяти(даже прогревал до 60 градусов память специально). Но стоило активировать Hyper-V в Windows как y-cruncher стал рандомно падать.

Вопрос, есть идеи как лечить подобное?

Виртуалка очень нужна.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Кілька постів вище лишав лінк у вашу ж тему, де пропонував потюнути опори з конкретними прикладами. Пробували?

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
До слова про опори. Подивився приклади на overclock.net, то Asus куди кращі опори підставляє за Asrock. Я їх пробував, важко сказати чиї кращі, Asus'а чи мої. Так що можна брати Asrock, і дивитись чужі оверклокінги на Asus :laugh:
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Либо плохо проверял, либо у меня такая удача что изменение сопротивлений снижает стабильность. Либо ещё надо играться напряжением одновременно.

В общем активация Hyper-V снижает в моём случае термостабильность на градусов 8. Планка памяти нагревается и начинает сбоить.

Надо SOC проверить теперь, меняется ли его в случае что то. Не придется ли напряжение докидывать.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Ну тоді зле, а покажіть zentimings з тими опорами.
Також може поганий контакт чи процесора, чи планок.
Може навіть брак, варто навіть 6000 тоді перевірити з підтягнутими таймінгами. Але то ще не факт, де саме брак - процесор, пам'ять, материнка

Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
Я тут теж на днях взяв гскіли, псіханув. Вони з рейтом 8000мгц, нормально не працювали навіть на 7400. Але схоже підтягнув їх до 7800 всесильними опорами, ще перевіряю, плюс первинні таймінги ще знизив.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Плата вроде нормально выставляет сопротивления. На низких частотах некоторые сопротивления выше, другие ниже. На высоких наоборот какие то снижаются, другие повышаются. Приколов типа а давай я тебе врублю 80 ом нет.

Что то сломано в Hyper-V ибо включение и отключение "изоляции ядра" исправило падения случайных тестов памяти. Хоть на Windows 11 переходи :/

Вот фотка стабильных параметров ну и то что полтора суток жарил при больших температурах все. Prime95 Жарит оперативку до 60 градусов. Пол дня проверял проблемы не было.
спойлер
https://drive.google.com/file/d/1Mzuz2D ... -wAqp/view
А это фотка сопротивлений для частот до 6400
спойлер
https://drive.google.com/file/d/1PxEv-l ... pTQHS/view
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Вот фотка стабильных параметров ну и то что полтора суток жарил при больших температурах все
Ви ж самі кажете, що y-cruncher падає з цими параметрами, якщо включити hyper-v. Чи я не правильно зрозумів?
Ні hyper-v ні ізоляція ядра не виправляє проблему того, що пам'ять не стабільна на цій частоті. А точніше шина.
Шаженла: 25.12.2024 23:54Плата вроде нормально выставляет сопротивления
На 6800 ваша плата, як і моя, як і кілька інших плат Asrock в цій темі, виставляє (nom wr, nom rd, wr, park, park dqs) = (60, 60, 40, 40, 60)
Це фактинчо не робочі опори на чотирислотових платах, починаючи з 6800-7000 МГц. Принаймні з того що я бачив у себе, і ні в кого в цій гілці я не бачив, щоб пам'ять з такими опорами поїхала вище.

Я ж вам пропоную поставити (nom wr, nom rd, wr, park, park dqs) = (60, 60, 40, 60, 40)
Також спробуйте asus стайл (nom wr, nom rd, wr, park, park dqs) = (off, off, 40, 60, 40) таке саме, тільки перші два off

На додачу до опорів вище, також спробуйте DramDqDs=48. Подивіться, чи вийде краще ніж дефолтні DramDqDs=34.

Також сьогодні зробив відкриття на 7800 МГц для 8000g - зниження пари proc ca/ck зменшує вимоги до напруги VDDIO. Але я не знаю чи це працюватиме на менших частотах. Головне їх виставляти однаковими ca=ck. Інакше буде зле. Можете і це спробувати, але коли вже стане стабільним те що вище написав.

Відправлено через 5 хвилин 22 секунди:
А, і напруги поставте з XMP профілю для VDDIO/VDD/VDDQ перш ніж перевіряти ці опори

Відправлено через 22 хвилини 10 секунд:
Також цікаво, що без hyper-v y-cruncher не падав 40 годин. Може попали на псевдостабільну частоту, один ребут працює, інший не працює. Або просто в мережі напруга просіла. Співпало з hyper-v.

Відправлено через 47 хвилин 41 секунду:
Ще логічне пояснення з hyper-v - закорапчені системні файли від нестабільнї пам'яті.
Можна спробувати пофіксати з консолі під адміном. І бажано без розгону, бо нафіксить.
sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Ще одне - бракований процесор, але тоді це має вилазити і без розгону.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Сопротивления приведенные тобой приводят к мгновенной нестабильность на частоте 7200. Со стандартными сопротивлениями у меня дольше всего работает y-cruncher. Так что не знаю что там мать хочет, мне проще забить на эти 400 Мгц чем ещё пару недель мучатся.

Понял для 6800 напряжение SOC маловато. Особенно стало понятно когда после включения опции "Принудительная синхронизация DF при ошибке" упала производительность заметно. Поднял SOC стабилизировалась производительность.

Кстати, а кто то PBO для разгона пользуется? Насколько сильно завышает напряжение относительно ручного разгона?

