Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
Qntality
neadekvato nachalnego

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
AndP
Member

Повідомлення

EddieDean
Контроллер ВРМ, у всех плат, за исключением некоторых дорогих, ставится 8-ми фазный. Там неоткуда взять, 12 честных фаз.
l-m
Member

Повідомлення

daesz: 01.10.2024 18:15 лайвміксер полізе тільки в фул тавери (ну тобто 40-50л гроби).
Це якась багатовимірна нісенітниця.
Лайвміксер це звичайна АТХ плата, вона лізе не тільки у фул тавери, а й в мід тавери. І не тільки.
Яякщо упорюватись, то існують корпуса для АТХ МП від 10л (дорого). А в ~30л крім плати ще влізе АТХ БЖ та будь-яка 4090 (навіть недорого, наприклад Jonsbo D40 та його клон GameMax Spark Pro, ~2 тис грн).
А фул тавер це не 40-50л "гроби", а ~80л, мінімум десь 65.
daesz
Member

Повідомлення

l-m: 01.10.2024 19:30
daesz: 01.10.2024 18:15 лайвміксер полізе тільки в фул тавери (ну тобто 40-50л гроби).
Це якась багатовимірна нісенітниця.
Лайвміксер це звичайна АТХ плата, вона лізе не тільки у фул тавери, а й в мід тавери. І не тільки.
Яякщо упорюватись, то існують корпуса для АТХ МП від 10л (дорого). А в ~30л крім плати ще влізе АТХ БЖ та будь-яка 4090 (навіть недорого, наприклад Jonsbo D40 та його клон GameMax Spark Pro, ~2 тис грн).
А фул тавер це не 40-50л "гроби", а ~80л, мінімум десь 65.
Це якщо добре докопатись до слова, суть : мАТХ має значно кращу сумісність і полізе в значно більшу кількість корпусів без потреби сидіти і вибирати ;)
До вашого ж відома : розмір д41 - 392х440х205=майже 36л. Точно ближче до 40, ніж до 30.
l-m
Member

Повідомлення

daesz
Я написав D40, це не хибодрук, у нього 204mm (W) *401mm (D) *386mm (H) = ~ 31.5л
daesz
Member

Повідомлення

Нехай буде, а ще АМХ плату можена запхати в 15л мешрум С, але суть :
daesz: 01.10.2024 19:33 мАТХ має значно кращу сумісність і полізе в значно більшу кількість корпусів без потреби сидіти і вибирати ;)
l-m
Member

Повідомлення

Глянув що у вас SSUPD Meshroom D. Якщо настільки не вибирати, то є SSUPD Meshroom S 14.9л, на 0.07л менше за ваш.

Відправлено через 1 хвилину :
Довго писав, але ладно.
daesz
Member

Повідомлення

l-m: 01.10.2024 19:44 Глянув що у вас SSUPD Meshroom D. Якщо настільки не вибирати, то є SSUPD Meshroom S 14.9л, на 0.07л менше за ваш.

Відправлено через 1 хвилину :
Довго писав, але ладно.
На той момент я хотів конкретно корпус в класичній компоновці. На заміну я собі взяв 8.6л ;)
Але я не про те. Та й взагалі суть повідомлення вище була : якщо топових 12-16ти ядерників в майбутньому не планується, а повідомлення автора було
Oomi: 01.10.2024 17:59 под конец жизни сокета там посмотрю что выпустят
То переплачувати 2-3к за лайвміксер немає змісту.
EddieDean
Member

Повідомлення

AndP: 01.10.2024 19:02Контроллер ВРМ, у всех плат, за исключением некоторых дорогих, ставится 8-ми фазный. Там неоткуда взять, 12 честных фаз.
Зрозумів, дякую!)
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Купив улюблену тут Asrock b650m-hdv, ну а шо) Так чисто щоб пам'ять на 2-слотовій дошці поганяти.

Вона тонша (6 шарів замість поширених 8), має менші радіатори ніж гіга ds3h, і тому набагато легша. Але все одно відчувається доволі якісною. Один дросель легенько порипує, але набагато тихіше, ніж на тій гігабайт злощасній.
Але мене здивувало, що оцей радіатор вгорі (під ним напевно VSOC i VDDIO), він кріпиться не болтиками, а пластмасовими кліпсами. Як боксові кулери Intel. І він там дуууже невпевнено тримається і гуляє, зламати пластмасу і зірвати його звідти можна запросто. От болтів їм жалко, чи шо...
спойлер
Screenshot 2024-10-04 192629.png
Виглядає плата доволі симпатично. І ще я здивувався що нема rgb конектора, теж пожаліли.

Прийшла з біосом вже під 8000 і навіть 9000 проци. Не знаю чи це свіжа партія, чи може в магазині оновлюють. Біос мені сподобався - от я за 2 хвилини знайшов абсолютно всі налаштування, які треба - курва, виділена пам'ять графіці, налаштування оперативки. І там є тільки одне меню amd overclocking/cbs, а не кілька в різних вкладках, що логічно і подобається. І вона справді завантажується швидше ніж гіга і msi :up:. Десь секунд на 5. Цікаво як вони це роблять, бо на інших теж був увімкнений memory context restore і fast boot.

