Той випадок коли купив бюджетний проц і звбрав посередню систему, і вважаєш себе гуру пк.NST1983: ↑ 23.12.2024 09:589900k проц 2018 року, яка там плавність може бути у 2024 року у сучасних AAA іграх?unlnu: ↑ 23.12.2024 09:39 NST1983,
мені Lerks відповідав у цій темі, що в нього 9900k+4070, це важко не помітити, переглядаючи обговорення з самого початку.
Або вам цього не достатньо, або чекаєте на особисту відповідь...
Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
Трохи про контрастність і яскравість
- спойлер
- Так, QLED (Quantum Dot LED) дисплеї дійсно можуть забезпечити вищу яскравість порівняно з OLED. Ось чому:
1. Як працює QLED:
QLED дисплеї використовують технологію квантових точок для покращення кольорів і яскравості.
В основі QLED лежить LED-підсвічування, яке забезпечує потужний світловий потік.
Завдяки цьому QLED може досягати дуже високої яскравості, іноді понад 2000–4000 ніт у преміальних моделях.
2. OLED обмеження яскравості:
Хоча OLED має ідеальні чорні кольори і безмежну контрастність, його максимальна яскравість обмежена, щоб уникнути перегрівання та деградації органічних матеріалів (ефект "вигорання").
У реальних умовах OLED зазвичай досягає яскравості 600–800 ніт, хоча деякі сучасні моделі можуть перевищувати 1000 ніт.
3. Переваги високої яскравості QLED:
Кращий вигляд при яскравому освітленні: QLED переважно підходить для кімнат із яскравим сонячним світлом.
HDR-контент: Висока яскравість дозволяє QLED відтворювати більш виразні світлі сцени в контенті HDR (High Dynamic Range).
4. Але є нюанс:
Хоча QLED забезпечує вищу яскравість, його контрастність поступається OLED, оскільки чорний колір у QLED залежить від системи підсвічування і ніколи не є ідеально чорним.
Висновок:
QLED — кращий вибір для дуже яскравих кімнат або якщо потрібна надвисока яскравість.
OLED — кращий для темних кімнат і тих, хто цінує ідеальні чорні кольори та безмежну контрастність.
Обидві технології мають свої переваги, і вибір залежить від ваших потреб.
Останні статті і огляди
Новини
Выбор монитора
-
Lekrs
Member
Востаннє редагувалось 23.12.2024 10:24 користувачем Lekrs, всього редагувалось 1 раз.
-
NST1983
Member
Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Про посередню систему ржу)) завість погана штука.
-
Lekrs
Member
Завість, тобі? Бггг. О ні...NST1983: ↑ 23.12.2024 10:17 Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Розумію, була би в тебе система на 9800х3d і 4090. Але люди які можуть собі дозволити таке залізно, дитячими понтами зазвичай не страждають...
-
Artem_M
Member
lendrinkin
Щодо гостінгу - він стає менший при збільшенні герцовки і зменшенні часу відгуку, але він є скрізь - фільтр по товарах допоможе обрати оптимальний варіант.
Глоуефект (засвіти) теж є скрізь на IPS, і на Самсунгах теж, особливо у нас на ринку (мені взагалі здається, що Самсунг нам кидає найгірші екземпляри і відгукам з розеток я не вірю).
Щось дійсно круте буде коштувати більше 500 баксів, а там ще трохи і можна початковий OLED взяти (якщо для ігор), а це вже зовсім інший опит.
Звертайте увагу на сертифікати захисту очей, типу TÜV Rheinland. Маю Lenovo G27q-20 з цим сертифікатом, дуже комфортно працювати за ним. Різні Flicker Free та Blue Light теж не завадять.
Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
- спойлер
- lendrinkin: ↑ 22.12.2024 23:08 Доброго дня, підбираю собі 2к 27 монітор. Бюджет до 13к. Не женусь за захмарнрю частотою оновлення (думаю 144hz буде з головою, якщо вище то добре), також не важливо чи є в моніторі різні свистоперділки чи юсб порти, цікавить перш за все щоб було приємне зображення і не було гостінгу.
