Останні статті і огляди
Новини
Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері
-
Dilfin
Member
Пропоную обговорити Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері
Невже прийшов той час, коли інтегрована "графіка" зможе позмагатись з дискретною?
Невже прийшов той час, коли інтегрована "графіка" зможе позмагатись з дискретною?
-
FastBullet
Member
так вони тупо запихнули "відяху" в проц)) то як сам думаєшь ))?Dilfin: ↑ 01.11.2024 13:12 Пропоную обговорити Гібридний процесор AMD Ryzen AI Max 300 для ноутбуків показався на рендері
Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT). Чип теж обмежили за потужністю десь до 50-80 Вт, бо все одно при зростанні TDP навіть до 160 Вт виграєшь щось в межах 20-30% (це я маю на увазі відносно дискретних рішень)
Хоча це здешевшує виробництво, але думаю ціни будуть космічними( бо бачимо вже ціни на попередні рішення
-
ronemun
Advanced Member
1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
2. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
2. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
-
FastBullet
Member
1.Будуть навіть вище, при наймі на стартіronemun: ↑ 01.11.2024 14:14 1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
2. Просто порахуй вартість пластини, типу площа 350 мм2 проти 65, це типу майже 6 процесорів проти одного, а потім подивись на статистику продажів, думаю основна маса 4, 6, 8 ядер, а 12-16 ядер хоч би там було 3-5% від ринку. Ось така проста відповідь, бо корпи все ж таки "роблять гроші")
-
waryag
Member
Буде дорожче.ronemun: ↑ 01.11.2024 14:141. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
6-8 швидких ядер достатньо і для домашнього ПК без претензій на робочі завдання.ronemun: ↑ 01.11.2024 14:142. дивна АМД - ноутбучні проци 100+ варіантів єдиних кристалів по 200-350 мм2, а для проців малесенькі чіплети по 8 ядер/32 Мбайт, 65 мм2, незважаючи на дуже неефективне використання кешу - найдорожчого ресурсу по транзисторам зараз. Ні щоб зробити 12/16 ядерні чіплети відразу на 64/96 МБайт - і кеш ефективний для ігор і т.п., і менше мороки з пайкою і відбраковкою, особливо з 3д кешом. А більш браковані чіплети йшли б на 10-8 ядер - суцільний профіт. Ще для слабих десктопів/ноутів я розумію, 8 ядер по вуха, але ж більшість прибутку дають якраз проци 16+ ядер, а зараз навіть в консолі 12 ядер
-
firestarter256
Member
ronemun
Если они присунут 40КУ, как это охлаждать! даже 6 ядер жрет много. Вообще я ничего не понимаюю Или будет блок в 180-250 ватт
Если они присунут 40КУ, как это охлаждать! даже 6 ядер жрет много. Вообще я ничего не понимаюю Или будет блок в 180-250 ватт
-
VRoman
Member
Это будет охлаждаться как и любой другой ноутбук с дискреткой. Потребление такого АПУ ожидается в районе 120 Вт, а это примерно как одна ноутбучная видеокарта или в полтора раза меньше чем комбинация Интел + НВидиа. И да, БП там как ты и сказал будет на 180 Вт или больше.firestarter256: ↑ 01.11.2024 15:25 ronemun
-
ronemun
Advanced Member
так корпи вже давно діти порівняно з хмарами.FastBullet: ↑ 01.11.2024 14:36
2. Просто порахуй вартість пластини, типу площа 350 мм2 проти 65, це типу майже 6 процесорів проти одного, а потім подивись на статистику продажів, думаю основна маса 4, 6, 8 ядер, а 12-16 ядер хоч би там було 3-5% від ринку. Ось така проста відповідь, бо корпи все ж таки "роблять гроші")
порівняйте вартість АМД і Amazon/Google/Microsoft/Meta/Oracle/Sony..
