Мені стало цікаво наскільки вона продуктивна. Вибирати дискретку з системника не хочу, бо вставити було трохи важко і морочити собі з цим голову щераз неохота. Думав мб хтось десь знаходив специфікаціюTimedemo: ↑ 12.07.2024 10:51ідеальна інтеграшка для майнкрафтdaesz: ↑ 08.07.2024 00:00 Цікаво чи хто небудь знає яка інтеграшка стоїть в 7600. Все що зміг знайти в інеті - це те що всі три з не іксованих проців (7600, 7700, 7900) мають однакову, а також що вона базується на рдна2 технології, конкретну модель знайти не зміг. У 8500г, для прикладу, радеон 740М, а у 8600г - 760М. В біосі також не бачу ніякої інформації стосовно цього.![]()
90вт від розетки комп профільний в грі в майнкрафт)
Новини
Останні статті і огляди
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
daesz
Member
-
Timedemo
Member
Вона на рівні інтела 770гоdaesz: ↑ 12.07.2024 11:57Мені стало цікаво наскільки вона продуктивна. Вибирати дискретку з системника не хочу, бо вставити було трохи важко і морочити собі з цим голову щераз неохота. Думав мб хтось десь знаходив специфікаціюTimedemo: ↑ 12.07.2024 10:51
ідеальна інтеграшка для майнкрафт![]()
90вт від розетки комп профільний в грі в майнкрафт)![]()
-
Irlandec
Junior
Процессор intel core i5-11400H 2.70 GHz.
Стали виснуть игры поскольку производительность упала до 0.19. У графического процессора Nvidia geforce rtx 3050 ti загруженость ноль а у intel UHD graphics вскочила до сотни. Раньше все работало нормально и без проблем. Больше года эксплуатации. Подскажите что нужно сделать для нормального проведения за ноутбуком
Стали виснуть игры поскольку производительность упала до 0.19. У графического процессора Nvidia geforce rtx 3050 ti загруженость ноль а у intel UHD graphics вскочила до сотни. Раньше все работало нормально и без проблем. Больше года эксплуатации. Подскажите что нужно сделать для нормального проведения за ноутбуком
-
daesz
Member
Писати в тему інтела ноутів, а не амуде.Irlandec: ↑ 12.07.2024 16:10 Подскажите что нужно сделать
Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
Тут швидше за все та ж сама інтеграшкаLorichic: ↑ 12.07.2024 11:09Я на встройке 7800x3d играл с первый сталкер, 100 фпс даёт на минималках, более менее, но комп много потребляет, 3080ти на воде и её убрать из компа не вариант, собрал себе антикризисный itx на intel n100, 20w вся коробка жрёт, но какие то артефакты в сталкере, так и не разобрался, может она в DX9 не умеет, так то хороший процессор для интернета и ютубTimedemo: ↑ 12.07.2024 10:51ідеальна інтеграшка для майнкрафт
90вт від розетки комп профільний в грі в майнкрафт
Взагалі непогано виходить по продуктивності.
Ось тести про які згадував вище : 3д кеш, наче, не надає ніякої переваги для роботи інтеграшки також
https://www.tomshardware.com/news/ryzen ... than-7950x
-
Piter Cantrope
Member
Vigоr
На моїй MSI платі в розділі CPU advanced configuration - AMD CBS - пункт TPP (total package power) з auto на manual - і там можна поставити ліміт. Я поставив 30W, можна навіть менше. Комп бере більше в сумі, бо ще живиться пам'ять, всякі елементи на материнці і т.д. Але загалом це працює дуже добре.
На моїй MSI платі в розділі CPU advanced configuration - AMD CBS - пункт TPP (total package power) з auto на manual - і там можна поставити ліміт. Я поставив 30W, можна навіть менше. Комп бере більше в сумі, бо ще живиться пам'ять, всякі елементи на материнці і т.д. Але загалом це працює дуже добре.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
В кожній материнці можна регулювати PPT (в розділі PBO). Фактично те саме має бути.Piter Cantrope: ↑ 14.07.2024 15:28 Vigоr
На моїй MSI платі в розділі CPU advanced configuration - AMD CBS - пункт TPP (total package power) з auto на manual - і там можна поставити ліміт. Я поставив 30W, можна навіть менше.
