Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
a_z_z_y
Member

Повідомлення

waryag: 25.12.2024 11:51
a_z_z_y: 25.12.2024 11:492. Почитайте про архітектуру процесорів в розрізі Infinity Fabric і як впливають її дільники на швидкодію оперативки. А також які оптимальні/максимальні частоти тієї IF (Infinity Fabric) на вашому процесорі.
ІФ переходить у режим 1:2?
Бінго!
Причому якщо все стоїть "авто", то це відбувається якраз після 3600мгц частоти.
Тобто 3666+ треба IF ручками стаивити в потрібний режим ;)
Devijack
Member

Повідомлення

waryag
Просто руками виствляй як на відео пояснюють. Там все розжовано.
Mixx
Member

Повідомлення

Всім привіт! Зараз буде багато тексту :beer:

Оновив материнку і пам'ять в основному пк, конфіг:
Intel Core i5-14600KF
ASRock Z790 PG Lightning
32GB DDR5 Patriot Viper Venom 6400 CL32
Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB

Вже 3 тижні потроху бавлюся з розгоном пам'яті. Прийшов чи то до результату, чи то у якийсь глухий кут, потребую поради місцевих гуру :super:

Далі іде не всім потрібний зайвий текст :gigi:
спойлер
До цього була дошка асрок на б760 та такий самий комплект з профілем 5600-цл36, там був хайнікс сінгл ранк, як я розумію а-дай і в мене воно досить легко поїхало 7200 36-44-44 з трохи ослабленими вторичками і третичками, трфц 460 і 16000 трефі, не мрія оверклокера, але як для найдешевшого комплекту на ринку - нот бед. Хотів вигідно сплавити перед виходом 5000 лінійки відеокарту, але знайомі забрали весь пк цілком (крім цп) за досить привабливою ціною, а так, як в попередньому залізі хотілося замінити як мінімум материнку та бж - без вагань віддав все скопом.

Якраз тоді були досить цікаві знижки і відштовхуючись від попереднього досвіду взяв Z790 PG Lightning і комплект пам'яті із тої самої лінійки Patriot Viper Venom тільки з XMP 6400 CL32. Виглядає як апгрейд, але щось пішло не так :gigi:

Спочатку намагався завести пам'ять на 7000цл30-40-40, з вторичками від попереднього розгону і на початку трохи завищеними вторинними таймінгами і вольтажами, я тоді був завантажений роботою перед святами, голова була стомлена, допустив кілька помилок , не ознайомився з детальними спеками пам'яті і досить сильно поспішав. З горем-навпіл добився "стабільної", як мені здавалося, роботи з трфц 480 та трефі 32000, тест аїди та тест-мем-про помилок не ловили і все виглядало добре, поки я не добрався до пристрілочного розгону ядер, в один момент запустивши ОССТ цп+рам пресет екстрім авх2 почав ловити купу помилок і на диво високу температуру пам'яті (60+), спочатку в розгоні ядер, а потім і навіть в стоку, це все підштовхнуло мене копати в сторону пам'яті, після того, як скинув біос на дефолт - помилки зникли, було вирішено повернутися до оперативки, коли буде на то час.

І так, кілька днів назад відкрив 2 речі:
- чіпи хайнікс дуал ранк (і судячи з того, як вони їдуть, можливо, навіть м-дай) :down:
- вінда під час тестуванням MemTestPro кидала навантаження тільки на Е-ядра, тому в тому, що воно крутилося годинами без помилок - нічого дивного.

Озброївшись кількома гайдами з західних джерел і кількома відео з ютубу, почав все спочатку. Тестував вже TestMem5 з пресетом Anta777 Extreme1 (за допомогою лассо поборовши приколи з е-ядрами) та VST-test y-cruncher. Також за допомогою одного з 2х вентиляторів від кулера та стяжок організував додаткове охолодження плашок, бо вже на цьому етапі було зрозуміло, що без високих вольтажів і додаткового охолодження з дуалрангами не впоратись.

Витративши кілька днів на повну переборку таймінгів вже з детальним тестуванням після кожної зміни прийшов до 6400мгц 30-38-38-58, з досить високими вольтажами VDD 1.5, VDDQ-1.45, CPU_VDD-1.35, CPU_IMC-1.4, скрін конфігуратора:
спойлер
Зображення
Зображення
Якщо залишити tREFI в AUTO - буде повністю стабільне на 6600мгц, але якшо ручками виставити навіть 16000 - вискакують помилки. На 6400мгц з трефі 32000 цілу ніч крутить кранчер і 4 рази пройшло мемтест без помилок, на цьому зараз зупинився.

