Останні статті і огляди
Новини
Клуб поціновувачів старого заліза
Куратор теми:
mklm
-
ApostolCV
Member
Може хтось знаэ лайхак. Э бл..ка плата Gigabyte GA-8IPE1000-G .
До неї знайшов достатньо рідку прескотіну На G1 степІнгу.
Це падлюка (мамка) якщо стартуєш з FSB<200 ставить CL=2.5 і приймає значення 3 навіть якщо поставити примусово.
Це падлюка (мамка) якщо стартуєш з FSB<200 ставить CL=2.5 і приймає значення 3 навіть якщо поставити примусово.
-
Shvlr
Member
I точно не застарiле комп'ютерне барахло (вибачаюсь перед колегами з цiєi гiлки, але по факту так).
Цим можливо буде потiм розжитись.
Стиралка на орендованій квартирі сильно потрiбнiша Pentium pro
-
radical
Member
я не дуже пойняв, шо вам треба...ApostolCV: ↑ 06.08.2024 16:44 Може хтось знаэ лайхак
треба cl3 а вона ставить 2.5? Можна в спд перешити ддр400 в ддр333 спробувати спдтулом
-
mklm
Member
раджу взяти асус p4p800 series. вони дешеві та не мають проблем. бонусом: працюючий pat в синхроні на 200+ FSBApostolCV: ↑ 06.08.2024 16:44 Може хтось знаэ лайхак. Э бл..ка плата Gigabyte GA-8IPE1000-G .
Відправлено через 26 хвилин 25 секунд:
додав лінк на першу, можливо хтось її читає та зацікавиться.Бумик: ↑ 06.08.2024 00:30 Почав розбирати свої старі ПК,тому що у повному складі,у кейсах та з усіма нутрощами, зрозуміло що вони не продадуться.
Поки що один лот,по мірі розборки буду там додавати комплектуючі.Прохання уважно прочитати принцип продажі лотів.Кому цікаво,то ось
viewtopic.php?f=29&t=281744
p.s.: якщо хтось хоче бути куратором топіка - я готовий скласти повноваження. прийшла моя черга захищати Батьківщину
-
spoglyadach
Member
Кращого рішення мабуть не існує, але й там є проблема перегріву яку треба вирішувати, якщо буде на то натхненняmklm: ↑ 06.08.2024 21:25 раджу взяти асус p4p800 series. вони дешеві та не мають проблем. бонусом: працюючий pat в синхроні на 200+ FSB
Ну або знайти Abit але їх на 478 у наших широтах майже не купували, а може і не продавали якось не в темі з цього приводу чому їх так мало зустрічається у нас
Відправлено через 7 хвилин 2 секунди:
Ну це ж класика, по суті все що ми тут обговорюємо застаріле барахло, якщо його показати пересічному навіть тому що цікавиться темою ПК він покрутить пальцем біля скроні. Що одному застаріле барахло для іншого скарб і мая прєлєсть яку він так довго шукав, а взагалі ситуація навіть складно прокоментувати, хоча мені це знайомоShvlr: ↑ 06.08.2024 17:01 I точно не застарiле комп'ютерне барахло (вибачаюсь перед колегами з цiєi гiлки, але по факту так).
Цим можливо буде потiм розжитись.
Стиралка на орендованій квартирі сильно потрiбнiша Pentium pro
-
ApostolCV
Member
Shvlr, схоже ви праві стосовно того що там на лінійних стабілізаторів.
Вирвав з опису на контролер
W83301DR-O — ACPI-совместимый контроллер для микропроцессора и других устройств.
