Организация 2,5гбит домашней сети

Локальные сети и Интернет
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

Deadpool: 24.04.2024 12:05
artko: 23.04.2024 23:09навіщо той ax7000 )
у кого ще немає НАСа як окремого девайса можна для хоум фото і т.д. через юсб підкинути пару кишеньок зовнішніх, докер є, бекапи орназізувати, торентіко качалочки та все що завгодно. докер в роутері)))
і доволі непоганий ві-фі бонусом.
я скептично ставлюся до ідеї вантажити усе що можна і не можна на роутер. (особисті таргани) та і 1гб пам'яті у цього xiaomi трохи замало, мабуть. (в мене тільки nextcloud з його додатками декілька гб на сервері жере, а там ще і ХА, і інше...)

тому роутер окремо, ще краще коли і wi-fi окремо, мабуть. (зараз не так.)
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

artko: 24.04.2024 12:12 я скептично ставлюся до ідеї вантажити усе що можна і не можна на роутер. (особисті таргани) та і 1гб пам'яті у цього xiaomi трохи замало, мабуть. (в мене тільки nextcloud з його додатками декілька гб на сервері жере, а там ще і ХА, і інше...)
Саме так.
Deadpool
Member

Повідомлення

artko: 24.04.2024 12:12я скептично ставлюся до ідеї вантажити усе що можна і не можна на роутер. (особисті таргани) та і 1гб пам'яті у цього xiaomi трохи замало, мабуть. (в мене тільки nextcloud з його додатками декілька гб на сервері жере, а там ще і ХА, і інше...)

тому роутер окремо, ще краще коли і wi-fi окремо, мабуть. (зараз не так.)
ну в мене власне теж саме, незважаючи на наявність функціоналу, окремий НАСік на ОМВ з докером і т.д. :beer:

Але є люди в кого чисто один хдд який можна підключити і якусь торенто-бекапну історію мати. Знаю таких хто в сяомо-інше шось з юсб тикають просто кишеньку, і їм достатньо тих швидкостей доступу для фоточки перекинути, кінцо подивитись.:dontknow:
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Deadpool: 24.04.2024 12:42 ну в мене власне теж саме, незважаючи на наявність функціоналу, окремий НАСік на ОМВ з докером і т.д. :beer:

Але є люди в кого чисто один хдд який можна підключити і якусь торенто-бекапну історію мати. Знаю таких хто в сяомо-інше шось з юсб тикають просто кишеньку, і їм достатньо тих швидкостей доступу для фоточки перекинути, кінцо подивитись.:dontknow:
Тут або вішати все на роутер, або, якщо зʼявляється NAS, то всі сервіси і домашня інфраструктура на вже на NAS’i. Не бачу смислу розділяти між роутером і NAS’ом. По суті, на роутері залишається лише DHCP.
От у мене купа сервісів крутяться на NAS під Unraid. Nextcloud, Immich, VPN Tailscale, Pihole, SMB, торрент, качалки.
Наприклад, якщо я заміню роутер на інший, всі сервіси піднімуться без жодних переналаштувань. Ну лише ІР-шник SMB та вебморди зміняться. Дуже зручно.
AFU_power
Member

Повідомлення

Ray2000gt: 24.04.2024 12:10
AFU_power: 24.04.2024 00:16 Ray2000gt
Якщо буде нас з доступом з інтернету то буде й впн, а якщо немає нас то який сенс дома роутити 2.5 гбіта?
Так VPN працює через NAS. :rotate:
Навіщо вішати шифрування тунелів на слабке залізо роутера (або шукати дорогий і потужний), якщо з цим чудово впорається більш потужний NAS, ресурси якого, як правило, простоюють.
Суть у тому, щоб не мати жодного конфігу на роутері, без відкритих портів, з сірим ІР, за NATом провайдера.
Бо в багатьох роутерів є апаратне прискорення шифрування на впн і це частіше всього виходить ефективніше, чим вішати задачу шифрування на нас, якому це може бути доволі прожорливою задачею якщо це х86 нас, а не арм наприклад. А ну і плюс, нагадую, що є VLAN, якщо не хочеться експозити роутер в Інтернет
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

