Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
torny
Member

Повідомлення

artko: 12.03.2024 20:27 .....
ви більше маркетологів слухайте, у вас роутер і каву навчиться варити та ще багато іншого... а колись і процесори прискорювали інтернет :)
Виглядає як скарказм. Але повісити кавомашину на gpio з роутера - і буде каву варити. Але навіщо? )
Clever
Member

Повідомлення

Tesseract: 13.03.2024 12:43
Clever: 12.03.2024 12:292 ПК по Wi-Fi, за 1 не дуже товстою стiною, потрiбен стабiльний конект для гри в онлайн шутери.
Навіть в ідеальних умовах WiFi дасть затримку в 5 мс. В плані лагу це еквівалентно падінню з 160 до 90 FPS. Але в реальних умовах будуть затримки 10 і навіть 15 мс. Це дорівнює просадкам 1% 60 FPS і 0,1% 45 FPS. При цьому по кабелю буде <1 мс за будь-яких умов.
в мене до сервака пiнг 65 i жодних проблем не вiдчуваю :spy: +5мс вiд роутера менi погоди не зроблять
Tesseract
Member

Повідомлення

Bender911: 13.03.2024 16:26Виглядає як жарт. Чи виміряли такі значні затримки?
А що там міряти? Підключив ноут по кабелю, попінгав роутер, перейшов на вафлю, і попінгав ще раз. От вам і 5 мс різниці. Міряв вдень, коли сусідів вдома немає, але усе одно час від часу були стрибки до 10 мс.

Clever
Якби там стабільно +5 мс було, то ще нічого. Але у високому багатоквартирному будинку у вечірній час можуть бути великі стрибки.
Scoffer
Member

Повідомлення

Пінг по вафлі до маршрутизатора через точку доступу менше мілісекунди через бетону стіну. Ви шось робите не так :rotate:
А от зі швидкістю вже все не так просто.

Відправлено через 57 хвилин 5 секунд:
Заради сміху скачав HRPING.
По вафлі:
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0001 TTL=64 ID=e585 time=0.679ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0002 TTL=64 ID=e5b4 time=0.695ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0003 TTL=64 ID=e5e5 time=0.748ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0004 TTL=64 ID=e612 time=0.667ms
По проводу:
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0001 TTL=64 ID=2708 time=0.284ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0002 TTL=64 ID=270e time=0.193ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0003 TTL=64 ID=272c time=0.221ms
From 172.16.0.1: bytes=60 seq=0004 TTL=64 ID=2754 time=0.247ms
Теж мені трагедію знайшли

Відправлено через 6 хвилин 43 секунди:
Нє, може ваші суперігрові сяомі і 5 мілісекунд дають, HRPING в руки і перевіряти :D
Shpoker
Member

Повідомлення

Scoffer
Флудпинг большими пакетами попробуй, там не все так радужно будет :laugh:
Scoffer
Member

Повідомлення

Shpoker
А чим це зробити? Опція -l це ж розмір буфера, а не окремого пакета. Ясен пень що якщо поставиш буфер на 64к, а воно подробить по 1500 як в MTU, то час пропорційно зросте. Але це так собі замір виходить.
Tesseract
Member

Повідомлення

Scoffer: 13.03.2024 23:40Пінг по вафлі до маршрутизатора через точку доступу менше мілісекунди через бетону стіну. Ви шось робите не так :rotate:
Це ж вафля. П'ять хвилин назад у мене також був пінг 2 мс, а зараз піднявся до дев'яти. Весь цей час я стояв з ноутом на тому ж місці на відстані трьох метрів і в прямій видимості від роутера. Час такий, що нікого з сусідів не повинно бути вдома, але хто зна. Тому мій власний ігровий комп підключений по кабелю.
WalkMan
Member

Повідомлення

Scoffer
заупсти speedtest паралельно на телефоні
Scoffer
Member

Повідомлення

WalkMan
Тоді вже на 4х мобілках/ноутах і з 5ї пінгувати, бо точка 4х4, але у мене стільки немає пристоїв на вафлі.

Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:
Tesseract
У тебе сусіди просвічують на 5ГГц аж до тебе? Я от скільки не дивився, то на 5ГГц я один, а на 2.4 штук 20 мереж видно. Підозрюю що на 5 теж хтось сидить, але недосвічує. Власне, мою точку на поверх нижче в під'їзді мобілка теж не бачить.
Shpoker
Member

Повідомлення

Scoffer
Под линуксами это ping -f -s 16000 (а то и выше). Там то и будет видно что при норм нагрузке всё в эфире не так хорошо, как одиночные высокоприоритетные мелкие пакетики. То что их подробит - не важно, важно максимально нагрузить канал однотипным трафом.
Ra1n
Member

Повідомлення

Варто перевіряти затримки під навантаженням
https://www.waveform.com/tools/bufferbloat
Scoffer: 14.03.2024 11:09 WalkMan
Тоді вже на 4х мобілках/ноутах і з 5ї пінгувати, бо точка 4х4, але у мене стільки немає пристоїв на вафлі.
Необхідно враховувати не тільки можливості роутера, а й клієнтів, суттєві обмеження MU-MIMO.