Останні ті пластини з кристали вагонами купляють, сотні міліонів чіплетів, як майнери відеочіпи/ASIC, і вони самі диктують скільки ядер і з якими частотами мають бути, з якими шинами. Зараз конкуренція між ними шалена, за залізо платять любі гроші, інакше втонуть, черга рік-два наперед. А ШІ це все знааачно прискорив, бо ту модель пошуку і заробітку що Google розробляв роками, що було доступно тільки таким монстрам, зарашній ШІ знайде, згенерує і видасть за копійки, і всі хочуть зайняти частку нового ринку, порівняно з яким ринок реклами - сміття. Тепер не тре людям навязувати модель поведінки, тепер ШІ може показати таке що ніяким Пікассо/Гауді не снилось, і кожній людині згенерувати своє, навіть зробити її співучасником творива і дива.
-
Nick_888
Junior
Прикольно, конкурент M3 Max/M4 Max
-
FastBullet
Member
все дуже просто)) нагадує загадку, що важче 1 кг цвяхів чи 1 кг якоїсь вати)))firestarter256: ↑ 01.11.2024 15:25 ronemun
так і тут хоч 40Вт хоч 80Вт, просто обмежується ТДП (тепловий пакет), і як наслідок просто нижчі частоти і відповідно нема різниці чи то буде 100 Вт проц чи тих же 100Вт проц+відеоядро (Інтел взагалі жер 300-400 Вт і люди купували, хоча наче офіційний PL2 десь приблизно був під 250-289 Вт у К серії. І вже писав вище що якщо потужність виросла на 10 відсотків, то це не означає +10% швидкості, часто це буде 1%, бо залежність НЕЛІНІЙНА
Подивіться тести того ж останнього Ryzen 7 9700X при 65 Вт і при 130 Вт, не чув про приріст швидкодії у 100%, а у кращому випадку ДО 10% і то не у всіх задачах)) ось вам і відповідь чому і як)
Отправлено спустя 5 минут 1 секунду:
Де ви бачили черги на проци, про які ви пишете на роки вперед))???ronemun: ↑ 01.11.2024 16:37так корпи вже давно діти порівняно з хмарами.FastBullet: ↑ 01.11.2024 14:36
порівняйте вартість АМД і Amazon/Google/Microsoft/Meta/Oracle/Sony..
Останні ті пластини з кристали вагонами купляють, сотні міліонів чіплетів, як майнери відеочіпи/ASIC, і вони самі диктують скільки ядер і з якими частотами мають бути, з якими шинами. Зараз конкуренція між ними шалена, за залізо платять любі гроші, інакше втонуть, черга рік-два наперед. А ШІ це все знааачно прискорив, бо ту модель пошуку і заробітку що Google розробляв роками, що було доступно тільки таким монстрам, зарашній ШІ знайде, згенерує і видасть за копійки, і всі хочуть зайняти частку нового ринку, порівняно з яким ринок реклами - сміття. Тепер не тре людям навязувати модель поведінки, тепер ШІ може показати таке що ніяким Пікассо/Гауді не снилось, і кожній людині згенерувати своє, навіть зробити її співучасником творива і дива.
По-друге, ринок послуг більший (Гугл та інші), ніж ринок "виробництва", бо ринок послуг = ринок виробництва + маржа, яка ще помножена на жадібність у сотні відсотків)) навіть у нас в країні поцікавтесь скільки коштує інтернет для підприємств і для дому і порівняйте для розуміння)
Отправлено спустя 3 минуты 53 секунды:
Ахахааххаахах)) ну як вийде (native) CP2077 для Мак, то порівняємо)) хоча за ціною думаю яблуко буде дорожче))Nick_888: ↑ 01.11.2024 16:41 Прикольно, конкурент M3 Max/M4 Max
-
Захар Беркут
Member
Тут нещодавно писав представник вендора за комбайни АМД, вартість більша ніж окремо замовити Нвідія+Інтел, так ще чекати місяць, два, три, чотири...ronemun: ↑ 01.11.2024 14:14 1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
Коли Інтел та Нвідію за 3-5 днів у будь якій кількості.
Коротше АМД просто не хоче конкурувати, там де інтереси, ринок Нвідії.
