Останні статті і огляди
Новини
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
-
Piter Cantrope
Member
Пошукав ще трохи інфу. Виявляється, що живлення вбудованого відео в цих APU йде не по лінії SOC. Тут живлення інтеграшки лежить на процесорній групі, тобто відео отримує живлення звідти, звідки і ядра. Що логічно, бо вимоги до живлення графіки в APU набагато серйозніші, і кидати його на групу SOC з двома фазами до добра би не привело.
- спойлер
- спойлер
- спойлер
-
Melofon
Member
heidfeld: ↑ 18.10.2024 15:46правильно, китай г нельзя покупать.Amstelss: ↑ 18.10.2024 15:09 den55den
Доброго дня
У вас процесор 7500f? Якщо так на ньому виробник Китай чи Малайзія ?
Знайшов комент на розетці що ця плата неохоче працювати з процесорами китай
Угу, по твоей логике и Тайвань нельзя а только Япония так что твои советы имеют пользу близкую к нулю , ты хоть понимаешь что все процессоры АМД делает TSMC а страна которую пишут на крышке это то всего лишь место где делают их упаковку, тоесть режут чипы, паяют на подложку и клеют теплораспеределительную крышку, и качество тут от страны абсолютно не зависит т.к. у АМД в любой стране-упаковщике одинаковые стандарты качества и проходят одинаковые тесты после упаковки и за которыми они следят имея своих людей на каждом фабе где это происходит, так же как у и интела не важно что там на крышке Малазия или Коста Рика если кристаллы одни и те же и оборудование и качество упаковки везде одинаковое.
-
Piter Cantrope
Member
Ще трохи побавився з платою, все нормально з розгоном вбудованого відео, ніяких питань до живлення нема. Розганяється так же, як і на старших платах, то я спочатку не розібрався. В стрес-тестах я бачив споживання ядер + відео 140вт, 8x50A VRM цілком справляється з таким навантаженням.Piter Cantrope: ↑ 22.10.2024 15:04 А от я здається знайшов обмеження в b650 hdv. На моїй колишній x670 msi вбудована графіка 8600G працювала на 3250mhz, а на цій асрок hdv я ще не знайшов стелі, але це точно нижче ніж 3200mhz, мабуть десь в районі 3100-3150mhz. Коли ставлю високу частоту, то дуже швидко у іграх ловлю чорний екран і комп йде в ребут.
Мушу сказати, що дуже приємно розганяти пам'ять на цій материнці. Можна досягати більших частот ніж на 4-слотових. І це набагато простіше. На 4-слотовій MSI я довго мучився щоб запустити дворанг в 6400 1:1 cl30, а на цій hdv буквально за один вечір розібрався і доволі легко вдалось 6400 1:1 cl28, і з приємнішими вторинними таймінгами.
І що страшенно подобається - щоб скинути cmos не треба вимикати бж. На гігабайт платі треба було вимикати бж, і це так бісить... А тут достатньо вимкненого компа. Це тааак спрощує життя коли по 10 разів за вечір скидаєш cmos Ще я вирвав кнопку reset зі старого корпуса і підключив до clear cmos пінів, і тепер взагалі не треба лазити під стіл коли ганяєш пам'ять.
- спойлер
- І ще одна дуже приємна річ - утилітка Restart to UEFI. З нею не треба жмакати del, просто тиснеш reboot і комп завантажується в біос. Це особливо приємно, коли відключений fast boot i memory context restore. Комп перетреновує пам'ять і довго проходить post, а з цією штукою не треба думати коли жмакати del, просто чекаєш і воно саме заходить в біос. Цікаво, ця утиліта працює на материнках інших вендорів?
На платі мало usb-а, тільки шість, але є два 3.2 конектори. Всі USB на задній панелі 10W - 5V 2A. На передній панелі 8W.
Шкода що нема rgb конекторів, от в мене ніколи не було rgb кулера, а тепер є (коштував так же як і без rgb), і я хотів би глянути як світить. І дратує, що вона обрізана справа - плата прогинається, коли щось там підключати. 24 пін конектор дуже близько до слотів пам'яті і туди нелегко помістити вентилятор. Питання обдуву пам'яті я вирішив поставивши вентилятор зверху на радіатор проца.
- спойлер
-
daesz
Member
Для аргб конекторів потрібно було взяти pro rs модель - це фактично все те саме, що й hdv, але більше "косметичних" конекторів. Плюс вона біла, підходило б і до кулера, і до корпуса (у вас же фрактал норс білий, якщо не помиляюсь?).Piter Cantrope: ↑ 12.11.2024 17:12Ще трохи побавився з платою, все нормально з розгоном вбудованого відео, ніяких питань до живлення нема. Розганяється так же, як і на старших платах, то я спочатку не розібрався. В стрес-тестах я бачив споживання ядер + відео 140вт, 8x50A VRM цілком справляється з таким навантаженням.Piter Cantrope: ↑ 22.10.2024 15:04 А от я здається знайшов обмеження в b650 hdv. На моїй колишній x670 msi вбудована графіка 8600G працювала на 3250mhz, а на цій асрок hdv я ще не знайшов стелі, але це точно нижче ніж 3200mhz, мабуть десь в районі 3100-3150mhz. Коли ставлю високу частоту, то дуже швидко у іграх ловлю чорний екран і комп йде в ребут.