компьютерные приложения. Часть предоставляет функции — два контроллера переключателей для генерации
напряжение 5VDL и DL 3,3 В от блока питания ATX; линейный контроллер – STR1 (2.5VDUAL),
и контроллер оконечной нагрузки шины – STR2 (1,25 VDUAL) для высокоскоростной шины типа
-
radical
Member
У мене десь була, наче. На два слоти раму.spoglyadach: ↑ 07.08.2024 12:08 Ну або знайти Abit але їх на 478 у наших широтах майже не купували, а може і не продавали якось не в темі з цього приводу чому їх так мало зустрічається у нас
-
spoglyadach
Member
Це у вас не той Abit я мав на увазі щось накшталт Abit IS7 і більш топові моделі, отам харчувальник хороший і БІОС файний. Але так, краще просто взяти недорого ASUS P4P800 і не морочитись
-
Shvlr
Member
Да шо його там виривать, бери та дивисьApostolCV: ↑ 07.08.2024 12:09 Shvlr, схоже ви праві стосовно того що там на лінійних стабілізаторів.
https://sector.biz.ua/docs/schematic_di ... e-diagrams
-
radical
Member
там якась із Abit IS7, просто там далі ще якийсь індекс, я точно не пам'ятаю модельspoglyadach: ↑ 07.08.2024 12:35 Це у вас не той Abit я мав на увазі щось накшталт Abit IS7 і більш топові моделі, отам харчувальник хороший і БІОС файний. Але так, краще просто взяти недорого ASUS P4P800 і не морочитись
https://theretroweb.com/motherboards/?m ... 0&name=is7
-
spoglyadach
Member
А блін, в них же в цій лінійці геніальний неймінг вже й забув. Оті що з 4 слотами пам'яті та активним охолодженням мав наувазі, лише пару разів мені траплялись але щось я довго думав чи купувати собі таку. Там ще були на чорному текстоліті, самі топові але мабуть не з лінійки IS7 не полізу зараз уточнювати
Відправлено через 47 секунд:
Відправив і згадав, топова лінійка IC7 в них називається, вони були з чорною маскою
Відправив і згадав, топова лінійка IC7 в них називається, вони були з чорною маскою
-
ApostolCV
Member
Shvlr, велике дякую.
Якщо чесно дивлюся я на схему, паралельно на фото ділянки з плати ...гуглю назви деталей , і єдине бажання зробити боляче тому , хто проектував цей колхоз.
Що за брєд ....живити. пам'ять від польовика , який живиться з двох різщних лінії , які приходять через різні діоди шотки , одна з яких приходить з понижаючого регулятора з 5v який приходить з мосфетах 5В дуал..
Бл#@ь де моя рушниця згоняю я до інженерів гіги.
Якщо чесно дивлюся я на схему, паралельно на фото ділянки з плати ...гуглю назви деталей , і єдине бажання зробити боляче тому , хто проектував цей колхоз.
Що за брєд ....живити. пам'ять від польовика , який живиться з двох різщних лінії , які приходять через різні діоди шотки , одна з яких приходить з понижаючого регулятора з 5v який приходить з мосфетах 5В дуал..
- спойлер
Бл#@ь де моя рушниця згоняю я до інженерів гіги.
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
Маю паруspoglyadach: ↑ 07.08.2024 13:37 А блін, в них же в цій лінійці геніальний неймінг вже й забув. Оті що з 4 слотами пам'яті та активним охолодженням мав наувазі, лише пару разів мені траплялись але щось я довго думав чи купувати собі таку. Там ще були на чорному текстоліті, самі топові але мабуть не з лінійки IS7 не полізу зараз уточнювати
Перша is7 друга is7-e2
Також мав колись ic7 (чипсет 875) з відвалом сокета(
Дійсно гарні плати візуально)
-
Shvlr
Member
Така фігня у всіх. Це воно, коли зібране на чорному-чорному текстоліті, з "дизайнерськими" радіаторами - то вигляда круто.ApostolCV: ↑ 07.08.2024 14:40 Бл#@ь де моя рушниця згоняю я до інженерів гіги.
А коли дивишся в схему - хочеться вбивати.
На справді, це частина розсипного ACPI контролеру.
3vdual - то чергове живлення всього, що не вміє в 5В в черговому режимі, тобто з малим споживанням.
Vcc3 - основна рельса 3,3В з БЖ.