FastBullet
Що стосується "лінійна" чи ні швидкодія - вона на 100% лінійна, але сама спроможність ПЗ лінійно її не застосовує, тобто можна прослідкувати - якщо ваше ПЗ умовно на 4гГц видає 100%, а з 4.4гГц 102%, то отримуємо результат що це ПЗ працює так криво та недолуго, що спроможне тільки використати для праці 20-22% відповідно, від спроможностей процесора, якщо ПЗ процесорозалежне звичайно, а інші 78-80% швидкодії або байдики б'ють, або робить щось інше, але ще є ПЗ яке від відеокарти залежне, чи від ОЗП залежне, та звичайно марно йому гнати процесор, йому вже гнати, андервольтити, твікати, тренувати та оптимізувати треба відеокарту та ОЗП.
-
phobosse
Member
Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком
-
unique-neon
Member
Маю погані новини, однакові конфіги від китайця:phobosse: ↑ 01.11.2024 21:19 Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком
- на 8945hs, 649$
- на HX 370, 1099$
- на AI Max 300, навіть уявляти не хочу
-
FastBullet
Member
"Свята наівність"....мова йшла про те, що я наприклад на Ryzen 7 3800X при 55 Вт ТДП отримую 3700-3800 МГц при навантаженні на всі ядра, а при 110 Вт 4100-4200 МГц, тобто збільшивши ТДП на на 100 відсотків, отримав збільшення частоти на 10-15%Захар Беркут: ↑ 01.11.2024 20:16Тут нещодавно писав представник вендора за комбайни АМД, вартість більша ніж окремо замовити Нвідія+Інтел, так ще чекати місяць, два, три, чотири...ronemun: ↑ 01.11.2024 14:14 1. головне щоб ціна не була на рівні з проц+дискретне відео
Коли Інтел та Нвідію за 3-5 днів у будь якій кількості.
Коротше АМД просто не хоче конкурувати, там де інтереси, ринок Нвідії.
FastBullet
Що стосується "лінійна" чи ні швидкодія - вона на 100% лінійна, але сама спроможність ПЗ лінійно її не застосовує, тобто можна прослідкувати - якщо ваше ПЗ умовно на 4гГц видає 100%, а з 4.4гГц 102%, то отримуємо результат що це ПЗ працює так криво та недолуго, що спроможне тільки використати для праці 20-22% відповідно, від спроможностей процесора, якщо ПЗ процесорозалежне звичайно, а інші 78-80% швидкодії або байдики б'ють, або робить щось інше, але ще є ПЗ яке від відеокарти залежне, чи від ОЗП залежне, та звичайно марно йому гнати процесор, йому вже гнати, андервольтити, твікати, тренувати та оптимізувати треба відеокарту та ОЗП.
А як там вже відреагує на зростання частоти гра чи якась апка, то вже окреме питання)))
Отправлено спустя 7 минут 57 секунд:
Вірно кажете, для покупця не дуже важливо чи інтегрована та карта чи ні, то лише "шлях"....щоб досягнути у даному випадку вищу енергоефективність та меншу кінцеву вартість, але чомусь все майже навпакиunique-neon: ↑ 01.11.2024 21:35Маю погані новини, однакові конфіги від китайця:phobosse: ↑ 01.11.2024 21:19 Вже не можу дочекатись на міні пісюк від китайців з цим проциком
- на 8945hs, 649$
- на HX 370, 1099$
- на AI Max 300, навіть уявляти не хочу
Бо повторюся ще раз, яка різниця для мене чи там проц+відяха 120 Вт чи проц+інтеграшка ті ж 120 Вт, якщо ціна однакова та швидкодія, та й ще енергоспоживання???
