Останні статті і огляди
Новини
Довго завантажується Asus Rog Strix B650e-f gaming
-
viduev
Junior
Історія така - вирішив я перейти з ам4 x670 на ам5 b650.
Зібрав комплект:
1. ASUS Rog Strix B650E-F Gaming біос останній.
2. G.Skill DDR5-6400 32768MB PC5-51200 (Kit of 2x16384) Trident Z5 Neo RGB Black (F5-6400J3239G16GX2-TZ5NR)
3. AMD Ryzen 5 7600X
І все б нічого, змирився я вже з високими температурами проца, але материнська плата при активації EXPO (на 6400 не завелась, робить на 6200 з таймінгами від 6400) кожного разу довго проходить POST (біля 15с.)
При вимиканні EXPO і завантаженні на default (4800 cl40) POST проходить за пару секунд.
Може хто знає як побороти довге проходження POST з активованим EXPO?
Бо в мене вже приходять думки повернутись на am4...
Зібрав комплект:
1. ASUS Rog Strix B650E-F Gaming біос останній.
2. G.Skill DDR5-6400 32768MB PC5-51200 (Kit of 2x16384) Trident Z5 Neo RGB Black (F5-6400J3239G16GX2-TZ5NR)
3. AMD Ryzen 5 7600X
І все б нічого, змирився я вже з високими температурами проца, але материнська плата при активації EXPO (на 6400 не завелась, робить на 6200 з таймінгами від 6400) кожного разу довго проходить POST (біля 15с.)
При вимиканні EXPO і завантаженні на default (4800 cl40) POST проходить за пару секунд.
Може хто знає як побороти довге проходження POST з активованим EXPO?
Бо в мене вже приходять думки повернутись на am4...
-
avuremybe
Member
Женя це ти?
Починай копати тему по розгону пам'яті, кілька місяців тому там було обширне обговорення довгого проходження POST при увімкненому профілі EXPO на AMD.
Також в гуглі можеш цю проблему пошукати.
Конкретно ASUS оновленнями біоса скоротив це проходження з 40-60 сек до 15 сек.
Далі ужати цей час поки нікому не вдається, на скільки я знаю.
Зазвичай там радять гратися з параметром Memory Context Restore, але це дає ефект далеко не всім.
Наприклад, ось з цим повідомленням ознайомся.
Починай копати тему по розгону пам'яті, кілька місяців тому там було обширне обговорення довгого проходження POST при увімкненому профілі EXPO на AMD.
Зазвичай там радять гратися з параметром Memory Context Restore, але це дає ефект далеко не всім.
Востаннє редагувалось 01.06.2024 09:59 користувачем avuremybe, всього редагувалось 1 раз.
-
nochnik89
Member
Сейчас самое время задумываться про энергоэффективные решения, 4,32 уже )
-
viduev
Junior
Не я . Ок дякую))avuremybe: ↑ 01.06.2024 09:54 Женя це ти?
-
AndP
Member
15 сек это нормальный показатель.
-
daesz
Member
Це норма, в мене був таф до цього і там пости були по 30с, починаючи з лютого стали коротшими із новим біосом, десь біля 15, як і у вас.
От для прикладу на азроці який зараз :
-
viduev
Junior
Це жесть, значить питання чи вертатись на ам4 буде в мене відкритимdaesz: ↑ 01.06.2024 12:28 Це норма, в мене був таф до цього і там пости були по 30с, починаючи з лютого стали коротшими із новим біосом, десь біля 15, як і у вас.
-
Holdyfolds
Member
Профільна система на B550. POST проходить за секунд 5. Можливо 15 секунд трохи довше, але це гарний результат для AM5 платформи. Я б не став хвилюватися.
Це мій загальний показник:
-
daesz
Member
Невже це на стільки критично? В мене загальний час загрузки біля 20с (на самому першому старці засікав з секундоміром скільки часу до він11 логін скріну - було 22 з чимось секунди).viduev: ↑ 01.06.2024 12:49Це жесть, значить питання чи вертатись на ам4 буде в мене відкритимdaesz: ↑ 01.06.2024 12:28 Це норма, в мене був таф до цього і там пости були по 30с, починаючи з лютого стали коротшими із новим біосом, десь біля 15, як і у вас.
Просто жмете кнопку павер і йдете за чаєм на кухню. Поки повернетесь - буде уже ввімкнутий
Мене більше напрягає те, що при зміні тавера (міняв РА120 на РА120міні) я вийняв проц із сокету протерти від старої термопасти, після включення ПК - воно знову тренувало пам'ять та скинуло всі налаштування біосу в дефолт (ЕХРО/даунвольт проца/вимкнуло SAM і ще там всякі дрібниці).
В550М стояла в племінника (доки не відпродав їм свій В650М таф) і пару годин в мене коли робив тести для продажу - там пост дуже швидко проходиться на АМ4, буквально 10с до логін скрінуHoldyfolds: ↑ 01.06.2024 12:52 Профільна система на B550. POST проходить за секунд 5. Можливо 15 секунд трохи довше, але це гарний результат для AM5 платформи. Я б не став хвилюватися.