30вт це ви жорстоко. Скільки ж там залишаеються на ядра якщо SoC їсть 15-22вт? Можете прогнати CB на одне ядро і MT.
-
Piter Cantrope
Member
a_z_z_y
Моєму 7600 30вт вистачає цілком для всяких офісних завдань. Вже багато місяців так працюю. Йому навіть вентилятора не треба, просто під радіатором кулера нагрівається не більше ніж до 70 градусів.
Ядра все одно бустяться нормально, навіть при загальному ліміті 30вт, в який також входить і вбудоване відео. Якщо брати по всіх ядрах, то результат Cinebench десь 65% порівняно зі стоком. На одне ядро не пробував, буде довго тест проходити))
Моєму 7600 30вт вистачає цілком для всяких офісних завдань. Вже багато місяців так працюю. Йому навіть вентилятора не треба, просто під радіатором кулера нагрівається не більше ніж до 70 градусів.
Ядра все одно бустяться нормально, навіть при загальному ліміті 30вт, в який також входить і вбудоване відео. Якщо брати по всіх ядрах, то результат Cinebench десь 65% порівняно зі стоком. На одне ядро не пробував, буде довго тест проходити))
-
Aleksandr1502
Junior
Добрый день, подскажите, протирал термопасту с процессора ryzen 7700 изопропиловым спиртом, и пошел сильный специфический запах, похожий на запах смолы? что это может быть? спирт растворил припой какой-то?
-
festU
Member
Подскажите по разгону 7500f, если его вручную разогнать выше 5Ггц (сколько сможет взять), он с такой частотой/напряжением и будет работать на постоянку, даже в простое? Можно ли как то настроить что бы к примеру при просмотре ютубчика он скидывал частоты и не маслал в холостую, а при выполнении задач посложнее, сам по себе бустился?
-
Hottoro
Member
1. Так постійно.festU: ↑ 03.08.2024 15:17 он с такой частотой/напряжением и будет работать на постоянку, даже в простое? Можно ли как то настроить что бы к примеру при просмотре ютубчика он скидывал частоты и не маслал в холостую, а при выполнении задач посложнее, сам по себе бустился?
2. Ні не можна.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
0. Ставите ЕХРО профіль, розганяєте оперативку (опціонально)festU: ↑ 03.08.2024 15:17Подскажите по разгону 7500f
1. Робите в біосі +200мгц на проц
2. Підбираете курву
профіт
-
Piter Cantrope
Member
Оновився до останньої версії біоса, заодно вирішив ще трохи погратись зі споживанням і лімітами.
Total Package Power 28W.
GFX Curve optimizer -13. При -15 і більше починає крашитись драйвер адреналін.
CPU Curve optimizer all core -30. Далі ніж -30 поки не пробував.
З такими налаштуваннями idle споживання на робочому столі 11-13W. Якщо відкрити браузер з багатьма вкладками, виходить 13-15. Ще 3-4 вати додаються якщо працює торент і щось пишеться/читається з ссд. І ще кілька ватів якщо дивитись відео в ютубі.
Наприклад, тут 21.8W споживається при двох підключених моніторах до вбудованого відео, 4к 60фпс відео в ютубі, торент, 30 вкладок в хромі і ексель.
З такими негативними офсетами і лімітом проц без вентилятора, тільки з радіатором від перформи прогрівається не більше ніж до 65 градусів. При 30W було десь до 70.
Дуже хочу щоб на AM5 вийшли ці нові Ryzen AI 300, мобільні Zen 5. Там є великі і малі ядра, тонший процес і т.д. Тоді б я віддав батькові свій 7600 а собі взяв би такий.
Зараз 8600G продають за 7500-8000грн. За такі гроші я б з задоволенням взяв наймолодший у лінійці Ryzen 365 - 4 великі ядра, 6 малих, 12 CU графіки.
Total Package Power 28W.
GFX Curve optimizer -13. При -15 і більше починає крашитись драйвер адреналін.
З такими налаштуваннями idle споживання на робочому столі 11-13W. Якщо відкрити браузер з багатьма вкладками, виходить 13-15. Ще 3-4 вати додаються якщо працює торент і щось пишеться/читається з ссд. І ще кілька ватів якщо дивитись відео в ютубі.