-
Захар Беркут
Member
Стосовно споживання, так тут сперечатись марно, адже по перше самі процесори сильно різні бувають навіть в межах однієї моделі, по друге так кожен % розгону може коштувати нелінійно у споживанні це і так усім відомо. Але у вас випадок взагалі невдалий, якщо х2 споживання за 10% швидкодії, в мене наприклад 5700x3d за 11%+ швидкодії вдалось отримати -31% споживання, тобто процесор не тільки нормально сприйняв підняття частоти, але і курву -24.FastBullet: ↑ 02.11.2024 02:00
"Свята наівність"....мова йшла про те, що я наприклад на Ryzen 7 3800X при 55 Вт ТДП отримую 3700-3800 МГц при навантаженні на всі ядра, а при 110 Вт 4100-4200 МГц, тобто збільшивши ТДП на на 100 відсотків, отримав збільшення частоти на 10-15%
А як там вже відреагує на зростання частоти гра чи якась апка, то вже окреме питання)))
-
FastBullet
Member
По-перше, на 3000 серії нема курви )))Захар Беркут: ↑ 02.11.2024 05:04Стосовно споживання, так тут сперечатись марно, адже по перше самі процесори сильно різні бувають навіть в межах однієї моделі, по друге так кожен % розгону може коштувати нелінійно у споживанні це і так усім відомо. Але у вас випадок взагалі невдалий, якщо х2 споживання за 10% швидкодії, в мене наприклад 5700x3d за 11%+ швидкодії вдалось отримати -31% споживання, тобто процесор не тільки нормально сприйняв підняття частоти, але і курву -24.FastBullet: ↑ 02.11.2024 02:00
"Свята наівність"....мова йшла про те, що я наприклад на Ryzen 7 3800X при 55 Вт ТДП отримую 3700-3800 МГц при навантаженні на всі ядра, а при 110 Вт 4100-4200 МГц, тобто збільшивши ТДП на на 100 відсотків, отримав збільшення частоти на 10-15%
По друге, мене навпаки задовольняє такий результат. Фактично з процесору 105 Вт можна зробити 55 Вт і при цьому абсолютно не втративши нічого (в межах похибки) в іграх, тобто буст такий самий.
Щодо багатоядерних навантажень то в тесті Cinebench R23 втратив десь близько 1000 балів, тобто тепер маю 11500 балів, замість 12500, що як на мене ну дуже то й критично. Але тепер середня температура проца в межах 50-60 градусів замість 80+. Звісно якщо якщо якась легенька гра, то можна і 48 градусів побачити)
Ну це я все кажу до того, що інтеграшка повинна не так багато втратити відносно дискретного рішення (бо мова на початку йшла все ж таки про відяхи)
-
TepH
Member
7600 XT 32 Compute Units (CU), у 7700 XT - 54. Серед представлених дискретних карт немає прямого відповідника. Насправді, дуже цікаво подивитися, що з цього вийде.Технологічно звучить, як дуже круте рішення. Проте, як і інші в цьому чаті, думаю що ціна буде кінська і не виправдана.FastBullet: ↑ 01.11.2024 13:44 Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT)
-
FastBullet
Member
Ну то навіть краще, будемо сподіватись тоді, що якраз ці 8 CU компенсують відставання у частотах та ТДП))TepH: ↑ 02.11.2024 11:257600 XT 32 Compute Units (CU), у 7700 XT - 54. Серед представлених дискретних карт немає прямого відповідника. Насправді, дуже цікаво подивитися, що з цього вийде.Технологічно звучить, як дуже круте рішення. Проте, як і інші в цьому чаті, думаю що ціна буде кінська і не виправдана.FastBullet: ↑ 01.11.2024 13:44 Звісно може трохи пам'ять не така швидка буде, але чип то на 40CU (як у 7600 XT)
-
Захар Беркут
Member
Чому немає? А offset вам нащо?
Ці налаштування брати близнюки, просто курва більш агресивна.
З нею наприклад напруга з 1.296v стає 1.216v при -24, та в режимі покою скидає до 0.2v.
-
yurius_r
Member
Якщо рендер якось відноситься до реальності, то виглядає що будуть використовуватися ті самі CCX/CCD Zen5, а замінили CIOD. З одного боку прикольно, що весь новий функціонал в CIOD і можна буде щось там оптимізувати, а може ще й в AM5 дочекаємося. З іншого - а що заважало замінити CIOD і в Ryzen 9xxx під AM5? Перевели б на більш тонкий техпроцес, докинули б частоти пам'яті та всяким там IF, додали б ще 2 CU до iGPU та ще й би RDNA3. Могло б не для галки вийти оновлення, к значно цікавішим. Але схоже оновлення CIOD відкладення до часів ZEN6