Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Lekrs
Member

Повідомлення

NST1983: 23.12.2024 09:58
unlnu: 23.12.2024 09:39 NST1983,
мені Lerks відповідав у цій темі, що в нього 9900k+4070, це важко не помітити, переглядаючи обговорення з самого початку.
Або вам цього не достатньо, або чекаєте на особисту відповідь...
9900k проц 2018 року, яка там плавність може бути у 2024 року у сучасних AAA іграх? :lol: :lol:

Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
Трохи про контрастність і яскравість B-)
спойлер
Так, QLED (Quantum Dot LED) дисплеї дійсно можуть забезпечити вищу яскравість порівняно з OLED. Ось чому:

1. Як працює QLED:
QLED дисплеї використовують технологію квантових точок для покращення кольорів і яскравості.
В основі QLED лежить LED-підсвічування, яке забезпечує потужний світловий потік.
Завдяки цьому QLED може досягати дуже високої яскравості, іноді понад 2000–4000 ніт у преміальних моделях.
2. OLED обмеження яскравості:
Хоча OLED має ідеальні чорні кольори і безмежну контрастність, його максимальна яскравість обмежена, щоб уникнути перегрівання та деградації органічних матеріалів (ефект "вигорання").
У реальних умовах OLED зазвичай досягає яскравості 600–800 ніт, хоча деякі сучасні моделі можуть перевищувати 1000 ніт.
3. Переваги високої яскравості QLED:
Кращий вигляд при яскравому освітленні: QLED переважно підходить для кімнат із яскравим сонячним світлом.
HDR-контент: Висока яскравість дозволяє QLED відтворювати більш виразні світлі сцени в контенті HDR (High Dynamic Range).
4. Але є нюанс:
Хоча QLED забезпечує вищу яскравість, його контрастність поступається OLED, оскільки чорний колір у QLED залежить від системи підсвічування і ніколи не є ідеально чорним.
Висновок:
QLED — кращий вибір для дуже яскравих кімнат або якщо потрібна надвисока яскравість.
OLED — кращий для темних кімнат і тих, хто цінує ідеальні чорні кольори та безмежну контрастність.

Обидві технології мають свої переваги, і вибір залежить від ваших потреб.
Той випадок коли купив бюджетний проц і звбрав посередню систему, і вважаєш себе гуру пк.
Востаннє редагувалось 23.12.2024 10:24 користувачем Lekrs, всього редагувалось 1 раз.
NST1983
Member

Повідомлення

Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Про посередню систему ржу)) завість погана штука. :lol:
Lekrs
Member

Повідомлення

NST1983: 23.12.2024 10:17 Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Завість, тобі? Бггг. О ні... :laugh:
Розумію, була би в тебе система на 9800х3d і 4090. Але люди які можуть собі дозволити таке залізно, дитячими понтами зазвичай не страждають... ;)
Artem_M
Member

