SSD. Настройка, оптимизация, решение проблем

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Allex...
Member

Повідомлення

Востаннє редагувалось 16.12.2010 03:42 користувачем almazmusic, всього редагувалось 1 раз.
Avenger80
Member

Повідомлення

Bomchik
Ну во-первых, вы ничего не сделаете с этим же диском, если на нём же стоит система под этой же системой. :) Не обязательно устанавливать систему на другой диск для этого. Просто нужно с загрузочной флешки загрузиться в UEFI режиме (быстрый выбор загрузочного накопителя) и во время того как будет выбор дисков нажать Shift + F10, в командной строке набрать diskpart, затем - list disk, затем - select disk n (n - номер диска вашего SSD). Затем набрать - clean. Всё, диск ваш как чистый лист без разметки. В поле выбора диска - неразмеченная область. Жмёте на неё и на установить. Всё.
lewerlin
Member

Повідомлення

Bomchik: 04.12.2024 20:18Хочу уточнити стосовно того, щоб переробити диск з MBR на GPT. Послідовність двій така?
Встановити іншу ОС на інший диск – з під неї видалити розділ на ссд с основною ОС – перетворити диск на GPT – переключитися в біос з CSM\UEFI на чистий UEFI – поставити нову ОС. Все вірно?
Якщо на диску один розділ і є трохи вільного місця на початку і в кінці - можна заюзати штатний віндошний mbr2gpt.

Отправлено спустя 53 секунды:
Avenger80: 04.12.2024 20:30Ну во-первых, вы ничего не сделаете с этим же диском, если на нём же стоит система под этой же системой. :)
mbr2gpt
Avenger80: 04.12.2024 20:30Не обязательно устанавливать систему на другой диск для этого. Просто нужно с загрузочной флешки загрузиться в UEFI режиме (быстрый выбор загрузочного накопителя) и во время того как будет выбор дисков нажать Shift + F10, в командной строке набрать diskpart, затем - list disk, затем - select disk n (n - номер диска вашего SSD). Затем набрать - clean. Всё, диск ваш как чистый лист без разметки. В поле выбора диска - неразмеченная область. Жмёте на неё и на установить. Всё.
Нічого форматувати не треба.
Avenger80
Member

Повідомлення

И что даст это сделать из под винды и с виндой? Разметка - это же не форматирование, это как бы глубже.
https://learn.microsoft.com/ru-ru/windo ... mbr-to-gpt - интересно, не знал.
Bomchik
Member

Повідомлення

lewerlin: 04.12.2024 20:33
Bomchik: 04.12.2024 20:18Хочу уточнити стосовно того, щоб переробити диск з MBR на GPT. Послідовність двій така?
Встановити іншу ОС на інший диск – з під неї видалити розділ на ссд с основною ОС – перетворити диск на GPT – переключитися в біос з CSM\UEFI на чистий UEFI – поставити нову ОС. Все вірно?
Якщо на диску один розділ і є трохи вільного місця на початку і в кінці - можна заюзати штатний віндошний mbr2gpt.
Дякую за допомогу. Все пройшло добре. :beer:
спойлер
Без імені.jpg
Відправлено через 36 хвилин 54 секунди:
Але тепер я бачу ще один розділ на 50мб. Це його можна знищити чи може якось зробити невидимим?)
спойлер
Без іменів.jpg
Без іменолол.jpg
lewerlin
Member

Повідомлення

Bomchik: 05.12.2024 11:03чи може якось зробити невидимим?)
Знищити не можна, він потрібен. Зробити невидимим - видаліть літеру.
Bomchik
Member

Повідомлення

Дивна штука. Всі інші 3 розділи не можу видалити, а на цьому все контекстне меню активне. Таке враження, що це вже звичайний розділ, який залишився після mbr. Але то лише 50мб, то пофіг. Буду дома, то погуглю, як забрати літеру)
luckygamerks
Member

Повідомлення

Добрий вечір. Таке питання. Зібрав я пк з новим залізом поставив туди 2 своїх ссд диски. Вчора все добре працювало. Поставив завантаження ігор на диск. Сьогодні диск в системі (в біосі, в крістал диску вроді як бачить), пише статус добрий, але... далі кріплю скрін. Що ви думаєте? Пішов спочивати?
спойлер
Screenshot_1.png
Отправлено спустя 25 минут 34 секунды:
Виймав, перепідключав, не допомагало. Ще раз вийняв, зняв охолодження, протер контакти ластиком і диск появився, інформація відобразилась =)
diesel1985
Member

