Огляд та тестування ігрового 32″ 4K-монітору MSI MPG 321URX QD-OLED з частотою оновлення 240 Гц

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
l-m
Member

Повідомлення

Nutbar: 28.09.2024 20:04 А з DSC такий формат потягне як hdmi2.1 так і dp1.4, тож нема різниці куди його підключати.
Різниця є та суттєва (в теорії).
На HDMI 2.1 з DSC буде компресія до ~18.75 bpp (~42.7 Gb/s реально доступна пропускна здатність для даних)
На DP 1.4 з DSC буде компресія до ~11.25 bpp (~25,9 Gb/s).
Nutbar: 28.09.2024 22:12 В идеале для работы был бы хороший MiniLED
У більшості MiniLED моніторів у режимі робочого стола (SDR) MiniLED взагалі вимикається (але працює у HDR).
Це для того, щоб не дратувати ореолами та ШИМом... так що ні, це такий собі варант для роботи, хіба що колись почнуть робити по 80 тисяч зон для 32" 4к.
Dragobes
Member

Повідомлення

Ничего не буду говорить. Все равно заминусуют :-P
mult
Member

Повідомлення

HREN
Про яскравість моніторів, то по моєму на любих моніторах, ips, va і тд треба понижувати яскравість в район 100-150 ніт в залежності від освітлення.
Це беспечні для очей діапазони.
Знаючи специфіку олед, то його краще не ставити напроти вікна і буде менше проблем з чорним :)
Хоча у мене олед від самсунг з матовим покриттям то з ним все чудово, фіолетового не бачу.
Vrr поки не зрозуміло, може з прошивками трохи поправлять.
Я мерехтіння не бачу, хоча я більшість часу граю без vvr, мені так краще, відчувається менше пінгу.
До речі шрифт у woled суто мені гірший ніж у на третьому поколінні qd-oled, але це про 4к, в 2к роздільній сдатності там у обох вже гірше.
У woled зі шрифтом теж свої ореоли і мені вони гірші ніж на цих нових оледах від самсунг.
Я скільки не вдивлявся, взагалі не бачу якихось ореолів і кольорових приколів, букви чіткі і гладкі, мабуть ще через те що це 4к.
Про вигорання то побачим :) звісно олед для роботи не підходить взагалі, це суто для фільмів і ігр.
У мене вже декілька років телевізор lg c1 то поки все нормально.
За те оці олед монітори дуже чудово відчуваються в іграх.
В мене було багато моніторів, всякі і по 40 000 ips fast і тд то олед дійсно приємний в динаміці, ну коли камерою крутиш в грі.
HREN
Member

Повідомлення

Nutbar: 28.09.2024 22:12
HREN: 28.09.2024 21:14 А вот минусы тоже есть. первое - черный цвет. Он есть, но ночью. Днем (и при освещении) его нет, что рядом с WOLED просто как черное и белое.
Дополню потому как у меня похожий моник и опыт несколько отличается. С чёрным днём проблем не испытываю. Может из-за матового покрытия. Да, наверное на лыжной rgbw матрице был бы ещё лучше, но эт прям надо рядом друг с другом ставить. Или просто рабочее место так расположено, что не сильно освещён экран. В общем, в глаза не бросается.
HREN: 28.09.2024 21:14 второе - VRR убивает глаза мерцанием.
Так это ж "фишка" технологии, на любой матрице в какой-то степени мерцание проявляется. Наверное, на оледах чуть больше за счёт мгновенной реакции пикселей. Но имхо вообще не принципиально, оно только при низком фпс, например, на загрузочном экране.

Кстати, у самсунга есть функция убирающая мерцание, добавляет 20мс задержки, так что для игр не подходит, но для работы что нужно, если vrr включен всегда.
HREN: 28.09.2024 21:14 третье - выгорание
Тут да, посмотрим как оно будет.
HREN: 28.09.2024 21:14 в четвертых - без снижения синего и яркости до 40% условных работать с текстом долго не возможно, глаза на лоб. Поэтому, для работы только ЖК c ИПС.
Так ЖК ещё более яркие. Зачем сидеть с максимальной яркостью и почему это записано в минусы?

В идеале для работы был бы хороший MiniLED, но кажется на них забили в угоду прогнозируемой недолговечности оледов. У асуса была хорошая модель несколько лет назад, сейчас не продаётся и замены нет. У LG модель есть, но официально в Украине не продаётся, цена на привезти 1000+ уе и без гарантии. Такое. И Китай варианты типа KTC, innocn. И все они не идеальны из-за малого количества зон подсветки, телики уже дальше пошли в этом плане.
Лучше один раз глазами:
Nutbar
Member

Повідомлення

l-m: 29.09.2024 07:52 Різниця є та суттєва (в теорії).
На HDMI 2.1 з DSC буде компресія до ~18.75 bpp (~42.7 Gb/s реально доступна пропускна здатність для даних)
На DP 1.4 з DSC буде компресія до ~11.25 bpp (~25,9 Gb/s).
Так а в чому різниця? Працює? - працює. Картинка така сама, недоліки такі самі.
Filabatya
Member