Наприклад, тут 21.8W споживається при двох підключених моніторах до вбудованого відео, 4к 60фпс відео в ютубі, торент, 30 вкладок в хромі і ексель.
- спойлер
- спойлер
З такими негативними офсетами і лімітом проц без вентилятора, тільки з радіатором від перформи прогрівається не більше ніж до 65 градусів. При 30W було десь до 70.
Дуже хочу щоб на AM5 вийшли ці нові Ryzen AI 300, мобільні Zen 5. Там є великі і малі ядра, тонший процес і т.д. Тоді б я віддав батькові свій 7600 а собі взяв би такий.
Зараз 8600G продають за 7500-8000грн. За такі гроші я б з задоволенням взяв наймолодший у лінійці Ryzen 365 - 4 великі ядра, 6 малих, 12 CU графіки.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Дуже цікаве дослідження.Piter Cantrope: ↑ 06.08.2024 13:05 Оновився до останньої версії біоса, заодно вирішив ще трохи погратись зі споживанням і лімітами.
Total Package Power 28W.
- спойлер
- GFX Curve optimizer -13. При -15 і більше починає крашитись драйвер адреналін.
Наприклад, тут 21.8W споживається при двох підключений моніторах до вбудованого відео, 4к 60фпс відео в ютубі, торент, 30 вкладок в хромі і ексель.В стоці Cinebench R15 multicore 2430, одне ядро від 290 до 300. Обмежений до 28W виходить ~1590 multicorе, тобто 65% від стоку. Ядра працюють на 3.4Ghz при 0.77V. На одне ядро різниці нема, воно все одно буститься до 5150Mhz, що є максимумом для R5 7600 без PBO, і результат Cinebench такий же самий, тобто продуктивність на 1 ядро не втрачається взагалі. При тесті на 1 ядро загальне споживання проца 23W.
- спойлер
- Screenshot 2024-08-06 101336.png
SOC voltage чіпати не треба. На авто моя материнка виставляє 1.02V. Якщо вручну ставити менше, то це виливається в вище idle споживання проца, ядра нормально не бустяться і загалом система нестабільна. Також якщо увімкнути EXPO, то велику частину від'їдатиме SOC і система стає зовсім ніяка, ядра не бустяться вище 2Ghz. Як варіант можна залишити пам'ять на стоковій швидкості і руками затиснути таймінги.
Стосовно вольтажу SoC та EXPO - при встановеленню відповідного профілю піднімається напруга SoC, що відчутно збільшує споживання IO чіпа.
Також не забуваємо ща на оперативу подається не 1.1в а збільшена до ~1.35в.
Враховуючі що з обмеження TDP проца він явно не потребує значних обсягів даних, то виставляти швидкісний режим оперативи теж не варто.
Якщо прям сильно треба - можна занизити таймінги ручками. Або підбирати (знову ручками) якийсь проміжний профіль на 5200-5600мгц частотах.
А не пробували занизити дефолтний SoC. Може ще пару вт з'єкономити вийде?
Я на Radeon 6800XT за допомогою MorePowerTool (MPT) занижував вольтажі SoC, VDDCI та MVDD і отримав на 10-12вт менше під навантаженням.
-
Piter Cantrope
Member
Дякую!a_z_z_y: ↑ 06.08.2024 15:06
Дуже цікаве дослідження.![]()
А не пробували занизити дефолтний SoC. Може ще пару вт з'єкономити вийде?
Пробував, і в тому то і справа, що виходить гірше. Поставив 1.000V замість 1.022V дефолтного - споживання SoC чомусь виросло з 5 до 6 ват в простої, ядра стали менше бустись, температура виросла. От цього моменту я ніяк не зрозумів - залишився в пакеті 28W, а нагрів збільшився
Може коли буде натхнення погнатись за ще кількома ватами, то спробую розібратись.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Є думка що коли авто стоїть, то SoC може динамічно вольтаж міняти в моменти простою.Piter Cantrope: ↑ 06.08.2024 15:31 Пробував, і в тому то і справа, що виходить гірше. Поставив 1.000V замість 1.022V дефолтного - споживання SoC чомусь виросло з 5 до 6 ват в простої, ядра стали менше бустись, температура виросла. От цього моменту я ніяк не зрозумів - залишився в пакеті 28W, а нагрів збільшився![]()
А коли руцями задаєш фікс - завжди маслає на конкретному вольтажі.