Повідомлення

lendrinkin
спойлер
lendrinkin: 22.12.2024 23:08 Доброго дня, підбираю собі 2к 27 монітор. Бюджет до 13к. Не женусь за захмарнрю частотою оновлення (думаю 144hz буде з головою, якщо вище то добре), також не важливо чи є в моніторі різні свистоперділки чи юсб порти, цікавить перш за все щоб було приємне зображення і не було гостінгу.
Перечитав купу джерел і оглядів і поки що можу виділити декілька кандидатів:
Samsung odyssey g50d мало оглядів, але на rtings наче непоганий, плюс гарні відгуки на розетці/амазоні/редіті
AOC q27g4x на ютубі кажуть що норм, але відгуків і оглядів майже немає
Dell g2724d має багато позитивних оглядів, але у відгуках багато хто каже що він іде на різних матрицях одна з яких норм, а інша має гірший контраст і засвіти
Msi mag 274qrf qd e2 наче по всьому хороший, але в нас його окрім розетки ніде особливо не знайти, а там що не комент то скарги на биті пікселі, деякі люди замовляють на точку видачі по 5 моніторів щоб вибрати нормальний, але я на жаль, такої можливості не маю
Asus rog strix xg27acs думав купувати саме його, але побачив багато скарг на антиблікове покриття, через яке зображення в деяких сценаріях виглядає наче монітор обмазали вазеліном, мав колись монітор з подібною проблемою, через що очі починали боліти вже за пів години
Якщо хтось має якийсь із них, або може порекомендувати монітор зі схожими характеристиками , який в ідеалі ще й можна купити в телемарті, або якомусь іншому магазині де є послуга перевірки на биті пікселі, буду дуже вдячний.
Насправді в ціновій категорії 200-350 баксів все якось дуже схоже, по якості зображення і ступеню втомленості очей майже 1:1 - тобто все не дуже обре. Я коли обирав ще один монік в сім'ю - перемацав біля 10ти актуальних моніторів в цій ціновій категорії. В решті купив Acer Nitro VG270UP б.у., він хоч і старий вже, але кращий за сучасні бюджетки.
Щодо гостінгу - він стає менший при збільшенні герцовки і зменшенні часу відгуку, але він є скрізь - фільтр по товарах допоможе обрати оптимальний варіант.
Глоуефект (засвіти) теж є скрізь на IPS, і на Самсунгах теж, особливо у нас на ринку (мені взагалі здається, що Самсунг нам кидає найгірші екземпляри і відгукам з розеток я не вірю).
Щось дійсно круте буде коштувати більше 500 баксів, а там ще трохи і можна початковий OLED взяти (якщо для ігор), а це вже зовсім інший опит.
Звертайте увагу на сертифікати захисту очей, типу TÜV Rheinland. Маю Lenovo G27q-20 з цим сертифікатом, дуже комфортно працювати за ним. Різні Flicker Free та Blue Light теж не завадять.

Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
NST1983: 23.12.2024 10:17 у мене довжина 28 сантиметрів і 2 в діаметрі
Lekrs: 23.12.2024 10:26 а у мене 15 см в довжину і 10 в діаметрі
Переходьте вже в персональні повідомлення. Ваші еротичні фантазії тут мало кому цікаві :beer:
NST1983
Member

Повідомлення

Lekrs: 23.12.2024 10:26
NST1983: 23.12.2024 10:17 Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Розумію, була би в тебе система на 9800х3d і 4090. Але люди які можуть собі дозволити таке залізно, дитячими понтами зазвичай не страждають... ;)
Від себе понтів не побачив, є пруфи про понти? :lol: Я просто кажу що в тебе система не тягне сучасні ААА ірги і вцьому може бути проблема відсутності плавності під час увімкнення VRR :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Доречі, OLED монітори також не є панацея і має купу проблем
https://prnt.sc/_ewd9t1luETt
Lekrs
Member

Повідомлення

NST1983: 23.12.2024 10:39
Lekrs: 23.12.2024 10:26

Від себе понтів не побачив, є пруфи про понти? :lol: Я просто кажу що в тебе система не тягне сучасні ААА ірги і вцьому може бути проблема відсутності плавності під час увімкнення VRR :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Нє всьо, я з цим персонажем перестаю спілкуватись. Воно неадекватне :-/
Nutbar
Member

Повідомлення

unlnu: 23.12.2024 09:53 я взагалі не слідкував за темпами зміни чи оновлення тих чи інших параметрів стандартів моніторів матриць VA, IPS, а тепер ще QD-OLED/OLED. Наприклад, та ж кольорова гамма десь 10 біт, а десь можна натрапити і на 8 біт + frc. Можу просто не звернути увагу, а потім жалкувати, що не розгледів, не вичитав і став преміальним лохом. Звісно не факт, що я відчую ту різницю, якби обрав інший варіант, але осад нікуди потім буде діти. :beer:
Відрізнити 10біт від 8біт+frc на око надзвичайно складно, якщо взагалі можливо. Навіть в топових led телевізорах соні вже давно 8біт+frc. 10 біт лише в оледах. Вам банально не залишили вибору, тож нема про що хвилюватись :gigi:

Що до qd-oled/oled, то краще вибирайте монітор по реально помітних користувачу відмінностях, а не тезах з маркетингових буклетів. Так, типу в qd мають бути більш насичені кольори при високій яскравості, але на практиці однаково, чи різниця настільки мала, що не варта обговорення. Проблемою є вістуність поляризаційного фільтру на самсунгівських матрицях, тому при яскравому світлі трохи підіймається рівень чорного, хоча часто і це також не помітно. Проблемою є білий субпіксель на матрицях lg (це не якась особливість оледу як такого, в них колись і ips такі були), через який шрифти виглядають поганенько, але при високому dpi все чудово. Але я в принципі не раджу зараз брати 2к монітори (незалежно від відеокарти), майже всі останні ігри зроблені під 4к+темпоральне згладжування+апскейл. Можна це заперечувати, або прийняти, бо боротись не вийде. Проблемою є мерехтіння при використанні VRR. Проблемою є DSC. Проблемою є ABL. І тут вже який виробник як підійде до цих питань. Не на технологію треба дивитись.
unlnu
Member

Повідомлення

Nutbar: 23.12.2024 15:36краще вибирайте монітор по реально помітних користувачу відмінностях, а не тезах з маркетингових буклетів
саме так і збирався зробити, на жаль, не усі моделі, що зацікавили є в наявності. Думав, що встигну до закінчення акції(хоча тут все не так як видається на перший погляд, бо кажуть, а особисто не застав цей момент, що під акцію ціну на 4 к підняли, а вказали, що зменшили, у що я охоче повірю знаючи наших маркетолоховодів), термін дії якої до 27 грудня від самсунгів, обрати вподобаний варіант, але бж нагадав про себе. Хоча він зіпсував лише настрій, добре що залізо в конфі вціліло, однак вніс свої корективи у плани першопотреби.

4к на 27 дюймах занадто дрібно, це формат для 32 дюймів, як на мене, а от вартість в такій комбінації вже кусає за гриву.
Melofon
Member

Повідомлення

NST1983

Что за ерунду вы тут пишите, чем выше герцовка тем плавнее картинка и если человек не слепой то увидит разницу и между 144 и 240 и между 240 и 360 и т.д. И конечно же есть игры где не сложно достичь такого фпс (и почему это должны быть обязательно ААА проекты? :facepalm: ) Если вы не видите смысла тратить деньги на монитор более 144-180 Гц то это ваше личное дело и незачем кого-то убеждать в бессмысленности покупки более высокогерцовых мониторов.
Nibelought
Junior

Повідомлення

Господа, в ближайшее время планирую покупку Lenovo R27q-30, буду смотреть из имеющихся в магазине для выбора лучшего экземпляра, но встал вопрос как открыть инженерное меню леновы? Банально проверить соответствие матрицы и часы наработки, чтобы не подсунули витринный образец под видом нового либо "только поставили, бери, считай новый"
NST1983
Member

Повідомлення

Melofon: 24.12.2024 10:26 NST1983

Что за ерунду вы тут пишите, чем выше герцовка тем плавнее картинка и если человек не слепой то увидит разницу и между 144 и 240 и между 240 и 360 и т.д. И конечно же есть игры где не сложно достичь такого фпс (и почему это должны быть обязательно ААА проекты? :facepalm: ) Если вы не видите смысла тратить деньги на монитор более 144-180 Гц то это ваше личное дело и незачем кого-то убеждать в бессмысленности покупки более высокогерцовых мониторов.
На основании чего такие выводы? :lol: Это работает в том случае, если ФПС совпадает с герцовкой, но если 80 фпс а герцовка 500, то от этого толку никакого нет. :facepalm:
ЗЫ. Что за бред вообще происходит? Аматоры и фантазеры доказывают то, чего в принципе не возможно
Artem_M
Member

Повідомлення

NST1983: 24.12.2024 22:27
Melofon: 24.12.2024 10:26 NST1983

На основании чего такие выводы? :lol: Это работает в том случае, если ФПС совпадает с герцовкой, но если 80 фпс а герцовка 500, то от этого толку никакого нет. :facepalm:
ЗЫ. Что за бред вообще происходит? Аматоры и фантазеры доказывают то, чего в принципе не возможно

Людське око не бачить більше 24гц\фпс, як і більше 8гб vram.
То все маркетинг і масони.
Zenia
Junior