Тобто там тупа логічна схема 2_"АБО" (2_І в реалізації, але "АБО" - по логікі ACPI)
Коли ми в дежурці, то з 3vdual потроху сосемо для Suspend to Ram (якщо він активований)
Коли в S0 (активний режим) то стараємося тягнути від Vcc3, оскільки 3vdual включено через 4 резистори по 4,7Ома параллельно.
В обох випадках - польвик достабілізовує напругу до потрібної
Плюси
- не потрібно активних елементів на переключення рельс
- не потрібен контролер для цього
- тепло розподіляється між польовиком та діодами
Мінуси
- якщо лажонутись з польовиком та діодами, то на всій конструкції буде падати більше, чім потрібно - отримаємо, типу 2,3В на пам'яті, замість 2,5. Да і то в якщо всі слоти забити та запустити тест пам'яті.
-
ApostolCV
Member
Shvlr,от у мене падає до 2,45 в мемтест . І це при двох плашках по 512Mb.
Однак схоже питання може бути у котнтролері ACPI бо він формує шим , бо вхідна напруга на польовику Q123- константа. А от в якийсь момент певно з появою нагрузки від мем теста вона падає з 2,6В на 2,45В. Дивно
Однак схоже питання може бути у котнтролері ACPI бо він формує шим , бо вхідна напруга на польовику Q123- константа. А от в якийсь момент певно з появою нагрузки від мем теста вона падає з 2,6В на 2,45В. Дивно
-
Shvlr
Member
Нє, нє, нє, Девід Блейн.ApostolCV: ↑ 07.08.2024 15:33 Shvlr,от у мене падає до 2,45 в мемтест . І це при двох плашках по 512Mb.
Ніякого шим, бо то є лінійний стабілізатор.
Шим там тільки якщо стабілізатор "заводиться", або коли він вибирая ліміти регулювання (якщо польвик повністю відкритий, а напруга менша за очікувану)
Якщо під навантаженням на "залізці" (стоці) польовика менше, ніж десь 2.9 вольт, то міняти діоди на цікавіші
Якщо більше, то міняти польовик на щось з 10-15мОм спротивом каналу у відкритому стані, бажано лоджик левел (з малою напругою відкривання)
Ну і впевнитись, що подвоювач напруги у W83301 працює - на 9 піні CHRPMP повинно бути 2* 5Vstb (10В, хоча в реалі буде 8-9)
-
ApostolCV
Member
Shvlr, такс тут Або я щось не розумію "або лижі"...
Бо це мосф P3035LD (Channel Logic Level Enhancement Mode Field Effect Transistor)
Звичайно, це скоріше питання до схемотехніки ...Допустимо що цей мосф. працює в режимі стабілізатора (без шим ,тобто його відкрили до певного рівня а там любіть собі мозги... Знову ж де резюк , що має його закрити ?
З діодами точно нюанс бо я тоді заміряв на стоці десь 2.7В.
Сам ACPI контролер поміряю вдома.
Бо це мосф P3035LD (Channel Logic Level Enhancement Mode Field Effect Transistor)
Звичайно, це скоріше питання до схемотехніки ...Допустимо що цей мосф. працює в режимі стабілізатора (без шим ,тобто його відкрили до певного рівня а там любіть собі мозги... Знову ж де резюк , що має його закрити ?
З діодами точно нюанс бо я тоді заміряв на стоці десь 2.7В.
Сам ACPI контролер поміряю вдома.
-
Shvlr
Member
ДА немає там ніякого резюка, бо він не потрібен. Унутрях контролера ховається Операційний Підсилювач, котрий і драйвить цей мосфетApostolCV: ↑ 07.08.2024 17:00 Shvlr, такс тут Або я щось не розумію "або лижі"...