Трохи скрінів і фото з налаштуваннями біосу, для більшої наглядності:
спойлер
тайфун
спойлер
Зображення
температури під час тесту
спойлер
Зображення
Налаштування з біосу:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Те, що не потрапило на фото - в біосі стоїть на авто.

Куди далі копати, щоб дотиснути ці плашки, моїх знань, нажаль, вже не вистачає.

Для себе бачу кілька варіантів розвитку подій:
- Залишити як є.
- Пробувати ще піднімати VDD, VDDQ та SA(все таки запас по температурам ще є досить великий) і намагатися дотиснути хоча б 6600...
- При першій же нагоді позбутися такого "вдалого" комплекту і вже не економлячи грошей шукати одноранг на а-дая хайніксі з коробки без лотерей (хоча чи є хоч якийсь сенс в цьому крім спортивного інтереса - не впевнений), пізніше, як вийде 5000 лінійка планую взяти умовну 5060ті 16гб або 5070ті, в залежності чи влаштує мене перфоменс молодшої, в будь-якому випадку, нормальне ручне налаштування цп та пам'яті бачу не зайвим.

Якщо хтось має більше досвіду - можливо я пропустив якийсь з вольтажів, або щось наплутав з таймінгами, або концептуально мій підход до оверклокінгу на інтелі не вірний, буду вдячний отримати пораду від більш досвідчених форумчан :beer:

Дякую за увагу, старався писати украхнською, не бийте, якщо буде багато помилок ;)
Востаннє редагувалось 25.12.2024 14:22 користувачем Mixx, всього редагувалось 2 разів.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Mixx
спойлери :censoured:
Востаннє редагувалось 25.12.2024 14:24 користувачем a_z_z_y, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Упс, один пропустив, вибачаюсь
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Mixx
16GB планки дворанг? :spy: Чипи по обох боках текстоліту?
Mixx
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Чесно кажучи, не розглядав докладно, але по всім признакам - точно дворанг, та і тайфун каже, що двуранг, правда чіпи вказані 2гб, тобто всього має бути 8, але двуранг, по 4 чіпа з кожного боку, чи ще гірше, 8 з одного і пів радіатора охолоджують нічого? Хрінь якась, гріється дуже сильно, без обдуву навіть в хмп улітає за 60 в стрес тесті, а ще, враховуючи, що tRFC добре втиснулось, нетипово добре для а-даїв, а в частоту і tREFI не хоче зовсім - можу тільки припустити, що чіпи М-дай.

Після досить вдалого комплекту з хмп 5600, взяти таке г**но з хмп 6400 - не очікував.
Yaroslav
Member

Повідомлення

Mixx
Як на мене дуже дивний дворанг, не полінуйся, роздивись візуально. 99% що там чіпи з однієї сторони, а софт "бреше". Чіпи дуже схоже на M-die.
REFI як на мене, дуже важливий таймінг, краще трішки пожертвувати частотою, але збільшити рефі.

Підскажіть і мені трохи. Оновив третій ПК (був 9900К), плата знову TUF B760 DDR4, 14600К. Пам'ять гидотна - зелений хунікс JJR OEM 2666 4х16 дворанги (64ГБ) з накленєними радіаторами HyperX. Купував з якісь копійки 5 років тому.
По-таймінгам жмуться погано 3600 16-19-19-39 1,4V - лізуть помилки відразу. Можуть 3733 17-21-21-41 1.4V, 4000 18-22-22-42 1,4V, 4133 19-23-23-43 теж 1,4.
Зупинився на 4000, бо на 4133 треба давати багато напруги на КП. Не можу підібрати REFI та RFC. ЗTM5 йде досить довго, і навіть через годину може вискочити одиночна помилка з 65534 та RFC 600. Пам'ять дуже гаряча, обпікає пальці. Може через перегрів? З рефі/рфс авто не було помилок. Які проміжні варіанти порадите?
Чіпи JJR це щось типу CJR ? Балістики AES значно холодніші на 4000 17-21-21-40 1,4V.
спойлер
Зображення
Відповісти