Повідомлення

Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати

[
den55den
Member

Повідомлення

Fhjull: 13.12.2024 22:19
den55den: 05.12.2024 11:17

на моє суб'єктивне то краще з цих всіх MSI MAG 275QF,
але ще трішки краще буде не набагато дорожче MSI MAG 274QRF-QD E2
Зрештою взяв MSI MAG 274QRF-QD E2 результатом цілком задоволений.
Щиро дякую за рекомендацію :up: ,
Привіт, поділись враженнями за 1,5 тижні користування :super:
NST1983
Member

Повідомлення

Artem_M: 24.12.2024 22:47
NST1983: 24.12.2024 22:27

Людське око не бачить більше 24гц\фпс, як і більше 8гб vram.
То все маркетинг і масони.
Жодного розриву: що таке FreeSync, G-Sync, VRR, VSync і чим вони відрізняються - раджу ознайомитись, перед тим як писати маячню.
https://ek.ua/ua/post/4181/157-ni-edino ... chayutsya/

Тобто, для того, щоб картинка була максимально читкою та плавною, треба щоб Hz = частоті кадрів.. Звідки питання, нахіба гнатися за 360 герцовим монітором, коли у тебе середня частота кадрів в районі 80 і ще із значними просадками, які нижче ніж допустимі о 60 фпс? Не краще задуматись про покупці більш кращого заліза, щоб частота вирісла до десь 100 - 120 фпс, а мінімальний був вище 60-ти? :facepalm:
Свегер
Member

Повідомлення

Zenia
Zenia: 25.12.2024 12:31 Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати
Оскільки в моніторі sRGB 127% - це означає, що в ньому є РЦО (розширений цветовой охват).
Для прикладу, щоб вам зрозуміти, як воно виглядає в житті - це, якщо, насиченість відтінків кольорів збільшити на 27%.
РЦО наразі є в більшості моніторів, але в оболонці Windows він без костилів нормальну картинку видавати не буде!
Але, якщо вам надлишкова насиченість буде заважати і хочется бачити +/- адекватну передачу кольорів, можете використати програму - "Novideo sRGB", для відеокарт NVIDIA.
Завантажити можете звідси:
https://github.com/ledoge/novideo_srgb
Якщо ж у вас AMD - то там в драйвері є аналогічне налаштування, яке обрізає колірний простір під 100% sRGB.
Zenia
Junior

Повідомлення

Свегер: 25.12.2024 20:50 Zenia
Zenia: 25.12.2024 12:31 Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати
Оскільки в моніторі sRGB 127% - це означає, що в ньому є РЦО (розширений цветовой охват).
Для прикладу, щоб вам зрозуміти, як воно виглядає в житті - це, якщо, насиченість відтінків кольорів збільшити на 27%.
РЦО наразі є в більшості моніторів, але в оболонці Windows він без костилів нормальну картинку видавати не буде!
Але, якщо вам надлишкова насиченість буде заважати і хочется бачити +/- адекватну передачу кольорів, можете використати програму - "Novideo sRGB", для відеокарт NVIDIA.
Завантажити можете звідси:
https://github.com/ledoge/novideo_srgb
Якщо ж у вас AMD - то там в драйвері є аналогічне налаштування, яке обрізає колірний простір під 100% sRGB.
для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори , я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було , і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриці
l-m
Member

Повідомлення

Zenia: 25.12.2024 22:16 для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори
Тому що крім убогого відсталого sRGB існують інші колірні моделі. Тому що бліде зображення в якому не вистачає купи кольорів не всім до вподоби. Тому що більше кольорове охоплення завжди можна програмно обмежити до меншого, а навпаки ні.
Zenia: 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор
Для роботи з кольором використовують AdobeRGB для друку, DCI-P3 для відео. Для більшості ігор більш кольорове зображення тільки в плюс.
Свегер
Member