Повідомлення

Доброго дня. Пидбав б/в диск SAS SSD 1.6TB IBM 1NT2L2(Seagate ST1600FM0013) NAS під лінукс Xpenology його бачить але ємність показухе 0 байт, не відображається смарт та не дає створити том зберігання. У віндовс диск теж відображається але теж без смарта, дрова оновлював, крісталдиск інфо його не бачить, диспетчер дисків його показує як не ініціалізований та при спробі створення розділу видає помилку введення/виведення, така ж сама картина і в diskpart. Інші диски sata підключенні до контролера роблять коректно, роз'єми місцями міняв. Контроллер DELL H310 HBA. Написав продавцю він мені відповів:Зазвичай у серверах використується формат не 512 байт, а інший.
Може 520, або 528. А може інший.
Я ж писав, що знятий з сервера, а не з домашнього компьютера.
Ваш контроллер, мабуть, не вміє працювати з такою розміткою.
Тому треба переробити на формат 512.
На стільки глибоко в залізі не розуміюсь, це диску гаплик чи розмітку міняти?
спойлер
2024-12-17_213242.jpg
AlexKuzovkov
Member

Повідомлення

diesel1985: 18.12.2024 13:01 Доброго дня. Пидбав б/в диск SAS SSD 1.6TB IBM 1NT2L2(Seagate ST1600FM0013) NAS під лінукс Xpenology його бачить але ємність показухе 0 байт, не відображається смарт та не дає створити том зберігання. У віндовс диск теж відображається але теж без смарта, дрова оновлював, крісталдиск інфо його не бачить, диспетчер дисків його показує як не ініціалізований та при спробі створення розділу видає помилку введення/виведення, така ж сама картина і в diskpart. Інші диски sata підключенні до контролера роблять коректно, роз'єми місцями міняв. Контроллер DELL H310 HBA. Написав продавцю він мені відповів:Зазвичай у серверах використується формат не 512 байт, а інший.
спойлер
2024-12-17_213242.jpg
Тримай.

Там все є. Я так собі 2шт переробив.
https://forums.servethehome.com/index.p ... size.4968/
diesel1985
Member

Повідомлення

AlexKuzovkov: 18.12.2024 14:06
diesel1985: 18.12.2024 13:01 Доброго дня. Пидбав б/в диск SAS SSD 1.6TB IBM 1NT2L2(Seagate ST1600FM0013) NAS під лінукс Xpenology його бачить але ємність показухе 0 байт, не відображається смарт та не дає створити том зберігання. У віндовс диск теж відображається але теж без смарта, дрова оновлював, крісталдиск інфо його не бачить, диспетчер дисків його показує як не ініціалізований та при спробі створення розділу видає помилку введення/виведення, така ж сама картина і в diskpart. Інші диски sata підключенні до контролера роблять коректно, роз'єми місцями міняв. Контроллер DELL H310 HBA. Написав продавцю він мені відповів:Зазвичай у серверах використується формат не 512 байт, а інший.
спойлер
2024-12-17_213242.jpg
Тримай.

Дуже дякую. В двох словах не могли би ви написати послідовність дій, навіть з перекладачем не дуже зрозуміло. Зрозумів що треба поставити CentOS а далі по командах в консолі не дуже зрозуміло.
AlexKuzovkov
Member

Повідомлення

diesel1985: 18.12.2024 14:24
AlexKuzovkov: 18.12.2024 14:06

Тримай.

Дуже дякую. В двох словах не могли би ви написати послідовність дій, навіть з перекладачем не дуже зрозуміло. Зрозумів що треба поставити CentOS а далі по командах в консолі не дуже зрозуміло.
Ні, не треба.
Качай для вінди:
https://sg.danny.cz/sg/sg3_utils.html#mozTocId479511

Послідовність по першому лінку. Бо нема часу знов перечитувати. Давно робив.
https://forums.servethehome.com/index.p ... ost-113486
LESHIY_ODESSA
Junior

Повідомлення

diesel1985: 18.12.2024 14:24 Зрозумів що треба поставити CentOS а далі по командах в консолі не дуже зрозуміло.
У вас Xpenology, то есть Linux. Можно прямо в нем всё провернуть.
diesel1985
Member

Повідомлення

LESHIY_ODESSA: 19.12.2024 12:18
diesel1985: 18.12.2024 14:24 Зрозумів що треба поставити CentOS а далі по командах в консолі не дуже зрозуміло.
У вас Xpenology, то есть Linux. Можно прямо в нем всё провернуть.
По ssh через PuTTY?
LESHIY_ODESSA
Junior

Повідомлення

diesel1985: 19.12.2024 12:24 По ssh через PuTTY?
Да. Вроде в самом же Xpenology есть приложение терминал.
Відповісти