З цікавого:
1. Споживання системника з розетки в простої аж на 10 ват нижче, ніж на X670MSI. Це тому що тут на 1 чіпсет менше, і нема wifi-bluetooth? Бо все інше підлкючене однаково, і однакові налашутвання в біосі. Чи може Asrock застосовує якісь секретні енергозберігайки? От реально на MSI було 39-40вт, а тут 29-30вт. Це велика різниця.
спойлер
Screenshot 2024-10-04 210051.png
2. Тут Hybrid Graphics увімкнено по дефолту. Хто не знає що це - підключаємо монітори до материнки, а не до відеокарти, і тоді відеокарта простоює і взагалі не споживає енергію, поки не запускаються ігри чи якісь інші проги, під які треба дискретку. А коли ігри запускається, то відео виводиться через материнку, хоч кадри рендерить відеокарта. Кілер фіча для віключень світла і роботи від зарядної станції, якщо у процесорі є інтегроване відео. Та й взагалі завжди приємно економити на споживанні. Але з цією штукою не завжди все гладко, і на Гігабайт у мене були проблеми: коли в компі був тільки апу без дискретки, то відео в ютубі працювали на декодері інтеграшки без проблем. А коли була дискретка, то хоча я вибрав інтеграшку для браузера, відео vp09 в 4к і вище тупили, і тупили всі відео av1, навіть 1080p, і в task manager було видно що декодер інтеграшки чомусь зупиняється, а потім знову стартує. І це було серйозною проблемою. А на цій Asrock все ідеально - відео грають без проблем, працює декодер, а дискретка собі спить і споживає 0 ват. Не знаю чи це я щось не так вибирав на іншій платі, чи просто в Asrock все зроблено як має бути, і тому все працює без танців, але приємно. :up:
спойлер
Screenshot 2024-10-04 203531.png
3. З дивного/неприємного - дивна поведінка коли увімкнений hwinfo64. Я бачу, що напруга на ядрах стрибає незрозуміло чому, і споживання з розетки теж стрибає і то дуже сильно - підстрибує до 70-90, потім знову знижується до 30-40, потім знову до 90, так наче якісь ріквести постійно виводять з простою. Як тільки закрию hwinfo - знову опускається до ~30. Словом, тримати ввікненим hwinfo не можна, бо доведеться за світло більше платити) І не вийде подивитись поведінку в простої, бо шось дивне коїться.

Але загалом плату я оцінив і задоволений. В теорії я її брав бо на 2-слотовій має бути легше розганяти оперативку, подивлюсь чи це припущення підвердиться на практиці :)
daesz
Member

Повідомлення

Piter Cantrope,
я скільки мав МП - вони всі мали радіатори на кліпсах.
РГБ в цій моделі немає, але є в чуть дорожчій pro rs, яка мільш менш аналог за винятком дрібних моментів :)

Хтось тут писав, що азрок раніше займались випуском МП суто для серверів/тощо, мабуть знають що роблять, тому й енергоефективніші, та й біоси у них самі стабільні були на старті АМ5.
Patruletz
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 04.10.2024 21:15Прийшла з біосом вже під 8000 і навіть 9000 проци.
біля слота м.2 на чіпі наліпка з версією біоса має бути
Piter Cantrope: 04.10.2024 21:15зламати пластмасу і зірвати його звідти можна запросто
можна прокладки змінити на радіаторах, вони ок але можна і кращі поставити самому
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Patruletz
:up: Ну в мене там зараз 6-ядерний ноутбучний апу 8600G стоїть, за температури я не переживаю, але матиму на увазі.

Я в шоці з цієї Асрок. Відійшов від компа, приходжу за хвилину - 25-27вт на ватметрі :eek: Це шо за магія, я такого низького споживання системника ніколи не бачив.
спойлер
PXL_20241004_190635222~2.jpg
Mixx
Member

Повідомлення

Oomi
Фанта як на мене занадто азіатського дизайну :puke:

Куди доросліше виглядають лайтнінги/ріптайди, але який сенс, коли навіть в ASRock B650M-H/M.2+ можна поставити будь-який 6-8 ядерний цп під ам5 і материнка його ніяк не буде обмежувати в типових завданнях типу ігор, обробки фото, інтернету.

Відправлено через 46 хвилин 54 секунди:
Piter Cantrope: 04.10.2024 22:16Я в шоці з цієї Асрок. Відійшов від компа, приходжу за хвилину - 25-27вт на ватметрі Це шо за магія, я такого низького споживання системника ніколи не бачив.
Просто по уровню допиленности биосов под ам5 у асрока в бюджетном и среднем сегменте нет конкурентов.

