Останні статті і огляди
Новини
Выбор монитора
-
Свегер
Member
Reinmar
Windows працює в sRGB. При підключенні монітора з охопленням вище ніж sRGB 100%, з'являтимуться спотворення кольорів виражені в перенасиченості кольорів. І чим вище sRGB, тим більше картинка буде спотворюватися в Windows в SDR. Жодних додаткових кольорів та відтінків монітор від цього спотворення показувати не буде, тільки перенасиченість, вона ж кислотність та червоні пики.
Вирішується вся ця справа включенням HDR у Windows, бо HDR підтримує Rec 2020, отже в HDR все це колірне охоплення і буде мати сенс (на відміну від SDR який працює в sRGB), будуть інші кольори, відтінки, треба тільки треба знайти відповідний контент щоб це все побачити, бо досі більшість контенту у нас робиться у sRGB.
На сьогодні, нормально відобразити в HDR, можуть Oled монітори.
В більшості моніторів, перенасичення sRGB буває через те, що в них розширений кольоровий простір DCI-P3. Коли DCI-P3 більше 95%, то і кольоровий простір sRGB буде перенасиченим. Наразі, наявність в моніторах DCI-P3 - це зло.
Windows працює в sRGB. При підключенні монітора з охопленням вище ніж sRGB 100%, з'являтимуться спотворення кольорів виражені в перенасиченості кольорів. І чим вище sRGB, тим більше картинка буде спотворюватися в Windows в SDR. Жодних додаткових кольорів та відтінків монітор від цього спотворення показувати не буде, тільки перенасиченість, вона ж кислотність та червоні пики.
Вирішується вся ця справа включенням HDR у Windows, бо HDR підтримує Rec 2020, отже в HDR все це колірне охоплення і буде мати сенс (на відміну від SDR який працює в sRGB), будуть інші кольори, відтінки, треба тільки треба знайти відповідний контент щоб це все побачити, бо досі більшість контенту у нас робиться у sRGB.
На сьогодні, нормально відобразити в HDR, можуть Oled монітори.
В більшості моніторів, перенасичення sRGB буває через те, що в них розширений кольоровий простір DCI-P3. Коли DCI-P3 більше 95%, то і кольоровий простір sRGB буде перенасиченим. Наразі, наявність в моніторах DCI-P3 - це зло.
Востаннє редагувалось 14.07.2024 23:30 користувачем Свегер, всього редагувалось 9 разів.
-
dvolodia
Junior
Ззробив фото. Вперше в житті в цьому конкретному режимі монітора , освітлення та камери телефона, і це фото показує що монітор то один суцільний засвіт, і завантажити неможливо через завеликий розмір фото. Контрольного монітора для порівняння нема, на моє око без участі камери все норм, так шо покладайтеся виключно на релігійні почуття.KVM: ↑ 14.07.2024 18:52 Якщо не важко завантажте фото засвітів і Glow
-
MobileLord
Member
Имеется ввиду отклик, не частота обновления?l-m: ↑ 14.07.2024 23:02Чим менший екран та повільніша матриця, тим менше це помітно.MobileLord: ↑ 14.07.2024 22:18 у меня на телефоне и ноуте нормально.
-
l-m
Member
Так.MobileLord: ↑ 15.07.2024 00:04 Имеется ввиду отклик
На оледах це, наприклад, найбільше помітно.
Для ТВ це навіть заміряють - https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter
-
Melofon
Member
Кто же так мониторы ставит? у меня стоит боком к окну/лоджии и вообще нет никаких отражений и всё чётко и под большими углами, цвета тоже не меняются, меняется только яркость и немного контрастность по слишком большими углами, но это не только у VA но и у IPS такой прикол, но никто обычно так не смотрит, когда кто-то в гостях сидит рядом то он сидит под небольшим углом и никаких проблем тоже не замечает, а тот тут некоторые на измене что изогнутые невозможно смотреть вдвоём/твоём, как можно вообще что-то утверждать даже не пробовала, смешные люди .sselesnes: ↑ 14.07.2024 18:37Вот VA матовый кривой 1500R. С углами просмотра проблем нет - можно хоть под 180' смотреть - цвета практически не меняются. Максимум - ярко-белый браузер становится слегка розоватым. Но блики имеют место:sselesnes: ↑ 09.07.2024 15:09 Да нормально там с другом все. Просто садишь его впереди 1 или сзади на место 2 или 3. Такого угла вполне хватает смотреть без искажений.