AFU_power: 24.04.2024 14:26 Бо в багатьох роутерів є апаратне прискорення шифрування на впн і це частіше всього виходить ефективніше, чим вішати задачу шифрування на нас, якому це може бути доволі прожорливою задачею якщо це х86 нас, а не арм наприклад. А ну і плюс, нагадую, що є VLAN, якщо не хочеться експозити роутер в Інтернет
Наче AES-NI є вже давно. Пошукав дані швидкодії VPN.
Ось тут процесори 12- та 10-річної давнини видають гігабіт на Wireguard та 800+ на IPsec.
Для прикладу HAP AC2 видає близько 200 (завантаження проца при цьому під 100%), Keenetic Speedster - 450 Wireguard, 200 IPsec.
У мене NAS на динозаврі i5 2540M, не спостерігав падіння швидкості VPN, тобто майже на всю ширину каналу працює. До цього був на C2D T9800, VPN працювало якось, але проц задихався.
AFU_power
Member

Повідомлення

Ray2000gt
І знову же, питання ефективності, роутер буде споживати при шифруванні в фул лоад 6-8Вт, коли х86 монстр буде валити під 60Вт. Тому у мене nas на процесорі Samsung Exynos 5422 і займається суто своїми задачами, а роутер навіть не знаю, Ubiquity EdgeRouterX, походу медіатек. Тому у мене вся система бере не більше 30Вт, та і знаєте ДТЕК радить економити, плюс при блекауті цей сетап легко заживлюється від упса суто для роутерів, без зайвих трат у вигляді акумулятор>інвертор>бж>техніка. А напряму майже акумулятор>перетворювач>техніка
Ra1n
Member

Повідомлення

Avenger80: 23.04.2024 22:58 Ra1n
Тоже вначале (вчера) написал это, но потом удалил свой пост, т.к. подумал, что у людей тут особые требования гиков (микротиковцев) и сейчас начнётся - на фига мне эта китайская фигня и т.д. и т.п. :)
Так, це китайске лайно можно використовувати як комутатор та точку доступу, заборонивши їй вихід в інтернет (з вже наявним маршрутизатором)
Там навіть наче можна налаштувати VLAN.
Порти Мікрота (мінус wan) додаються в якості комутатора для пристроїв 1Гбіт.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

AFU_power
Будемо відверті, "залізо" навіть у найсучасніших роутрів ніяке, я про швидкодію раптом що (енергоеффективність то окреме питання і ця "кроляча нора" більш глибока ніж здається), тому про якусь пристойну швидкість VPN можна хіба що мріяти.
Alligator
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 24.04.2024 17:54 AFU_power
Будемо відверті, "залізо" навіть у найсучасніших роутрів ніяке, я про швидкодію раптом що (енергоеффективність то окреме питання і ця "кроляча нора" більш глибока ніж здається), тому про якусь пристойну швидкість VPN можна хіба що мріяти.
на олх за три копійки беріть Б/У сервер DELL/HP/SuperMicro, ставте RouterOS та радійте тоді.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Alligator
Можна й так. Я майже так і вчинив.
fludimir
Member

Повідомлення

Вопрос аналогичный тс, но немного другое оборудование:
Есть два роутера Asus AX92U c гигабитными портами и потужным вайфаем, объединённых в меш-сеть чтобы качественно покрыть нужную площадь. И есть желание для нескольких устройств (сейчас это основной пк и нас-пк, позже еще что-то добавится) получить скорости больше гигабита, 2.5G вполне ок будет. Кроме того один из роутеров располагается рядом с большим электрощитком, в который собственно заведена вся витая пара (13 пар суммарно, но несколько из них "резервные" и не используются), естественно портов роутера недостаточно. Если добавить к роутеру 2.5G коммутатор - то
"Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит, и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет"?
Те для неуправляемого свича можно не заморачиваться и взять 8-портового китайца за ~$50 будет вообще оптимальным решением?
И сетевуху 2.5G на риалтеке в нас-комп брать там же?

