S: ↑
20.06.2024 12:59
Ну почему мертво, зависит от модели, конкретного экземпляра и условий эксплуатации. Например у меня 2 ТБ Барракуда ХТ жила практически в вечном онлайне ~13 лет пока не заменилась более емким hdd. За весь период эксплуатации записала порядка 200 ТБ инфы, а прочитала порядка 2 ПБ.
На ebay часто юзанные sas винты продают по смешным ценам типа Exos 7e8 6 Тб за $30 с наработкой порядка 50к часов и которые еще будут работать и работать. Покупаешь за $20-40 sas контроллер, ставишь штук 6 таких винтов в raid 6 получаешь рейд волюм на 24 ТБ и не паришься, поскольку все сразу не сдохнут.
Отправлено спустя 8 минут 45 секунд:
Смарт можно сбрасывать если что.
А мені інше цікаво, в мене декілька комп'ютерів в родині, так от два з них абсолютно мають однакове використання, майже однакове залізо, лише в одному головний диск це ХДД ВД 4тб, а в іншому був непоганий 1тб про ССД з кешем, рам буфером та гарною МЛС пам'яті. Так от як так вийшло що система з ХДД за роки праці перезаписала майже 500тб, та не втратила ресурс, а система з ССД перезаписала майже 2пб і вже майже вичерпала себе - згідно показань різного ПЗ. Я вже незабаром усюди буду бачити теорію змов, використовував для відеофіксації обладнання. Навіть провів перевірку - впродовж дня, однакове ПЗ, однакові умови використання, однаковий час роботи. Чомусь виходить на ХДД до 140гб в день витрачається, на ССД майже до 500гб. Це так Трім гарно відпрацьовує, чи СМ контролери такі чарівні вже і не знаю на що думати.
Ну а СГ завжди вміли неприємно вразити, то в них уся партія дисків бракована, то прошивка тухла, то швидкість через помилку мінімальну тримає увесь час.