PS
Тема "вибір роутера" мала б називатись "проектування та експлуатація wi-fi мереж".
Бо є безліч різноманітних чинників для кожного окремого випадку.
Без врахуваня тих чинників тему можна перейменовувати у "погані поради" або використовувати суто для реклами окремих виробників.
Востаннє редагувалось 14.03.2024 12:17 користувачем Ra1n, всього редагувалось 2 разів.
Scoffer
Member

Повідомлення

Shpoker
Ти не заб'єш канал пінгами))) Ти просто заставляєш апаратуру різати твій леєр3 пакет на 100500 леєр2 кадрів і чекати поки вони строго послідовно пройдуть що пропорційно збільшує затримку згідно кількості цих самих кадрів. Я не справжній сварщик в мережах, просто мимо проходив, але це явна фігня, а не замір виходить.
Щоб перевірити масштабування вайваю треба реально чимось навантажити на всі прийомо-передатчики, краще юдп трафіком, вафля його не любить, і тоді заміряти. У мене наразі немає стільки пристроїв щоб це провернути. Результат буде скоріш за все так собі, але і експеримент далекий від практичного в домашніх умовах.
Bender911
Member

Повідомлення

Ra1n: 14.03.2024 12:04 PS
Тема "вибір роутера" мала б називатись "проектування та експлуатація wi-fi мереж".
Бо є безліч різноманітних чинників для кожного окремого випадку.
Без врахуваня тих чинників тему можна перейменовувати у "погані поради" або використовувати суто для реклами окремих виробників.
Це за умови, що людині не ігри 1-2 годи на день пограти чи кіно подивитись, а конференц зал на 500 людей чи весь офіс на Wi-Fi посадити.
Shpoker
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.03.2024 12:12Ти не заб'єш канал пінгами)))
ты не понимаешь что такое флуд пингом. я им не только канал забью, но и железо заддошу, если фаерволлом отсечение флуда не настроено или пинг вобще не забанен :gigi:
Bender911
Member

Повідомлення

Shpoker: 14.03.2024 11:22 Scoffer
Под линуксами это ping -f -s 16000 (а то и выше). Там то и будет видно что при норм нагрузке всё в эфире не так хорошо, как одиночные высокоприоритетные мелкие пакетики. То что их подробит - не важно, важно максимально нагрузить канал однотипным трафом.
Можна коня у вакуумі довго ганяти.

Як вище люди писали, на фоні пінга 65 мс в кращому випадку до серверу, ці розбіжності в реальному житті не такі великі. Я колись багато грав в КС і досить добре, при цьому більше року на Wi-Fi і без втрат для комфорту гри. При цьому в квартирі десь 10 клієнтів, хтось в зумі сидить, хтось працює по VPN. А для більшості пограти в умовного відьмака чи танчики до взагалі немає різниці і сенсу сидіти на шнурку якщо є гроші на нормальне залізо.
Shpoker
Member

Повідомлення

Bender911: 14.03.2024 18:12Як вище люди писали, на фоні пінга 65 мс в кращому випадку до серверу, ці розбіжності в реальному житті не такі великі.
одно дело - это именно 65мс, что по сути не так критично.
второе дело - это таки ретрансмиты и потери из-за именно вайфая, и при них даже при пинге в 10мс до сервера игрули, будет не комфортно, мягко сказать.
а если вайфай теряет пакеты - то при хорошей нагрузке на эфир это будет происходить всё сильнее и заметнее
Clever
Member

Повідомлення

Tesseract
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.03.2024 11:09У тебе сусіди просвічують на 5ГГц аж до тебе? Я от скільки не дивився, то на 5ГГц я один, а на 2.4 штук 20 мереж видно.
Минулого року з'явилося аж двоє на 5 ГГц. Зате на 2,4 трохи більше десятка.
Scoffer
Member

Повідомлення

Tesseract
Не пощастило з радіопрозорістю будівлі значить, переходь на 6ГГц)))
Bender911
Member

Повідомлення

Shpoker: 14.03.2024 18:15
Bender911: 14.03.2024 18:12Як вище люди писали, на фоні пінга 65 мс в кращому випадку до серверу, ці розбіжності в реальному житті не такі великі.
одно дело - это именно 65мс, что по сути не так критично.
второе дело - это таки ретрансмиты и потери из-за именно вайфая, и при них даже при пинге в 10мс до сервера игрули, будет не комфортно, мягко сказать.
а если вайфай теряет пакеты - то при хорошей нагрузке на эфир это будет происходить всё сильнее и заметнее
Ви знову про теорію, а я кажу що саме я доволі багато грав в багатоповерхівці з купой сусідів, багато клієнтів, які працюють тільки по wi-fi. При цьому все було настільки добре, що мене час від часу навіть банили через гарну гру, думаючи що я чітер.

Це нагадує розмову на автофорумі, де "діди" розказують, що от атмосферний двигун і механічна коробка проїде довше чім мій турбований і сучасна коробка-робот. Може воно і проїде, тільки я зараз кайфую і через 50к км заміню його на нову машину і продовжу радіти життю. Так і з Wi-Fi замість шнурка.
Відповісти