Асус и гига начиная от средних моделей тоже неплохи, но вот та-же линейка гейминг у гиги и все что ниже - после перехода на 6ти слойный текстолит в "покращених" ревизиях начали работать с памятью просто отвратно, щупал сначала 1ю ревизию, потом вторую, это все на одном проце и одном комплекте памяти - небо и земля. Асус вроде как начиная с тафов и выше уже биосы поправили, но асроки все равно грузятся быстрее и жрут меньше. Отака ***ня малята ;)
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Mixx: 05.10.2024 00:02 Фанта як на мене занадто азіатського дизайну :puke:
Та чого, прикольно виглядає) Можливо років через 5-10 вона дивитиметься старомодно, але зараз мені вона дуже подобається)
l-m
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 04.10.2024 21:15 1. Споживання системника з розетки в простої аж на 10 ват нижче, ніж на X670MSI. Це тому що тут на 1 чіпсет менше, і нема wifi-bluetooth?
Так.
Взагалі при бездіяльності наворочені плати більше споживають трохи більше ніж прості, навіть в рамках одного чипсету.
Melofon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 04.10.2024 21:15От реально на MSI було 39-40вт, а тут 29-30вт. Це велика різниця.
Это понтовая разница между полноразмерной платой АТХ на топовом чипсете и бюджетной микро-АТХ платой на среднем чипсете у которой помимо минус одного хаба ещё и нет куча других фишек типа вай-фай, блютус и другого, раньше (да и сейчас может быть тоже при определенных условиях) между бюджетной платой и средней платой на топовом чипсете спокойно была разница в 40-50 ватт, и поэтому бп калькуляторы всегда пишут разницу между бюджетной и не бюджетной платой 50 ватт, и 10 ватт это у тебя только на твоей сборке, а если туда втулить пожирнее, то на что она способна, например занять все слоты памяти, все слоты м2, использовать больше юсб, плюс ещё один слот pci-e x1 для звуковухи, больше вентилей и т.д. и т.п. тогда вот как раз и разница будет действительно большой, плюс 50ватт и более.
KulaGGin
Junior

Повідомлення

Яку мать взяти під проц 7800X3D? Під ігри і розробку: програмування, моделювання, робота в софті для художників(малювання, анімації).
Буду розганяти на 24/7, та щоби налаштування і перемикачі усі були: всі стандартні множники, напруги, вкл/викл HPET, вкл/викл SMT. Щоби можна було все налаштувати, як маю бажання. З важливого - це можливість налаштувати HPET та SMT, тому що це в деяких іграх і конфігураціях досить сильно впливає на середній FPS та 1% дропи.
Melofon
Member

Повідомлення

KulaGGin

Его то потянет любая материнка и даже самая бюджетная на самом донном чипсете, но вам подходит минимально на В650 чипсете который умеет в разгон проца и памяти, а дальше выбирайте мать по своим требованиям и хотелкам, SMT и другие озвученные фишки умеет выключать, регулировать практически любая, а чтобы можно было настроить прям абсолютно всё что возможно то такие функции есть у более дорогих материнках на В650 и Х670, ближе к топовым, но не все эти настройки так нужны, просто у более дешевых их нет и они спокойно без них обходятся и в разгоне, в основном на более дорогих матерях больше возможностей для тонкой настройки, пример такой матери это Асус Рог Стрикс В650Е-Е Gaming с мегамощным питальником и кучей настроек и кучей фишек, но нужно ли оно вам за эти деньги решать вам, может лучше уже присмотреться к более новым чипсетамф В850, X870/E если вы нацелились получить максимум.
lordep
Member

Повідомлення

KulaGGin: 08.10.2024 10:28 Яку мать взяти під проц 7800X3D? Під ігри і розробку: програмування, моделювання, робота в софті для художників(малювання, анімації).
Буду розганяти на 24/7, та щоби налаштування і перемикачі усі були: всі стандартні множники, напруги, вкл/викл HPET, вкл/викл SMT. Щоби можна було все налаштувати, як маю бажання. З важливого - це можливість налаштувати HPET та SMT, тому що це в деяких іграх і конфігураціях досить сильно впливає на середній FPS та 1% дропи.
7800X3D це не кращий вибір для роботи. Погляньте на AMD Ryzen 9 7950X (100-000000514), може коштувати дешевше за 7800X3D.
Щодо материнських плат то "дешевше" ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI або дорожче ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI.
sselesnes
Member

Повідомлення

Допоможить, будь ласка: шукаю плату до 7800X3D + 2x16ГБ + 4070S. Мені більш подобаються MSI взагалі, але з АМ5 ще справ не мав. Кажуть 8 шарів добре для DDR6400+. Корпус ще не вибрав, але буде AIO вода та не буде RGB.
AlexKuzovkov: 07.04.2024 18:20Асроки 8 шарів. МСІ - 6
https://www.guru3d.com/story/asrock-b650-motherboard-lineup-leaks/:Five of the boards have a PCB design with 8 layers, while the B650M Riptide has a design with 6 layers and the B650E PG-ITX/ax has a design with 10 layers.
Відповісти