Мушу сказати, що дуже приємно розганяти пам'ять на цій материнці. Можна досягати більших частот ніж на 4-слотових. І це набагато простіше. На 4-слотовій MSI я довго мучився щоб запустити дворанг в 6400 1:1 cl30, а на цій hdv буквально за один вечір розібрався і доволі легко вдалось 6400 1:1 cl28, і з приємнішими вторинними таймінгами.
І що страшенно подобається - щоб скинути cmos не треба вимикати бж. На гігабайт платі треба було вимикати бж, і це так бісить... А тут достатньо вимкненого компа. Це тааак спрощує життя коли по 10 разів за вечір скидаєш cmos Ще я вирвав кнопку reset зі старого корпуса і підключив до clear cmos пінів, і тепер взагалі не треба лазити під стіл коли ганяєш пам'ять.Нижній m2 йде в чипсет. Але температури чипсета на диво низькі, хоч радіатор не є аж таким великим. Виставив PCH напругу 1.02в, і після кількох годин роботи під ОС, яка на другому nvme, температура досягла лише 55С. Це набагато нижче, ніж було на моїй X670 MSI. Цікаво чому так. Нижній PCIE x4 йде в проц, думаю купити собі pcie плату для ще одного nvme, бо 2 мені мало. Intel wi-fi адаптер за кілька доларів з аліеспрес працює без проблем.
- спойлер
- І ще одна дуже приємна річ - утилітка Restart to UEFI. З нею не треба жмакати del, просто тиснеш reboot і комп завантажується в біос. Це особливо приємно, коли відключений fast boot i memory context restore. Комп перетреновує пам'ять і довго проходить post, а з цією штукою не треба думати коли жмакати del, просто чекаєш і воно саме заходить в біос. Цікаво, ця утиліта працює на материнках інших вендорів?
Screenshot 2024-10-16 224447.png
На платі мало usb-а, тільки шість, але є два 3.2 конектори. Всі USB на задній панелі 10W - 5V 2A. На передній панелі 8W.
Шкода що нема rgb конекторів, от в мене ніколи не було rgb кулера, а тепер є (коштував так же як і без rgb), і я хотів би глянути як світить. І дратує, що вона обрізана справа - плата прогинається, коли щось там підключати. 24 пін конектор дуже близько до слотів пам'яті і туди нелегко помістити вентилятор. Питання обдуву пам'яті я вирішив поставивши вентилятор зверху на радіатор проца.Бачу, що вона подорожчала за кордоном, а в нас позникала з багатьох магазинів. Невже такий попит високий)? Сподіваюсь, що буде B850 HDV теж з 2-ма слотами пам'яті, теж хоча б 6-шарова pcb, теж з хоча б 2 відеовихадми, може з кращим набором конекторів. А може взагалі дадуть PCIE 5.0x16 на верхній слот. Хоч це я вже щось розмріявся
- спойлер
- PXL_20241112_142412078.jpg
PXL_20241112_145216345.jpg
На алі бачив перехідники з молекса на аргб 3 пін : https://vi.aliexpress.com/item/1005001631652685.html
-
Piter Cantrope
Member
daesz
Я навмисне взяв саме hdv з 2-ма слотами пам'яті. На 4-слотових пам'ять гірше женеться.
Я навмисне взяв саме hdv з 2-ма слотами пам'яті. На 4-слотових пам'ять гірше женеться.
-
luckygamerks
Member
Може треба було замахнутись на asrock b650 livemixer, так там 4 слоти, але ж вона і 8-ми слойна ж. І всі ті фішечки про які ви кажите вроді як є =)Piter Cantrope: ↑ 12.11.2024 17:43 daesz
-
Denvys5
Member
https://github.com/JakeTurner616/reboot-to-uefiPiter Cantrope: ↑ 12.11.2024 17:12І ще одна дуже приємна річ - утилітка Restart to UEFI.
А по суті
Код: Виділити все
shutdown /r /fw /t 0
-
Piter Cantrope
Member
luckygamerks
Так, але я не про це Відсутність rgb це лише маленька прикрість, але те що є 2 слоти пам'яті, а не 4, і відповідно можна ганяти пам'ять, це саме причина покупки.