Перечитав купу джерел і оглядів і поки що можу виділити декілька кандидатів:
Samsung odyssey g50d мало оглядів, але на rtings наче непоганий, плюс гарні відгуки на розетці/амазоні/редіті
AOC q27g4x на ютубі кажуть що норм, але відгуків і оглядів майже немає
Dell g2724d має багато позитивних оглядів, але у відгуках багато хто каже що він іде на різних матрицях одна з яких норм, а інша має гірший контраст і засвіти
Msi mag 274qrf qd e2 наче по всьому хороший, але в нас його окрім розетки ніде особливо не знайти, а там що не комент то скарги на биті пікселі, деякі люди замовляють на точку видачі по 5 моніторів щоб вибрати нормальний, але я на жаль, такої можливості не маю
Asus rog strix xg27acs думав купувати саме його, але побачив багато скарг на антиблікове покриття, через яке зображення в деяких сценаріях виглядає наче монітор обмазали вазеліном, мав колись монітор з подібною проблемою, через що очі починали боліти вже за пів години
Якщо хтось має якийсь із них, або може порекомендувати монітор зі схожими характеристиками , який в ідеалі ще й можна купити в телемарті, або якомусь іншому магазині де є послуга перевірки на биті пікселі, буду дуже вдячний.
Щодо гостінгу - він стає менший при збільшенні герцовки і зменшенні часу відгуку, але він є скрізь - фільтр по товарах допоможе обрати оптимальний варіант.
Глоуефект (засвіти) теж є скрізь на IPS, і на Самсунгах теж, особливо у нас на ринку (мені взагалі здається, що Самсунг нам кидає найгірші екземпляри і відгукам з розеток я не вірю).
Щось дійсно круте буде коштувати більше 500 баксів, а там ще трохи і можна початковий OLED взяти (якщо для ігор), а це вже зовсім інший опит.
Звертайте увагу на сертифікати захисту очей, типу TÜV Rheinland. Маю Lenovo G27q-20 з цим сертифікатом, дуже комфортно працювати за ним. Різні Flicker Free та Blue Light теж не завадять.
Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
NST1983: ↑ 23.12.2024 10:17 у мене довжина 28 сантиметрів і 2 в діаметрі
Переходьте вже в персональні повідомлення. Ваші еротичні фантазії тут мало кому цікавіLekrs: ↑ 23.12.2024 10:26 а у мене 15 см в довжину і 10 в діаметрі
-
NST1983
Member
Від себе понтів не побачив, є пруфи про понти? Я просто кажу що в тебе система не тягне сучасні ААА ірги і вцьому може бути проблема відсутності плавності під час увімкнення VRRLekrs: ↑ 23.12.2024 10:26Завість, тобі? Бггг. О ні...NST1983: ↑ 23.12.2024 10:17 Так, WOLED яскравіший у великих світлих сценах через білий субпіксель, але це знижує насиченість кольорів, тоді як QD-OLED забезпечує більш чисті та яскраві кольори завдяки квантовим точкам.
Розумію, була би в тебе система на 9800х3d і 4090. Але люди які можуть собі дозволити таке залізно, дитячими понтами зазвичай не страждають...
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Доречі, OLED монітори також не є панацея і має купу проблем
https://prnt.sc/_ewd9t1luETt
-
Lekrs
Member
NST1983: ↑ 23.12.2024 10:39Lekrs: ↑ 23.12.2024 10:26
Завість, тобі? Бггг. О ні...
Від себе понтів не побачив, є пруфи про понти? Я просто кажу що в тебе система не тягне сучасні ААА ірги і вцьому може бути проблема відсутності плавності під час увімкнення VRR
Нє всьо, я з цим персонажем перестаю спілкуватись. Воно неадекватне
-
Nutbar
Member
Відрізнити 10біт від 8біт+frc на око надзвичайно складно, якщо взагалі можливо. Навіть в топових led телевізорах соні вже давно 8біт+frc. 10 біт лише в оледах. Вам банально не залишили вибору, тож нема про що хвилюватисьunlnu: ↑ 23.12.2024 09:53 я взагалі не слідкував за темпами зміни чи оновлення тих чи інших параметрів стандартів моніторів матриць VA, IPS, а тепер ще QD-OLED/OLED. Наприклад, та ж кольорова гамма десь 10 біт, а десь можна натрапити і на 8 біт + frc. Можу просто не звернути увагу, а потім жалкувати, що не розгледів, не вичитав і став преміальним лохом. Звісно не факт, що я відчую ту різницю, якби обрав інший варіант, але осад нікуди потім буде діти.