Попутно еще вопрос - все имеющиеся кабеля (cat. 5e и 6) мне нужно будет подрезать и обжать наконечники, подойдет ли для этого такая простая обжимка?
https://rozetka.com.ua/ua/voltronic_yt_ ... 333557155/
AlexKuzovkov
Member

Повідомлення

fludimir: 20.12.2024 17:03 Вопрос аналогичный тс, но немного другое оборудование:
Есть два роутера Asus AX92U c гигабитными портами и потужным вайфаем, объединённых в меш-сеть чтобы качественно покрыть нужную площадь. И есть желание для нескольких устройств (сейчас это основной пк и нас-пк, позже еще что-то добавится) получить скорости больше гигабита, 2.5G вполне ок будет. Кроме того один из роутеров располагается рядом с большим электрощитком, в который собственно заведена вся витая пара (13 пар суммарно, но несколько из них "резервные" и не используются), естественно портов роутера недостаточно. Если добавить к роутеру 2.5G коммутатор - то
"Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит, и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет"?
Те для неуправляемого свича можно не заморачиваться и взять 8-портового китайца за ~$50 будет вообще оптимальным решением?
И сетевуху 2.5G на риалтеке в нас-комп брать там же?

Попутно еще вопрос - все имеющиеся кабеля (cat. 5e и 6) мне нужно будет подрезать и обжать наконечники, подойдет ли для этого такая простая обжимка?
https://rozetka.com.ua/ua/voltronic_yt_ ... 333557155/
Я собі такий взяв колись за 29$.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 18029020Jo

Працює норм і с компом і с NAS по 2.5G. Кабеля cat. 5, 5e, 6. Нічого не переобжимав. Як працювали на 1Г так і на 2.5 працюють.
Alligator
Member

Повідомлення

fludimir, у вас одразу є нюанс, RT-AX92U має 1 Гбітні порти (так там за технологією стандарту 802.3ad можна два порти об'єднати та отримати 2 Гбіт, але це не про тупі свічі), тобто 8-портовий китаєць буде працювати на 1 Гб і все, що буде в тупий свіч увімкнено сумарно не перевищіть швидкість 1 Гбіт.
P.S. обтискач так сказати одноразовий, один раз зробити мережу може й вистачить, як інструмент на постійне користування - ні.
malysh86
Junior

Повідомлення

Можна взяти, Mellanox OCP 10G cx341a 341 однопортовий оптоволоконний порт 10G, sfp rj45 10G. І нема проблем)
fludimir
Member

Повідомлення

Alligator: 23.12.2024 23:21тобто 8-портовий китаєць буде працювати на 1 Гб і все, що буде в тупий свіч увімкнено сумарно не перевищіть швидкість 1 Гбіт.
2.5гбит мне нужно между устройствами подключенными к свичу (те пк и нас подключаем в 2.5гбит свич), а внешний инет и между устройствами подключенными к роутеру гигабита достаточно. Или так не заработает и везде будет гигабит?
Alligator: 23.12.2024 23:21P.S. обтискач так сказати одноразовий, один раз зробити мережу може й вистачить, як інструмент на постійне користування - ні.
ну уже купил и немного пообжимал - за 176грн все супер :D , по крайней мере все что обжал без проблем пропускает гигабит.
судя по тому что жилы cat6 не влезли в два вида наконечников что у меня были мне нужно купить специальные наконечники cat6, или cat6 в принципе сложнее впихивается и мне надо было стараться лучше?
malysh86: 25.12.2024 22:50Можна взяти, Mellanox OCP 10G cx341a 341 однопортовий оптоволоконний порт 10G, sfp rj45 10G. І нема проблем)
Возможно если бы сейчас делал проводку то проложил бы везде по квартире оптику, но думать об этом поздно
AlexKuzovkov
Member

Повідомлення

fludimir: 29.12.2024 01:13 2.5гбит мне нужно между устройствами подключенными к свичу (те пк и нас подключаем в 2.5гбит свич), а внешний инет и между устройствами подключенными к роутеру гигабита достаточно. Или так не заработает и везде будет гигабит?
Все запрацює. Там де порти 2.5 - буде 2.5. ну а в інтернет буде 1.
Alligator
Member

Повідомлення

fludimir: 29.12.2024 01:132.5гбит мне нужно между устройствами подключенными к свичу (те пк и нас подключаем в 2.5гбит свич), а внешний инет и между устройствами подключенными к роутеру гигабита достаточно. Или так не заработает и везде будет гигабит?
Має працювати. Якщо роутер придумає, що він головний та почне ганяти трафік з наса на пк через себе то просто окрему підмережу придумати яка будет тільки на нас та пк.
malysh86
Junior

Повідомлення

Возможно если бы сейчас делал проводку то проложил бы везде по квартире оптику, но думать об этом поздно
Це не оптоволокно, це rj45. Вита пара.
Відповісти