Повідомлення

unlnu
в одного прошивка обновлюється в іншого ні
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/co ... ag_321upx/
Nutbar
Member

Повідомлення

HREN: 29.09.2024 14:37 Лучше один раз глазами
Глянул на перемотках.
спойлер
comp123.jpg
comp124.jpg
Чему именно вы возражаете? Что нужно разглядеть?
ALT-F13
Member

Повідомлення

unlnu: 28.09.2024 16:44 Днями тільки переглядав і порівнював дану модель з більш свіжою 321UPX, різниця лише у тому, що порт USB Type-C підтримує подачу живлення 90Вт, а там лише 15Вт, тобто максимум зарядне для гаджетів на кшталт клава/миша/навушники/смартфон. Хоч той і дешевше на 7к грн за цей, але цінник все одно поки що захмарний.
От навіть думав про це написати у статті, але щось завтикав. Там уважніше треба дивитися, те що ви "321UPX" назвали - в першу чергу важливо не суфіксом, а префіксом "MAG". Це не _свіжіша_ модель, це _дешевша_ модель, бо у MSI ієрархія серій виглядає, як MAG->MPG->MEG. Відповідно, уважно треба дивитися, що у MAG 321UPX порізано відносно MPG 321URX. Я його не бачив, тому не скажу кваліфіковано, але посилання на реддіт парою постів вище виглядає, як джерело правди.
unlnu
Member

Повідомлення

Filabatya: 29.09.2024 20:26 unlnu
в одного прошивка обновлюється в іншого ні
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/co ... ag_321upx/
Дякую за посилання!
За посиланням автор статті зауважив, що на той момент, а саме 2 місяці тому, оновлення не було, але категоричного заперечення немає. Хоча доки він не потрапить до "оверів" на огляд, важко щось вгадати стосовно системи оновлень, посилаючись лише на інфу 2 місячної давності. Воно можливо буде згодом, але спершу вийде чи вишло вже для 321URX. Також автор конкретно наголосив на тому, що немає KVM свіча/перемикача. Стосовно цього, особисто мені, це не важливо. Навпаки добре, що немає, як і додаткових USB портів. На рахунок цього не треба переплачувати за те чим не користуєшся.

Відправлено через 4 хвилини 59 секунд:
ALT-F13: 29.09.2024 23:58
unlnu: 28.09.2024 16:44 Днями тільки переглядав і порівнював дану модель з більш свіжою 321UPX, різниця лише у тому, що порт USB Type-C підтримує подачу живлення 90Вт, а там лише 15Вт, тобто максимум зарядне для гаджетів на кшталт клава/миша/навушники/смартфон. Хоч той і дешевше на 7к грн за цей, але цінник все одно поки що захмарний.
От навіть думав про це написати у статті, але щось завтикав. Там уважніше треба дивитися, те що ви "321UPX" назвали - в першу чергу важливо не суфіксом, а префіксом "MAG". Це не _свіжіша_ модель, це _дешевша_ модель, бо у MSI ієрархія серій виглядає, як MAG->MPG->MEG. Відповідно, уважно треба дивитися, що у MAG 321UPX порізано відносно MPG 321URX. Я його не бачив, тому не скажу кваліфіковано, але посилання на реддіт парою постів вище виглядає, як джерело правди.
Під значенням "свіжіша" мав на увазі, що з'явилась нова пропозиція в наших магазинах. Я знаю, що у масяй існує ієрархія-градація. Може я не коректно висловився, але думаю, що хто зацікавлений або є власником того чи іншого, зрозуміли про що мова. :shuffle:
mult
Member

Повідомлення

По DSC, в моєму samsung g80sd ну думаю для всіх таких моніторів воно однакове, дісплей порт в налаштуваннях нвідія пропонує 8 і 10 біт кольору.
Кабель шдма 2.1 вже є три налаштування 8, 10, 12 біт.
Суто для мене це немає значення у мене стоїть 8 біт для збільшення пропускних можливостей.
Ну і іграшки по моєму якщо не всі, то більшість все одно ідуть у 8 біт.
Плюс я різниці між 8 і 10 не бачу і мені суто для ігр не для роботи, думаю 8 біт краще в плані компресії :)
Ще на скільки я зрозумів, для ігр в 4к при швидкості дисплею 240 герц краще ставити екран у вікні без рамки.
Так не буде чорного екрану при виході з гри на скількись там секунд.
Це я читав на реддіті типу перемикається якраз DSC.
l-m
Member

Повідомлення

mult: 30.09.2024 07:55 Це я читав на реддіті типу перемикається якраз DSC.
Так, є на Нвідії такий баг.
В АМД нормально перемикається, але є інший прикол — з DSC збільшуєшся споживання на робочому столі, якщо не увімкнена адаптивна синхронізація. Типу 4к120 ще пролазить без DSC та 13 Вт, а 4к144 вже ні, та одразу 30 (на 6900ХТ).
Востаннє редагувалось 30.09.2024 11:05 користувачем l-m, всього редагувалось 1 раз.
Kashtan
Member