Що до qd-oled/oled, то краще вибирайте монітор по реально помітних користувачу відмінностях, а не тезах з маркетингових буклетів. Так, типу в qd мають бути більш насичені кольори при високій яскравості, але на практиці однаково, чи різниця настільки мала, що не варта обговорення. Проблемою є вістуність поляризаційного фільтру на самсунгівських матрицях, тому при яскравому світлі трохи підіймається рівень чорного, хоча часто і це також не помітно. Проблемою є білий субпіксель на матрицях lg (це не якась особливість оледу як такого, в них колись і ips такі були), через який шрифти виглядають поганенько, але при високому dpi все чудово. Але я в принципі не раджу зараз брати 2к монітори (незалежно від відеокарти), майже всі останні ігри зроблені під 4к+темпоральне згладжування+апскейл. Можна це заперечувати, або прийняти, бо боротись не вийде. Проблемою є мерехтіння при використанні VRR. Проблемою є DSC. Проблемою є ABL. І тут вже який виробник як підійде до цих питань. Не на технологію треба дивитись.
-
unlnu
Member
саме так і збирався зробити, на жаль, не усі моделі, що зацікавили є в наявності. Думав, що встигну до закінчення акції(хоча тут все не так як видається на перший погляд, бо кажуть, а особисто не застав цей момент, що під акцію ціну на 4 к підняли, а вказали, що зменшили, у що я охоче повірю знаючи наших маркетолоховодів), термін дії якої до 27 грудня від самсунгів, обрати вподобаний варіант, але бж нагадав про себе. Хоча він зіпсував лише настрій, добре що залізо в конфі вціліло, однак вніс свої корективи у плани першопотреби.Nutbar: ↑ 23.12.2024 15:36краще вибирайте монітор по реально помітних користувачу відмінностях, а не тезах з маркетингових буклетів
4к на 27 дюймах занадто дрібно, це формат для 32 дюймів, як на мене, а от вартість в такій комбінації вже кусає за гриву.
-
Melofon
Member
NST1983
Что за ерунду вы тут пишите, чем выше герцовка тем плавнее картинка и если человек не слепой то увидит разницу и между 144 и 240 и между 240 и 360 и т.д. И конечно же есть игры где не сложно достичь такого фпс (и почему это должны быть обязательно ААА проекты? ) Если вы не видите смысла тратить деньги на монитор более 144-180 Гц то это ваше личное дело и незачем кого-то убеждать в бессмысленности покупки более высокогерцовых мониторов.
Что за ерунду вы тут пишите, чем выше герцовка тем плавнее картинка и если человек не слепой то увидит разницу и между 144 и 240 и между 240 и 360 и т.д. И конечно же есть игры где не сложно достичь такого фпс (и почему это должны быть обязательно ААА проекты? ) Если вы не видите смысла тратить деньги на монитор более 144-180 Гц то это ваше личное дело и незачем кого-то убеждать в бессмысленности покупки более высокогерцовых мониторов.
-
Nibelought
Junior
Господа, в ближайшее время планирую покупку Lenovo R27q-30, буду смотреть из имеющихся в магазине для выбора лучшего экземпляра, но встал вопрос как открыть инженерное меню леновы? Банально проверить соответствие матрицы и часы наработки, чтобы не подсунули витринный образец под видом нового либо "только поставили, бери, считай новый"
-
NST1983
Member
На основании чего такие выводы? Это работает в том случае, если ФПС совпадает с герцовкой, но если 80 фпс а герцовка 500, то от этого толку никакого нет.Melofon: ↑ 24.12.2024 10:26 NST1983
ЗЫ. Что за бред вообще происходит? Аматоры и фантазеры доказывают то, чего в принципе не возможно
-
Artem_M
Member
NST1983: ↑ 24.12.2024 22:27Melofon: ↑ 24.12.2024 10:26 NST1983
На основании чего такие выводы? Это работает в том случае, если ФПС совпадает с герцовкой, но если 80 фпс а герцовка 500, то от этого толку никакого нет.
ЗЫ. Что за бред вообще происходит? Аматоры и фантазеры доказывают то, чего в принципе не возможно
Людське око не бачить більше 24гц\фпс, як і більше 8гб vram.
То все маркетинг і масони.