Повідомлення

Zenia
Zenia: 25.12.2024 22:16для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори
- ну це і їжаку зрозуміло, щоб продати товар (маркетинговий хід). Якщо в параметрах монітора, будуть більші процентні значення різних характеристик, більшість споживачів на це буде вестись і купуватиме. Але насправді, еталонні значення кольорових просторів, мають прагнути бути в районі 100% (sRGB 100%, Adobe RGB 100%, DCI-P3 100%). Особливо, sRGB бажано мати 100%, бо Windows і 95% програм працює в цьому кольоровому просторі. Adobe RGB і DCI-P3 - це розширені кольорові простори для спеціальних програм, щоб працювати з кольором, яким 99% звичайних користувачів моніторів не будуть користуватись...
Zenia: 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було
Щоб самому відкалібрувати, потрібен еталон (правильно відкалібрований монітор) з яким ви будете порівнювати свій, або можна взяти навіть білий лист бумаги і по ньому спробувати відкалібрувати. Але 99,9%, що правильно, без калібратора, це не зможе зробити жодна людина.
Краще, як на мене і дешевше буде, знайти людину (що займається калібруванням) і вам відкалібрують монітор стровивши індивідуальний ICC профіль під ваш монітор. Або, купити, наприклад, SpyderX Pro (SXP100) - але ціна питання, як ігровий 24/Full HD монітор...
Zenia: 25.12.2024 22:16 і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриці
У IPS, як правило - швидка матриця і хороші кути огляду, поганий чорний, який випортить всю картинку, глоу і засвічення. На гостинг, ігрові IPS матриці не скаржаться, це VA матриці гостингом грішать.
...
Zenia: 25.12.2024 22:16я хочу його і для роботи з кольором
- Також, у цьому питанні, цей монітор дуже сумнівно підходить. Бо, чим універсальніший монітор, тим буде більша вартість.
Також, не завадить, чим більше розширення екрану тим краще. Підбирати треба із варіантів потрібного для роботи кольорового простору і тд.
Zenia
Junior

Повідомлення

Свегер: 26.12.2024 00:05 Zenia
Zenia: 25.12.2024 22:16для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори
- ну це і їжаку зрозуміло, щоб продати товар (маркетинговий хід). Якщо в параметрах монітора, будуть більші процентні значення різних характеристик, більшість споживачів на це буде вестись і купуватиме. Але насправді, еталонні значення кольорових просторів, мають прагнути бути в районі 100% (sRGB 100%, Adobe RGB 100%, DCI-P3 100%). Особливо, sRGB бажано мати 100%, бо Windows і 95% програм працює в цьому кольоровому просторі. Adobe RGB і DCI-P3 - це розширені кольорові простори для спеціальних програм, щоб працювати з кольором, яким 99% звичайних користувачів моніторів не будуть користуватись...
Zenia: 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було
Щоб самому відкалібрувати, потрібен еталон (правильно відкалібрований монітор) з яким ви будете порівнювати свій, або можна взяти навіть білий лист бумаги і по ньому спробувати відкалібрувати. Але 99,9%, що правильно, без калібратора, це не зможе зробити жодна людина.
Краще, як на мене і дешевше буде, знайти людину (що займається калібруванням) і вам відкалібрують монітор стровивши індивідуальний ICC профіль під ваш монітор. Або, купити, наприклад, SpyderX Pro (SXP100) - але ціна питання, як ігровий 24/Full HD монітор...
Zenia: 25.12.2024 22:16 і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриці
У IPS, як правило - швидка матриця і хороші кути огляду, поганий чорний, який випортить всю картинку, глоу і засвічення. На гостинг, ігрові IPS матриці не скаржаться, це VA матриці гостингом грішать.
...
Zenia: 25.12.2024 22:16я хочу його і для роботи з кольором
- Також, у цьому питанні, цей монітор дуже сумнівно підходить. Бо, чим універсальніший монітор, тим буде більша вартість.
Також, не завадить, чим більше розширення екрану тим краще. Підбирати треба із варіантів потрібного для роботи кольорового простору і тд.
а який монітор ви б порекомендували , хочаб на початковому рівні , для обох задач , в мене є старий TN монітор тому розмір головного не така велика проблема , точніше мій сетап на потягне 2к за 150 фпс(rtx 3060 tu ryzen 5 5600) в як хтось шутерах , а для роботи брати просто більший монітор ,і через це більшим розширенням , не дуже хочеться , цей монітор мене приступив тим що тут 8bit+ frc бо боюсь що в більшості інших моніторів просто 6bit+ frc що маркетологи маскують під 8bit і це напевно зараз єдина версія монітора де ці глибину матриці вказують всі інші просто кількость кольорів ставлять а ти думай яка бітнімть матриці
Відповісти