Пам'ять для strix b650e-e + 7800x3d

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
werneo
Member

Повідомлення

Всім привіт. В наявності G.Skill DDR5-6000 65536MB PC5-48000 (Kit of 2x32768MB) (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) і мать з процом згадані вище. Є проблема з якою в теорії можна було б не заморочуватись, але все ж таки. При виході з тривалого сну час від часу або крашився драйвер або вилітав BSOD з помилкою "VIDEO_SCHEDULER_INTERNAL_ERROR". Було перепробувано безліч фіксів, як от WHQL дрова з сайту ROG, виключення апаратного прискорення, прошивка біоса, перестановка вінди, перехід на EXPO II, і купа всього іншого. Були проведені тести відяхи в бублику, 3дмарку, тести пам'яті, тести проца, Linx, linpack, memtest і купа всього іншого, і жоден з них не зафейлив. Самим останнім фіксом було вимкнення EXPO, і як результат BSOD пропали.
Якщо дивитись в QVL листі матєрі то там з подібною конфігурацією як в мене є лише Predator і ADATA, і якщо я правильно розумію Predator в Україні немає, принаймні на hotline я їх не бачу.
Питання:
1) ADATA норм чи ні?
2) Є шанс, що при заміні пам'яті і включенні expo проблема вернеться?
GreenMile
Member

Повідомлення

Щось мені здається, що проблема не в пам'яті як такій і заміна на новий кіт вам нічого не дасть.
Яка частота IF стоїть?
Проблема виходу із гібернації ще може бути у жорсткому диску, наприклад.
werneo
Member

Повідомлення

GreenMile: 07.03.2024 22:10 Щось мені здається, що проблема не в пам'яті як такій і заміна на новий кіт вам нічого не дасть.
Яка частота IF стоїть?
Проблема виходу із гібернації ще може бути у жорсткому диску, наприклад.
Я не знаю що таке IF частота, і де її подивитись:)
Жорсткі диски (вроді як) ніяк не задіяні. ОС стоїть на 970EVO на ній і файл підкачки, і це не вихід з гібернації, це саме вихід зі сну. І як тільки я вимкнув EXPO проблема пропала.
GreenMile
Member

Повідомлення

werneo
А, "тривалий сон" збило з пантелику. А тренування пам'яті всякі як у вас там, включені/виключені?
IF - частота інфініті фабрік, FCLK.
werneo
Member

Повідомлення

GreenMile: 08.03.2024 00:12 А, "тривалий сон" збило з пантелику. А тренування пам'яті всякі як у вас там, включені/виключені?
IF - частота інфініті фабрік, FCLK.
Memory Context Restore, і DRAM Power Down Mode я не рухав.
GreenMile: 08.03.2024 00:12 IF - частота інфініті фабрік, FCLK.
Зображення

Цей скріншот дасть відповідь на запитання? Зараз EXPO виключене.
DuckRider
Member

Повідомлення

Отключение встройки не помогает?
werneo
Member

Повідомлення

DuckRider: 08.03.2024 01:43 Отключение встройки не помогает?
Не помогло.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Ну нічо, 13 річний бж ще попрацює а ми пам'ять нову купимо. :lol:
pelia
Member

Повідомлення

viewtopic.php?f=1&t=277986 а нафіга нова тема? Бп міняли?
Grava
Member

Повідомлення

pelia
Це та сама людина)
pelia
Member

Повідомлення

Grava: 08.03.2024 09:12 pelia
Це та сама людина)
Ага, я вже побачив, зранку ще голова не працює :rotate:
werneo
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 08.03.2024 06:49 Ну нічо, 13 річний бж ще попрацює а ми пам'ять нову купимо. :lol:
БЖ їде. RMX 750 Shift.
werneo
Member

Повідомлення

Заміна блока живлення нічого не дала.
Тому вирішенням проблеми було: або не юзати експо, або не юзати сон(замість сну можна юзати hibernate).