-
Zenia
Junior
Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати
[
[
-
den55den
Member
Привіт, поділись враженнями за 1,5 тижні користуванняFhjull: ↑ 13.12.2024 22:19Зрештою взяв MSI MAG 274QRF-QD E2 результатом цілком задоволений.den55den: ↑ 05.12.2024 11:17
на моє суб'єктивне то краще з цих всіх MSI MAG 275QF,
але ще трішки краще буде не набагато дорожче MSI MAG 274QRF-QD E2
Щиро дякую за рекомендацію ,
-
NST1983
Member
Жодного розриву: що таке FreeSync, G-Sync, VRR, VSync і чим вони відрізняються - раджу ознайомитись, перед тим як писати маячню.Artem_M: ↑ 24.12.2024 22:47NST1983: ↑ 24.12.2024 22:27
На основании чего такие выводы? Это работает в том случае, если ФПС совпадает с герцовкой, но если 80 фпс а герцовка 500, то от этого толку никакого нет.
Людське око не бачить більше 24гц\фпс, як і більше 8гб vram.
То все маркетинг і масони.
https://ek.ua/ua/post/4181/157-ni-edino ... chayutsya/
Тобто, для того, щоб картинка була максимально читкою та плавною, треба щоб Hz = частоті кадрів.. Звідки питання, нахіба гнатися за 360 герцовим монітором, коли у тебе середня частота кадрів в районі 80 і ще із значними просадками, які нижче ніж допустимі о 60 фпс? Не краще задуматись про покупці більш кращого заліза, щоб частота вирісла до десь 100 - 120 фпс, а мінімальний був вище 60-ти?
-
Свегер
Member
Zenia
Для прикладу, щоб вам зрозуміти, як воно виглядає в житті - це, якщо, насиченість відтінків кольорів збільшити на 27%.
РЦО наразі є в більшості моніторів, але в оболонці Windows він без костилів нормальну картинку видавати не буде!
Але, якщо вам надлишкова насиченість буде заважати і хочется бачити +/- адекватну передачу кольорів, можете використати програму - "Novideo sRGB", для відеокарт NVIDIA.
Завантажити можете звідси:
https://github.com/ledoge/novideo_srgb
Якщо ж у вас AMD - то там в драйвері є аналогічне налаштування, яке обрізає колірний простір під 100% sRGB.
Оскільки в моніторі sRGB 127% - це означає, що в ньому є РЦО (розширений цветовой охват).Zenia: ↑ 25.12.2024 12:31 Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати
Для прикладу, щоб вам зрозуміти, як воно виглядає в житті - це, якщо, насиченість відтінків кольорів збільшити на 27%.
РЦО наразі є в більшості моніторів, але в оболонці Windows він без костилів нормальну картинку видавати не буде!
Але, якщо вам надлишкова насиченість буде заважати і хочется бачити +/- адекватну передачу кольорів, можете використати програму - "Novideo sRGB", для відеокарт NVIDIA.
Якщо ж у вас AMD - то там в драйвері є аналогічне налаштування, яке обрізає колірний простір під 100% sRGB.
-
Zenia
Junior
для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори , я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було , і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриціСвегер: ↑ 25.12.2024 20:50 ZeniaОскільки в моніторі sRGB 127% - це означає, що в ньому є РЦО (розширений цветовой охват).Zenia: ↑ 25.12.2024 12:31 Тут є ті хто купив Монітор 25" MSI MAG 256F він fullhd пишуть що має 8bit плюс frc але мені цікаво чи через високе охоплення кольорів 127% srgb чи не буде перенасичина картинка в чи можна буде його потім відрегулювати
-
l-m
Member
Тому що крім убогого відсталого sRGB існують інші колірні моделі. Тому що бліде зображення в якому не вистачає купи кольорів не всім до вподоби. Тому що більше кольорове охоплення завжди можна програмно обмежити до меншого, а навпаки ні.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори
Для роботи з кольором використовують AdobeRGB для друку, DCI-P3 для відео. Для більшості ігор більш кольорове зображення тільки в плюс.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор
-
Свегер
Member
Zenia
Краще, як на мене і дешевше буде, знайти людину (що займається калібруванням) і вам відкалібрують монітор стровивши індивідуальний ICC профіль під ваш монітор. Або, купити, наприклад, SpyderX Pro (SXP100) - але ціна питання, як ігровий 24/Full HD монітор...
...
Також, не завадить, чим більше розширення екрану тим краще. Підбирати треба із варіантів потрібного для роботи кольорового простору і тд.