Десь так (кусок видраний з АМ3+ схеми, але це нічого не міняє)
- спойлер
-
В червоному прямокутнику - те що заховано в контролер, тільки в інтегральному виконанні
ПС. на 1,8V біля неінвертуючого входу ОП - не звертайте уваги, то у Гігабайта було миттеве запамарочення. При таких номіналах резисторів в поділювачі з 2,5В - там рівно 1,1 В
Напруга на пам'ять ну точно не може бути вища цього рівня, а на польовику випаде десь 5Ампер *40мОм = 0,2ВЗ діодами точно нюанс бо я тоді заміряв на стоці десь 2.7В.
Ось і отримаєте в кращому випадку 2,5В
5 Ампер, бо два діода по 3 Ампери в параллель, десь 80% від максимального навантаження
40 мОм - в даташиті на польовик, коли він повністю відкритий
З 10мОм польовиком та 5-7 амперними діодами можливо отримати нормальні 2,7-2,8В, щоб не лімітувати пам'ять по частоті.
Відправлено через 24 хвилини 39 секунд:
При цьому, чим класні ці контролери від winbond
- в них напругу на пам'ять можливо виставити до старта системи (якщо розробник не повний опецько)
Там резисторами задається стартова комбінація ще до моменту виставлення напруги біосом, тобто ніякого колдстартбаг на пам'ять
- коли розробники мп лізуть своїми граблями в регулювання напруги - хочеться вбивати
Вони лізуть зазвичай в зворотній зв'язок та в результаті підсилюють всі шуми схеми
100 мВ пульсацій на пам'ять - ну це ще вам поталанило
Вінбонд робить це акуратно, тому якщо отримуєш 30, то всього одне питання чого так дофіга
-
ApostolCV
Member
Shvlr, дякую. Іжу для мозку отримав. Треба буде все ще оглянути, проміряти.
1. Стосовно заміни елементів ідея зрозуміла. Знайти мосфет покраще не проблема . Маю непогані перемарки з Китаю які досить хороші , але для VRM вони слабуваті , при цьому в них низький поріг відкриття.Однак питання як воно працювало з заводу . Чи може Діоди чи щось інше "підковбашує". Чи нюанси з фідбеком.
2. Стосовно діодів ви погарячкувалися SR32 - 3A *2 =6A 2
1. Стосовно заміни елементів ідея зрозуміла. Знайти мосфет покраще не проблема . Маю непогані перемарки з Китаю які досить хороші , але для VRM вони слабуваті , при цьому в них низький поріг відкриття.Однак питання як воно працювало з заводу . Чи може Діоди чи щось інше "підковбашує". Чи нюанси з фідбеком.
2. Стосовно діодів ви погарячкувалися SR32 - 3A *2 =6A 2
-
Shvlr
Member
Як могло, тому в ревiзii 4 поставили STD1703LT4 (50мОм) замiсть AP15N03H (80мОм) в третiйApostolCV: ↑ 07.08.2024 17:50 Однак питання як воно працювало з заводу
Дiоди паралельно включати заборонено нерекомендується можливо з дерейтингом по струму вiдсоткiв в 302. Стосовно діодів ви погарячкувалися SR32 - 3A *2 =6A 2
Бiльш горячий буде мати менше падiння напруги, через нього буде текти бiльше струму (чим через сусiднiй) i так, поки не згорить.
До тогож, в тi часи резистори були не точнi, тому 3,3В задирали часто до 3.5.
Розраховуємо опорнi резистори так, щоб в разi коли один улетить при виробництвi в мiнус а другий в плюс, щоб не отримати менше 3 вольт, щоб МП навiть не стартонула.
А 3,6В замiсть 3,3 замiтять тiльки естети.
Це зараз SMD такi, що в 1% вкладаються при номiнальних +/-10%, тому виставити напругу в БЖ при масовому виробництвi не проблема
PS. До речi, якщо один з них гавкнувся вiд цього самого терморозгону, то на другому буде падати быльше напруги, чим на двох паралельних.
Якщо бiда-бiда вже з "полутора планками", то саме мiг обiрватись один з дiодiв.
Але те що бiда-бiда з повним набором пам'ятi - тут чисто арифметично по розрахунках