S: ↑
05.08.2024 08:59
У меня от изопропанола такие же ощущения - что он более агрессивен если брать 99.9%. Но справедливости ради не берите аптечный, а купите литр по ссылке выше и потом сравнивайте.
Звітую, купив я по тому посиланню абсолютизований етанол 5л і протестив. Акцентую увагу, що це особисто моя думка і практичний досвід, яким я ділюся, а не для срачів абощо.
Ось результат 15хв миття в УЗ-ванні, смд напаяні на BGA-пасту Mechanic NS83, клеми - звичайним припоєм з вмістом флюсу "Cynel".
- спойлер
Шо маємо, мої особисті висновки.
- Абсолютизований етанол: погано розчиняє основу паяльної пасти і посередньо розчиняє залишки флюсу з припою (нагадаю, всередині припою флюс на каніфольній основі). Розводів після себе майже не лишає, але все одно трохи залишає "молочний наліт" по платі, на фото його видно, якщо придивитись. Сохне довше, ніж ІПС.
- Ізопропіловий спирт: гарно, фактично повністю, розчиняє залишки паяльної пасти, але погано розчиняє залишки флюсу з припою, їх набагато більше, ніж після етанолу. Розводи і наліт на платі майже відсутній. Сохне швидше, ніж етанол.
Оті залишки нальоту після обох спиртів зчищаються зубною щіткою на суху, але цього хотілось уникнути, бо не всюди можна дістати і це додатковий час.
- Суміш 50/50 ІПС + бензин калоша: відмиває все на 100% без розводів і будь-яких залишків, плати виходять ідеально чисті без нальоту і розводів, як нова копійка. Але страшенно смердить сама суміш і плати після обробки, також плати лишаються після дещо липкими, треба додатково мити.
Пробував після 15хв миття в суміші просто замочувати плати в етанолі на 10-15хв, в принципі, для миття нормально, смердять менше і майже не липнуть, в ІПС замочувати не пробував, але, думаю, що результат буде аналогічний.
Є в мене ще "очищувач для BGA" маленький флакончик, по запаху наче як на ацетоні, так от після нього плата теж якась липка лишається.
Отже, особисто для себе не побачив жодної причини брати етанол замість ІПС, в цілому по сукупності параметрів останній кращий і ще й дешевше коштує зазвичай.