-
unique-neon
Member
Для статистики інший досвід. Скинув кілька тижнів тому пам'ять з 6400 до 5600. SoC при цьому понизив з 1.27 до 0.95 вольта (нижче не опускається) - все стабільно, ядра бустяться як бустились. Ще з допомогою офсета скидував до 0.85, але там вже таки було не стабільно. IGP відключений при цьому, тому нз як він там справляється. Цей дроп дав до -10 вт в простої. На фпс'ах в форзі різниці не помітив, було 220 так і лишилось, тут можливо дроп в частотах компенсує 3д кеш. Не пробував, але припускаю SoC можна було б ще понижувати, якщо ще дропнути частоту пам'яті, але цікавого виграшу у ватах на 0.85 не помітив то і не копав далі.Piter Cantrope: ↑ 06.08.2024 13:05SoC voltage чіпати не треба. На авто моя материнка виставляє 1.02V. Якщо вручну ставити менше, то це виливається в вище idle споживання проца, ядра нормально не бустяться і загалом система нестабільна
Тут зауважу, в мене SoC схоже із тих, що краще середнього андервольтяться. Для стандартних DDR-6000 було достатньо 1.15 вольт.
Також кілька сторінок назад бачив пораду pbo -200 і co -50. Так гарно не вийшло, навіть якщо ще сильніше дропати pbo, але вийшло co -38. Частоти в іграх якось і не помітив щоби падали. В cpu-z тесті температура впала на 10 градусів. В тому ж cpu-z буст по всім ядрам навіть виріс.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
PBO -200, то ви максимальний множник -200 мгц зробили. Доречі сінглкор в тому ж CPU-Z у вас впав?unique-neon: ↑ 07.08.2024 12:18бачив пораду pbo -200 і co -50. Так гарно не вийшло, навіть якщо ще сильніше дропати pbo, але вийшло co -38. Частоти в іграх якось і не помітив щоби падали. В cpu-z тесті температура впала на 10 градусів. В тому ж cpu-z буст по всім ядрам навіть виріс.
Зменшуючі курву ви зменшуєте вольтаж, тобто в рамках свого теплопакету проц починає більше бустити в багатопотоці та менше споживати (грітися) в малопотоці.
Умовно якщо у вас було 5ггц в однопотоці і 4.5ггц в багатопотоці, то з твіками ви мали б отримати щось аля 4.8ггц в однопотоці і 4.7ггц у багатопотоці.
-
unique-neon
Member
Я не пробував, але думаю мав би впасти. Бо тепер максимальна частота 4850 замість 5050. Десь давніше здається бачив сінгло кор частоти на рівні 4900+.a_z_z_y: ↑ 07.08.2024 13:32Доречі сінглкор в тому ж CPU-Z у вас впав?
Зараз то такий effective clock виходить в cpu-z:
- сінгл кор 4850
- мульти кор 4830
-
vavan222
Member
Добрий вечір. Скажіть будь ласка, яка різниця між Ryzen 7 PRO 7745 і Ryzen 7 7700. Ryzen 7 PRO 7745 на одному форумі писало, що у Ryzen 7 PRO 7745 вентилятор гірший і це проц. більш захищений для серверів. Відеядро в них однакове? бо на technical.city показує, що Ryzen 7 PRO 7745 має краще відеядро, але більшість сайтів показує що вони однакові ці процесори.
-
unique-neon
Member
vavan222
У десктопній лінійці 7ххх наче всюди одне і те ж відео ядро, окрім 7500f (тут воно відключене). Причина - всі вони викоритовують один і той же SoC чіплет, де вбудована графіка і знаходиться.
Також треба мати на увазі, що PRO версії для підприємств. В них на першому місці безпека, в сучасних PRO не знаю, але давніше там наче був відключений оверклокінг.
У десктопній лінійці 7ххх наче всюди одне і те ж відео ядро, окрім 7500f (тут воно відключене). Причина - всі вони викоритовують один і той же SoC чіплет, де вбудована графіка і знаходиться.
Також треба мати на увазі, що PRO версії для підприємств. В них на першому місці безпека, в сучасних PRO не знаю, але давніше там наче був відключений оверклокінг.