Повідомлення

На ринку є дві моделі моніторів з ДП 2.1 4к та 240гц - гігабайт к‘Юді ОЛЕД та Самсунг ва , який подвійний 4к. Кому принципово повна пропускна здатність - варіант є.
Nutbar
Member

Повідомлення

mult: 30.09.2024 07:55 Плюс я різниці між 8 і 10 не бачу і мені суто для ігр не для роботи
Так в іграх з HDR якраз є різниця, хоча дійсно в "сліпому" тесті можна і не вгадати що де.
mult: 30.09.2024 07:55 думаю 8 біт краще в плані компресії :)
Вже проводились дослідження
(стаття в pdf)
dsc12a.jpg
Чим більше біт, тим менш помітна компресія.
Kassatka
Member

Повідомлення

Компресія на боці відеокарти та декомпресія на боці монітору по ідеї мають сильно підвищувати інпут-лаг. Тоді ефект швидкого відгуку від 240 Гц для кіберспортивних ігрунів якраз і втратиться. Хіба ні?
Wonderboy
Member

Повідомлення

Вже намилився купляти дорожчу модель, але з виходом 5000 серії з дп 2.1 буду чекати поки виробники отямляться.
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Wonderboy: 30.09.2024 14:35 Вже намилився купляти дорожчу модель, але з виходом 5000 серії з дп 2.1 буду чекати поки виробники отямляться.
DP 2.1 це емейзінг кіллер фіча буде для моніторів вже десь 2025-2026 років :)
MSiAventador
Junior

Повідомлення

Підтверджую біль з одним HDMI на всіх сучасних відяшках.
У мене в відяшку підключено 2 кабеля:
на екран: HDMI - AUDIOQUEST Pearl 48 (Long-grain copper, UHS hdmi 10K)
на ресивер: DP 1.4 to HDMI 2.1 - ULT-unite 4071-2400
В першу секунду подачи звуку на ресивер через ULT-unite 4071-2400 - проскакує гучна звукова вада.
Поміняти місцями кабелі можна але тоді в 4К на екрані не буде 120Гц HDR та VRR. :lamer:
Kassatka
Member

Повідомлення

MSiAventador: 30.09.2024 16:52 Підтверджую біль з одним HDMI на всіх сучасних відяшках.
Насправді відеокарт з двома HDMI виходами хоч і значно менше половини, але досить багато. Хоч серед RTX 4060, хоч серед RTX 4090 завжди можна знайти кілька моделей на вибір. От з Радеон дещо гірше, для RX 7600 лише одна модель, для RX 7600 XT дві моделі, а все інше від трьох моделей і вище.
https://hotline.ua/ua/computer/videokar ... 4-1089049/
Тому якби я купував нову відяху з магазу, то дивився б у першу чергу на моделі з двома HDMI. З одним HDMI взяв би хіба якщо вдала коротка модель не більше 301 мм, щоб вставити назад другий кошик для вінчестерів, а серед моделей з двома HDMI таких нема. Або якщо щось раптом трапилось до дуже смачній ціні. Не хочуть робити два HDMI, а ліплять три DisplayPort - ну то й нема чого в них купляти.
Але загалом логіку можна зрозуміти - для моніторів головний інтерфейс DisplayPort, у телевізорів - HDMI. У багатомоніторних конфігураціях підключають до 3 моніторів максимум, а телевізори більше одного ніхто зазвичай не підключає. Скоро всі нові відеокарти продаватимуться з DP 2.1 і моніки вище 4K@120 Гц всі йтимуть з DP 2.1, а подібні до героя даного огляду швидко відійдуть в історію.

Усього серед RTX 4000 та RX 7000 на Хотлайні 512 моделей, з них 90 моделей мають два HDMI виходи, тобто 17,5 відсотків.
MSiAventador
Junior

Повідомлення

Kassatka: 30.09.2024 18:55
MSiAventador: 30.09.2024 16:52 Підтверджую біль з одним HDMI на всіх сучасних відяшках.
Насправді відеокарт з двома HDMI виходами хоч і значно менше половини, але досить багато.
Я купував RTX4070 і по хотлайну з 2xHDMI їх аж 2-і :insane:
Сміттєвий "ІГл" GIGABYTE GeForce RTX 4070 EAGLE OC V2 12G
та Оверпрайснутий ASUS ROG-STRIX-RTX4070-O12G-GAMING за 31Кілогривню.

Купувати 4060Ті під стару материнку Z370 де PCI-E 3.0 x 16 буде різати шину - теж не варіант.
Тож - варіантів нема !
Kassatka
Member

Повідомлення

MSiAventador: 30.09.2024 20:05 Тож - варіантів нема !
Ну так. Серед RTX 4070 та RTX 4070 Super ситуація з двома HDMI чомусь найгірша. :weep: Навіть серед 16-гігової 4060 Ti і то вибір кращий, хоча вона дуже малопопулярна.
Відповісти