Питання відкрите: заміна пам'яті на таку яка в QVL листі вирішить проблему, чи навіть не варто пробувати?
Broller
Junior

Повідомлення

Я бачив сотні подібних тредів на реддіті,наскільки я зрозумів то контролер пам'яті у 7тисячних райзенів такий собі,йому важко тримати високу частоту великих об'ємів пам'яті,у мене наприклад 7700 і 32Гбшний кіт G.Skill Flare X5,стабільно тримає свої заявлені 6000Мгц,але тільки спробуєш у розгін хоча б мінімальний,то готуйся мучатись годину зі скиданням CMOS,діставати один стек пам'ті щоб запустилась система і тд,трішки геморойна платформа якщо чесно,це звісно тільки мій досвід і особиста думка :beer:
Yurius
Member

Повідомлення

Broller: 15.03.2024 15:31 Я бачив сотні подібних тредів на реддіті,наскільки я зрозумів то контролер пам'яті у 7тисячних райзенів такий собі,йому важко тримати високу частоту великих об'ємів пам'яті,у мене наприклад 7700 і 32Гбшний кіт G.Skill Flare X5,стабільно тримає свої заявлені 6000Мгц,але тільки спробуєш у розгін хоча б мінімальний,то готуйся мучатись годину зі скиданням CMOS,діставати один стек пам'ті щоб запустилась система і тд,трішки геморойна платформа якщо чесно,це звісно тільки мій досвід і особиста думка :beer:
Странное заявление....такой же проц,вчера гонял Гскилл 2 по 16 до 6400 с 6000 ,три неудачных старта и мать сама скидует озу в ноль и заходит в биос.Разогнал в итоге,просто и комфортно.
vltk
Member

Повідомлення

werneo
На OCN, в ветке или по разгону DDR5 или по моей материнке (читаю в основном их) видел кажется весной/летом жалобы на выход из сна — вроде нашли решение. Искать понятно не буду, но вы можете попробовать поиском внутри одно и второй и в целом по сайту (надо пробовать разные формулировки на инглиш).
И попробуйте поиграть с поверпланом/ми, начните с установки плана максимальной производительности, разрешив в нем сон.
И дело не в памяти, ее выборе (при попытке "звонить" в асус, вас будут отсылать на майкрософт, а там назад на проблему уэфи асуса)

https://www.overclock.net/threads/amd-d ... tby=oldest.

https://www.overclock.net/threads/asus- ... tby=oldest
werneo
Member

Повідомлення

vltk: 15.03.2024 16:29 werneo
На OCN, в ветке или по разгону DDR5 или по моей материнке (читаю в основном их) видел кажется весной/летом жалобы на выход из сна — вроде нашли решение. Искать понятно не буду, но вы можете попробовать поиском внутри одно и второй и в целом по сайту (надо пробовать разные формулировки на инглиш).
И попробуйте поиграть с поверпланом/ми, начните с установки плана максимальной производительности, разрешив в нем сон.
И дело не в памяти, ее выборе (при попытке "звонить" в асус, вас будут отсылать на майкрософт, а там назад на проблему уэфи асуса)

https://www.overclock.net/threads/amd-d ... tby=oldest.

https://www.overclock.net/threads/asus- ... tby=oldest
Я пробував шукати, нічого не знайшов. Створив тему, описав все що робив, і яке тимчасове рішення знайшов. Вже доба пройшла ніхто не відписав.
Я мабуть так і буду сидіти з виключеним експо поки не завезуть нові x3d проци і БІОС на ці мамки.
Rain Man
Member

Повідомлення

werneo
попробуйте поставить свежий драйвер на чипсет
https://www.amd.com/en/support/chipsets ... -am5/b650e
Memory Context Restore если выкл - сделать вкл..
werneo
Member

Повідомлення

Rain Man: 17.03.2024 20:57 werneo
попробуйте поставить свежий драйвер на чипсет
https://www.amd.com/en/support/chipsets ... -am5/b650e
Memory Context Restore если выкл - сделать вкл..
Так тоді треба і DRAM Power Down Mode включати? Хіба ж ні?
Rain Man
Member

Повідомлення

werneo
на 650е-ф включался автоматом при включении Restore на Вашей по идее тоже должен включиться.. главное после обновления дров на чипсет не обновляйте amd smbus с всяких там драйверпаков
Відповісти