Тут така ситуація
1. В режимі 1:1 з 7000 і 9000 процами нема особливої різниці між 4 і 2-слотовими платами. Загалом майже кожен проц, нормальна плата за 150$ (а на am5 такі плати вже нормальні і більшість 8-шарові) i кіт пам'яті a-die, навіть дворанг, покажуть схожі результати, заведуть expo кіт і зможуть 6200 cl30. На 2-слотових можна буде трохи краще таймінги попіджимати, але не настільки щоб через це брати саме таку плату.
2. В режимі 2:1 з 7000 і 9000 вже більша різниця між 2 і 4-слотовими платами, і тут також більше грає роль кіт пам'яті і imc проца, швидше за все впреться в них. 4-слотові плати не їдуть швидше 8000mhz, але і процесори теж не їдуть. Якщо є навички, то одноранг можна використовувати на 7600Mhz 2:1, а з хорошим процом і відбірною пам'яттю можна замахнутись на 7800-8000Mhz. Консенсус такий, що якраз з 7600mhz режим 1:2 починає давати якісь переваги над 1:1, до того не варто навіть пробувати, тобто 7200mhz 1:2 сенсу не має взагалі, окрім суто для завдань які напряму залежать від пам'яті.
З дворангом вже набагато складніше, навіть дуже рукасті юзери часто впираються в 7400-7600Mhz. Хоча декому вдається на 4-слотових платах з 7800x3d 8000mhz, але таких мало.
3. 8000 апу.
Одноранг їде до 9000Mhz і навіть швидше. Але тільки на 2-слотових платах. 4-слотові не їдуть швидше 8000mhz ніяк, ну може 8200 якась X870E Hero зможе. А та ж Asrock HDV за 125$ може дозволити апу показати все, на що він здатен Мені зараз їде одноранговий кіт, подивлюсь що вийде з того.
Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
Denvys5
поняв)
Відправлено через 14 хвилин 59 секунд:
І ще один величезний плюс біосів asrock. Коли у біосі вводиш щось у пошук і знаходиш якесь налаштування, то при виборі тебе переносить в меню, де знаходиться опція. Це здавалось би дурниця, але це так корисно. Бо коли шукати на гігабайті, то змінити налаштування можна тільки з вікна пошуку, і не ясно де та опція знаходиться
Так, але я не про це Відсутність rgb це лише маленька прикрість, але те що є 2 слоти пам'яті, а не 4, і відповідно можна ганяти пам'ять, це саме причина покупки.
Ні, різниця дуже велика. Як мінімум в режимі 2:1 і з апу.luckygamerks: ↑ 12.11.2024 23:02 так там 4 слоти, але ж вона і 8-ми слойна ж
Тут така ситуація
1. В режимі 1:1 з 7000 і 9000 процами нема особливої різниці між 4 і 2-слотовими платами. Загалом майже кожен проц, нормальна плата за 150$ (а на am5 такі плати вже нормальні і більшість 8-шарові) i кіт пам'яті a-die, навіть дворанг, покажуть схожі результати, заведуть expo кіт і зможуть 6200 cl30. На 2-слотових можна буде трохи краще таймінги попіджимати, але не настільки щоб через це брати саме таку плату.
2. В режимі 2:1 з 7000 і 9000 вже більша різниця між 2 і 4-слотовими платами, і тут також більше грає роль кіт пам'яті і imc проца, швидше за все впреться в них. 4-слотові плати не їдуть швидше 8000mhz, але і процесори теж не їдуть. Якщо є навички, то одноранг можна використовувати на 7600Mhz 2:1, а з хорошим процом і відбірною пам'яттю можна замахнутись на 7800-8000Mhz. Консенсус такий, що якраз з 7600mhz режим 1:2 починає давати якісь переваги над 1:1, до того не варто навіть пробувати, тобто 7200mhz 1:2 сенсу не має взагалі, окрім суто для завдань які напряму залежать від пам'яті.
З дворангом вже набагато складніше, навіть дуже рукасті юзери часто впираються в 7400-7600Mhz. Хоча декому вдається на 4-слотових платах з 7800x3d 8000mhz, але таких мало.
3. 8000 апу.
Одноранг їде до 9000Mhz і навіть швидше. Але тільки на 2-слотових платах. 4-слотові не їдуть швидше 8000mhz ніяк, ну може 8200 якась X870E Hero зможе. А та ж Asrock HDV за 125$ може дозволити апу показати все, на що він здатен Мені зараз їде одноранговий кіт, подивлюсь що вийде з того.
Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
Denvys5
поняв)
Відправлено через 14 хвилин 59 секунд:
І ще один величезний плюс біосів asrock. Коли у біосі вводиш щось у пошук і знаходиш якесь налаштування, то при виборі тебе переносить в меню, де знаходиться опція. Це здавалось би дурниця, але це так корисно. Бо коли шукати на гігабайті, то змінити налаштування можна тільки з вікна пошуку, і не ясно де та опція знаходиться
-
astro_
Junior
Яка материнська плата найкраще підійде для процесора AMD Ryzen 5 5500? Шукаю оптимальне співвідношення ціни та якості.