- ну це і їжаку зрозуміло, щоб продати товар (маркетинговий хід). Якщо в параметрах монітора, будуть більші процентні значення різних характеристик, більшість споживачів на це буде вестись і купуватиме. Але насправді, еталонні значення кольорових просторів, мають прагнути бути в районі 100% (sRGB 100%, Adobe RGB 100%, DCI-P3 100%). Особливо, sRGB бажано мати 100%, бо Windows і 95% програм працює в цьому кольоровому просторі. Adobe RGB і DCI-P3 - це розширені кольорові простори для спеціальних програм, щоб працювати з кольором, яким 99% звичайних користувачів моніторів не будуть користуватись...Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольори
Щоб самому відкалібрувати, потрібен еталон (правильно відкалібрований монітор) з яким ви будете порівнювати свій, або можна взяти навіть білий лист бумаги і по ньому спробувати відкалібрувати. Але 99,9%, що правильно, без калібратора, це не зможе зробити жодна людина.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було
Краще, як на мене і дешевше буде, знайти людину (що займається калібруванням) і вам відкалібрують монітор стровивши індивідуальний ICC профіль під ваш монітор. Або, купити, наприклад, SpyderX Pro (SXP100) - але ціна питання, як ігровий 24/Full HD монітор...
У IPS, як правило - швидка матриця і хороші кути огляду, поганий чорний, який випортить всю картинку, глоу і засвічення. На гостинг, ігрові IPS матриці не скаржаться, це VA матриці гостингом грішать.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриці
...
- Також, у цьому питанні, цей монітор дуже сумнівно підходить. Бо, чим універсальніший монітор, тим буде більша вартість.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16я хочу його і для роботи з кольором
Також, не завадить, чим більше розширення екрану тим краще. Підбирати треба із варіантів потрібного для роботи кольорового простору і тд.
-
Zenia
Junior
а який монітор ви б порекомендували , хочаб на початковому рівні , для обох задач , в мене є старий TN монітор тому розмір головного не така велика проблема , точніше мій сетап на потягне 2к за 150 фпс(rtx 3060 tu ryzen 5 5600) в як хтось шутерах , а для роботи брати просто більший монітор ,і через це більшим розширенням , не дуже хочеться , цей монітор мене приступив тим що тут 8bit+ frc бо боюсь що в більшості інших моніторів просто 6bit+ frc що маркетологи маскують під 8bit і це напевно зараз єдина версія монітора де ці глибину матриці вказують всі інші просто кількость кольорів ставлять а ти думай яка бітнімть матриціСвегер: ↑ 26.12.2024 00:05 Zenia- ну це і їжаку зрозуміло, щоб продати товар (маркетинговий хід). Якщо в параметрах монітора, будуть більші процентні значення різних характеристик, більшість споживачів на це буде вестись і купуватиме. Але насправді, еталонні значення кольорових просторів, мають прагнути бути в районі 100% (sRGB 100%, Adobe RGB 100%, DCI-P3 100%). Особливо, sRGB бажано мати 100%, бо Windows і 95% програм працює в цьому кольоровому просторі. Adobe RGB і DCI-P3 - це розширені кольорові простори для спеціальних програм, щоб працювати з кольором, яким 99% звичайних користувачів моніторів не будуть користуватись...Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16для чого виробникам взагалі робити більше охоплення по кольорам якщо воно просто перенасичує кольориЩоб самому відкалібрувати, потрібен еталон (правильно відкалібрований монітор) з яким ви будете порівнювати свій, або можна взяти навіть білий лист бумаги і по ньому спробувати відкалібрувати. Але 99,9%, що правильно, без калібратора, це не зможе зробити жодна людина.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 я хочу його і для роботи з кольором і для ігор , чи можу буде його якось відкалібрувати , щоб відхилення по кольорам було
Краще, як на мене і дешевше буде, знайти людину (що займається калібруванням) і вам відкалібрують монітор стровивши індивідуальний ICC профіль під ваш монітор. Або, купити, наприклад, SpyderX Pro (SXP100) - але ціна питання, як ігровий 24/Full HD монітор...У IPS, як правило - швидка матриця і хороші кути огляду, поганий чорний, який випортить всю картинку, глоу і засвічення. На гостинг, ігрові IPS матриці не скаржаться, це VA матриці гостингом грішать.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16 і може ще щось крім перевірки на биті пікселі і завсівти перевірити , можливо гостинг чи ще щось чим страждають ips матриці
...- Також, у цьому питанні, цей монітор дуже сумнівно підходить. Бо, чим універсальніший монітор, тим буде більша вартість.Zenia: ↑ 25.12.2024 22:16я хочу його і для роботи з кольором