Отправлено спустя 1 час 36 минут 33 секунды:
Без понятия в чем дело на самом деле. Но тренировка памяти даёт непредсказуемые результаты. Возможно и за неё у меня были плавающие глюки.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 26.12.2024 14:53Сопротивления приведенные тобой приводят к мгновенной нестабильность на частоте 7200.
Це цікаво, ну ок.
Шаженла: 26.12.2024 14:53Понял для 6800 напряжение SOC маловато.
Щодо SOC, то в мене не було потреби його підіймати навіть на 7800. Поки що на SOC у мене лише FCLK реагує
Шаженла: 26.12.2024 14:53Кстати, а кто то PBO для разгона пользуется? Насколько сильно завышает напряжение относительно ручного разгона?
Та ніби не підіймає напруги сам по собі, лише збільшує ліміти на споживання, то менше тротлить в багатопотоці. Ну і відповідно сильніший нагрів, 80+ в стрес тестах гарантовано. Я собі включив pbo з лімітами від материнки, і поки стрес тестую, зробив офсет частот -600, щоб і ліміти не тротлили і кристал цілодобово не жарило.
Шаженла: 26.12.2024 14:53Без понятия в чем дело на самом деле. Но тренировка памяти даёт непредсказуемые результаты. Возможно и за неё у меня были плавающие глюки.
Пробуйте тоді 6600. На 6800 у вас якась магія.

Відправлено через 5 хвилин 13 секунд:
Щодо нагріву - бачив що в apu термопаста під кришкою. Вже чешуться руки :rotate:

Відправлено через 53 хвилини 31 секунду:
Шаженла: 26.12.2024 14:53Сопротивления приведенные тобой приводят к мгновенной нестабильность на частоте 7200
Я ще в себе на 8000 спробував те що вам плата підставляє, і те що я пропонував. То ситуація протилежна - на ваших опорах y-cruncher падає при запуску, на моїх же проходить не один цикл, перш ніж впаде. Трохи несподівано для мене. З варіантів:
- або справді для вашої плати ті опори краще підходять
- або так співпало
- або мої опори вимагаюуть вищого VDDIO
- або треба підібрати інші значення зберігаючи формулу 80 > (nom wr = nom rd = park) > (wr = park dqs)

Плашки зараз аналогічні до ваших, 24гб ж скіли, тільки вище частотні.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
1. У меня однозначно была нехватка VDDG IOD/CCD напряжений. Это помогло стабилизировать результат в y-cruncher.
2. Существуют резонансные значения напряжений/сопротивлений при которых память/IMC показывают более лучший результат. Например прикол, добавляешь SOC 0.1 результат растет и стабильный, ещё чуть больше возвращается к значениям до поднятия. На немецком форуме видел подобное где люди меняли сопротивления Proc CK и ещё какой то и результаты в karhu различались до 10 мегабайт.
3. Параметры "Disable DF to external downstram IP Sync Flood Propagation" "Disable DF sync flood propagation" "Freeze DF module queues on error" могут стабилизировать IF в случае ошибки в ней. Я не знаю что меняется, но и за этой опции так же результаты туда-сюда прыгали. При сильном переразгоне у меня отваливался NVME пока не лишишь компьютер питания.

Я уже хотел возвращать машину на объект наконец, но придется ещё недельку посидеть.
В планах убрать разгон памяти и посмотреть на поведение разные тестов. Есть ли скачки производительности рандомные или падения. Сбросить BIOS в дефолт и посмотреть может наклацал какой то параметр который может тоже такую бяку делать.

Кто нибудь знает на что влияет "SyncFifo Mode Override"?
unique-neon
Member

Повідомлення

Був не правий про TestMem5, якісь помилки таки краще відловлює за VT3. Хоча VT3 зазвичай швидший в цьому.
спойлер
https://imgur.com/a/88kiMhN
Зображення
Відправлено через 7 хвилин 32 секунди:
Шаженла: 27.12.2024 15:14На немецком форуме видел подобное где люди меняли сопротивления Proc CK и ещё какой то и результаты в karhu различались до 10 мегабайт
До слова про proc * odt. Dчора весь день грався з proc* опорами, щоб зменшити вимоги до VDDIO. І наче навіть вийшло. Але вночі виявив що раніше підібрані dram rtt * з новими proc * не працюють стабільно. Довелось назад повернути. Ну і от ще помилку зловив в testmem5. Поки думаю, що з якимось таймінгом переборщив. Хоча може частота досі не стабільна.

Відправлено через 11 хвилин 53 секунди:
Шаженла: 27.12.2024 15:14На немецком форуме видел подобное где люди меняли сопротивления Proc CK и ещё какой то и результаты в karhu различались до 10 мегабайт.
Ну я знаю що InfinityFabric вміє коректувати помилки. Якщо вона не повністю нестабільна, то це виглядає як просідання швидкодії. Може тут щось схоже вийшло.
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Налаштував Ryzen 5 9600x.
Вийшло:
PBO +200mhz
CO -30
Scalar x1
FCLK 2167
спойлер
9600X.png
Latency згідно аіда в районі 70. Чи не забагато? бачив результати менше 60. Стоїть agesa 1.2.0.2a. Читав що в ній наче латенсі збільшилась, напевно це причина?
Вольтаж ЦП може підніматись до 1.33в на долі секунд. Чи це нормально, при тому що Scalar x1 поставив мінімальний.

І підкажіть де скачати конфіг для testmem5 1usmus v3. Бо тестив тільки в екстрім + y-cruncher VST та VT3
unique-neon
Member

Повідомлення

aaleksandrenko
Я качав тут https://github.com/CoolCmd/TestMem5
В архіві лежить в купі з іншими профілями.
Але там апка без сорсів, невідомо від кого, тому на ваш страх і ризик, чи запускати її.
Відповісти