1500r.png
- спойлер
PXL_20240714_152514292.jpg
Фото с места 3, со стороны места 2 - окно с открытыми шторами
-
KVM
Member
Залийте на сторонний хостінг для зображень, напркилад https://imgbb.com/dvolodia: ↑ 14.07.2024 23:07Ззробив фото. Вперше в житті в цьому конкретному режимі монітора , освітлення та камери телефона, і це фото показує що монітор то один суцільний засвіт, і завантажити неможливо через завеликий розмір фото. Контрольного монітора для порівняння нема, на моє око без участі камери все норм, так шо покладайтеся виключно на релігійні почуття.KVM: ↑ 14.07.2024 18:52 Якщо не важко завантажте фото засвітів і Glow
-
dvolodia
Junior
На третьому фото випадковий офісний самсунг 24 дюйми з яким теж нібито все добре, ярка пляма то курсор який я забув відсунути. Наводиться для розуміння як камера трансформує зображення.
-
Reinmar
Member
Посмотрел сегодня в магазине dell g2724d и asus rog strix xg27acs.
Плюсы dell: сборка и дизайн, взрослый, без лишнего,стильно,качественно,не скрипит,не люфтит.
Плюсы asus: цвета ярче, чуть выше герцовка и 10бит, дешевле на 2к цена,что и стало для меня решающим фактором
Минусы asus: у него цвет корпуса не черный,а темно серый, то есть когда включен - цвет рамки корпуса и самого экрана разные, не знаю зачем так сделали, ну и нижняя рамка с геймерскими изгибами, делл стильнее выглядит для меня.
У dell экран матовый, но не так сильно как у других, как продавец сказал - это антиблик экран. В принципе в яркоосвещенных комнатах это наверное хуже будет.
Пикселей битых не было у обоих. По засветам в магазине особо не видно было ни на одном. Глоу на Асусе дома вижу. Также у Асуса красный какой-то ядреный, алый такой что ли. После моего ноута сильно бросается в глаза. Но у меня и на старом AOC монике такой же был.
Плюсы dell: сборка и дизайн, взрослый, без лишнего,стильно,качественно,не скрипит,не люфтит.
Плюсы asus: цвета ярче, чуть выше герцовка и 10бит, дешевле на 2к цена,что и стало для меня решающим фактором
Минусы asus: у него цвет корпуса не черный,а темно серый, то есть когда включен - цвет рамки корпуса и самого экрана разные, не знаю зачем так сделали, ну и нижняя рамка с геймерскими изгибами, делл стильнее выглядит для меня.
У dell экран матовый, но не так сильно как у других, как продавец сказал - это антиблик экран. В принципе в яркоосвещенных комнатах это наверное хуже будет.
Пикселей битых не было у обоих. По засветам в магазине особо не видно было ни на одном. Глоу на Асусе дома вижу. Также у Асуса красный какой-то ядреный, алый такой что ли. После моего ноута сильно бросается в глаза. Но у меня и на старом AOC монике такой же был.
-
sselesnes
Member
Melofon ну я (с) сам когда сижу играю бликов нет, в т.ч. днем с полностью открытыми шторами. Это стол рядом обеденный - включил сериал первый раз на мониторе (вобще телек с другой стороны, но на этот момент был демонтирован) и заметил с такого ракурса. Да и днем пиво пить с друзьями перед монитором как-то не приходилось.
-
leif
Member
планував купувати 32" 4к монітор в цьому році (бажано вже зараз), придивлявся до оледів, в першу чергу ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM, але трохи не ясно що з цим
з іншого боку на IPS у нас не продається Acer X32FP, а асус на тій самій панелі має вдосталь недоліків і оглядачі не сильно рекомендують його до покупки.
що тоді купувати?
замовляти асер на IPS під замовлення? не паритись щодо VRR flicker та не такого чіткого тексту на Oled qd і брати PG32UCDM?
наскільки це помітно? наскільки воно напрягає?"Noticeable VRR flicker with changing frame rates."