-
AndP
Member
Ты участвуешь в соревнованиях по скоростной загрузке Виндовс? В чем проблема лишних 10 секунд загрузки?
-
viduev
Junior
Та не знаю, муляє воно. Але як не в одного мене таке - то спокійніше вже. Просто якось геть мало переваг в ам5, а своїх "особливостей" роботи багато...AndP: ↑ 01.06.2024 14:04Ты участвуешь в соревнованиях по скоростной загрузке Виндовс? В чем проблема лишних 10 секунд загрузки?
Отправлено спустя 30 минут 52 секунды:
Дуже дякую, допомоглоavuremybe: ↑ 01.06.2024 09:54 Женя це ти?
Отправлено спустя 56 секунд:
Але другий пункт без пошука я не зміг знайти. Треба тільки через пошук
-
Hells Angels
Member
працює не лізьviduev: ↑ 01.06.2024 14:34Та не знаю, муляє воно.
-
0kie
Member
Я когда озадачился выбором платформы для нового ПК, меня тоже агитировали на АМ5 - дешевле, лучше, прогрессивней, есть куда "расти" в гипотетическом будущем. Выбрал традиционно Интел, правда чуть "устаревшего" поколения: z690 + 12700K + DDR5. У меня тоже память на родном XMP 6800 стабильно не заработала, пришлось снизить до 6600. Запуск системы моментальный, никаких "15-секундных тренировок памяти". Думаю, сделал правильный выбор. Если так "муляет" особенность современной АМ5 платформы и стоит вопрос об откате на АМ4, то может ....Интел?
-
Grava
Member
На початку життєвого циклу ам5 казали що мп від асус це останнє що можна розглядати при купівлі. Невже нічого не змінилося?
-
daesz
Member
Змінилось, тепер крім довго посту в них все нормально.Grava: ↑ 01.06.2024 15:25 На початку життєвого циклу ам5 казали що мп від асус це останнє що можна розглядати при купівлі. Невже нічого не змінилося?
Їхню нішу зайняти МП від мсі
-
viduev
Junior
Останнє це мсі з 6 слоями. А що порекомендуєте? (ця материнська плата куплена через те, що продавалась по смачній ціні) І в асуса бомбезний підсилювач навушників є на бортуGrava: ↑ 01.06.2024 15:25 На початку життєвого циклу ам5 казали що мп від асус це останнє що можна розглядати при купівлі. Невже нічого не змінилося?
Отправлено спустя 2 минуты 8 секунд:
Може бути, чого б ні. Але проблему вирішив, так що якось потім)0kie: ↑ 01.06.2024 15:08
Я когда озадачился выбором платформы для нового ПК, меня тоже агитировали на АМ5 - дешевле, лучше, прогрессивней, есть куда "расти" в гипотетическом будущем. Выбрал традиционно Интел, правда чуть "устаревшего" поколения: z690 + 12700K + DDR5. У меня тоже память на родном XMP 6800 стабильно не заработала, пришлось снизить до 6600. Запуск системы моментальный, никаких "15-секундных тренировок памяти". Думаю, сделал правильный выбор. Если так "муляет" особенность современной АМ5 платформы и стоит вопрос об откате на АМ4, то может ....Интел?
-
NST1983
Member
MCR може трохи знижити стабільність роботи ОЗУ. Я у себе не вмикав цю опцію.
-
Lorichic
Member
Похоже на сеанс самоуспокоения, медитируй дальше, но зачем другим советуешь даунгрейд платформы, автору один параметр в биос поменять, одна тренировка памяти и потом будет быстрая загрузка, делов то, у него процессор не хуже твоего в играх, зачем вообще ему интеловское старьё0kie: ↑ 01.06.2024 15:08Я когда озадачился выбором платформы для нового ПК, меня тоже агитировали на АМ5 - дешевле, лучше, прогрессивней, есть куда "расти" в гипотетическом будущем. Выбрал традиционно Интел, правда чуть "устаревшего" поколения: z690 + 12700K + DDR5. У меня тоже память на родном XMP 6800 стабильно не заработала, пришлось снизить до 6600. Запуск системы моментальный, никаких "15-секундных тренировок памяти". Думаю, сделал правильный выбор.
- спойлер
-
viduev
Junior
А може і не знизити))) Поживем-побачимNST1983: ↑ 01.06.2024 19:20 MCR може трохи знижити стабільність роботи ОЗУ. Я у себе не вмикав цю опцію.
-
0kie
Member
Вот тот камень, который я имел ввиду, а не своё "старьё", которое было приведено как пример. 60 баксов разницы в цене - зато какие красивые "попугаи" в пользу Интела!Lorichic: ↑ 01.06.2024 19:26у него процессор не хуже твоего в играх, зачем вообще ему интеловское старьё
Автор темы коллективным разумом форума решил проблему и это радует. А не будь этого форума или как подавляющее большинство пользователей вообще не догадывающееся о том, что проблема решаема, то так и жил бы с этим, кляня АМД, Асус и всю современную электронику.