-
daesz
Member
Якщо ВК на рсіе4.0 https://hotline.ua/ua/computer-materins ... 550m-ds3h/ чи https://hotline.ua/ua/computer-materins ... m-pro-vdh/astro_: ↑ 19.11.2024 00:22 Яка материнська плата найкраще підійде для процесора AMD Ryzen 5 5500? Шукаю оптимальне співвідношення ціни та якості.
Якщо ВК на рсіе3.0 https://hotline.ua/ua/computer-materins ... m-plus-ii/
В майбутньому можна грейданутись на потужніший проц (любий 100ватний, наприклад).
Якщо апгрейд не планується, то десь ось так https://hotline.ua/ua/computer-materins ... m-plus-ii/
-
Amstelss
Member
Можливо хтось стикався чи підскаже в чом проблема пк в профілі, материнка asrock b650m-hdv/m.2.
Коли пк постоїть 2 дні без включень при включені горить boot і vga десь секунд 30 і потім пк стартує працює без проблем, якщо постоїть 1 день без включень стартує відразу загорабться всі ледь по черзі і запускається займає пару секунд
Напрягає що після умовно довгого простою запускається довго, зависає на boot і vga і стартує
?
Коли пк постоїть 2 дні без включень при включені горить boot і vga десь секунд 30 і потім пк стартує працює без проблем, якщо постоїть 1 день без включень стартує відразу загорабться всі ледь по черзі і запускається займає пару секунд
Напрягає що після умовно довгого простою запускається довго, зависає на boot і vga і стартує
?
-
Mixx
Member
Amstelss
Можливо ввімкнене тренування пам'яті, але не пам'ятаю, який діод має горіти.
У мене була b650 pg lightning бракована з заводу, де горіло цпу і рам, і не проходило пост, повернули кошти.
Можливо ввімкнене тренування пам'яті, але не пам'ятаю, який діод має горіти.
У мене була b650 pg lightning бракована з заводу, де горіло цпу і рам, і не проходило пост, повернули кошти.
-
Amstelss
Member
Mixx
Якщо б було тренування пам'яті світилисьби напевно dram лед, його якось можна відключити для тесту?
Люди в кого є ще така плата у вас є такий баг чи ні?
Якщо б було тренування пам'яті світилисьби напевно dram лед, його якось можна відключити для тесту?
Люди в кого є ще така плата у вас є такий баг чи ні?
-
Piter Cantrope
Member
Amstelss
Який баг)?
Для цікавості скинув CMOS, включив. спочатку горіли dram + cpu, потім boot, потім boot + vga, потім знов dram + cpu. Десь більше хвилини пішло, що нормально, бо в мене 64гб оперативки, а чим більший об'єм, тим довше тренується пам'ять.
Включив вдруге, по черзі всі швиденько загорілись і за 15 секунд вже я зайшов у вінду.
У біосі треба увімкнути memory context restore i fast boot, і з другого разу вже все буде швидко вмикатись. Але ці опції і так по дефолту увімкнені.
Може вам просто світло вимкнули, і комп так зреагував. А ви вже баг побачили
Який баг)?
Для цікавості скинув CMOS, включив. спочатку горіли dram + cpu, потім boot, потім boot + vga, потім знов dram + cpu. Десь більше хвилини пішло, що нормально, бо в мене 64гб оперативки, а чим більший об'єм, тим довше тренується пам'ять.
Включив вдруге, по черзі всі швиденько загорілись і за 15 секунд вже я зайшов у вінду.
У біосі треба увімкнути memory context restore i fast boot, і з другого разу вже все буде швидко вмикатись. Але ці опції і так по дефолту увімкнені.
Може вам просто світло вимкнули, і комп так зреагував. А ви вже баг побачили
-
Amstelss
Member
Piter Cantrope
Якщо вимкнути комп'ютер на наступний день то все завантажується швидко, загораються по черзі всі ледь ну це швидко.
А якщо комп'ютер постоїть пару днів без включень то включається довго зависає на боот і вага лед на секунд 30 і потім вмикається
Якщо вимкнути комп'ютер на наступний день то все завантажується швидко, загораються по черзі всі ледь ну це швидко.
А якщо комп'ютер постоїть пару днів без включень то включається довго зависає на боот і вага лед на секунд 30 і потім вмикається
-
Piter Cantrope
Member
Amstelss
Здавайте в сервіс по гарантії, хай зроблять висновок експертний.
Здавайте в сервіс по гарантії, хай зроблять висновок експертний.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Здесь выбор платы, а не техподдержка, переезжайте в соответствующий раздел.