з іншого боку на IPS у нас не продається Acer X32FP, а асус на тій самій панелі має вдосталь недоліків і оглядачі не сильно рекомендують його до покупки.
що тоді купувати?
замовляти асер на IPS під замовлення? не паритись щодо VRR flicker та не такого чіткого тексту на Oled qd і брати PG32UCDM?
-
IrosLAV
Member
Декілька місяців користуюсь ним, не помічав ніякого мерехтіння. Але не знаю, чи в мене ввімкнене оте VRR і в яких ситуаціях воно пррацюєleif: ↑ 16.07.2024 18:43 ASUS ROG Swift OLED PG32UCDMнаскільки це помітно? наскільки воно напрягає?"Noticeable VRR flicker with changing frame rates."
-
leif
Member
IrosLAV
-
IrosLAV
Member
leif
Ааа, зрозумів)
Зацитую своє старе повідомлення:
З того часу пройшло півтори місяці і мерехтіння так і не було
Ааа, зрозумів)
Зацитую своє старе повідомлення:
Відправлено через 53 секунди:Дуже жостке мерехтіння, як на відео, я ловив тільки на LG OLED 65", якщо було ввімкнене G-synk чи шось подібне, я тоді одразу вимкнув і таких проблем не було ніколи. На ASUS 32 G-Synk ввімкнено і ще не бачив мерехтіння (грав декілька годин WoT і RUST, якщо в першому ФПС завжди 240, то в расті 50-200)
З того часу пройшло півтори місяці і мерехтіння так і не було
-
leif
Member
IrosLAV
дякую за відгук. а як вам текст на моніторі? достатньо чіткий? не втомлює читати?
дякую за відгук. а як вам текст на моніторі? достатньо чіткий? не втомлює читати?
-
IrosLAV
Member
Попередні роки користувався телевізорами 65" і 42" в якості моніторів, тому на 32" чіткість всього вражає! Інших моніторів нажаль не маю щоб порівняти. Маштаб у віндовсі виставлений 150%leif: ↑ 16.07.2024 19:07 IrosLAV
Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
Але вражає тільки чіткість і все. Ніякого іншого вау-ефекту не помітив, картинка така ж, як на старих телевізорах ЛГ. Не розумію, чому всі так в захваті від цього монітора. Може просто я давно не користувався IPS чи VA матирцями, щоб відчути якийсь вау-ефект
-
leif
Member
а є тут в топіку користувачі, хто перейшов на 4к 32" олед з якогось IPS? як вам шрифти? чи помічали VRR flicker?
-
odessitmws
Member
Юзаю олед планшет 2.5к все отлично
-
sselesnes
Member
Мерехтіння було на PLS/VA тільки з увімкненим freesync без якого зовсім не тий експайренс. У когось лікувалося пониженням частоти -1(5Гц) через Custom Resolution Utility (CRU), але у мене так freesync просто вимикався. Не звертаю уваги вже - воно мерехтить тількі на Loading... заставках.
-
leif
Member
sselesnes
Це трохи інше мерехтіння, оледівська "фішка", наскільки я зрозумів по відео, яке зашерив трохи вище.
Отож, більше з власників 32 4к оледів ніхто не відписав, далі вже тільки тестити самому.
Післязавтра мають мені доставити PG32UCDM, сподіваюсь не розчарує.
Це трохи інше мерехтіння, оледівська "фішка", наскільки я зрозумів по відео, яке зашерив трохи вище.
Отож, більше з власників 32 4к оледів ніхто не відписав, далі вже тільки тестити самому.
Післязавтра мають мені доставити PG32UCDM, сподіваюсь не розчарує.
-
unique-neon
Member
Шрифти виглядають об'єктивно гірше, але через кілька тижнів перестав звертати увагуleif: ↑ 16.07.2024 19:26 є тут в топіку користувачі, хто перейшов на 4к 32" олед з якогось IPS? як вам шрифти?
viewtopic.php?p=3809934#p3809934
Такого не помічав, але й не шукав навмисне. На тому відео впринципі кажуть що флікерінг помітиний коли фреймрейт скакає, але то не дуже частий випадок у мене.leif: ↑ 16.07.2024 19:26чи помічали VRR flicker?